Ακροβατώντας ανάμεσα στον Πολάκη και το κεντροαριστερό άνοιγμα

Η επιθετική ρητορική Πολάκη, το μετριοπαθές πρόσωπο για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και οι κυβερνητικές αντιφάσεις.

akrobatwntas-anamesa-ston-polaki-kai-to-kentroaristero-anoigma
SHARE THIS
0
SHARES

Την εικόνα μιας “διπλής πολιτικής προσωπικότητας” που ακροβατεί ανάμεσα σε μια επιθετική ρητορική με στόχο την πόλωση και μια πιο μετριοπαθή στάση που αποτελεί προϋπόθεση για το περίφημο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά παρουσιάζει τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση.

Στην υπόθεση που αφορά τον κ. Πολάκη και την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε τελικά την στήριξή του αναπληρωτή υπουργό Υγείας, υιοθετώντας το σκληρό πολιτικά πρόσωπο του τελευταίου. Με ανακοίνωσή του, το Μαξίμου κάλυψε πλήρως τον κ. Πολάκη, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την ανεξαρτησία του κ. Στουρνάρα. «Σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές» ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εκτιμά ότι αυτή η στάση συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και διεγείρει τα αντισυστημικά αντανακλαστικά τους απέναντι σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «παλαιό πολιτικό σύστημα» και «διαπλοκή». 

Η άλλη όψη του νομίσματος, βέβαια, είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και αποστροφή σε ό,τι αφορα τη στάση, το ύφος αλλά και τις πρακτικές του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Δυσαρέσκεια που προέρχεται όχι μόνο από πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που βλέπουν ότι η τακτική του κ. Πολάκη δεν συμβαδίζει με τα ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά. Αντιθέτως, πλήττει το πολιτικό προφίλ που επιθυμεί να προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επιτύχει ένα τέτοιο άνοιγμα. Το προφίλ δηλαδή της σοβαρής και ήρεμης δύναμης που θέλει να ενώσει τον προοδευτικό χώρο σε έναν πολιτικό πόλο. 

Προβληματισμός και ενστάσεις υπάρχουν, ωστόσο, και με το ίδιο το περιβόητο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, έτσι όπως αυτό πραγματοποιείται. Στελέχη αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν είναι τα ονόματα και οι μεταγραφές που θα ενισχύσουν το κόμμα αλλά οι προτάσεις και το χτίσιμο μιας νέας και σύγχρονης αριστερής παράταξης η οποία θα συσπειρώσει τους ήδη υπάρχοντες ψηφοφόρους αλλά και θα φέρει κανούργιους στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ειδικότερα, η κριτική που γίνεται εκ των έσω είναι ότι, μέχρι τώρα, τα ονόματα που έχουν πάρει μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ (Μωραΐτης, Τόλκας) ήταν «στα αζήτητα» και δεν κομίζουν στις αποσκευές τους ούτε κοινωνικό έρεισμα ούτε και ψηφοφόρους. Τα δε ανοίγματα, προσθέτει αυτή η γραμμή κριτικής, είναι βιαστικά, πρόχειρα και χωρίς συνεκτικό σχέδιο.

Οι θιασώτες αυτής της κριτικής προσθέτουν ακόμη ότι πέρα από την θετική ατζέντα των παροχών και των επιδομάτων, ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ προς το αύριο θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα που θα σηματοδοτεί μια νέα Αριστερά. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν ότι η μάχη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα έπρεπε να αποτελεί ένα πρώτο δείγμα γραφής προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίθετα, η συζήτηση και η επικοινωνιακή ανάδειξη του ζητήματος αναλώθηκε στην... «προεδρολογία».

Σύμφωνα με αυτήν την γραμμή, θα έπρεπε να υπάρξει η τόλμη ώστε να υποστηριχθούν προτάσεις ακόμη και της ΝΔ, με το επιχείρημα ωστόσο ότι θα είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που θα διαμορφώσει το περιεχόμενο των διατάξεων αυτών, ακριβώς με το αριστερό πρόσημο που απαιτεί μια νέα κοινωνία (π.χ. κατάργηση του διορισμού των ανώτατων δικαστικών).

Από την άλλη πλευρά, εντούτοις, το Μαξίμου δείχνει να επιμένει και να θεωρεί ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και θα επιτρέψει τη δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος.

Μετά τις δηλώσεις Τζανακόπουλου ότι οι επιλογές Μωραΐτη και Τόλκα «δείχνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα δυνάμεων», ο Αντώνης Κοτσακάς, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποσαφήνησε χθες το διακύβευμα του εγχειρήματος. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να "ΠΑΣΟΚοποιηθεί", η προσπάθεια που γίνεται είναι να "ΣΥΡΙΖοποιηθεί" η βάση του ΚΙΝΑΛ», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το βασικό», συνέχισε, «είναι εάν συμφωνούμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μεγάλου προοδευτικού δημοκρατικού αριστερού κοινωνικού μετώπου και όχι πολιτικού μετώπου» και «σε ένα τέτοιο μέτωπο που έχει ως βασικό πρόγραμμα και στόχευση να ανακόψει τη συντηρητική παλινόρθωση, έχουν θέση πολλοί -μέχρι και της παρυφές της Δεξιάς- εφόσον ασπάζονται αυτή τη στόχευση».

Οι πληροφορίες θέλουν το επόμενο διάστημα να επισπεύδεται το εγχείρημα της συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου. Βασικό σταθμό στην πορεία αυτή αποτελεί η εκδήλωση της 4ης Μαρτίου με βασικό ομιλητή τον επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν.

 

 

Φωτο: EUROKINISSI

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook