Αλλαγή «ρότας» από τα Σκόπια για τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ

Σε αναδίπλωση αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, προχώρησε η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

allagi-rotas-apo-ta-skopia-gia-tis-prosfates-dilwseis-zaef
SHARE THIS
0
SHARES

Σε αναδίπλωση αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, προχώρησε η κυβέρνηση της πΓΔΜ.

Μέσω επίσημης ενημέρωσης και με στόχο να περιοριστούν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκφράζει τη λύπη της για το αν οι δηλώσεις της έγιναν κατανοητές με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και τονίζει πως είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι και πρόσθεσε: «Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πΓΔΜ ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ καταλαβαίνει ότι «οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και πως οι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα».

Επιπλέον, στην επίσημη ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ «είναι απολύτως προσηλωμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύτηκαν». 

Συνάντηση Κατρύγκαλου-Ντιμιτρόφ 

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά όπου δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ -και όχι μόνο- προκαλούν αντιδράσεις στην Ελλάδα και την ανάγκη αποφυγής τέτοιων προβληματικών δηλώσεων που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είχε μια ουσιαστική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες. «Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Σόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε το ζήτημα της πΓΔΜ, καθώς και την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, εφόσον θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο χώρες.

Και παρέμβαση Νίμιτς

Αξίζει να σημειωθεί πως παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών φέρεται να έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς. 

Για το Σκοπιανό τοποθετήθηκε και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον σλοβένο πρόεδρο. 

"Είμαι ευτυχής που οι γείτονες προχωρούν γοργά και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία. Που σημαίνει ότι και εσείς, η Σλοβενία, από εδώ και στο εξής θα την ονομάζετε ως Βόρεια Μακεδονία. Πράγμα πολύ σημαντικό για τους Έλληνες [...] Μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπήμένη συμφωνία" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. 

 

 

 

Πηγή: IBNA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: REUTERS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook