Αλήθειες και ψέματα για το φλέρτ Μαξίμου - Λεβέντη

Πώς ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έβαλε τέλος στα σενάρια για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ προωθώντας την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Αλήθειες και ψέματα για το φλέρτ Μαξίμου - Λεβέντη

Η δύσκολη εξίσωση του ασφαλιστικού αλλά και τα μέτρα που ακολουθούν το 2016 οδήγησαν το Μαξίμου στην αναζήτηση συμμαχιών με στόχο να βρεθεί ο «άγνωστος Χ» που θα έδινε λύσεις και θα διατηρούσε την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού ήταν εμφανής η ανησυχία για την έκβαση της ψήφισης του ασφαλιστικού που θα παρουσιαστεί στην βουλή στα μέσα Ιανουαρίου. Ο κίνδυνος νέων διαρροών από την κυβερνητικής πλειοψηφία των 153 βουλευτών μετά την αποχώρηση του Γ. Σακελλαρίδη και την διαγραφή του Στ. Παναγούλη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και θα προκαλούσε ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις.

Από πολύ νωρίς σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από την βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε την επιχείρηση για την «αναζήτηση συμμάχων» με πρώτο στόχο την Ένωση Κεντρώων και τον Πρόεδρό της Β. Λεβέντη. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στις αρχές Οκτωβρίου έγραψε στις σημειώσεις του κατά την διάρκεια συνεδρίασης της βουλής -οι οποίες φωτογραφήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν – ότι μία ενδεχόμενη συνεργασία με τον Λεβέντη θα πρέπει να αναζητηθεί από την κυβέρνηση «όχι τώρα αλλά αργότερα».

Yπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για πιθανές διαρροές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Ο Πρωθυπουργός έκανε την δεύτερη κίνηση και κάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό και το προσφυγικό πρόβλημα προκειμένου να πιέσει τα μικρότερα κόμματα και να εξασφαλίσει συνεργασία για να υπερβεί το εμπόδιο του ασφαλιστικού με ασφάλεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος νέων διαρροών. Η αποτυχία της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σφραγίστηκε από την άρνηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Είχε προηγηθεί επίθεση φιλίας από τον Αλέκο Φλαμπουράρη προς τον Β. Λεβέντη λόγω παλαιότερης επαγγελματικής γνωριμίας μεταξύ των δύο αντρών που είναι και οι δύο πολιτικοί μηχανικοί. Η πληροφορία ότι ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είχε συνεργαστεί επαγγελματικά στο παρελθόν με τον πατέρα του Αλέξη Τσίπρα, δημιούργησε μία οικειότητα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Βασίλη Λεβέντη στην Βουλή που έδειχνε ότι θα αποτελούσε ένα ακόμα σημείο προσέγγισης μεταξύ της Ε.Κ. και του Μαξίμου. Τελικά όμως ο Βασίλης Λεβέντης διέψευσε τις προσδοκίες των ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης ρίχνοντας πόρτα στο φλερτ του Μαξίμου για συνεργασία και δείχνοντας ότι το κόμμα του δεν θα είναι εύκολη… λεία για τα κόμματα εξουσίας.

Γιατί το Μαξίμου ξεκίνησε το φλερτ με τον Β. Λεβέντη;

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός είχε αγωνία για το μέλλον της κυβέρνησης ενόψει του ασφαλιστικού. Στην πραγματικότητα και παρά τις διαρκείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που επιμένουν ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι αρραγής, υπάρχει έντονη ανησυχία και προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο για πιθανές διαρροές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Στην αναζήτηση πιθανών συμμάχων είχε απορριφθεί σε πρώτη φάση η συνεργασία με το «τοξικό» ΠΑΣΟΚ - όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη της Κουμουνδούρου- και το Ποτάμι καθώς και τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει τα προηγούμενα μνημόνια και έχουν αντιταχθεί στις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Β. Λεβέντη όμως για το Μαξίμου και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν είχε τα βαρίδια που κουβαλούν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και θα μπορούσε να αποτελέσει εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο αφού ο Β. Λεβέντης κατάφερε να εισέλθει στην βουλή μετά από 30 χρόνια επίμονων προσπαθειών. Με δίαυλο επικοινωνίας τον Αλέκο Φλαμπουράρη που συνομιλεί με τον Β. Λεβέντη το Μαξίμου ξεκίνησε μία προσπάθεια προσέγγισης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, για να συζητήσουν τα 9 σημεία που αποτελούν την πρόταση του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λεβέντης: Εγώ δεν θα γίνω Κουβέλης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του μετά την επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ: «αυτοί σε τρείς μήνες θα πέσουν έτσι όπως το πάνε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεργαστούμε για να εφαρμοστεί το Μνημόνιο. Η καλύτερη λύση για την χώρα είναι η συγκρότηση οικουμενικής με την συμμετοχή της ΝΔ για να έχει κύρος και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό».

Μάλιστα όταν βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων είπε στον Β. Λεβέντη πως το κόμμα δέχεται ισχυρές πιέσεις για να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος του κόμματος φέρεται να είπε: «Θα τους οδηγήσουμε στην λύση της Οικουμενικής. Εγώ δεν θα γίνω Κουβέλης. Θα καταλάβουν όλοι ότι εννοούμε αυτά που λέμε χωρίς να διεκδικούμε κυβερνητικούς θώκους». Ο Βασίλης Λεβέντης – σύμφωνα με συνεργάτες του- εξ αρχής είχε απορρίψει το σενάριο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελε να δώσει την εικόνα ότι μετά από 30 χρόνια που κατάφερε να μπει στην βουλή θα αντάλλασσε την πολιτική του διαδρομή για μία θέση στην κυβέρνηση.

Από την άλλη στην Ένωση Κεντρώων συζητούν το ενδεχόμενο να τραυματιστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και προκρίνουν την λύση της οικουμενικής για να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματος λένε χαρακτηριστικά ότι η επίθεση φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σε …επικοινωνιακό επίπεδο και μόνο με αιχμή τα ΜΜΕ χωρίς να έχει εκφραστεί επισήμως από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος προς την Ένωση Κεντρώων η πρόθεση για συνεργασία.

Πώς παίρνει το... αίμα του πίσω

Παράγοντες της Ένωσης Κεντρώων αναφέρουν ότι ο Β. Λεβέντης με την αρνητική του στάση απέναντι στο πολιτικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αξιοποιήσει την πολιτική συγκυρία και να διεκδικήσει ρόλο ρυθμιστή στις εξελίξεις προβάλλοντας την πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση. Με αργά αλλά σταθερά βήματα και εκμεταλλευόμενος την πολιτική απουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λόγω της πολύμηνης διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σκιαγραφεί το προφίλ του κόμματος του: χαράσσει διαχωριστικές γραμμές με το στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη επικαλούμενος την συνεργασία του με τους κ.κ. Γεωργιάδη και Βορίδη τους οποίους χαρακτηρίζει ακροδεξιούς, τάσσεται υπέρ του Ευ. Μεϊμαράκη τον οποίο θεωρεί «μετριοπαθή» πολιτικό, απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι πιστώνοντας στα δύο κόμματα την ανυπαρξία πολιτικής, και προτάσσει την λύση της οικουμενικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση ο Βασίλης Λεβέντης παίρνει το…αίμα του πίσω για τα 30 χρόνια απουσίας από τα κοινοβουλευτικά έδρανα και διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στην πολιτική ζωή του τόπου εκμεταλλευόμενος την πολιτική συγκυρία αλλά και την απουσία εναλλακτικής πολιτικής πρότασης τόσο από τα κόμματα της κυβέρνησης όσο και από την αντιπολίτευσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ 28 Νοε 2020 | 17:59

Το απίστευτο ξέσπασμα του Αλέξη Γεωργούλη κατά του Κώστα Τσουρού: Να παραιτηθείς, δεν ξέρεις τι λες [Βίντεο]

Έξαλλος ο Αλέξης Γεωργούλης με τον Κώστα Τσουρό στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ 27 Νοε 2020 | 10:31

Κορονοϊός: Η βρετανική κυβέρνηση έχει ζητήσει έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τις αποκαλύψεις

"Ζητήσαμε επισήμως από τη ρυθμιστική αρχή να εξετάσει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca", επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

ΓΙΑ ΤΟ MEGA ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 26 Νοε 2020 | 20:27

Δημοσκοπήσεις Metron Analysis - Pulse: 16-17 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Μόλις το 51% θα κάνει το εμβόλιο - Παράταση lockdown θέλει το 76%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θετική η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης - Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων της Metron Analysis και της Pulse

"Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ" 26 Νοε 2020 | 13:57

Ηλιόπουλος: Σκληρή ιδεοληψία της κυβέρνησης να μη στηρίζει το ΕΣΥ

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο όλοι οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι θα έρθει και ότι πιθανώς θα ήταν σφοδρότερο από το πρώτο".

ΑΦΕΘΗΚΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 26 Νοε 2020 | 13:20

Η Αστυνομία συνέλαβε την πρώην βουλευτή Ελένη Αυλωνίτου- Μετά από μήνυση του Φουρθιώτη

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθη μετά από μήνυση για συκοφαντική εξύβριση του Μένιου Φουρθιώτη

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

«TO 58% ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ» 25 Νοε 2020 | 21:10

Δημοσκόπηση MRB: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Μόλις το 52% θα έκανε το εμβόλιο

Στις 15,9 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MRB

«ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ» 25 Νοε 2020 | 19:00

"Καρφιά" ΝΔ: Ανεπαρκής η εμφάνιση Τσίπρα, απογοητεύθηκαν ακόμη και οι σύντροφοί του

Το σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ για την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή δείχνει ανεπάρκεια και απογοήτευση από την εμφάνιση Τσίπρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Νοε 2020 | 14:01

Σταϊκούρας για προϋπολογισμό: Εκτός πραγματικότητας η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Αυτά είναι τα 4 σημάδια ανθεκτικότητας

Ο προϋπολογισμός στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2020 | 13:47

Ηλιόπουλος: Τα ιδιωτικά κέρδη επιτάσσουν τα δημόσια νοσοκομεία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηλιόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρσιμσούς της ως προς την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ NBC 25 Νοε 2020 | 09:59

Η πρώτη συνέντευξη Μπάιντεν: Η θητεία μου δε θα είναι τρίτη θητεία Ομπάμα

"Θέλω αυτή η χώρα να είναι ενωμένη", είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του συνέντευξη. "Θα έβαζα και έναν που έχει ψηφίσει Τραμπ στην κυβέρνηση".

24 Νοε 2020 | 22:16

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Στο 14% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ - Οι 7 στους 10 θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η δημοσκόπηση της Κάπα Research αποκαλύπτει τους φόβους των πολιτών για τον κορονοϊό, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν - Καταλληλότερος πρωθυπουργός με διαφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης