«Αγκάθια» και προσδοκίες από την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Ο Μανουέλ Μακρόν φτάνει αύριο Πέμπτη στην Αθήνα με το βλέμμα στο... Βερολίνο και ο Αλέξης Τσίπρας τον υποδέχεται με το ...μυαλό στη ΔΕΘ.

«Αγκάθια» και προσδοκίες από την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Ο Μανουέλ Μακρόν φτάνει αύριο Πέμπτη στην Αθήνα με το βλέμμα στο... Βερολίνο και ο Αλέξης Τσίπρας τον υποδέχεται με το ...μυαλό στη ΔΕΘ.

Και οι δυο ηγέτες προσβλέπουν σε ένα «win - win» επικοινωνιακό παιχνίδι με φόντο «τα κόκκινα χαλιά» και τον λόφο την Πνύκας διαχρονικό σύμβολο της Δημοκρατίας ενώ η χρονική συγκυρία της συνάντησης των δυο αδρών είναι ενδιαφέρουσα!

Ο Μανουέλ Μακρόν ξεκίνησε στη Γαλλία μια σκληρή εργασιακή μεταρρύθμιση προς χάριν της ανταγωνιστικότητας και μέτρα που θυμίζουν πολλές από τις «μνημονιακές» ρυθμίσεις που εφάρμοσε ή καλείται ακόμη και τώρα να εφαρμόσει η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με ένα εργασιακό νομοσχέδιο «ξηλώνει» - κατά την άποψη των δανειστών- μέτρα που εφαρμόζονται και συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα και κρύβει «κάτω από το χαλί» δύσκολες εργασιακές ρυθμίσεις που έχει ήδη συμφωνήσει. Τουλάχιστον μέχρι να κατέβει από την ΔΕΘ που παραδοσιακά λειτουργεί ως προεκλογικό μπαλκόνι.

Ο μετασχηματισμός της Ε.Ε και η..εκδίωξη του ΔΝΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος το απόγευμα της Πέμπτης από την Πνύκα θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την μεταρρύθμιση των Θεσμών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και της ευρωζώνης ώστε να ενισχυθούν ο μηχανισμοί δημοκρατικού ελέγχου.

Στο σχέδιο Μακρόν για μετασχηματισμό της Ευρωζώνης προσβλέπει πολλά ο Αλέξης Τσίπρας και το Μαξίμου με κυρίαρχη επιδίωξη να «ξεφορτωθεί» το ΔΝΤ και να κερδίσει από τη Γερμανία συναίνεση στο θέμα του χρέους!

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον γάλλο πρόεδρο το σενάριο εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και συνολικότερα από την Ευρώπη.

Οι επιτελείς του Μαξίμου βλέπουν ότι μετά τις γερμανικές εκλογές Παρίσι και Βερολίνο θα μπουν στα βαθιά της συζήτησης για την νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και η Ελλάδα πιστεύουν πως πρέπει να έχει έναν «γαλλικό δίαυλο» για να περάσει τις θέσεις της. Το Μαξίμου προσβλέπει ακόμη περισσότερο στο «μήνυμα εμπιστοσύνης για την ανάκαμψη » το οποίο αναμένεται να στείλει ο Πρόεδρος της Γαλλίας «από την χώρα σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης».

Τα deals στη σκιά της Πνύκας

Μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ενδιαφέρον και από την ομιλία του Μανουέλ Μακρόν έχει ο «κατάλογος» των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον γάλλο πρόεδρο και τα ραντεβού για business που έχουν ήδη κλειστεί.

Στη γαλλική αποστολή που θα φτάσει αύριο στην Αθήνα εκπροσωπούνται ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, ακόμα και από τον χώρο της αεροδιαστημικής. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι Sanofi, Edf, Soufflet, Alsthom, Avril, BPCE, Biocodex, Vinci, UP, Trigano, Airbus, BPI, Suez, Thales, L’Oreal και άλλες.

Στον κατάλογο των γάλλων αντιστοιχεί και μια μακρά λίστα έλληνων επιχειρηματιών που έχουν προσκληθεί -μετά από συνεργασία των γραφείων του Μακρόν και του Τσίπρα - στο ελληνο-γαλλικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Ιδρυμα Νιάρχος.

Από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό το πεδίο του γαλλικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός κατέβαλε όλες τις προηγούμενες μέρες πολύ μεγάλη προσπάθεια να εμφανιστεί ως υποστηρικτής της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων ,έχοντας πάντα μια ιδιαίτερη άποψη περί επιχειρείν και κέρδους.

ΔΕΗ - ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο στόχαστρο των γάλλων

Γάλλοι αξιωματούχοι του Μακρόν ομολογούν σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ότι δεν επιθυμούν να δουν στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας να πέφτουν σε μη ευρωπαϊκά χέρια, όπως συνέβη με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με γνώστες των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί οι γάλλοι θέλουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και επιθυμούν να «μπουν» στον τομέα των υποδομών με ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Υψηλό ενδιαφέρον υπάρχει και στον τομέα της ενέργειας. Κυρίως με συμμετοχή γαλλικών εταιριών στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα-και φυσικά για την προοπτική συνεκμετάλλευσης τους. Το έδαφος υπάρχει ήδη καθώς η γαλλική TOTAL μετέχει σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ σε αντίστοιχο project.

Τουρισμός και φάρμακο είναι δυο ακόμη τομείς αυξημένου ενδιαφέροντος για τα γαλλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά σχήματα. Από κυβερνητικές διαρροές προκύπτει ότι έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για την Τράπεζα Αττικής από την Societe General. Ωστόσο γνώστες του τραπεζικού χώρου αμφισβητούν εντόνως ότι υπάρχει ενδιαφέρον και θυμίζουν πως ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος είχε επενδύσει Γενική Τράπεζα και είχε χάσει περίπου 1 δισ. ευρώ. Ενώ και η Gredit Agricole που είχε μπει στην Εμπορική είχε απωλέσει σχεδόν 5 δισ. ευρώ με τα 3 από αυτά να είναι σε χρήμα προκειμένου να απεγκλωβιστεί.

Η ελληνική συμμετοχή στο station france

Την Παρασκευή στο ελληνογαλλικό φόρουμ στο Σταύρος Νιάρχος αναμένεται να ανακοινωθεί και η συμμετοχή της Ελλάδας στο φιλόδοξο γαλλικό σχέδιο "Station France" που αποτελεί ουσιαστικά την γαλλική προσπάθεια να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή Silicon Valley στο Παρίσι. Mε αιχμή της startup καινοτόμες επιχειρήσεις που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. Ηδη έχει υπάρξει εκτεταμένη προεργασία από τους αναπληρωτές υπουργούς Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιώρλα και ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο για τη συμμετοχή της Ελλάδας με διάφορες μορφές.

Σε ότι αφορά στον τομέα των μικρών και μεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων θα υπογραφεί μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την BpiFrance, την γαλλική κρατική εταιρία που στηρίζει την καινοτομία.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος φτάνει μαζί με την Μπριζιτ Μακρόν στη μια και μισή θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στις 15.30 είναι προγραμματισμένη να αρχίσει την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενώ στις 19:00 θα απευθύνουν ομιλίες στον Λόφο της Πνύκας.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο Λόφο της Πνύκας, θα επισκεφτεί την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή όπου και θα γίνει δεξίωση με τη συμμετοχή της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 15 Ιαν 2021 | 16:52

Τσαβούσογλου: Ο Μακρόν έστειλε επιστολή στον Ερντογάν με πρόταση για ομαλοποίηση των σχέσεων

Ο Ερντογάν αντέδρασε θετικά στην επιστολή Μακρόν σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 14 Ιαν 2021 | 20:06

Σκληρό lockdown στη Γαλλία από το Σάββατο - Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 6 μ.μ. (τώρα είναι από τις 8 μ.μ.) για τουλάχιστον 15 ημέρες στη Γαλλία - Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Ιαν 2021 | 14:48

Τσίπρας από Πάτρα: Μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα

"Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.