Άκαμπτοι «τα θέλουν όλα» οι δανειστές από την κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Άκαμπτοι «τα θέλουν όλα» οι δανειστές από την κυβέρνηση

Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και μπορεί και από τις δύο πλευρές το μήνυμα που εκπέμπεται να μιλά για βούληση έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αρκετά είναι όμως τα αγκάθια που παραμένουν.

Σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση και τους Θεσμούς τόσο στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων όσο και σε εκείνο του ακατάσχετου λογαριασμού. Το θέμα ωστόσο στο οποίο η απόσταση δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις χάσματος δεν είναι άλλο από τα εργασιακά. Η πρώτη διευρευνητική συνάντηση που είχε ο Γ. Κατρούγκαλος με τους Θεσμούς επιβεβαίωσε τα παραπάνω, με τους τελευταίους να χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και τον υπουργό Εργασίας να κάνει λόγο για ακραία στάση. Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να μπει τη Δευτέρα ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της διαπραγμάτευσης που αφορά τα ειδικά μισθολόγια.

Εν τω μεταξύ, οι δανειστές φαίνεται πως μετά το θέμα του χρέους βάζουν για ακόμη μια φορά «πάγο» και στις κυβερνητικές διεκδικήσεις για μείωση των στόχων που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να διαπραγματευθεί κάτι διαφορετικό για το Μεσοπρόθεσμο του 2019-2020.

Σημειώνεται ότι η «εκστρατεία» του έλληνα πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες στα τέλη της εβδομάδας για το θέμα του χρέους δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Παρά τη ρητορική στήριξη που παρείχε ο γάλλος πρόεδρος στον Αλέξη Τσίπρα, η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την προσφιλή τακτική της, παρέπεμψε στους Θεσμούς, το Eurogroup και το ΔΝΤ για το θέμα. Οι «άγριες διαθέσεις» των δανειστών φαίνεται πως θα μεταφερθούν λοιπόν την επόμενη περίοδο στην Αθήνα, καθώς με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να έχει δύσκολο έργο.

Άκαμπτοι «τα θέλουν όλα» οι δανειστές από την κυβέρνηση
Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Σύγκρουση με το «καλησπέρα» για τα εργασιακά

Σύγκρουση με το «καλησπέρα» επεφύλασσε η πρώτη, διερευνητική συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίς με τους Θεσμούς για τα εργασιακά την Κυριακή.

Ενδεικτική της απόστασης ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν oι δηλώσεις που έκανε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνάντησης. Ερωτηθείς για το ποια στάση κράτησαν οι «ακραίοι» παίκτες, ο υπουργός απάντησε «ακραία». Eξερχόμενος από τη συνάντηση, o κ.Κατρούγκαλος τόνισε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, το πόρισμα της Επιτροπής αποτελεί τη βάση του διαλόγου. Κατά τη διάρκεια, όμως, της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιχειρηματολόγησαν υπέρ των αλλαγών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω των δυο μνημονίων στα εργασιακά, ενώ η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων.

Οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης υποστήριξαν ότι το προηγούμενο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα ήταν στρεβλό, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε χαμηλή παραγωγικότητα και ήταν απαραίτητες οι παρεμβάσεις των δυο προηγούμενων μνημονίων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος

Εκκρεμότητες στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών

Νωρίτερα, πρόοδος σημειώθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τις συζητήσεις που έγιναν με τους δανειστές για το θέμα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει ωστόσο ακόμη «λευκός καπνός». Σε εκκρεμότητα παραμένουν πρώτον, το ποιες επιχειρήσεις θα υπάγονται στο νόμο, και, δεύτερον, τα κριτήρια της υπαγωγής.

Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε τεχνικά θέματα τα οποία αφορούν τις κατηγορίες και τα κριτήρια των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο νόμο αλλά και της διαδικασίας διαγραφών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό στο οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει οι δύο πλευρές είναι πως από τη διαγραφή χρεών εξαιρούνται ο ΦΠΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν παρακρατηθεί, ενώ όπως η ίδια πηγή ανέφερε, το «κούρεμα» κύριας οφειλής (κεφαλαίου) αποτελεί ύστατη λύση.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά περί των κατηγοριών και των κριτηρίων υπαγωγής των επιχειρήσεων στη διευθέτηση, καθώς έως τώρα ήταν γνωστό ότι όσες επιχειρήσεις κρίνονταν βιώσιμες θα μπορούσαν αυτόματα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Θεωρείται πιθανό πως οι δανειστές προβάλλουν πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, κάτι που ωστόσο δεν διευκρινίζεται περαιτέρω αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομίας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης από παλαιότερη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών

Χωρίς συμφωνία και για το παζάρι ακατάσχετο λογαριασμό

Αν όμως στο θέμα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων υπήρξε κάποια πρόοδος, στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμενει.

«Παραμένουν οι διαφωνίες για τον ακατάσχετο λογαριασμό», ανέφερε ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ. Κατά τα φαινόμενα αναζητούνται τρόποι προκειμένου να διασυνδεθούν οι διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό με αυτές που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες και το Δημόσιο, προκειμένου να μην υπάρχουν υπερκαλύψεις.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν να δημιουργηθεί ένας πλήρως ακατάσχετος λογαριασμός για οφειλές προς όλους (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ιδιώτες), στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις από πλαστικό χρήμα (πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες).

Αυτή όμως η πρόταση απερρίφθη από τους δανειστές. Το ΥΠΟΙΚ έχει επανέλθει με νέα πρόταση για έναν μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό, πρόταση η οποία όμως και αυτή συναντά αντιρρήσεις από τους θεσμούς.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 28 Οκτ 2020 | 22:58

Πέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2021 28 Οκτ 2020 | 20:47

Αγγελοπούλου Όχι, δεν καλέσαμε τον Ερντογάν στις γιορτές για το 1821- Αλλά το συζητήσαμε

Η απάντηση που έδωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου σε ερώτηση αναφορικά με το εάν εκλήθη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Η ΑΤΖΕΝΤΑ 28 Οκτ 2020 | 20:34

Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό αύριο, στις 11:00

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

28 Οκτ 2020 | 20:31

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης έστω και τώρα να ανακοινώσει έκτακτο πλάνο ενίσχυσης του ΕΣΥ

Κριτική στον πρωθυπουργό μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων του κορονοϊού

28 Οκτ 2020 | 20:28

Χαιρετισμός Μητσοτάκη στα βραβεία "Oxi Courage & Service Awards" στις ΗΠΑ: Σεβόμαστε την παρακαταθήκη του "Οχι"

Χαιρετισμός του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων "Oxi Courage & Service Awards"

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ 28 Οκτ 2020 | 14:21

Ηχηρό μήνυμα Φλώρου στην Τουρκία: ΌΧΙ" σε κάθε επιβουλή και εκβιαστική απειλή, το αποδείξαμε προσφάτως

"Οι Ήρωες του '40 μας έδειξαν πώς κερδίζεται η Ελευθερία απέναντι σ’ εκείνους που αναζητούν ζωτικό χώρο, γιατί δήθεν δεν χωράνε πια στον δικό τους".

«ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» 28 Οκτ 2020 | 14:06

Παναγιωτόπουλος: Το έπος του 1940 δείχνει το δρόμο για να αποκρούσουμε κάθε απειλή και πρόκληση

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τίμησε την εθνική επέτειο στο ναύσταθμο της Κρήτης, όπου συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ξενάγηση στο υποβρυχίου "Κατσώνης"

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 28 Οκτ 2020 | 13:21

Κορονοϊός: Θετικός ο 15χρονος γιος της Φώφης Γεννηματά - Σε καραντίνα και οι δύο

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώσθηκε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940. 28 Οκτ 2020 | 12:41

Στο "Κατσώνης" ο Μητσοτάκης: Ευγνωμοσύνη για τις "αόρατες και αθόρυβες ασπίδες" [Εικόνες-Βίντεο]

Το υποβρύχιο "Κατσώνης" στη Σούδα επισκέφτηκε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ RTL. 28 Οκτ 2020 | 10:06

Μισέλ: Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του χρόνου

Ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτα" τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΕΡΩΤΗΜΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 28 Οκτ 2020 | 08:15

Ερντογάν: Οι ύβρεις στον Μακρον "ξεκλειδώνουν" επιτέλους τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ιδιαιτέρως βαρύ είναι το κλίμα στην Ε.Ε. για τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τις προσωπικές επιθέσεις και τις προσβολές εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 27 Οκτ 2020 | 22:38

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν για Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Συρία

Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν για "επαφές που είχε με τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και για τα μέτρα που ελήφθησαν για την ταχύτερη κατάπαυση του πυρός

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ 27 Οκτ 2020 | 21:47

Διπλωματικές πηγές: Θετικός απολογισμός της πρώτης συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Oι τρεις υπουργοί Εξωτερικών στην τριμερή επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο