Πακέτο με μια ψηφοφορία Μνημόνιο και προαπαιτούμενα

Μνημόνιο και προαπαιτούμενα θα κατατεθούν με το ίδιο νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα σε δύο ξεχωριστά άρθρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πακέτο με μια ψηφοφορία Μνημόνιο και προαπαιτούμενα

Για τις δύο σήμερα το μεσημέρι ανανεώθηκε το ραντεβού των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Η χθεσινή διαπραγμάτευση – οποία ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα- επικεντρώθηκε στη λίστα με τα προαπαιτούμενα τα οποία –όπως έγινε γνωστό- θα περάσουν «πακέτο» με το νέο κείμενο του μνημονίου. Ο κατάλογος με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα φέρεται να περιλαμβάνει:

1. Την επιβολή ΦΠΑ 23% και στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και όχι μόνο στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πληροφορικής αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (σ.σ στα φροντιστήρια ο ΦΠΑ έχει ήδη επιβληθεί από τα μέσα Ιουλίου και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ήδη κληθεί να κάνουν δήλωση ΦΠΑ). Υπάρχει και θετική αλλαγή στον ΦΠΑ και αυτή είναι η μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%

2. Τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και την αύξηση του επιτοκίου. Οι αλλαγές θα θίξουν τους περίπου 850.000 οφειλέτες που μπήκαν στη ρύθμιση. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Όσο υψηλότερο το εισόδημα, τόσο λιγότερες οι δόσεις. Η συγκεκριμένη αλλαγή αλλά και η επιβολή του επιτοκίου (σ.σ με το ισχύον καθεστώς είναι άτοκες οι ρυθμίσεις για οφειλές μέχρι 5000 ευρώ ενώ από τα 5000 ευρώ και πάνω επιβάλλεται επιτόκιο 3%) θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν κάθε μήνα οι οφειλέτες στην εφορία. Επίσης, εξετάζεται να συμπεριληφθεί όρος ώστε να αποπληρώνονται και οι τρέχουσες οφειλές προκειμένου να διατηρηθεί το δικαίωμα παραμονής στη ρύθμιση.

3. Την σταδιακή –σε δύο δόσεις- κατάργηση της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης. Αυτό, αναμένεται να είναι και το μόνο από τα μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες που θα περάσει στο πακέτο των προαπαιτούμενων με τις αλλαγές στη φορολόγησή τους να μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο και το φορολογικό νομοσχέδιο.

4. Την αλλαγή της κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης. Σε αυτό το σημείο φαίνεται να υπάρχει διαφωνία καθώς οι δανειστές θέλουν κατάργηση του συντελεστή 8% που επιβλήθηκε στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για όσους δηλώνουν από 50 έως 100.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά, δεν θέλει την κατάργηση του υψηλού συντελεστή.

To "καυτό θέμα" με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, φαίνεται να έχει συμφωνηθεί τελικώς να μην αποτελέσει τμήμα των προαπαιτούμενων.

«Μέτωπο» φαίνεται να άνοιξε και όσον αφορά στα ενεργειακά καθώς η πλευρά των δανειστών, πιέζει για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Κατά τον σημερινό γύρο των διαπραγματεύσεων, θα μπει στο τραπέζι και η οριστική μορφή του μνημονίου που βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής πλευράς. Μνημόνιο και προαπαιτούμενα, αναμένεται να ψηφιστούν «πακέτο» σε μια συνεδρίαση στη Βουλή και σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δύο άρθρα. Αν οι διαπραγματεύσεις κυλήσουν ομαλά σήμερα, τότε υπάρχει πιθανότητα το νομοσχέδιο να κατατεθεί την Τετάρτη, σε διαφορετική περίπτωση θα μετατεθεί για την επόμενη Δευτέρα.

Τι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας κ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο ήταν σύμφωνα με πληροφορίες τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που θα συνοδεύουν το νέο μνημόνιο.

Οι συναντήσεις των υπουργών με τους θεσμούς θα επαναληφθούν και την Κυριακή. Μάλιστα, αναμένονται διπλές επαφές και το πρωϊ και το απόγευμα με στόχο να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο του νέου μνημονίου.

Μνημόνιο και προαπαιτούμενα θα κατατεθούν με το ίδιο νομοσχέδιο στη Βουλή, πιθανότατα σε δύο ξεχωριστά άρθρα.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη του Σαββάτου, έρχεται μέτρο «βόμβα» για εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο καθώς και τα αυτά τα δίδακτρα, όπως συνέβη στα μέσα Ιουλίου με τα δίδακτρα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θα επιβαρύνονται στο εξής με συντελεστή 23%

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά φαίνεται να κερδίζει τη μάχη του… μοσχαριού το οποίο και θα φορολογείται με 13% όπως και τα υπόλοιπα κρέατα αντί για 23%.

«Πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει, ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», είχε δηλώσει προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης. Ερωτηθείς μάλιστα για δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt am Sonntag», σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση τους, ο κ. Σταθάκης είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να είναι ακριβές».

«Πακέτο» προαπαιτούμενα και τρίτο μνημόνιο στη Βουλή

Σύμφωνα με πηγές υπουργείου Οικονομικών, οι προαπαιτούμενες δράσεις που ζητούν οι δανειστές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ενδεχομένως να έρθουν ως άρθρο στο νομοσχέδιο για το νέο Μνημόνιο. Σύμφωνα με τις ίδες πηγές, τα προαπαιτούμενα θα συμπεριληφθούν στο ν/σ για το τρίτο μνημόνιο προκειμένου να μην τεθεί θέμα δεύτερης ψηφοφορίας στη Βουλή.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση διαβάζει προσεκτικά το προσχέδιο του τρίτου πακέτου. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως «η συζήτηση σήμερα έχει να κάνει με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Αύριο, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα της συμφωνίας διάσωσης».

Τα χρονοδιαγράμματα πάντως παραμένουν ασφυκτικά, με την ελληνική κυβέρνηση να καλείται να διατυπώσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις εντός των επόμενων δύο ημερών, εάν θέλει να καταθέσει την σχετική συμφωνία την Τετάρτη, έτσι ώστε να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, με δήλωση του στο theTOC.gr κυβερνητικός αξιωματούχος είχε αναφέρει νωρίτερα με βεβαιότητα « την Δευτέρα θα έχουμε συμφωνία».

Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια οι δύο εκκρεμότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του περίφημου νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και του τρόπου διάθεσης των χρημάτων που θα προκύψουν από αυτό, αλλά και εκείνο των «κόκκινων δανείων» που συνδέεται στενά και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου συνεδριάζαν τα τεχνικά κλιμάκια με τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία να βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, ενώ στην ατζέντα τέθηκαν επίσης τα κόκκινα δάνεια, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η πρόωρη συνταξιοδότηση.

Θετική εισήγηση στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη

Εν τω μεταξύ, το θετικό κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται για το κλείσιμο της συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών ενίσχυσε η θετική εισήγηση των Θεσμών κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. ενημερώθηκαν από τους επικεφαλής των Θεσμών ότι μπορεί να ολοκληρωθεί εγκαίρως η συμφωνία με την Ελλάδα ενώ στη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης -όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες- κανείς δεν έθεσε θέμα αντί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός δανείου γέφυρα.

Συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο βλέπει και η Welt

Κοντά στην ολοκλήρωση τους -ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο- είναι οι διαπραγματεύσεις αναφέρει σε δημοσίευμα και η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους, αναφέρει η Welt, επικαλούμενη πληροφορίες από κύκλους της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης των Θεσμών με τους εταίρους της Ευρωζώνης.

«Οι Θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», σημειώνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη και του Eurogroup την Παρασκευή.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια» αναφέρει η εφημερίδα.

Παραμένει επιφυλακτική η γερμανική κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt, η γερμανική κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού αλλά και εκείνο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

«Η γερμανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι βλέπει σε κάποια σημεία ακόμη ανάγκη αποσαφήνισης, πχ σε ό,τι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συμφωνία η πιο πρόσφατη αρνητική οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα. Υπάρχει δε ανάγκη για συζήτηση στο θέμα των στόχων του προϋπολογισμού και στο ζήτημα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει, επικαλούμενο τις διαπραγματεύσεις οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη»,αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη Welt, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπήρχε ευρέως η εντύπωση ότι έχει γίνει πρόοδος και ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ολοκληρωθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Όλοι εργάζονται για αυτό το "Σχέδιο Α"- μια συμφωνία με την πρώτη ημερομηνία εκταμίευσης να είναι η 20ή Αυγούστου», ανέφερε στην εφημερίδα πηγή από τους κύκλους των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα -πάντως- με ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο Reuters, υπάρχουν χώρες με προξάρχουσα τη Γερμανία που πιέζουν ώστε η Ελλάδα να δεσμευτεί για πιο συγκεκριμένες μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, πέρα από αυτές που θα εφαρμόσει άμεσα.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος της Ε.Ε εκτίμησε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι πιθανό να ολοκληρωθούν έως την ερχόμενη Τρίτη.

Οι συζητήσεις προχωρούν ομαλά και ίσως ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο είπε κάτι που άλλωστε είναι και ο σχεδιασμός της Αθήνας.

Αν το σχέδιο συμφωνίας (MoU) και μια επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας (Debt Sustainability Analysis) είναι έτοιμα όπως σχεδιάζεται την Τρίτη, αναμένεται η ελληνική βουλή να τα ψηφίσει έως την Πέμπτη.

Πιθανή θα ήταν μια συνεδρίαση του Eurogroup ακόμη και στις 14 Αυγούστου είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης για να εγκρίνει ένα τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Παράλληλα το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα νομοθετήματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις πριν την 20η Αυγούστου για να λάβει τα πρώτα κεφάλαια που χρειάζονται, ώστε να αποπληρώσει την ΕΚΤ.

Η επικύρωση από τα ξένα κοινοβούλια θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την νομοθέτηση από την Ελλάδα αυτών των μεταρρυθμίσεων, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 30 Αυγ 2020 | 21:50

Τσακαλώτος για Πατέλη: Η κυβέρνηση θα σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους

Ο κ. Τσακαλώτος συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους, ενώ αμφισβητεί ότι το κάνει για να ενισχύσει τη νέα γενιά.

ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Αυγ 2020 | 13:26

Σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ: Εξαλλος ο Κοτζιάς με τους 53 και τον Τσακαλώτο- "Υπερασπίζονται τον Μητσοτακισμό"

Σκληρή επίθεση του Νίκου Κοτζιά στους 53 του ΣΥΡΙΖΑ για την Συμφωνία των Πρεσπών

ΑΡΘΡΑ - «ΦΩΤΙΑ» 21 Αυγ 2020 | 11:03

Χωρίς τέλος ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι 53+ "σταυρώνουν" Πολάκη και πασοκογενείς - Θυμίζουν τι έλεγαν Τζάκρη, Μωραΐτης, Θεοχαρόπουλος

"Απασφαλίζει" η εσωκομματική αντιπολίτευση των "53+" του ΣΥΡΙΖΑ, κατά Πολάκη και "πασοκογενών".

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ 19 Σεπ 2020 | 19:46

Σενάρια για επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά από 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

19 Σεπ 2020 | 18:20

Δημοσκόπηση: Σαφές προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία Μητσοτάκη - Ποιο κόμμα δεν μπαίνει στη Βουλή

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες αξιολογούν θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία

ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 19 Σεπ 2020 | 15:43

Δένδιας: Διάλογος με έμπρακτη και άμεση αποκλιμάκωση ή κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Ν. Δένδιας καθιστά απολύτως σαφές πως η διαφορά με την Τουρκία αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ 19 Σεπ 2020 | 15:42

Τσίπρας: Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανακατατάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "λίγο αμήχανη" την παρουσία του στη ΔΕΘ-Helexpo, λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθεσης.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 Σεπ 2020 | 12:01

Κακοκαιρία Ιανός: Με εντολή Μητσοτάκη κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές

Με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές Λιβάνιος,Σκρέκας, Καραγιάννης

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 19 Σεπ 2020 | 11:43

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με Στόλτενμπεργκ για την Ανατ. Μεσόγειο

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

«ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ 19 Σεπ 2020 | 10:12

Πέτσας για κορονοϊό: Αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα θα το κάνουμε

"Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό" για την επέλαση του Ιανού σημείωσε ο Στ. Πέτσας

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:24

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δέσμη δέκα μέτρων

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει ο Αλ. Τσίπρας και να καταθέσει δέσμη 10 άμεσων μέτρων στο Thessaloniki Helexpo Forum

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 19 Σεπ 2020 | 07:59

Αναζητείται φόρμουλα για απευθείας επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο

"Ψήνεται" επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τα δύο σενάρια για τις διερευνητικές επαφές