Αλλη μια φορά η κυβέρνηση... "ναυάγησε" στην πραγματικότητα

Εξι μέρες μετά το Μέγαρο Μαξίμου ψάχνει να διασωθεί από το επιχειρησιακό και επικοινωνιακό ναυάγιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αλλη μια φορά η κυβέρνηση... "ναυάγησε" στην πραγματικότητα

Οι θλιβερές εικόνες με το μαζούτ να έχουν κατακλύσει όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, η οργή των πολιτών και των δημάρχων αλλά κυρίως η θλιβερή επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής «ξύπνησαν» με καθυστέρηση το Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλη μια φορά η κυβέρνηση... "ναυάγησε" στην πραγματικότητα

Αφού επί σχεδόν έξι μέρες αφέθηκε ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής να συντονίζει πότε τηλεφωνικά από το Λονδίνο και πότε από τα τηλεοπτικά στούντιο την επιχείρηση, να αμφισβητεί τους τους ειδικούς που προειδοποιούν ότι η ζημιά θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί και να συστήνει ανεύθυνα στους πολίτες να κολυμπούν και να ψαρεύουν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός να δίνει ...υπηρεσιακές εντολές.

Είχε προηγηθεί ένα ακόμη «λέω ξελέω» από τον υπουργό Ναυτιλίας για το αν μπορούν οι πολίτες να κολυμπούν στα μαύρα νερά και μια ακόμη προσπάθεια του να υποτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς.

« Όλοι πονάμε με αυτό που έγινε, αλλά το να μιλάμε για οικολογική καταστροφή το θεωρώ υπερβολή και κυρίως να προβάλλουμε εικόνες της πρώτης και της δεύτερης μέρας» επέμεινε ο κ. Κουρουμπλής.

Δείτε εδώ πως αποτυπώνεται η καταστροφή του Σαρωνικού στο βίντεο που κατέγραψε drone

Με... εντολή Τσίπρα

Ετσι το μεσημέρι της Παρασκευής σε έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας συζητήθηκαν η λήψη περαιτέρω άμεσων μέτρων για την διερεύνηση των αιτίων του περιστατικού της βύθισης του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ και την ταχύτατη απόδοση των ευθυνών όπως ενημέρωνε το σχετικό δελτίο τύπου του Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου έδωσε εντολές για την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

Ζήτησε επίσης την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Ο Αλέξης Τσιπρας επίσης έδωσε εντολή για την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Μια ρύθμιση που όπως υποστήριζε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Π. Κουρουμπλής είχε έτοιμη σε νομοσχέδιο του προς κατάθεση στη Βουλή.

Ο Καμμένος θέτει το Πολεμικό Ναυτικό στη διάθεση του Λιμενικού

Για το Σάββατο (16 Σεπτεμβρίου) στο υπουργείο Ναυτιλίας έχουν οριστεί τρεις συσκέψεις, με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους εκπροσώπους των Περιφερειών και των παραθαλάσσιων δήμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρύπανσης.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής «αφύπνισης» ο υπουργός άμυνας Πάνος Καμμένος έθεσε το Πολεμικό Ναυτικό πλοία και προσωπικό στη διάθεση του Λιμενικού Σώματος για την απορρύπανση του Σαρωνικού!

Η ΝΔ επιμένει στην παραίτηση Κουρουμπλή - Τον στηρίζει ο Λεβέντης

Ο πρωθυπουργός μπορεί να έριξε «σωσίβιο» στον Π. Κουρουμπλή ,την παραίτηση του όμως εξακολουθεί να ζητεί η Νέα Δημοκρατία. Ο υπουργός πάντως βρήκε απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη μαζί με τον οποίο έκαναν επιθεώρηση στο σημείο του ναυαγίου αλλά και στις ακτές της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού. « Ο υπουργός ναυτιλίας έχει κάνει το καλύτερο δυνατό και έχει όλες τις υπηρεσίες μέρα νύχτα σε επαγρύπνηση» είπε ο κ. Λεβέντης. Και εκείνος κόντρα στις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντολόγων και άλλων ειδικών προέβλεψε πως «σε έναν δύο μήνες, εάν οι υπηρεσίες δουλέψουν, θα έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα αποσόβησης του κακού».

Ενωση Ελλήνων Χημικών: Ανετοιμότητα στην κινητοποίηση

Ανακοίνωση-κόλαφο εξέδωσε και η Ένωση Ελλήνων Χημικών στην οποία κάνει λόγο για «ανετοιμότητα στην κινητοποίηση των μηχανισμών του κράτους για την αντιμετώπιση ενός δυστυχήματος στην "μπροστινή αυλή" της πρωτεύουσας....

«Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας με την πλέον κατάλληλη για την περίπτωση μέθοδο και είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ρύπανσης του παράκτιου περιβάλλοντος στην πληγείσα περιοχή, της παρουσίας τοξικών οργανικών ενώσεων στην τροφική αλυσίδα του οικοσυστήματος του Σαρωνικού καθώς και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποκατάστασή του, όχι μόνο για αισθητικούς, αλλά και για περιβαλλοντικούς και για λόγους δημόσιας υγείας. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και αφού θα έχει τελειώσει η πρώτη φάση της αντιμετώπισης της κηλίδας θα πρέπει να γίνουν δειγματοληψίες για την εκτίμηση της κατάστασης και η ΕΕΧ θα είναι σε θέση να τοποθετηθεί πολύ πιο συγκεκριμένα σχετικά με την σοβαρότητα της ρύπανσης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αδιαφιλονίκητη είναι η αναγκαιότητα της απόδοσης ευθυνών στον υπαίτιο της ρύπανσης και της άμεσης εφαρμογής της αρχής: "Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ"» αναφέρει η Ενωση Ελλήνων Χημικών.

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

Την Παρασκευή ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά άσκησε ποινή δίωξη κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με βάση το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης σύμφωνα με τον νόμο 1650/86.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να καλέσει μέλη του πληρώματος αλλά και στελέχη της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Εκκρεμούν δε οι μηνύσεις που έχουν ασκήσει κατά παντός υπευθύνου οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου Γ. Παπανικολάου και Α. Κονδύλης.

Εν τω μεταξύ ο πλοίαρχος και ο μηχανικός του Αγία Ζώνη ΙΙ που είχαν συλληφθεί αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, στα ανοικτά της Σαλαμίνας την περασμένη Κυριακή και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, έως ότου οριστεί τακτική δικάσιμος, ξανασυνελήφθησαν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 15:08

Μητσοτάκης: "Παγώνει" το πρόστιμο των 500 ευρώ για 10 ημέρες - Επαναξιολογούμε τα στοιχεία σε τακτά χρονικά διαστήματα

Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 11:54

Ειρωνείες Μητσοτάκη στην πρόταση Τσίπρα για τα εμβόλια: "Πάλι καλά που δεν είπατε να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο"

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση Τσίπρα να αγοράσει μόνη της, εκτός ΕΕ εμβόλια κατά του κορονοϊού

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 15 Ιαν 2021 | 07:38

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημία και τα εμβόλια

Με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕ ΤΡΙΓΜΟΥΣ 14 Ιαν 2021 | 09:04

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Παραιτήθηκε ο διευθυντής της "Καθημερινής" - Τα χρυσά διαβατήρια, ο Αναστασιάδης και η συζήτηση με Τσίπρα

Παραίτηση βόμβα του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου με αφορμή άρθρο του για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 13 Ιαν 2021 | 19:33

"Πυρά" Τσίπρα για την οικονομία: Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο

"Το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης θα είναι ολέθριο για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία και την πορεία του χρέους".

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 13 Ιαν 2021 | 15:43

Δημοσκόπηση Prorata: Ο Μητσοτάκης δημοφιλέστερος πολιτικός - Ποιοι ξεχωρίζουν από κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στη δημοσκόπηση της Prorata το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 13 Ιαν 2021 | 15:16

Πώς ο Νίκος Χατζηνικολάου "πετσόκοψε" τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Νίκος Χατζηνικολάου έδωσε πληρωμένη απάντηση στο Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι και την πανδημία

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 13 Ιαν 2021 | 14:48

Τσίπρας από Πάτρα: Μπορεί να χαθεί και ολόκληρο το 2021 χωρίς να έχει επιτευχθεί ανοσία στην κοινότητα

"Η πορεία του εμβολιασμού φανερώνει πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 12 Ιαν 2021 | 19:54

Καταπέλτης ο Μητσοτάκης για Τσίπρα: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση για παρασκευή εμβολίων στην Ελλάδα

"Αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, αλλά απογοήτευση" πρόσθεσε στο αιχμηρό σχόλιό του ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 12 Ιαν 2021 | 19:16
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιαν 2021 | 15:04

Ταραντίλης για γκάφα Τσίπρα: Θα περιμέναμε να είναι καλύτερα ενημερωμένος

"Προτείνει να παραβιάσουμε την κοινή ευρωπαϊκή συμφωνία;" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ταραντίλης για την πρόταση Τσίπρα να γίνει προμήθεια εμβολίων από τρίτες πηγές.