Αλήθειες και ψέματα για το φλέρτ Μαξίμου - Λεβέντη

Πώς ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έβαλε τέλος στα σενάρια για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προωθώντας την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Αλήθειες και ψέματα για το φλέρτ Μαξίμου - Λεβέντη

Η δύσκολη εξίσωση του ασφαλιστικού αλλά και τα μέτρα που ακολουθούν το 2016 οδήγησαν το Μαξίμου στην αναζήτηση συμμαχιών με στόχο να βρεθεί ο «άγνωστος Χ» που θα έδινε λύσεις και θα διατηρούσε την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού ήταν εμφανής η ανησυχία για την έκβαση της ψήφισης του ασφαλιστικού που θα παρουσιαστεί στην βουλή στα μέσα Ιανουαρίου. Ο κίνδυνος νέων διαρροών από την κυβερνητικής πλειοψηφία των 153 βουλευτών μετά την αποχώρηση του Γ. Σακελλαρίδη και την διαγραφή του Στ. Παναγούλη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και θα προκαλούσε ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις.

Από πολύ νωρίς σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από την βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε την επιχείρηση για την «αναζήτηση συμμάχων» με πρώτο στόχο την Ένωση Κεντρώων και τον Πρόεδρό της Β. Λεβέντη. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στις αρχές Οκτωβρίου έγραψε στις σημειώσεις του κατά την διάρκεια συνεδρίασης της βουλής -οι οποίες φωτογραφήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν – ότι μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον Λεβέντη θα πρέπει να αναζητηθεί από την κυβέρνηση «όχι τώρα αλλά αργότερα».

Yπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για πιθανές διαρροές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Ο Πρωθυπουργός έκανε την δεύτερη κίνηση και κάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό πρόβλημα προκειμένου να πιέσει τα μικρότερα κόμματα και να εξασφαλίσει συνεργασία για να υπερβεί το εμπόδιο του ασφαλιστικού με ασφάλεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος νέων διαρροών. Η αποτυχία της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σφραγίστηκε από την άρνηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Είχε προηγηθεί επίθεση φιλίας από τον Αλέκο Φλαμπουράρη προς τον Β. Λεβέντη λόγω παλαιότερης επαγγελματικής γνωριμίας μεταξύ των δύο αντρών που είναι και οι δύο πολιτικοί μηχανικοί. Η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είχε συνεργαστεί επαγγελματικά στο παρελθόν με τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, δημιούργησε μία οικειότητα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Βασίλη Λεβέντη στην Βουλή που έδειχνε ότι θα αποτελούσε ένα ακόμα σημείο προσέγγισης μεταξύ της Ε.Κ. και του Μαξίμου. Τελικά όμως ο Βασίλης Λεβέντης διέψευσε τις προσδοκίες των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης ρίχνοντας πόρτα στο φλερτ του Μαξίμου για συνεργασία και δείχνοντας ότι το κόμμα του δεν θα είναι εύκολη… λεία για τα κόμματα εξουσίας.

Γιατί το Μαξίμου ξεκίνησε το φλερτ με τον Β. Λεβέντη;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός είχε αγωνία για το μέλλον της κυβέρνησης ενόψει του ασφαλιστικού. Στην πραγματικότητα και παρά τις διαρκείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που επιμένουν ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι αρραγής, υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για πιθανές διαρροές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Στην αναζήτηση πιθανών συμμάχων είχε απορριφθεί σε πρώτη φάση η συνεργασία με το «τοξικό» ΠΑΣΟΚ - όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη της Κουμουνδούρου- και το Ποτάμι καθώς και τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει τα προηγούμενα μνημόνια και έχουν αντιταχθεί στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Β. Λεβέντη όμως για το Μαξίμου και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν είχε τα βαρίδια που κουβαλούν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο αφού ο Β. Λεβέντης κατάφερε να εισέλθει στην βουλή μετά από 30 χρόνια επίμονων προσπαθειών. Με δίαυλο επικοινωνίας τον Αλέκο Φλαμπουράρη που συνομιλεί με τον Β. Λεβέντη το Μαξίμου ξεκίνησε μία προσπάθεια προσέγγισης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, για να συζητήσουν τα 9 σημεία που αποτελούν την πρόταση του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λεβέντης: Εγώ δεν θα γίνω Κουβέλης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του μετά την επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ: «αυτοί σε τρείς μήνες θα πέσουν έτσι όπως το πάνε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεργαστούμε για να εφαρμοστεί το Μνημόνιο. Η καλύτερη λύση για την χώρα είναι η συγκρότηση οικουμενικής με την συμμετοχή της ΝΔ για να έχει κύρος και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό».

Μάλιστα όταν βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων είπε στον Β. Λεβέντη πως το κόμμα δέχεται ισχυρές πιέσεις για να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είπε: «Θα τους οδηγήσουμε στην λύση της Οικουμενικής. Εγώ δεν θα γίνω Κουβέλης. Θα καταλάβουν όλοι ότι εννοούμε αυτά που λέμε χωρίς να διεκδικούμε κυβερνητικούς θώκους». Ο Βασίλης Λεβέντης – σύμφωνα με συνεργάτες του- εξ αρχής είχε απορρίψει το σενάριο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελε να δώσει την εικόνα ότι μετά από 30 χρόνια που κατάφερε να μπει στην βουλή θα αντάλλασσε την πολιτική του διαδρομή για μία θέση στην κυβέρνηση.

Από την άλλη στην Ένωση Κεντρώων συζητούν το ενδεχόμενο να τραυματιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και προκρίνουν την λύση της οικουμενικής για να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος λένε χαρακτηριστικά ότι η επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε …επικοινωνιακό επίπεδο και μόνο με αιχμή τα ΜΜΕ χωρίς να έχει εκφραστεί επισήμως από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος προς την Ένωση Κεντρώων η πρόθεση για συνεργασία.

Πώς παίρνει το... αίμα του πίσω

Παράγοντες της Ένωσης Κεντρώων αναφέρουν ότι ο Β. Λεβέντης με την αρνητική του στάση απέναντι στο πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αξιοποιήσει την πολιτική συγκυρία και να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις προβάλλοντας την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση. Με αργά αλλά σταθερά βήματα και εκμεταλλευόμενος την πολιτική απουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της πολύμηνης διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σκιαγραφεί το προφίλ του κόμματος του: χαράσσει διαχωριστικές γραμμές με το στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικαλούμενος την συνεργασία του με τους κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη τους οποίους χαρακτηρίζει ακροδεξιούς, τάσσεται υπέρ του Ευ. Μεϊμαράκη τον οποίο θεωρεί «μετριοπαθή» πολιτικό, απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πιστώνοντας στα δύο κόμματα την ανυπαρξία πολιτικής, και προτάσσει την λύση της οικουμενικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση ο Βασίλης Λεβέντης παίρνει το…αίμα του πίσω για τα 30 χρόνια απουσίας από τα κοινοβουλευτικά έδρανα και διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στην πολιτική ζωή του τόπου εκμεταλλευόμενος την πολιτική συγκυρία αλλά και την απουσία εναλλακτικής πολιτικής πρότασης τόσο από τα κόμματα της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:31

Καρφιά Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ για τον εμβολιασμό: Παλλινωδίες και τυχοδιωκτισμοί - Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Ευρώπη

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της του στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, άσκησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής,

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2021 | 10:26

Ηλιόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή εμφανίστηκε ως αρνητής της πραγματικότητας και της επιστήμης"

"Αρνητή της πραγματικότητας και της επιστήμης",χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος,

ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΟΝ "ΑΔΕΙΑΣΕ" 02 Δεκ 2021 | 07:43

Πολάκης και "σοφός" Γεροτζιάφας έκλεψαν την παράσταση στην Βουλή: Η σιωπή του Τσίπρα και η εμβολιαστική διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ

Στην κυβέρνηση τονίζουν πως επιβεβαιώθηκε η έλλειψη ενιαίας στάσης από την αξιωματική αντιπολίτευση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ» 01 Δεκ 2021 | 20:12

"Αυγή" εναντίον ΣΥΡΙΖΑ: Πάρτε πίσω την εθελούσια, υπονομεύει την επόμενη μέρα της έντυπης έκδοσης

Εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα "Αυγή", με αφορμή το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έθεσε σε εφαρμογή η Διοίκηση

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:21

Ο Παύλος Πολάκης κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές και προκαλεί την έκρηξη του Κυριάκου Μητσοτάκη- Τι συνέβη

Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού προκάλεσε το νέο παραλήρημα Πολάκη. Αμβισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΠΤΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ 30 Νοε 2021 | 15:11

Κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: Πώς θα υποχρεωθούν οι άνω των 60 να κάνουν το εμβόλιο;

Να απαντήσει σε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 30 Νοε 2021 | 13:25

Φίλης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Βαρβαρότητα τα 100 ευρώ πρόστιμο - Απάνθρωπη επιλογή, θα εξαγριώσει πολλούς

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε βαρβαρότητα την απόφαση της κυβέρνησης για πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

"ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" 30 Νοε 2021 | 13:06

O ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60- Είναι μέτρο τιμωρίας και τους εξοντώνει οικονομικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τα νέα μέτρα τιμωρεί και εξοντώνει οικονομικά τους άνω των 60.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Νοε 2021 | 10:55

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ενημερωτική καμπάνια δεν συνδέεται με την τροπολογία – Δεν τη διάβασαν καν

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη διαφημιστική δραστηριότητα του δημόσιου τομέα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 30 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Στάση αναμονής από κυβέρνηση και ειδικούς - Σενάριο για rapid τεστ σε όλους ενόψει Χριστουγέννων

Ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 11 το πρωί αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις για την πανδημία και τους εμβολιασμούς.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 29 Νοε 2021 | 07:22

Μετάλλαξη Ομικρον: Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές - Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα νέο μέτρο στο τραπέζι.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 27 Νοε 2021 | 21:20

Δημοσκόπηση GPO: Σαφές προβάδισμα 10,7 μονάδων για τη ΝΔ - Σκληρή "μάχη" στο ΚΙΝΑΛ [Βίντεο]

Νέα δημοσκόπηση από την GPO για τα "Παραπολιτικά" δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά 10,7 μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ, στο 9,4%.