«Ακονίζουν μαχαίρια» για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο Δημοκρατίας

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο εκλογικός νόμος συνδέεται έμμεσα και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ακονίζουν μαχαίρια» για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο Δημοκρατίας

Μπορεί να διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους, όπως όμως διαφαίνεται το πολιτικό ημερολόγιο θα αρχίσει να γυρίζει σελίδες μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ και τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Παρά την πολιτική εκεχειρία (λόγω περιόδου), τα κόμματα έχουν ξεκινήσει από τώρα να χαράσσουν τις στρατηγικές τους αφού κοινή είναι η πεποίθηση ότι το 2020 από τους πρώτους μήνες θα είναι αρκετά θερμό. Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα έντασης και αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον φέρνει πιο κοντά τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κάτι που καταγράφηκε σαφώς και κατά τη συζήτηση του προυπολογισμού με αφορμή τα ελληνοτουρκικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αντιπολίτευση είναι διατεθειμένη να διευκολύνει την κυβέρνηση, υποχωρώντας από τις επιδιώξεις της και τους στόχους τους. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την κυβέρνηση, που αναζητεί πάντως και «συμμάχους» ή πρόσκαιρους «συνοδοιπόρους», προκειμένου να ενισχυθεί σε κρίσιμα θέματα, αλλά και να ξεπεράσει εμπόδια.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα είναι αυτό του εκλογικού νόμου. Όπως διευκρίνισε ο Στέλιος Πέτσας το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου στα τέλη του Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο, οπότε ευνόητο είναι ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα κάνει την κίνηση της καταθέτοντας την νομοθετική της πρωτοβουλία στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην απλή αναλογική που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ιδανικό σενάριο για τον Πρωθυπουργό θα ήταν το δικό του νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από 200 βουλευτές, ώστε να ισχύει από τις επόμενες εκλογές. Κάτι που όμως μοιάζει στην καλύτερη περίπτωση απίθανο, έως ακατόρθωτο στη χειρότερη. Η ΝΔ μπορεί να αναμένει μόνο τις 22 ψήφους του ΚΙΝΑΛ και αυτές όμως με αστερίσκο αφού η Φώφη Γεννηματά λέει «ναι» στην κατάργηση της απλής αναλογικής και στην επαναφορά του μπόνους, αλλά υπό προυποθέσεις (σ.σ για το δεύτερο). Έτσι ο Πρωθυπουργός αν θελήσει να κερδίσει και το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να λάβει σοβαρά τις θέσεις του τόσο για την κλιμάκωση του μπόνους των βουλευτών, (αναλόγως το ποσοστό του πρώτου κόμματος) όσο και για το ποσοστό που θα πρέπει να «πιάσει» ο νικητής των εκλογών για να τα πάρει όλα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο εκλογικός νόμος συνδέεται έμμεσα και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι τυχόν ψήφιση του εκλογικού νόμου από το ΚΙΝΑΛ συνιστά μια κατ ρχήν θετική όσμωση μεταξύ των δύο κομμάτων για το επόμενο εγχείρημα που είναι να βρεθεί εν νέου κοινός τόπος για τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην περίπτωση του ΠτΔ ευνόητο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς η δική του πρόταση να τύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποδοχής, διότι αφενός θα δώσει απάντηση σε όσους τον κατηγορούσαν ότι με την πρόσφατη τροποποίηση του συνταγματικού άρθρου για την εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας ευτελίζει τον κορυφαίο θεσμό, αφετέρου θα κερδίσει ακόμα μια «παρτίδα» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί όλα αυτό το διάστημα να στήσει θέμα πάνω στον ΠτΔ συνδέοντας τον έως και με τα εθνικά.

Με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ, αλλά και του ΜεΡΑ25 να συμπράξει με τις κυβερνητικές επιλογές, η ΝΔ έχει να περιμένει (αν δεν υπάρξουν νέα δεδομένα) μόνο την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, αλλά και της Ελληνικής Λύσης.

Ο Πρωθυπουργός επιμένει να κρατά κρυφό το χαρτί του, αν και τις τελευταίες ημέρες ονόματα πάνε και έρχονται. Πάντως και εδώ η Φώφη Γεννηματά έχει τις δικές της προτιμήσεις, επιμένοντας σε Πρόεδρο με κεντροαριστερές καταβολές, επιλογή που δεν φαίνεται να απορρίπτει το Μαξίμου.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρίξει λευκή πετσέτα, στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός δεν επιλέξει όπως αναμένεται τη δική του πρόταση, τον Προκόπη Παυλόπουλο. Με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διευκολύνει την κυβέρνηση στην περίπτωση που η επιλογή της θα αφορά άλλο πρόσωπο, η Κουμουνδούρου εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει ρελάνς, καταθέτοντας νέα πρόταση με το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα πιεστεί η κυβέρνηση καθώς θα υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει μόνη της χωρίς συμμάχους με αποτέλεσμα ο νέος ΠτΔ να επιλεγεί μόνο από τη ΝΔ με ότι αυτό σημαίνει, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και το ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση απέναντι στις δύο προτάσεις κάτι που θα προκαλέσει εσωκομματικές τριβές.

Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει η πρόταση της Κουμουνδούρου να μην διαθέτει αυστηρά αριστερά χαρακτηριστικά, αλλά να πρόκειται για προσωπικότητα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κεντρώο χώρο.

Στις πρώτες εβδομάδες του 2020 η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει ακόμα μια μάχη και αυτή τη φορά δεν θα είναι μόνο εντός Βουλής, αλλά και στο πεζοδρόμιο.

Πρόκειται για το νέο νόμο για τις συγκεντρώσεις που αποτελεί κόκκινο πανί κυρίως για τα κόμματα της αριστεράς αλλά και για τα συνδικάτα και λοιπούς κοινωνικούς φορείς.

Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να περιορίσει τα δικαιώματα των διαδηλωτών και διαμαρτυρόμενων, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν μπορούν οι λίγοι να καταδυναστεύουν τους πολλούς. Η άλλη πλευρά με τη σειρά της χρεώνει στην ΝΔ ότι επιχειρεί να εγκαταστήσει και στο πεδίο αυτό το δόγμα τάξη και ασφάλεια περιορίζοντας δικαιώματα δεκαετιών.​

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 10 Ιουλ 2020 | 16:07

Μήνυμα Γεννηματά σε Παπανδρέου - Καστανίδη: Διαγραφή σε όποιον δεν σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής με δήλωσή της προειδοποιεί ότι όποιος βουλευτής δεν ακολουθεί τις αποφάσεις των οργάνων θα τίθεται με δική του ευθύνη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 10 Ιουλ 2020 | 13:25

Καστανίδης: Δεν συμφώνησα ποτέ ότι θα υπερψηφίσω - Θα βγω με Skype στην Κ.Ο. γιατί δεν προλαβαίνω

"Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες. Δεν υπάρχουν συνωμοτικές θεωρίες. Ας τελειώνουμε με αυτά. Κάθε φορά που υπάρχει μια διαφορετική γνώμη δεν μπορεί να ποινικοποιείται", σημείωσε.

ΤΑΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ 10 Ιουλ 2020 | 11:51

Διπλή γκάφα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: Αποκάλεσε κύριο και φίλο της ΝΔ τον Αλέξανδρο Σβώλο - Χαμός στο Twitter

Ποιος ήταν ο Αλέξανδρος Σβώλος. Σοσιαλιστής και μέλος της Εθνικής Αντίστασης.

ΘΟΛΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ 10 Ιουλ 2020 | 10:19

Τρικυμία στο ΚΙΝΑΛ λόγω Παπανδρέου Καστανίδη- Στην κατάψυξη οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ

H Φώφη Γεννηματά συγκαλεί σήμερα εκτάκτως συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΜΕ 187 ΨΗΦΟΥΣ 09 Ιουλ 2020 | 23:15

"Πέρασε" από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις - Απουσίαζαν Παπανδρέου και Καστανίδης

Συνολικά ψήφισαν 288 βουλευτές, εκ των οποίων 187 τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 09 Ιουλ 2020 | 17:45

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Τα σκάνδαλα, οι συναθροίσεις και η Χούντα

"Άναψαν τα αίματα" στο κοινοβούλιο, με εκατέρωθεν βολές και αντεγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Ιουλ 2020 | 14:41

"Πυρά" Τσίπρα σε κυβέρνηση αλλά κυρίως σε Φώφη: Ντροπή το νομοσχέδιο, μεγαλύτερη ντροπή να το ψηφίζει η Γεννηματά

"Και είναι ντροπή απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΟΥΛΗ 09 Ιουλ 2020 | 14:20

Γεραπετρίτης: Να επιδείξει θεσμική σοβαρότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα χρήματα που έδωσε η ελληνική Πολιτεία έπιασαν τόπο, σώθηκαν ζωές" τόνισε για τη σχετική καμπάνια των ΜΜΕ, ο υπουργός Επικρατείας:

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 09 Ιουλ 2020 | 13:14

Τσίπρας για το νομοσχέδιο των διαδηλώσεων: Τα έχετε κάνει θάλασσα και φοβάστε την κοινωνία

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις υπαίθριες συναθροίσεις.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ 09 Ιουλ 2020 | 11:55

Νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις: Με νέα τροπολογία το ΚΙΝΑΛ ζητά την κατάργηση της ευθύνης του οργανωτή

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ έχει ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 09 Ιουλ 2020 | 07:54

Εκαψαν το άγαλμα της Μελάνια Τραμπ στη Σλοβενία

Το ξύλινο γλυπτό απεικόνιζε την εμφάνιση της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του συζύγου της, το 2018.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 09 Ιουλ 2020 | 07:27

Πολεμικό κλίμα στη Βουλή για τις διαδηλώσεις, τις κασέτες και τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα για τον Παππά

Στην συνεδρίαση θα πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ .

Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ 08 Ιουλ 2020 | 15:01

Χρυσοχοΐδης σε Ραγκούση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γέννησε μια κληρονομιά καταστροφικής πόλωσης

"Από μια διαδήλωση θέλουμε να θυμόμαστε τα συνθήματα και τους σκοπούς για τους οποίους έγινε, όχι για τα επεισόδια"