Follow us

Αιχμές Πικραμμένου σε Τσίπρα: Η υπόθεση Novartis, ήταν κακός χειρισμός ή απαράδεκτη στην ουσία της;

Ο Π. Πικραμένος ανέφερε ότι ο Α. Τσίπρας δεν έδωσε απάντηση στην ουσία για τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση Novartis.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Δεν υπάρχει θέμα κράτους Δικαίου στη χώρα μας" δήλωσε κατηγορηματικά ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ανώτατος δικαστής, Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, πως ναι μεν υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν καλύτερα, αλλά δεν υπάρχει γενικευμένο θέμα, "δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος Δικαίου",

"Υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία θα αρθούν σύντομα σε λύσεις, αλλά γενικότερο θέμα κράτους Δικαίου, κατηγορηματικά λέω ότι όχι δεν υπάρχει" είπε ο κ. Πικραμμένος, κληθείς να δώσει απάντηση αν δικαιολογείται η δυσπιστία των πολιτών, όπως αποτυπώνονται στους δημοσκοπικούς δείκτες, ακόμη και για την Δικαιοσύνη.

Κληθείς δε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για "ατυχείς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis" o κ. Πικραμένος ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έδωσε απάντηση στην ουσία, "απλώς εξέφρασε μια ενόχληση, η οποία υπήρχε και φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει και δεν είναι μόνο για την ιστορία της Novartis, αλλά και την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών". "Περιμένω λοιπόν και θα περιμένω μια απάντηση επί της ουσίας. Η υπόθεση Novartis, ήταν απλά και μόνο ιστορία κακού χειρισμού; Πάρτε καθαρά θέση και πείτε μας: Ήταν κακός χειρισμός ή απαράδεκτη στην ουσία της η ιστορία αυτή;", κατέληξε.

Διαβάστε Επίσης

Σχολιάζοντας την "παρότρυνση", όπως χαρακτήρισε σχετική δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ, να μην εφαρμοστεί απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε ότι αυτό είναι "κάτι το οποίο δεν πρέπει να λεχθεί, δεν είναι σωστό". "Δεν μπορούμε να λέμε επιλεκτικά αυτό μην το εφαρμόσεις γιατί έτσι χάθηκαν τα πράγματα. Δεν μπορεί να λέει κάποιος - ότι κι αν είναι - να μην εφαρμόζεται ο νόμος γιατί αν αρχίζουμε να λέμε μην εφαρμόζεις τον νόμο τότε ζήτω που καήκαμε" είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο ερώτημα για το τί θα μπορούσε να γίνει "στο ζήτημα των αντίβαρων των θεσμών", επισήμανε ότι αντίβαρα είναι τα δικαστήρια και οι Ανεξάρτητες αρχές, τα οποία και θα πρέπει να ενισχυθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση εξήγησε ότι είναι αναγκαίο να κατοχυρωθούν συνταγματικά, και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Αρχή Ανταγωνισμού, ιδίως καθώς κάτι τέτοιο αποτρέπει την δυνατότητα κατάργησής τους και ενισχύει την ανεξαρτησία τους.

Ο κ. Πικραμμένος, πρότεινε επίσης την ίδρυση μιας Αρχής, η οποία θα παρακολουθεί τα δημοσιονομικά ελλείμματα και θα έχει βέτο στις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων σχετικά με αυτά καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά: "Επειδή βλέπω να ανθίζει το λεφτόδεντρο και να αρχίζει πάλι μια ρητορική παροχών και αυξήσεων" "Επειδή έχω ζήσει στην πλάτη μου τα μνημόνια και ως πρόεδρος του ΣτΕ και ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός σε μια περίοδο που κινδυνεύαμε να χρεοκοπήσουμε, δεν πρέπει η χώρα μας από άστοχες πολιτικές αποφάσεις να οδηγηθεί πάλι σε καταστάσεις στις οποίες οδηγήθηκε στο παρελθόν. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να μπαίνει ένα φρένο" τόνισε.

Με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για το μπόνους ύψος, την εκτός σχεδίου δόμηση, την ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Πικραμμένος ρωτήθηκε αν τελικώς ασκούν πολιτική οι δικαστές και το ΣτΕ. Απάντησε ότι οι δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων φυσικά και ασκούν κάποιου είδους πολιτική, όχι όμως με την έννοια με την οποία συνήθως κατηγορούνται. Δεν κάνουν τέτοιου είδους πολιτική. "Ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, το οποίο είναι ζωντανό κείμενο και δεκτικό διαφόρων ερμηνειών κατά εποχές και κατά καταστάσεις, καταλήγουν στο να κάνουν κάποια είδους πολιτική. Η συνήθης κατηγορία είναι ότι τα δικαστήρια κάνουν δημοσιονομική πολιτική (με τα επιδόματα επί παραδείγματι) και η απάντησή μου σε υπουργούς είναι "όταν κόψαμε τα επιδόματα με τα μνημόνια πάλι δεν κάναμε δημοσιονομική πολιτική; Τότε όμως δεν μας κατηγορήσατε". Φυσικά και το δικαστήριο ερμηνεύει το Σύνταγμα και με βάση τις ερμηνείες του Συντάγματος λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες έχουν πολιτικό αντίκτυπο. Φυσικό είναι αυτό" είπε ο κ. Πικραμμένος.

Σχετικώς με το αν είναι σωστό η Δικαιοσύνη να απευθύνεται στο ευρύ κοινό, ο κ. Πικραμμένος σχολίασε: "Το κλασικό είναι ότι η Δικαιοσύνη δίνει την απάντηση με την απόφαση την οποία λαμβάνει το δικαστήριο, ωστόσο επειδή υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά υπάρχει και η καθυστέρηση, είναι καλό να ενημερώνεται η κοινή γνώμη για το που πηγαίνει μια απόφαση και να δίδεται μια εικόνα και να παρέχεται μια ενημέρωση, ώστε να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις να μην χτίζονται μυθιστορήματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι καλά κάνει η Δικαιοσύνη και συνοπτικά ενημερώνει".

Παναγιώτης Πικραμμένος

Αναφορικώς με την άποψη ότι θα ενίσχυε την εικόνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ένας άλλος τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι "Ισχύει ότι ισχύει και για την Δημοκρατία. Δεν είναι καλό πολίτευμα, αλλά είναι το καλύτερο από όσα υπάρχουν. Υπάρχουν βελτιώσεις και ασφαλιστικές δικλείδες και πράγματα ενδεχομένως που μπορεί να οδηγήσουν σε βελτιώσεις".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 11:01

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές αντιδράσεις για το φλερτ με την Κωνσταντοπούλου - Νέες αποστάσεις Κασσελάκη από Τσίπρα

Οι νέες αποστάσεις του Κασσελάκη από τον Τσίπρα. Οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα στην Κωνσταντοπούλου.

ΣΙΩΠΗ ΣΥΡΙΖΑ 16 Μαϊ 2024 | 13:09

Κοινή εκδήλωση Τσίπρα- Ζάεφ στην Αθήνα για τη Συμφωνία των Πρεσπών- Θα βραβεύσουν τον Νίμιτς

Κοινή εκδήλωση για την επέτειο της Συμφωνίας των Πρεσπών ετοιμάζουν οι δυο ηγέτες που την υπέγραψαν

ΧΑΣΜΑ 14 Μαϊ 2024 | 10:34

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ "ξέχασε" τον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε καμία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ή δήλωση του κ. Κασσελάκη, δεν υπάρχει αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που "πάγωσε" στελέχη στο εσωτερικό του κόμματος.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 13 Μαϊ 2024 | 20:11

Πέτρος Κόκκαλης: Τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Τσίπρας και πρέπει να του αναγνωρίζεται

Ο Πέτρος Κόκκαλης κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για πολιτική υποκρισία, καθώς δεν επικύρωσε τα πρωτόκολλα εφαρμογής επί 5 χρόνια.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΙΛΙΑΝΟΦΣΚΑ 13 Μαϊ 2024 | 19:56

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ: Υποκριτικός και επικίνδυνος ο εθνικιστικός λαϊκισμός

Οι Τσίπρας και Ζάεφ υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13 Μαϊ 2024 | 19:41

Πολάκης εναντίον Τσίπρα και Ξανθού για τα εμβόλια: Σας απάντησαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές

Την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, προκάλεσε άρθρο του Ανδρέα Ξανθού- 30 δισ. πήγαν σε μίζες πολιτικών και γιατρών -Τείχος ανοησίας τα εμβόλια

ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ 09 Μαϊ 2024 | 09:58

Νέα μποφόρ στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις Κασσελάκη, οι αιχμές Τσίπρα και ο Πολάκης εναντίον όλων

Τρικυμίες στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν βρίσκει ησυχία μόλις 30 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές.

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 09 Μαϊ 2024 | 08:37

Αιχμές Τσίπρα: Η απάντηση στην άνoδο της ακροδεξιάς δεν είναι η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να "γίνεσαι viral"

"Να κινητοποιήσουμε πολίτες για προοδευτικές πολιτικές που θα βελτιώνουν τη ζωή τους και να δώσουμε τη μάχη των αξιών", είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Eurojam 2024.

ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ - ΞΑΝΘΟ 08 Μαϊ 2024 | 12:28

Ξεσπάθωσε εναντίον όλων ο Πολάκης μετά την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca: "Αλητήριοι, διεφθαρμένοι, άσχετοι και ηλίθιοι"

Με ανάρτησή του με αφορμή την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca, ο Παύλος Πολάκης επιτίθεται σφοδρά σε Σκέρτσο - Μητσοτάκη και αφήνει αιχμές για τον Τσίπρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Μαϊ 2024 | 17:34

Κασσελάκης για την συνταξιούχο στη Κέρκυρα: Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ρωτάει αν τη βοηθάει η εκκλησία;

"Κάθε μέρα ξυπνάς εντάξει όταν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος έχει σύνταξη πείνας, όταν τόσοι άνθρωποι έχουν μισθούς πείνας;" είπε ο Στέφανος Κασσελάκης

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 28 Μαϊ 2024 | 16:36
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 28 Μαϊ 2024 | 15:56
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 28 Μαϊ 2024 | 14:53

Καταγγελία ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ως άλλος Λουδοβίκος ζήτησε από τον ΕΦΕΤ να ελέγξει τα φαγητά που θα δοκιμάσει στην περιοδεία του

Ως άλλος Λουδοβίκος βάζει να δοκιμάσουν τα φαγητά και τα ποτά που του δίνονται, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ