Αλέκος Παπαδόπουλος: Έκπληξη το αποτέλεσμα στο ΚΙΝΑΛ - Να τελειώνουμε με τις "βασιλεύουσες πολιτικές οικογένειες"

"Ελπίζω και εύχομαι σε όποιον εκλεγεί στην ηγεσία μπει σε αυτή τη διαδικασία, διαφορετικά θα μετράνε οι δημοσκόποι, άνευ αξίας", τόνισε ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αλέκος Παπαδόπουλος

"Ήταν μια έκπληξη το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, γιατί φαινόταν ότι ήταν πολύ κοντά οι τρεις υποψήφιοι που τελικά επικράτησαν, αλλά τελικά ο κ. Ανδρουλάκης ξέφυγε. Δεν ξέρω αν μπορεί να καλυφθεί η διαφορά των 10 μονάδων μέχρι την άλλη Κυριακή, αλλά φαίνεται ότι έχει ένα προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο", τόνισε ο πρώην υπουργός, Αλέκος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή "Καθρέφτης" με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πήγαν και ψήφισαν 267.000 ψηφοφόροι, λέγοντας πως δεν είναι αριθμός, αλλά οι δυναμικές που μπορούν να προκύψουν από αυτή τη συμμετοχή, "υπάρχει ένα υπόβαθρο, το οποίο όμως από μόνο του δεν οδηγεί στις κατισχύσεις τις πολιτικές επειδή πήγαν και ψήφισαν".

"Θα εξαρτηθεί από την αξιοποίηση και τις περαιτέρω δυναμικές οι οποίες θα προκύψουν από την όποια νέα ηγεσία εκλεγεί. Δηλαδή εάν υπάρχει μια στατική διαχείριση, το κόμμα θα μείνει στατικό, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό που πήγε και ψήφισε", επεσήμανε, λέγοντας πώς πρέπει "να είναι μια πορεία γεμάτη πραγματική ανανέωση και επικοινωνία με τους "ανέμους” της εποχής, από ανθρώπους που είναι κοντά στην εποχή πλέον, και όχι από ανθρώπους της γενιάς μου", καθώς "όταν τα χρόνια περνάνε, όπως είναι φυσιολογικό, δημιουργείται ειδικά για τους πολιτικούς, ένας πολιτικός αυτό-συντηρητισμός, ο οποίος δεν έχει μέσα του τα στοιχεία για την κατάκτηση και την προσαρμογή στο μέλλον".

"Όλη η Ιστορία είναι η ικανότητα ενός κόμματος, και άρα μια χώρας, μιας κοινωνίας, να προσαρμόζεται στο μέλλον. Και όχι να είναι καθηλωμένη, που φοβάμαι ότι η χώρα μας αυτή την περίοδο είναι καθηλωμένη σε κοινωνικό επίπεδο και σε αντίληψη και δυναμική. Αυτό συμβαίνει από το εύρος και το βάθος των μεταρρυθμίσεων, και των καινοτομιών", εξήγησε.

Διαβάστε Επίσης

"Ελπίζω και εύχομαι σε όποιον εκλεγεί στην ηγεσία μπει σε αυτή τη διαδικασία, διαφορετικά θα μετράνε οι δημοσκόποι, άνευ αξίας", τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι απολύτως βέβαιο ότι το ΚΙΝΑΛ θα μείνει στάσιμο εκεί που είναι τώρα, εάν είναι να υπάρξει στατική διαχείριση. Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο μια πολιτική παράταξη", αλλά όπως διαμορφώθηκαν και προχώρησαν τα πράγματα στην Ελλάδα, "η δημοκρατική παράταξη", καθώς "από τότε που γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο συνδέθηκε με τους μεγάλους αγώνες που έγιναν για την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας".

Σημείωσε ότι η άνοδος της αστικής τάξης στη χώρα μας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ο καπιταλισμός στην Ελλάδα, "κρατήθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος στις προ-καπιταλιστικές σχέσεις". "Έδωσαν μια ώθηση οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και κυρίως από τη Σμύρνη, η Ελλάδα γνώρισε τη Δύση μέσω της Ανατολής, υπάρχει ένα περίεργο πράγμα εδώ, ήταν ανοιχτοί και προοδευτικοί άνθρωποι", πρόσθεσε.

"Όμως εκεί εμφανίστηκε η δημοκρατική παράταξη και προχώρησε την Ελλάδα και ως πατριωτική και ως εθνική και ως πολιτισμική και ως πνευματική. Αυτή η ανεπανάληπτη γενιά του ’30 με όλους αυτούς τους ογκόλιθους που δεν ήταν μόνο ποιητές, συγγραφείς, αλλά και πολιτικοί σπουδαίοι, επιστήμονες που ώθησαν τη χώρα, κατά 90% ανήκαν στην προοδευτική παράταξη. Αυτή η γενιά έληξε βιολογικά τη δεκαετία του ’60 και από τότε η χώρα σέρνεται μέσα σε ένα μη πνευματικό περιβάλλον, με όλα τα κουσούρια που ζήσαμε τα τελευταία 2 χρόνια", υπογράμμισε.

Διαβάστε Επίσης

"Δηλαδή η αναγέννηση μιας χώρας και η προώθησή της, προϋποθέτει ότι περνάει μέσα από την υιοθέτηση πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα. Οι νέες ηγεσίες πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για το πολιτικό σύστημα, δεν μπορεί να κυριαρχείται από αρχηγικές και ιδιοκτησιακές απόψεις, ούτε να είναι "βασιλεύουσες πολιτικές οικογένειες”. Αυτά δεν προσιδιάζουν σε αυτά που επικαλούνται και στα σύγχρονα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, Είναι σκληρές θεσμικές καταστάσεις και πολιτισμικές, δεν είναι για συνθήματα στα social media, και να φτιάχνουμε ψευδείς περιγραφές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, "η δυναμική αυτή δίνει ένα εφαλτήριο για να προσχωρήσει η παράταξη, και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει γιατί οι υπάρχουν προϋποθέσεις σε υποκειμενικό επίπεδο, σε ανθρώπους νέους, μορφωμένα παιδιά, κοσμοπολίτες που πιάνουν τους ανέμους των καιρών, που έχουν μεγάλη επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία. Και εύχομαι να προχωρήσει".

"Η σημερινή Αριστερά δεν έχει σχέση με αυτή που γνωρίσαμε παλαιότερα"

Ερωτηθείς για την Αριστερά, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι "η Αριστερά παλαιότερα, όπως τη γνώρισε ο κόσμος μέσα από τους μεγάλους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες που έδωσε, δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή".

"Μη δημιουργούμε πλάνες, υπήρχαν ογκόλιθοι στην Αριστερά - όπως ο Γληνός, ο Σβώλος, ο Ηλιού και άλλοι. Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν, υπάρχει μια αποκομματικοποίηση του χώρους της Αριστεράς. Μη συγκρίνουμε διαφορετικές εποχές. Η Ελλάδα έχει μια αριστερή παράδοση, αλλά και το Κέντρο στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο Κέντρο. Οι περισσότεροι που συγκρότησαν το ΠΑΣΟΚ ήταν εαμογενείς που είχαν και αριστερές καταβολές", συμπλήρωσε.

Μίλησε για τις μάχες που έδωσαν οι συγκεκριμένες δυνάμεις για τη Δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος, καθώς τη δεκαετία του ’60 δεν υπήρχαν οι λέξεις ανάπτυξη και κοινωνικό κράτος στην πολιτική ρητορική. "Η μόνη συνείδηση ήταν η τότε Αριστερά. Τώρα τα πράγματα έχουν ανατραπεί άρδην. Δεν ισχύουν πια σε πολύ μεγάλο βαθμό και πρέπει να ζωντανεύσουν ξανά σε άλλη βάση. Και αυτή την στιγμή, αυτή η "πυτιά” για να γίνουν καινούργια πράγματα υπάρχει και στηρίζεται σε νέους ανθρώπους που είναι μορφωμένοι, έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να κάνουν μετασχηματισμούς. Αλλά θέλει τόλμη, καθοδήγηση", συμπλήρωσε.

Έφερε ως παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με τα σύγχρονα κόμματα στην Ευρώπη, "κάτι που το ξεκίνησαν οι Πράσινοι", τα οποία "δεν έχουν ιδιοκτήτη αρχηγό ή οικογένειες που να ανεμίζουν τίτλους ιδιοκτησίας. Αυτά είναι περασμένων εποχών. Έχουν συμπροέδρους, συνήθως μια γυναίκα και έναν άνδρα". "Αποτελούν πεδία καθήκοντος άσκησης πολιτικής και όχι πεδία εξουσίας. Αυτά είναι πολύ μεγάλη παρέμβαση. Δεν ψάχνουν ηγέτες, ψάχνουν ανθρώπους οι οποίοι μέσα από ικανότητες που διαθέτουν, ασκούν καθήκοντα", υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 22 Ιαν 2022 | 19:57

ΠΑΣΟΚ: Μπαράζ συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς για την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό

Οι συναντήσεις κοινοβουλευτικής ομάδας & τομέων πολιτικής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια.

ΤΟ 2017 21 Ιαν 2022 | 14:36

Αναστασία Σιμητροπούλου: Όταν η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ έπαιξε στο DEAL [Βίντεο]

Η νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Αναστασία Σιμητροπούλου, είχε λάβει μέρος στο γνωστό τηλεπαιχνίδι

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΕΡΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ 20 Ιαν 2022 | 16:27

ΚΙΝΑΛ: Όλοι οι άνθρωποι του Νίκου Ανδρουλάκη - Ποια είναι η νεαρή δικηγόρος που αναλαμβάνει αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου

Η γενιά των 40άρηδων αναλαμβάνει τα ηνία του ΚΙΝΑΛ - Όλες οι επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 10:23

Ανδρουλάκης: Σειρά επαφών με φορείς για το θέμα της ακρίβειας

Με φόντο την οικονομία και την ακρίβεια ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά σειρά επαφών με φορείς της αγοράς και ενώσεις των καταναλωτών.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Ιαν 2022 | 07:12

Ανδρουλάκης για Rafale: Ντροπή να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακή προπαγάνδα με αφορμή την παραλαβή των έξι πρώτων Rafale.

"ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ" 19 Ιαν 2022 | 13:31

Αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ για το σποτάκι με τα Rafale: Μικροκομματική οικειοποίηση με λεφτά των φορολογουμένων

Για μικροπολιτική εκμετάλλευση και κομματική οικειοποίηση κατηγορούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, σχετικά με την προβολή της αγοράς των Rafale.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 11:10

Δημήτρης Μάντζος: Ο 40άρης δικηγόρος που αναλαμβάνει νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Γυναίκα δημοσιογράφος αναπληρώτρια

Εκπρόσωπος Τύπου θα είναι ο 40χρονος δικηγόρος, μέχρι τώρα διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Δημήτρης Μάντζος.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ 17 Ιαν 2022 | 12:12

Δημοσκόπηση: Το ΠΑΣΟΚ "απειλεί" τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη- Σε απόσταση αναπνοής στους 3 από τους 4 νομούς

Η δημοσκόπηση της GPO για τις περιφέρειες της Κρήτης δείχνει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ κυρίως σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 17 Ιαν 2022 | 12:10

Ανδρουλάκης για θάνατο Αλέκου Φασιανού: Η ζωή του έγινε απόδειξη ότι η τέχνη θα αντηχεί σε όλο τον κόσμο

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρει για τον Αλέκο Φασιανό πως ήταν ένας Έλληνας παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΤΣΟΥΝΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Ιαν 2022 | 15:36

Ανδρέας Τσούνης: Βράζει η κοινωνία για τα φαινόμενα κακοποίησης γυναικών, περιμένω ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, λέει ο σύζυγος της Γεννηματά

"Δεν βράζει μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά όλη η ελληνική κοινωνία με αυτά που αποκαλύπτονται και η ΝΔ δεν βλέπω να έχει πάρει κάποια επίσημη θέση", γράφει ο Ανδρέας Τσούνης.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 13 Ιαν 2022 | 13:15

Ο "ανασχηματισμός" του Νίκου Ανδρουλάκη: Αυτοί είναι οι νέοι τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ

Ανακοινώθηκαν από το Κίνημα Αλλαγής οι Τομείς Πολιτικής Ευθύνης, των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 13 Ιαν 2022 | 08:53

Καρφιά Κατρίνη για την ακρίβεια: Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανυπεράσπιστους τους πολίτες

Τονίζει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα για τη μείωση των τιμών αλλά δεν προχωρά και σε ελέγχους για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.