Αλιβιζάτος: Η συμφωνία ικανοποιεί το 80% των ελληνικών θέσεων

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να έχει άποψη για ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της εξωτερικής πολιτικής» τονίζει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αλιβιζάτος: Η συμφωνία ικανοποιεί το 80% των ελληνικών  θέσεων

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να έχει άποψη για ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος και εξηγεί ότι βέβαια κανείς δεν μπορεί να αξιώσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βάλει την υπογραφή του κάτω από τον κυρωτικό νόμο που κυρώνει μια σύμβαση την οποία ο ίδιος θεωρεί προδοτική ή οτιδήποτε άλλο. «Και άρα τότε οφείλει να παραιτηθεί».

Για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο κ. Αλιβιζάτος δηλώνει ότι «ικανοποιεί το 80% περίπου των ελληνικών θέσεων». Υποστηρίζει ότι «υπάρχουν δύο σημεία στα οποία ενδεχομένως μπορεί κανείς να πει ότι δώσαμε κάτι παραπάνω από ό,τι είχαμε αρχικά υπολογίσει. Στο ζήτημα της γλώσσας και εμμέσως στο ζήτημα του έθνους μέσω της ιθαγένειας» και προσθέτει ότι βλέποντας την ιστορική διαδρομή της διαπραγμάτευσης «μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία την ελληνική διπλωματία».

Για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα μετά από λίγους μήνες τονίζει ότι «αν μια κυβέρνηση πιστεύει ότι μια συγκεκριμένη Συμφωνία είναι τόσο βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα δεν υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα».

Τέλος ο Νίκος Αλιβιζάτος εκτιμά ότι οι διαφορετικές φωνές εντός του ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα της Συμφωνίας με τα Σκόπια μπορεί να λειτουργήσει διαλυτικά. «Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Είναι όντως πολύ σοβαρός» σημειώνει. Προσθέτει όμως ότι «μπορούν να αμβλυνθούν οι γωνίες και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη».

Ακολουθεί η συνέντευξη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο:

Με αφορμή και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού «για ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα», υπάρχουν κ. καθηγητά περιθώρια και δυνατότητες αντίδρασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν η κυβέρνηση φέρνει μια τέτοια συμφωνία;

Δεν είναι σοβαρά πράγμα αυτά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Κατά το Σύνταγμα, εφόσον πρόκειται για υπογραφή Σύμβασης απλοποιημένης μορφής, ούτε στο απώτερο μέλλον την υπογράφει ο ίδιος. Εάν κυρωθεί βέβαια από τη βουλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει τον κυρωτικό νόμο οψέποτε γίνει η κύρωση. Συνεπώς σε αυτό το στάδιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακολουθεί την υπεύθυνη κυβέρνηση η οποία είναι αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της χώρας και για τη σύναψη αυτής της Σύμβασης.

Ακόμη και αν πρόκειται για μια κακή συμφωνία που απεμπολεί τα εθνικά δίκαια της χώρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παρέμβει;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δικαιούται να έχει άποψη για ζητήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της εξωτερικής πολιτικής, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση. Τώρα σε κάποια οριακή στιγμή το να πεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βάλει την υπογραφή του κάτω από έναν κυρωτικό νόμο, διότι εκεί υπογράφει όχι στην ίδια τη συμφωνία όταν έρθει στη βουλή, και ο οποίος κυρώνει μια σύμβαση που ο ίδιος τη θεωρεί προδοτική ή οτιδήποτε άλλο, είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να το αξιώσει. Και άρα τότε οφείλει να παραιτηθεί.

Πώς σχολιάζετε το αίτημα για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Είναι άκυρο. Ακόμη και αν οι υποστηρικτές της άποψης ότι η Συμφωνία παραχωρεί πολλά δικαιώματα, που δεν την συμμερίζομαι, είχαν δίκαιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αυτή τη φάση δεν έχει κανένα περιθώριο να αντιταχθεί, ούτε μπορεί να εκφέρει γνώμη για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης Συμφωνίας.

Κύριε καθηγητά, θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο για τη Συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ;

Παρά το ότι δεν είναι ειδικότητά μου, παρακολουθώ πολύ στενά την υπόθεση αυτή αφότου πρωτοτέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90, έχω την εντύπωση ότι η Συμφωνία έτσι όπως την διαβάσαμε εκφράζει, ικανοποιεί περίπου το 80% των ελληνικών θέσεων. Υπάρχουν δύο σημεία στα οποία ενδεχομένως μπορεί κανείς να πει ότι δώσαμε κάτι παραπάνω από ότι είχαμε αρχικά υπολογίσει. Στο ζήτημα της γλώσσας και εμμέσως στο ζήτημα του έθνους μέσω της ιθαγένειας. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτά είναι τέτοια ζητήματα που να χαλούν τη συνολικά θετική εικόνα. Είναι μια Συμφωνία που αν δει κανείς την ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης, μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία την ελληνική διπλωματία.

Ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει ότι η Συμφωνία θα κυρωθεί από τη βουλή μετά την ολοκλήρωση πολιτικών και θεσμικών ενεργειών που θα κρατήσουν κάποιους μήνες. Ο συγχρονισμός αυτών των ενεργειών σε συνδυασμό με το εάν αυτό μπορεί να γυρίσει πίσω εγείρει κάποιες ανησυχίες. Εσείς τι πιστεύετε;

Η άποψη του κ. Βενιζέλου είναι μήπως δημιουργηθούν τέτοια τετελεσμένα γεγονότα που θα είναι πολύ δύσκολη η κύρωση. Αν μια κυβέρνηση πιστεύει ότι μια συγκεκριμένη Συμφωνία είναι τόσο βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα δεν υπάρχουν τετελεσμένα γεγονότα. Επίσης θα ήθελα να σχολιάσω την παρατήρηση του κ. Βενιζέλου για τον ορισμό της ιθαγένειας, που υπενθυμίζω ότι κατά τη Συμφωνία είναι Μακεδόνας /πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Λέει ο κ. Βενιζέλος «τι θα πει ο Αλβανός;» που είναι η γνωστή μειονότητα στην ΠΓΔΜ. Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα πρόβλημα. Αλλά ξέρετε πώς το ονομάζουμε εμείς οι νομικοί αυτό; «προβάλλει έναν ισχυρισμό εκ συμφέροντος τρίτου». Εξ όσων γνωρίζω δεν είναι δικηγόρος της αλβανικής μειονότητας ο κ. Βενιζέλος.

Υπάρχει ενδεχόμενο οι διαφοροποιήσεις ως προς της Συμφωνία με τα Σκόπια, εντός του ΚΙΝΑΛ, να λειτουργήσουν διαλυτικά για τον νέο φορέα;

Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Είναι όντως πολύ σοβαρός. Από την εποχή του Μεσοπολέμου η λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη αποτελείτο από δύο μεγάλα ρεύματα. Το λεγόμενο Κεντροαριστερό- Σοσιαλιστικό, εκφραστής αυτού του ρεύματος στο Μεσοπόλεμο ήταν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, και το ρεύμα εκείνο που είναι πιο κοντά στον πολιτικό φιλελευθερισμό. Αυτό το ρεύμα από την εποχή του Μεσοπολέμου εξέφραζε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Στη νεότερη εποχή θα έλεγε κανείς ότι στο πρώτο ρεύμα ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου και στο δεύτερο ο Κώστας Σημίτης. Πάντοτε υπάρχει μια τριβή μεταξύ των δύο αυτών ρευμάτων η οποία υπερβαίνει την σύγκρουση προσώπων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μόνο το συγκεκριμένο άτομο, εκφράζει μια γενικότερη τάση η οποία σε αυτό το θέμα έχει κατηγορηματικές θέσεις. Θέλω να πιστεύω, και η δουλειά που κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι σε αυτό απέβλεπε, ότι με καλή προσπάθεια και σοβαρότητα αν καθίσουμε κάτω και συζητήσουμε μπορούν να αμβλυνθούν οι γωνίες και να βρεθεί η κοινή συνισταμένη. Πάντοτε η προσωπική χημεία μεταξύ ηγετών μετράει πολύ, αλλά έχω την εντύπωση ότι σε τελευταία ανάλυση είναι πολιτικό το ζήτημα και η μοίρα αυτού του χώρου είναι να κλονίζεται ιστορικά από την αντιπαράθεση αυτών των δύο τάσεων. Σας θυμίζω τη μη υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη στις εκλογές του 1981 ή κάποιους αντίστροφους αποκλεισμούς.

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΙΩΠΗ 28 Σεπ 2021 | 16:26

Η απάντηση της Ντόρας στον Αντώνη Σαμαρά: Οποτε η ΝΔ διευρύνθηκε, έγινε και κυβέρνηση

Απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννης στον Αντώνη Σαμαρά και στα όσα είπε στα Νέα

ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 28 Σεπ 2021 | 15:56

Σεισμός στο Ηράκλειο: Έφτασε στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακοινώνει μέτρα 30 εκατ. ευρώ [Βίντεο]

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη σεισμόπληκτη Κρήτη. Μετέβη στο Χουδέτσι Αρχάνων Αστερουσίων, περιοχή που αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο αλλά και σε κτίρια.

«ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ» 28 Σεπ 2021 | 15:43

Belh@rra: Οι "ψηφιακές" φρεγάτες που αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο με πρωτόγνωρες επιχειρησιακές δυνατότητες [Βίντεο]

Οι φρεγάτες Belh@rra θα αποτελούν ένα πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα, αναφέρει η κατασκευάστρια γαλλική εταιρεία Naval Group

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ 28 Σεπ 2021 | 15:26

Αυτή είναι η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας- Τι προβλέπει το άρθρο 2 για το ενδεχόμενο επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας

H στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας μετά την απόκτηση των μαχητικών Rafale, πλέον αναβαθμίζεται με την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra

«ΠΑΤΩΜΑ» ΕΝΑ ΝΑΙΛΟΝ 28 Σεπ 2021 | 14:58

Σεισμός στην Κρήτη: Οι σκηνές είναι άδειες και χωρίς ράντζα- Κοιμούνται σε νάιλον, καταγγέλλει ο Νίκος Παππάς

Σε σκηνές χωρίς ράντζα βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι- Τι αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που ανέβασε ο Νίκος Παππάς

ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 28 Σεπ 2021 | 14:09

Αποσωληνώθηκε ο Βασίλης Λεβέντης - Κρίσιμη παραμένει η κατάστασή του

Αποσωληνώθηκε ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός με κορονοϊό

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 28 Σεπ 2021 | 13:58

Στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η Σακελλαροπούλου - Εγκαινίασε την έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ - Η υπέρτατη ομορφιά" [εικόνες]

Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εγκαινίασε την έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ Η υπέρτατη ομορφιά".

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ 28 Σεπ 2021 | 13:13

Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή για τις φρεγάτες και τη συμφωνία με την Γαλλία την Τρίτη 5 Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία συνεργασίας με τη Γαλλία.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ 28 Σεπ 2021 | 13:12

Γεννηματά: Είμαι η μόνη που μεγάλωσα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ- Καρφιά για Λοβέρδο

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε πως μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ τονίζοντας, "τώρα είναι η ώρα μας".

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 28 Σεπ 2021 | 13:05

"Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία reloaded": Τι έγραψαν Παναγιωτόπουλος και Δένδιας για την ιστορική συμφωνία

Οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος υπέγραψαν την την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας με τους ομολόγους τους Ντριάν και Παρλί. Τι σχολίασαν στο Twitter.

"ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ" 28 Σεπ 2021 | 12:41

Τούρκος υπουργός Ενέργειας για έρευνες υδρογονανθράκων: Kάναμε 8 γεωτρήσεις και δεν βρήκαμε τίποτα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Ντονμέζ μίλησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου και τόνισε ότι "κάναμε οκτώ γεωτρήσεις επί 2-3 χρόνια και δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε κάτι απτό".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ 28 Σεπ 2021 | 12:35

Σεισμός στην Κρήτη: Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με Νίκο Παππά και Κώστα Ζαχαριάδη στο Αρκαλοχώρι

Στη Κρήτη βρίσκονται ο Νίκος Παππάς και ο Κώστας Ζαχαριάδης και επισκέπτονται την πληγείσα από τον χθεσινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ περιοχή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 28 Σεπ 2021 | 12:20

Απευθείας από το Παρίσι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης ο Μητσοτάκης - Μοντέλο Εύβοιας με μέτρα 30 εκατ. ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο, θα ανακοινώσει το πλέγμα των μέτρων που έχει ετοιμάσει ήδη η κυβέρνηση.