Alert στη Βουλή: «Μα που είναι ο Τσακαλώτος;»

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 ήταν, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, η τελευταία φορά που τοποθετήθηκε από το βήμα της Ολομέλειας.

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2019 ήταν, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, η τελευταία φορά που τοποθετήθηκε από το βήμα της Ολομέλειας. Από τότε απέχει αν και «σύντροφοι» του τον βλέπουν συχνά στα αγαπημένα του στέκια στο κέντρο της Αθήνας, ή στους διαδρόμους της Βουλής και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει γρήγορα περάσματα.

Η απουσία του πάντως είναι εμφανής και είναι πολλοί εκείνοι που ρωτούν «μα που είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;».

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών διανύει μια περίοδο ηρεμίας και χαλάρωσης μετά από μια διαρκή έκθεση στις πρώτες γραμμές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια είναι όμως επίσης ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με το βιαστικό περπάτημα και το κόκκινο σακίδιο στον ώμο έχει λόγους να κρατά αποστάσεις από τα τεκταινόμενα στο κόμμα του.

«Σύντροφοι» του από την ομάδα των «53» που τον γνωρίζουν καλά, λένε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να είναι ιδιαίτερα «παραγωγικός» όταν (προ)καλείται να πάρει θέση για θέματα οικονομίας, αλλά προτιμά να σιωπά και να περιμένει όταν βρίσκεται μπροστά σε εσωκομματικές διεργασίες που δεν το βρίσκουν σύμφωνο.

Έτσι αν και έχει θεσμικό ρόλο ως ένας από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρουσία στη Βουλή μετά τη συζήτηση του προυπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου τότε «έγραψε» πολλές ώρες στα βουλευτικά έδρανα με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις ιδιαίτερα μαχητικές «κόντρα» στο δίδυμο των Χρήστο Σταικούρα και Θόδωρο Σκυλακάκη.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με προσωπική του απόφαση μένει στα μετόπισθεν. Και κατά την διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ περνούσε περιόδους «αφωνίας» και απουσίας, που όμως ήταν ηχηρότατες. Όπως στα τέλη του 2018 όταν πήρε αποστάσεις από τις παροχές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε άλλες στιγμές που διαφώνησε με τους χειρισμούς της επιτελικής ομάδας του Μαξίμου, ιδιαίτερα με τον Νίκο Παππά με τον οποίο η σχέση τους είναι σταθερά κακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διαφωνίες για το πώς προσεγγίζει ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την πως αντιπολιτεύεται, αλλά και για το πως εξελίσσεται ως κόμμα, που οδηγούν τον επικεφαλής των «53» στην διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες που καταψήφισε η αξιωματική αντιπολίτευση τον περασμένο Δεκέμβριο. Κατά πληροφορίες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην εισήγηση του είχε αναφέρει πως επρόκειτο για σχέδιο που είχε εκπονηθεί επί των ημερών του και κατά συνέπεια είχε προτείνει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έπρεπε να κινηθεί στο «παρών». Παρ΄ ταύτα ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το «όχι» τασσόμενος με την πλευρά του Νίκου Παππά.

Η ομάδα των «53» έχει ισχυρές ενστάσεις και για την αντιπολιτευτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις της καταγράφηκαν σε κείμενο που συνόψισε της θέσεις πανελλαδικής συνάντησης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

Στο κείμενο αυτό καθίσταται σαφές ότι η μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές υποτονική και αμήχανη, αλλά και ότι το κόμμα δεν έχει βρει τον αντιπολιτευτικό του βηματισμό σαν να μην έχει ξεκαθαρίσει τι είδους αντιπολίτευση θέλει και έχει σκοπό να κάνει. Επίσης κάθε άλλο παρά γίνεται αποδεκτή η άποψη της ηγεσίας ότι το 31,5% των περασμένων εκλογών είναι μπετοναρισμένο, ενώ εσφαλμένη θεωρείται και η λογική του ώριμου φρούτου έναντι της ΝΔ.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις άλλες δυνάμεις οι «53» εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωση του για να χωρέσει συμμάχους μπορεί να δημιουργήσουν συγχύσεις. Και διερωτούνται «θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού/ δημοκρατικού χώρου; Θα διατηρήσει την ταυτότητα του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ταυτότητα, ούτε αξίες, ούτε ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ- μάρκετ, που διαθέτει τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;».

Τελευταία διαφοροποίηση του από την κεντρική γραμμή, έγινε με αφορμή την περιβόητη βασιλόπιτα των 12.000 ευρώ του Μάκη Βορίδη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και εξήγησε σε κομματικό ακροατήριο ότι δεν είναι fan club του Μάκη Βορίδη διερωτήθηκε αν η βασιλόπιτα είναι το κυρίαρχο ζήτημα. «Κάνεις ένα αφήγημα για την Αριστερά, όταν αυτό το έχει ψηλά στην ατζέντα, στη δοσολογία που μας λένε όλοι δεν κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση. Χρειάζεται συζήτηση» λέει τονίζοντας ότι θεωρεί άστοχη την αντιπολίτευση για τη βασιλόπιτα.

...

Φωτογρασφία: Αρχείο INtimenews

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 26 Μαϊ 2020 | 21:08

Τσακαλώτος: Ο Σταϊκούρας άθελά του παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εφαρμόσιμο

Ο τέως υπουργός Οικονομικών σχολιάζει πως από την ανακοίνωση του υπουργείου προκύπτει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη 11 δισ. από το "μαξιλάρι" ρευστότητας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Μαϊ 2020 | 17:05

Απίστευτος Παπαχριστόπουλος: Aποκτήσαμε ανοσία στον κορονοϊό λόγω των Κινέζων που ζουν στην Ελλάδα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε... ρεσιτάλ κριτικής σκέψης όταν αναφέρθηκε στον λόγο που η Ελλάδα είχε λίγα κρούσματα κορονοϊού.

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ 25 Μαϊ 2020 | 13:42

Αρνητικά όλα τα τεστ για κορονοϊό στη Βουλή - Εξετάστηκαν 1.020  άτομα

Η δειγματοληψία έλαβε χώρα στη Βουλή στις 19, 20 και 21 Μαΐου.

ΑΚΡΟΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Μαϊ 2020 | 13:35

Στουρνάρας: Υφεση 6% το βασικό σενάριο για φέτος - Θα υπάρχει αβεβαιότητα όσο δεν υπάρχει εμβόλιο

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί από 4,5% έως -9,5% φέτος με το βασικό σενάριο να  είναι κοντά στο 6%.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ 25 Μαϊ 2020 | 11:55

Βουλή: Συζητούνται οι δύο τελευταίες ΠΝΠ με τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού

Με τις δύο ΠΝΠ που κυρώνονται από τη Βουλή κλείνει ο κύκλος των έκτακτων μέτρων.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ 25 Μαϊ 2020 | 08:05

Ο Πολάκης αποκάλυψε και σχέδιο για άδειασμα θυρίδων το 2015 - "Θρηνεί" που έμεινε στα χαρτιά

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός επανέφερε στο προσκήνιο τα "παλαβά" σχέδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 24 Μαϊ 2020 | 21:30

Στο Ζάππειο ο Αλέξης Τσίπρας για την παρουσίαση του προγράμματος "Μένουμε Όρθιοι ΙΙ"

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

ΤΕΤΑΜΕΝΟ ΚΛΙΜΑ 22 Μαϊ 2020 | 18:02

Τα ξαναέβαλε με τον Σωτήρη Τσιόδρα ο Κυριάκος Βελόπουλος- Κόντρα με Θεοχάρη στη Βουλή

Κοντρα μεταξύ του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχαρη κσι του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου προκάλεσαν οι αιχμές του δεύτερου κατά του Σωτήρη Τσιοδρα.

ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕ ΑΠΟ ΚΚΕ 22 Μαϊ 2020 | 11:51

Καρφί Καραμανλή σε ΣΥΡΙΖΑ: Επί 5,5 χρόνια δεν κάνατε τίποτα, αυτή είναι η ριζοσπαστική αριστερά

"Το ψέμα είναι προνόμιο της ριζοσπαστικής αριστεράς", σχολίασε ο κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας καταρχήν στο ΣΥΡΙΖΑ το... λησμονημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ 22 Μαϊ 2020 | 10:11

Η απάντηση Πρετεντέρη μετά το σάλο για το "κομμωτήριο της Φώφης" - Καρφιά Ελενόπουλου για τον "υβριστή κολλητό της ελίτ"

"Γιατί δε το είπε με μια φράση να τελειώνουμε; Προς τι ο εκνευρισμός και η φασαρία;", αναρωτήθηκε.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 22 Μαϊ 2020 | 07:27

Προανακριτική: Πολάκης, Κυρανάκης και Γκιόλας - Από τα "γαλλικά" παραλίγο να πιαστούν στα χέρια

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με "πρωταγωνιστές" τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κυρανάκη και τον Παύλο Πολάκη, αλλά περιέργως πως ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που εξεμάνη και κινήθηκε προς την πλευρά του πρώτου σπρώχνοντας τον.

Ο ΓΚΙΟΛΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΣΠΡΩΞΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ 21 Μαϊ 2020 | 19:10

Χοντρό επεισόδιο Πολάκη - Κυρανάκη στην προανακριτική: Eίσαι προβοκάτορας- Είσαι κότα λυράτη

Παρ' ολίγο να πιαστούν στα χέρια τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής κατά την κατάθεση του Παύλου Πολάκη.

ΒΟΥΛΗ 21 Μαϊ 2020 | 07:34

Τορπιλίζει την προανακριτική ο ΣΥΡΙΖΑ - "Στα κάγκελα" μετά την γκάφα Καλογιάννη

Επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται στην ίδια γραμμή με τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.