Άκαμπτοι «τα θέλουν όλα» οι δανειστές από την κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Άκαμπτοι «τα θέλουν όλα» οι δανειστές από την κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και μπορεί και από τις δύο πλευρές το μήνυμα που εκπέμπεται να μιλά για βούληση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αρκετά είναι όμως τα αγκάθια που παραμένουν.

Σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους Θεσμούς τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων όσο και σε εκείνο του ακατάσχετου λογαριασμού. Το θέμα ωστόσο στο οποίο η απόσταση δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις χάσματος δεν είναι άλλο από τα εργασιακά. Η πρώτη διευρευνητική συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος με τους Θεσμούς επιβεβαίωσε τα παραπάνω, με τους τελευταίους να χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και τον υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για ακραία στάση. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπει τη Δευτέρα ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης που αφορά τα ειδικά μισθολόγια.

Εν τω μεταξύ, οι δανειστές φαίνεται πως μετά το θέμα του χρέους βάζουν για ακόμη μια φορά «πάγο» και στις κυβερνητικές διεκδικήσεις για μείωση των στόχων που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να διαπραγματευθεί κάτι διαφορετικό για το Μεσοπρόθεσμο του 2019-2020.

Σημειώνεται ότι η «εκστρατεία» του έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες στα τέλη της εβδομάδας για το θέμα του χρέους δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Παρά τη ρητορική στήριξη που παρείχε ο γάλλος πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την προσφιλή τακτική της, παρέπεμψε στους Θεσμούς, το Eurogroup και το ΔΝΤ για το θέμα. Οι «άγριες διαθέσεις» των δανειστών φαίνεται πως θα μεταφερθούν λοιπόν την επόμενη περίοδο στην Αθήνα, καθώς με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να έχει δύσκολο έργο.

Άκαμπτοι «τα θέλουν όλα» οι δανειστές από την κυβέρνηση
Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Σύγκρουση με το «καλησπέρα» για τα εργασιακά

Σύγκρουση με το «καλησπέρα» επεφύλασσε η πρώτη, διερευνητική συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίς με τους Θεσμούς για τα εργασιακά την Κυριακή.

Ενδεικτική της απόστασης ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν oι δηλώσεις που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνάντησης. Ερωτηθείς για το ποια στάση κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός απάντησε «ακραία». Eξερχόμενος από τη συνάντηση, o κ.Κατρούγκαλος τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά, ενώ η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων.

Οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξαν ότι το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα και ήταν απαραίτητες οι παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων μνημονίων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος

Εκκρεμότητες στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Νωρίτερα, πρόοδος σημειώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τις συζητήσεις που έγιναν με τους δανειστές για το θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει ωστόσο ακόμη «λευκός καπνός». Σε εκκρεμότητα παραμένουν πρώτον, το ποιες επιχειρήσεις θα υπάγονται στο νόμο, και, δεύτερον, τα κριτήρια της υπαγωγής.

Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε τεχνικά θέματα τα οποία αφορούν τις κατηγορίες και τα κριτήρια των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο νόμο αλλά και της διαδικασίας διαγραφών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι δύο πλευρές είναι πως από τη διαγραφή χρεών εξαιρούνται ο ΦΠΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν παρακρατηθεί, ενώ όπως η ίδια πηγή ανέφερε, το «κούρεμα» κύριας οφειλής (κεφαλαίου) αποτελεί ύστατη λύση.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά περί των κατηγοριών και των κριτηρίων υπαγωγής των επιχειρήσεων στη διευθέτηση, καθώς έως τώρα ήταν γνωστό ότι όσες επιχειρήσεις κρίνονταν βιώσιμες θα μπορούσαν αυτόματα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Θεωρείται πιθανό πως οι δανειστές προβάλλουν πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, κάτι που ωστόσο δεν διευκρινίζεται περαιτέρω αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομίας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών

Χωρίς συμφωνία και για το παζάρι ακατάσχετο λογαριασμό

Αν όμως στο θέμα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων υπήρξε κάποια πρόοδος, στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμενει.

«Παραμένουν οι διαφωνίες για τον ακατάσχετο λογαριασμό», ανέφερε ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ. Κατά τα φαινόμενα αναζητούνται τρόποι προκειμένου να διασυνδεθούν οι διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό με αυτές που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες και το Δημόσιο, προκειμένου να μην υπάρχουν υπερκαλύψεις.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν να δημιουργηθεί ένας πλήρως ακατάσχετος λογαριασμός για οφειλές προς όλους (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ιδιώτες), στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις από πλαστικό χρήμα (πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες).

Αυτή όμως η πρόταση απερρίφθη από τους δανειστές. Το ΥΠΟΙΚ έχει επανέλθει με νέα πρόταση για έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό, πρόταση η οποία όμως και αυτή συναντά αντιρρήσεις από τους θεσμούς.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2020 | 23:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Βασίλη Πάικου

"Εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας" έγραψε ο πρωθυπουργός για τον Βασίλη Πάικο

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 27 Νοε 2020 | 16:05

"Oruc Reis": Στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" - 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Στα 7 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου και στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" για ακόμη μια φορά το "Oruc Reis".

ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ 27 Νοε 2020 | 15:23

Τσίπρας: Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο της Δράμας, είπε ότι η κατάσταση βρίσκεται "εκτός ελέγχου".

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ "IRINI", 27 Νοε 2020 | 14:48

"Υποπτο τουρκικό πλοίο" κινητοποιεί την Ευρώπη- Γιατί ο Ερντογάν αρνήθηκε τον έλεγχο από την γερμανική φρεγάτα

Ύποπτο για μεταφορά όπλων στην Λιβύη ήταν το τουρκικό εμπορικό πλοίο αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ 27 Νοε 2020 | 14:04

Δένδιας στο Bloomberg: Η Ευρώπη πρέπει να θέσει όρια στη συμπεριφορά της Τουρκίας

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να προσποιείται ότι η Τουρκία ενεργεί με αποδεκτό τρόπο στην περιοχή", σημειώνει ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:35

Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου - Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τους ειδικούς

Προτεραιότητα στον έλεγχο της πανδημίας, κυρίως στην περιφέρεια, και όχι στην άμεση άρση του lockdown - Προς παράταση της απαγόρευσης μετά την 7η Δεκεμβρίου.

ΕΚΘΕΣΗ 27 Νοε 2020 | 13:13

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ζητά αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα υπογραμμίζει η Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

"ΠΡΟΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ" 27 Νοε 2020 | 13:11

Η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για κυρώσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Η Τουρκία απέρριψε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κυρώσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 27 Νοε 2020 | 12:24

Πέτσας: Δεν υπάρχει εισήγηση για lockdown δύο ταχυτήτων

"Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών για το lockdown" είπε ο Στέλιος Πέτσας. Ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην επικράτεια.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 27 Νοε 2020 | 07:34

Χριστούγεννα: Τι θα γίνει με SMS, μετακινήσεις, ρεβεγιόν - Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 26 Νοε 2020 | 22:59

Μητσοτάκης: Αποκάλυψε πώς περνάει το lockdown - Η ερώτηση μαθητή για την οικογένεια του πρωθυπουργού

Ο μικρός μαθητής από την Κρήτη έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια προσωπική ερώτηση για τον χρόνο που αφιερώνει ο πρωθυπουργός στην οικογένειά του.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 26 Νοε 2020 | 21:27

Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Στόλντενμπεργκ για την Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ - Βασικό ζήτημα η Τουρκία και η παραβατική της συμπεριφορά.