«Αξιολόγηση» υπουργών και σενάρια για ανασχηματισμό

Στροφή στο εσωτερικό μέτωπο κάνει η κυβέρνηση. Το σύνθημα για επικοινωνιακή αντεπίθεση έδωσε το Μαξίμου μετά τους διθυράμβους για το Εurogroup.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
«Αξιολόγηση» υπουργών και σενάρια για ανασχηματισμό

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση μετά τους διθυράμβους για το τελευταίο Eurogroup για το οποίο ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, έκανε λόγο για τα πρώτα καλά νέα για την χώρα μετά από 6 χρόνια Μνημονίων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μ. Μαξίμου για το επόμενο 15νθήμερο έχει τεθεί η τεχνική προετοιμασία της συμφωνίας και του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του προς τους υπουργούς τόνισε ότι η χώρα είναι έτοιμη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να μπει σε φάση ανάπτυξης χαρακτηρίζοντας την ελληνική οικονομία σαν ελατήριο που είναι έτοιμο να εκτοξευτεί δίνοντας το πράσινο φως για επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Μ. Μαξίμου για το επόμενο 15νθήμερο έχει τεθεί η τεχνική προετοιμασία της συμφωνίας και του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το οποίο θα περιλαμβάνει τα μέτρα για τους έμμεσους φόρους ύψους 1,2 δις. ευρώ, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τον «κόφτη» που θα περιγράφεται στον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το δυσμενές κλίμα που θα διαμορφωθεί από την κατάθεση του τελευταίου νομοσχεδίου που περιλαμβάνει βαριά μέτρα ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κ.Ο του κόμματος καλλιεργώντας προσδοκίες για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος.

Οι διαρροές για ανασχηματισμό μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δημιουργούν προσδοκίες στους βουλευτές του κόμματος για υπουργοποίηση τους, προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιες αντιδράσεις για την ψήφιση του κρίσιμου νομοσχεδίου.

Την ίδια στιγμή μέλη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Σ. Παπαδόπουλος σε δημόσιες δηλώσεις τους κρατούν χαμηλούς τόνους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και παροτρύνουν τους συναδέλφους τους να μην θριαμβολογούν για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Για τον λόγο αυτό στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο Πρωθυπουργός συζητά με τους συνεργάτες τους την ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα μίας ομάδας νέων βουλευτών που έχουν δώσει μάχες για την κυβερνητική πολιτική στα τηλεοπτικά πάνελ.

Παράλληλα κατά την διάρκεια του κρίσιμου 15νθημέρου που ακολουθεί οι υπουργοί και τα κομματικά στελέχη θα ξεκινήσουν έναν επικοινωνιακό πόλεμο μετά από την παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, εντείνοντας την παρουσία τους στις τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και με περιοδείες στην περιφέρεια για την ανάδειξη των θετικών στοιχείων της συμφωνίας και της προοπτικής που δίνει στην ελληνική οικονομία η συγκεκριμένη συμφωνία.

Ο Πρωθυπουργός συζητά με τους συνεργάτες τους την ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα μίας ομάδας νέων βουλευτών που έχουν δώσει μάχες για την κυβερνητική πολιτική στα τηλεοπτικά πάνελ.

Η στροφή της κυβέρνησης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα έχει διπλή κατεύθυνση: από την μία πλευρά θα επιδιώξει να αναδείξει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ καλλιεργώντας την προσδοκία για νέες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και την αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων από τα κοινοτικά ταμεία στήριξης.

Παράλληλα θα επικεντρώσει στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας του Πολίτη και στις αλλαγές στην Υγεία και στην Παιδεία καθώς και στην αγορά εργασίας που επιδιώκει η κυβέρνηση. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρώτη δόση που θα καταβληθεί στην χώρα τον Ιούνιο θα είναι αυξημένη σε σχέση με την προβλεπόμενη με αποτέλεσμα να δώσει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να εξοφλήσει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Την ίδια στιγμή του Μαξίμου χαμηλώνει τον πήχη για το θέμα του χρέους ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Κυβερνητικές πηγές προετοιμάζουν το έδαφος να μην ληφθεί απόφαση για την διευθέτηση του χρέους στις 24 Μαΐου σημειώνοντας ότι με την πάροδο του χρόνου και την καταβολή της δόσης θα ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας αφού θα έχει αποφύγει το καθεστώς δημοσιονομικής ασφυξίας με την καταβολή της πρώτης δόσης. Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην αντιπολίτευση ταυτίζοντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την διαπλοκή και τους «ακραίους νεοφιλελεύθερους κύκλους του ΔΝΤ».

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την ενότητα της Κ.Ο και του κόμματος ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης θα ανεβάσουν τους τόνους κατά της ΝΔ και του αρχηγού της Κ. Μητσοτάκη ταυτίζοντας την πολιτική της με αυτήν του ΔΝΤ αλλά και με την διαπλοκή.

Εξάλλου ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ότι η διαπλοκή έπαιξε τα ρέστα της σε αυτήν την φάση κατά της κυβέρνησης και έχασε κάνοντας λόγο για στρατευμένη προπαγάνδα κατά της κυβέρνησης καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αναμένεται να επιτεθεί και κατά του ΠΑΣΟΚ ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με έμφαση στην ταύτιση της Χαρ. Τρικούπη με την ΝΔ και κατηγορώντας την Φ. Γεννηματά ότι διαφοροποιείται ακόμα και από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου συζητά έντονα την προοπτική υπουργοποίησης της πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του Γ. Παπανδρέου, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του πρώην Προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη με στόχο να καταγράψει την στροφή της στην σοσιαλδημοκρατία στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας προς το PES.

Παράλληλα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με μία αντίστοιχη κίνηση, θα καταδείξει ότι οι πόρτες του κόμματος και της κυβέρνησης είναι ανοιχτές για στελέχη που προέρχονται από την Κεντροαριστερά και διαφωνούν με τις πολιτικές της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την μάχη της διεύρυνσης της εκλογικής βάσης και του ανοίγματος στην Κεντροαριστερά στο προσεχές Συνέδριο του κόμματος το οποίο είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Απρίλη και θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την διαπραγμάτευση και πριν από τον ανασχηματισμό.

Στο εσωκομματικό πεδίο διαφαίνεται πλήρης επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του κόμματος έχουν ταχθεί στο πλευρό του. Πασοκογενείς, η Ενωτική Τάση και η Πλατφόρμα 2010 στηρίζουν τις επιλογές του Πρωθυπουργού ενώ στην αντίπαλη πλευρά βρίσκεται η τάση των 53+ που εκφράζει διαφοροποιήσεις σε θέματα όπως το προσφυγικό την ίδια στιγμή που οι βουλευτές της Τάσης ψηφίζουν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης στην βουλή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιαν 2021 | 12:44

Αλέξης Πατέλης στο Capital.gr: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, μόλις το 10% θέλει να επιστρέψει στο γραφείο

"Η πανδημία φέρνει μαζί της δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Η βασικότερη, θα έλεγα, είναι αυτή της ψηφιοποίησης", τονίζει ο Αλέξης Πατέλης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:30

Βολές Ηλιόπουλου για την πανδημία: Ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική

Μέσα σε δυόμισι μήνες έχουμε θρηνήσει πάνω από 4.700 συνανθρώπους μας, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ 14 Ιαν 2021 | 13:10

Θεοδωρικάκος: Συνεχίζω με αίσθημα ευθύνης, δεν έχει σημασία που δεν είμαι πια υπουργός

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε στον Σκάι ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΠΡΩΤΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ 13 Ιαν 2021 | 13:48

Θεοδωρικάκος: Θα συνεχίσω να στηρίζω με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο όπως είπε στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει.

ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 12 Ιαν 2021 | 12:34

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 17,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Το 74% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί

Σταθερά υψηλό παραμένει το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Opinion Poll.

08 Ιαν 2021 | 15:08

Απολογισμός

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός αποτελεί μια ευκαιρία για έναν απολογισμό της πρώτης φάσης της θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 07 Ιαν 2021 | 16:06

Βορίδης: Ευθύνη της Εκκλησίας τα όσα έγιναν τα Θεοφάνεια

Την άποψη ότι όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Θεοφανείων είναι ευθύνη της Εκκλησίας, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης.

07 Ιαν 2021 | 14:07

Εκκλησία vs κυβέρνηση, σημειώσατε 1

Ημέρα ντροπής τα Θεοφάνεια.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 07 Ιαν 2021 | 13:56

Χρηστίδης κατά Πελώνη για το άνοιγμα των σχολείων: Κυβέρνηση ράβε ξήλωνε

Επικρίσεις Π. Χρηστίδη κατά Αρ. Πελώνη για τις δηλώσεις της σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων

07 Ιαν 2021 | 09:05

Το θυμιατό της ανομίας

Αν η Εκκλησία μπορεί να επιλέγει ποια μέτρα θα τηρεί, τότε το ίδιο δεν ισχύει και για όλους τους πολίτες;

06 Ιαν 2021 | 08:28

Θεοφάνεια: Με ανοιχτές εκκλησίες παρά την απαγόρευση - Ουρές πιστών υπό το βλέμμα της αστυνομίας [εικόνες - βίντεο]

Ανοιχτοί οι ναοί - Δεν θα γίνει ρίψη του Σταυρού - Ουρές σε ναούς από τα ξημερώματα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 05 Ιαν 2021 | 13:53

Ορκωμοσία κυβέρνησης: Πολιτικό όρκο έδωσαν Γιατρομανωλάκης και Αμυράς [εικόνες]

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν ο Γιώργος Αμυράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης (υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού).