Αιχμές από τα κόμματα για το Συμβούλιο του ΕΣΕΠ

Κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τα ελληνοτουρκικά

aixmes-apo-ta-kommata-gia-to-sumboulio-tou-esep
SHARE THIS
0
SHARES

Λίγα λεπτά μετά 15.30 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). 

Κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Νέα Δημοκρατία 

O εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κουμουτσάκος εκτίμησε πως η Άγκυρα δεν θα ξεπεράσει το κατώφλι της λογικής με ενέργειες που θα οδηγούσαν σε θερμό επεισόδιο, καθότι αυτό θα ήταν επιζήμιο για την ίδια, διευκρινίζοντας πάντως πως ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ενσωματώσει την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στην ευρύτερη συμπεριφορά του.

«Ως προς τη σημειολογία του είχε μια ουσία, ως προς την ουσία του ήταν πάρα πολύ φτωχό. Ουδείς δεν φεύγει σοφότερος. Ο μέσος αναγνώστης του καθημερινού Τύπου γνωρίζει τα θέματα για τα οποία «ενημερώθηκαν» οι πολιτικές δυνάμεις» σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στο ΑΠΕ.

Στη συνέχεια ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ αναφέρθηκε στα ζητήματα που έθεσε κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. «Από πλευράς ΝΔ, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα για θέματα που κρίνουμε ότι θα πρέπει ενόψει της επόμενης φάσης της διακυβέρνησης της χώρας, να είναι γνωστά, δηλαδή να έχουμε σαφείς απαντήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών». Ενδεικτικά ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε σε μια από τις ερωτήσεις από τις οποίες ζητήσε απάντηση: «αν βάσει των πληροφοριών και των εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πράγματι η ΕΕ είναι διατεθειμένη και θα το κάνει, αν χρειαστεί, να αποφασίσει την εφαρμογή μέτρων. Αν δηλαδή η εσωτερική ισορροπία δυνάμεων, αλλά και η πολιτική βούληση μεταξύ των εταίρων είναι τέτοια που αν χρειαστεί να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά την απάντηση που πήρε, είπε πως «η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού, είναι ότι υπάρχει βούληση αν φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο να ληφθεί απόφαση εφαρμογής μέτρων, αντίμετρων ή κυρώσεων στην Τουρκία» και συμπλήρωσε: «Δεν προσδιορίσαμε τη φύση τους, απλώς συμφωνήσαμε ότι είναι ευρέως φάσματος μέτρα».

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι θα υπάρξει κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: «Εκτιμούμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν θα περάσει το κατώφλι της λογικής. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως αρνητικό, πρωτίστως για την ίδια.

 ΑΝΕΛ

«Οποιαδήποτε τουρκική προκλητική ενέργεια, τόσο στην ελληνική ΑΟΖ όσο και στην κυπριακή, πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε τρόπο ώστε να προστατευτούν τα εθνικά συμφέροντα του ελληνισμού», τόνισε για τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, εκ μέρους των ΑΝΕΛ, η πρώην υφυπουργός, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για τις πρόσφατες εξελίξεις και προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τους», αναφέρει στη γραπτή ανακοίνωση που μοίρασε στους δημοσιογράφους η κ. Τσαρουχά.

Σημειώνεται πως οι ΑΝΕΛ συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ με εκπροσώπους τους την πρώην υφυπουργό Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον επίτιμο πρέσβη Ελευθέριο Καραγιάννη.

Το Ποτάμι

Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - το οποίο συνήλθε την Τετάρτη - το Ποτάμι εκπροσώπησε ο πρώην βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Νίκος Νυφούδης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης.

Οι εκπρόσωποι του Ποταμιού τόνισαν στην συνεδρίαση πως οι πόρτες του διαλόγου με την γείτονα χώρα πρέπει να είναι πάντοτε ανοικτές, αλλά επιπλέον επισήμαναν ότι υπάρχουν και όρια ανοχής της χώρας μας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο Νίκος Νυφούδης αναρωτήθηκε αν θα ζητήσουμε βοήθεια από τους ευρωπαίους συμμάχους μας και πιο συγκεκριμένα από τη Γαλλία μιας και οι εξορύξεις και η προστασία τους είναι και θέμα ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Τέλος, όσον αφορά την πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, το Ποτάμι ζήτησε ενημέρωση για τις διαδικασίες παρακολούθησης της συμφωνίας και για το αν υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ είναι η τρίτη στη φετινή χρονιά. Η προηγούμενη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου, με κύριο αντικείμενο το σχέδιο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και τρέχοντα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook