Ακραία σύγκρουση στη Βουλή για αξιολόγηση, εκλογές και «φανέλες» δανειστών

Σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης με κύριο πιάτο την αξιολόγηση εξελίχθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακραία σύγκρουση στη Βουλή για αξιολόγηση, εκλογές και «φανέλες» δανειστών

Σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης με κύριο πιάτο την αξιολόγηση εξελίχθηκε η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα για την ασφάλεια.

Έτσι από την εγκληματικότητα τα καψίματα και τις ληστείες η συζήτηση μεταφέρθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού στα της διαπραγμάτευσης και η σύγκρουση μεταξύ των δύο αντρών ήταν σφοδρή.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο ελιγμός του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σήκωσε το γάντι προκαλώντας την ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Και αυτό διότι είναι πολύ δύσκολο (σε περίπτωση που η ΝΔ κάνει πράξη την «απειλή» της) κυβερνητικοί βουλευτές να καταψηφίσουν μέτρα ή να παραιτηθούν αν πρώτα έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά ο Πρωθυπουργός αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν οξύτατοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον αντίπαλο ότι κάνει μυστικές συναντήσεις στο Βερολίνο πίσω από κλειστές πόρτες και τον ταύτισε με τις ακραίες φωνές των εταίρων.

Ακραία σύγκρουση στη Βουλή για αξιολόγηση, εκλογές και «φανέλες» δανειστών
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

«Φορέσατε την φανέλα των δανειστών. Και είπατε από το Βερολίνο ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις την έχει η Ελλάδα» υποστήριξε και επανέλαβε ότι η αξιολόγηση καθυστερεί διότι οι θεσμοί αξιώνουν υπερβολικές απαιτήσει παρά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Προέβλεψε πάντως –χωρίς ωστόσο να δώσει χρονοδιάγραμμα – ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και η επιστροφή της χώρας στις αγορές θα έχει ως συνέπεια η ΝΔ να χάσει όλα τα στρατηγικά επιχειρήματα που διαθέτει αλλά και το μόνιμο αίτημα περί εκλογών.

«Έχετε πάει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι η β αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Διερωτήθηκε αν η χώρα θα μπει στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πίσω από το προσωπείο του παραμένει «εχθρός των μεταρρυθμίσεων»

Στο σημείο μάλιστα αυτόν τον (προ)κάλεσε να απαντήσει αν είναι υπέρ ή όχι της επένδυσης στο Ελληνικό επικαλούμενος και την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του.

Την ίδια στιγμή ζήτησε εξηγήσεις και για το μυστικό του ταξίδι στο Παρίσι επαναφέροντας τη συζήτηση και στο θέμα της δραχμής αλλά και της σύνδεσης της κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Είπε συγκεκριμένα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρήκε χρόνο για να δει το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ σε σούιτα επιχειρηματία που έχει εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθύμισε ότι ο Νίκος Ξυδάκης έκανε πρόσφατα δηλώσεις για τη δραχμή ενώ σημείωσε ότι ο συμπαραστάτης της κυβέρνησης εκδότης Κουρής είναι και εκείνος υπέρ της δραχμής.

«Η ορχήστρα κάνει φάλτσα» τόνισε και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό διαβεβαιώσεις ότι και η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και ότι η χώρα θα πάρει το πράσινο φως για την εκτέλεση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αθλιότητες. Αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό είπε ότι η τήρηση των αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών όρων είναι η προυπόθεση για να πετύχει και όχι για να αποτύχει η επένδυση. Είπε ότι ο στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και το Σύνταγμα.

Για το ταξίδι στο Παρίσι αντέτεινε ότι παρά τις αθλιότητες της ΝΔ όλοι γνώριζαν ότι δεν ήταν μυστικό (Γαλλική κυβέρνηση και ελληνική πρεσβεία) και στόχος ήταν να γίνουν επαφές, μεταξύ αυτών και με την τράπεζα Rotschild, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για να βγει η χώρα με τους καλύτερους όρους στις αγορές.

«Εγώ έμεινα σε ξενοδοχείο και όχι στο σπίτι του Βολταίρου» είπε με νόημα και ζήτησε εκ νέου να καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πόθεν έσχες του στη Βουλή. Τέλος κάλυψε πλήρως τον Ευκλείδη χαρακτηρίζοντας τον ωστόσο γκαντέμη (για την ήττα του ΠΑΟΚ) λέγοντας ότι πήγε στο μάτς για να του φύγει η ένταση.

Σφοδρή ήταν η κόντρα του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Σφοδρή ήταν η κόντρα του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

H κόντρα για την ασφάλεια

Νωρίτερα, σκληρή ήταν η αντιπαράθεση και για το θέμα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφετηρία την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «βάλει την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα» και κατέθεσε σειρά στοιχείων από τα οποία όπως είπε προκύπτει ότι έχουμε μετατραπεί «σε παιδική χαρά βανδάλων με φόντο έναν κρατικό μηχανισμό που δεν λειτουργεί».

Καταλόγισε όμως στην κυβέρνηση ότι δεν είναι μόνο «η μνημειώδης ανικανότητα» που την διακατέχει» αλλά είναι και «οι ιδεολογικές της εμμονές».

Υπενθύμισε ότι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν το μάτι σε τρομοκράτες και απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της κυβέρνησης είπε ότι θα έπρεπε να ντρέπεται.

Η αποστροφή του αυτή προκάλεσε αναταραχή στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες κορυφώθηκαν όταν ο ίδιος κοιτώντας προς τον Αλέξη Τσίπρα κατέληξε «Είστε Πρωθυπουργός ή προβακάτορας; Ως πότε θα κοιτάτε με απάθεια την κατάσταση που έχετε προκαλέσει στη χώρα όπως κοιτάτε με απάθεια τα τρόλευ που καίγονται».

«Κάποιοι από τους επικοινωνιολόγους σας, σας συνέστησε να αναδείξετε την ατζέντα του φόβου. Είναι άλλωστε η ατζέντα της σκληρής Δεξιάς» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα από την αξιολόγηση μέχρι την επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι και το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Η αντιπαράθεση επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα από την αξιολόγηση μέχρι την επίσκεψη Τσίπρα στο Παρίσι και το ταξίδι Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Διέψευσε τα στοιχεία που κατέθεσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης και τον επέκρινε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα αντί να δώσει εξηγήσεις τόσο για τα θαλασσόδάνεια του κόμματος του όσο και για την άρνηση του να φέρει στη Βουλή το πόθεν έσχες του (υπόθεση Μαρέβα).

Ο Πρωθυπουργός χρέωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι « ή είναι έρμαιο της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ της παράταξης ή προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους από την Χρυσή Αυγή».

Και προς επίρρωσιν των λεγομένων του κατηγόρησε την ΝΔ ότι επικαλείται μόνο συμβάντα και επεισόδια τα οποία προσπαθεί να φορτώσει στην Αριστερά την ίδια ώρα που δεν λέει λέξη για τα επεισόδια στα γήπεδα τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ακουμπά επειδή σκοντάφτουν πάνω σε συμφέροντα.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «αστείο» το επιχείρημα ότι η κατάσταση έχει παρεκτραπεί τα τελευταία δύο χρόνια.

«Παραβατικότητα υπάρχει και στην Γερμανία που εκεί δεν κυβερνά η Αριστερά» είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρετε για την αποτελεσματικότητα την λειτουργία και την δημοκρατικότητα της ΕΛ.ΑΣ που δεν χτυπά περαστικούς και δεν κλοτσά 15χρονους με χειροπέδες.

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομία μπήκε στο άβατο των Εξαρχείων και προχώρησε σε συλλήψεις και εξαρθρώσεις συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών.

Επέμεινε τέλος ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο πολίτης να νιώθει ασφαλής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΗ 06 Αυγ 2020 | 16:12

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών"

"Για τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

EΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΗΣ «Δ. Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ» 06 Αυγ 2020 | 15:51

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού ο πρωθυπουργός [Εικόνες]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τίμησε σήμερα από τη Χάλκη τη μνήμη και το έργο του Δημήτρη Κρεμαστινού

06 Αυγ 2020 | 13:44

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη από την ακριτική Χάλκη για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό

"Να φοράμε τη μάσκα μας και σε εξωτερικούς χώρους" είπε ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τη Χάλκη.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ 06 Αυγ 2020 | 13:43

Επιστολή Σακελλαροπούλου σε 14 ηγέτες: "Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί"

"Υψώστε την φωνή σας για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί" αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην επιστολή της προς τους 14 ηγέτες

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 06 Αυγ 2020 | 11:57

Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον μικρό του φίλο, Μιχάλη, στη Ρόδο [βίντεο]

Με τον μικρό του "φίλο", τον Μιχάλη από τη Ρόδο, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του νησιού.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 06 Αυγ 2020 | 11:24

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση - Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 05 Αυγ 2020 | 23:36

Παρατήρηση Μητσοτάκη σε δημοσιογράφο: "Γιατί δεν φοράς μάσκα;" [Βίντεο]

Ο πρωθυπουργός έκανε παρατήρηση σε δημοσιογράφο που δεν φορούσε μάσκα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 05 Αυγ 2020 | 17:38

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την υγιειονομική επιτυχία των πολιτών σε φιάσκο

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κρύβει την ανησυχία του για την νέα έξαρση της πανδημίας

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ 05 Αυγ 2020 | 15:03

Ορκωμοσία "μασκοφόρων": Εκλεψαν την παράσταση Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ζωή Ράπτη [εικόνες]

Ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 05 Αυγ 2020 | 12:07

Μήνυμα Μητσοτάκη για κορονοϊό: Φοράμε όλοι μάσκα - Να ενεργοποιήσουμε το εθνικό μας εμβόλιο που είναι το φιλότιμο

"Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ 04 Αυγ 2020 | 23:22

Μητσοτάκης για Βηρυτό: "Η Ελλάδα έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια"

Τηλεφώνημα Δένδια στον πρωθυπουργό του Λιβάνου - Γραμμή βοήθειας για τους Έλληνες στη Βηρυτό

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 04 Αυγ 2020 | 18:08

Κορονοϊός: Παρέμβαση Μητσοτάκη αύριο για την πορεία της πανδημίας

Παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πορεία του κορονοϊού αναμένεται αύριο

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΙΚΙΛΙΑ - ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ - ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ 04 Αυγ 2020 | 17:27

Μητσοτάκης για άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων: "Σημαντική τομή"

Αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης