Αν. Μεσόγειος: Λευκωσία και Άγκυρα μετρούν «φίλους και εχθρούς»

Σε έναν ιδιότυπο διπλωματικό αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί εδώ και αρκετά 24ωρα Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα.

an-mesogeios-leukwsia-kai-agkura-metroun-filous-kai-exthrous
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί εδώ και αρκετά 24ωρα Λευκωσία, Άγκυρα και Αθήνα, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τη στήριξη της διεθνούς Κοινότητας και να πείσουν με τα επιχειρήματα τους.

Παραμονές της συνάντησης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αμφότερες οι πλευρές μετρούν «φίλους και εχθρούς».

Το χρονοδιάγραμμα της Λευκωσίας

Η Λευκωσία έχει ετοιμάσει ένα χρονοδιάγραμμα δράσεων που θα πάει μέχρι και τα τέλη του 2019. Μετά τις πρώτες κινήσεις τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και την επόμενη έκθεση προόδου της Τουρκίας. Εκεί, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Ρουμανία, οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να πάρουν μια σημαντική απόφαση καθώς εκπνέει η διορία για «συμμόρφωση» που εμμέσως έδωσαν στην Άγκυρα και αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, τα οποία ζήτησαν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέραν όμως του χώρου της Ευρώπης η κυπριακή κυβέρνηση κινείται και προς την κατεύθυνση χωρών που έχουν άμεση, έμμεση ή υποστηρικτική στάση έναντι της Τουρκίας σε ότι φορά ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα βρεθεί στο Νουρσουλτάν όπου θα έχει σειρά επαφών με την κυβέρνηση του Καζακστάν. 

Η κυπριακή πλευρά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών εξηγεί σε εταίρους στην ΕΕ και άλλα εμπλεκόμενα μέρη το πώς η δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί πράξη παράνομη. Στην κατεύθυνση αυτή, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να αξιολογήσει το γεγονός ότι στις Βρυξέλλες ο Κύπριος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι “στις διεθνείς σχέσεις όλοι συναντώνται με όλους”. “Δεν βλέπουμε κανένα περιορισμό σε αυτό. Ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν συναντάται και με τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας. Για το Κυπριακό μερικές φορές με ανεπίσημο τρόπο κι εγώ συναντώμαι με τον Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη. Και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ήρθε στην Τουρκία και συναντηθήκαμε. Το σημαντικό εδώ είναι η στάση του Αζερμπαϊτζάν και το Αζερμπαϊτζάν πάντοτε στηρίζει εμάς στο Κυπριακό. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία”, ανέφερε.

Τι επιχειρεί η Άγκυρα

Από την πλευρά της η Άγκυρα προβαίνει στις δικές της κινήσεις. Όπως αποκάλυψε το CNNTurk την περασμένη Παρασκευή διοργανώθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωση ξένων διπλωματών για να τους εξηγηθούν οι τουρκικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα στη συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι οι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης. 

Επιπλέον με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος ‘αδειοδότησε’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας και με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουν και έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές. 

 

Το πρακτορείο ειδήσεων IBNA παρουσίασε αποκλειστικά την παρουσίαση που έγινε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δραστηριότητες του “Fatih”.

Δείτε εδώ όλους τους χάρτες

Η Άγκυρα συνεχίζει τις παράνομες ενέργεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και προσπερνόντας τις μέχρι σήμερα προειδοποιήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ επιχειρεί να «γκριζάρει» την περιοχή της γεώτρησης που έχει εξαγγείλει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο στο μέλλον να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση στο τραπέζι μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης.

Σε αυτή την προσπάθεια αρνητική εντύπωση ρποκάλεσε η στάση της Μεγάλης Βρετανίας, γεγονός που οδήγησε σε διάβημα του Νίκου Αναστασιάδη προς την Τερέζα Μέι. Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ έχει ετοιμασθεί επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Σημειώνεται ότι ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, κληθείς να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε την Τρίτη πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις κυπριακές αντιδράσεις, επανέλαβε ουσιαστικά τις δηλώσεις του Ντάνκαν, αναφέροντας τα εξής: «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».

Επιπλεόν, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας, η Άγκυρα γνωρίζει ότι οι φυσικές πηγές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. Πρόσφατα το υπουργέιο Ενέργειας τόνιζε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από την εξίσωση της ενέργειας στην περιοχή και σημείωνε πως «αντί να υποδαυλίζεται η περιφερειακή διαμάχη με βήματα που αυξάνουν την ασάφεια και τη ένταση, απευθύνουμε έκκληση να επωφεληθούν όλοι από την προσέγγιση της χώρας μας για win- win (όλοι κερδίζουν) και να συμβάλουν σε αυτή με την δημιουργία μιας σταθερής περιοχής διασφαλίζοντας την δικαιοσύνη στο νησί». 

Σήμερα, ο Μβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τη ρίζα του, υποστηρίζοντας ότι οι υδρογονάνθρακες πρέπει να διοχετευτούν στη διεθνή αγορά μέσω της Τουρκίας.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Ανγκέλ Τιλβάρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιες χώρες, προσθέτοντας ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ενημερώσει τους ξένους διπλωμάτες για την ανατολική Μεσόγειο ‘και όλοι είδαν τις πραγματικότητες”, όπως ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “η Τουρκία μάλιστα κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα” και πως “δεν σημαίνει πως ισχύει η κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα την οποία η εμείς δεν αποδεχόμαστε και δεν αποτελούμε μέρος της”. Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη την υφαλοκρηπίδα της και επιπλέον θα συνεχίσει τις εργασίες στα τεμάχια τα οποία το ψευδοκράτος έχει ‘αδειοδοτήσει’ την Τουρκία.

“Η Ε/κ διοίκηση παρά τις προειδοποιήσεις μας – και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα- διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τ/Κ. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας πρέπει να λυθεί το πρόβλημα από τη ρίζα του. Και τότε οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά. Αν αντί να υιοθετούν αυτή την λογική προσέγγιση κάνουν μονομερή βήματα τότε κι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει και θα το κάνουμε”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Ελσίνκι με τον τούρκο ομόλογό του. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται να συζητήσουν όλα τα ανοικτά θέματα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα ενεργειακά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τέλος, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «η Τουρκία εντέλει θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό NEWS 24/7.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρήγας κάλεσε τους γείτονες «να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και κυρίως να μην ερμηνεύουν όπως θέλουν τις διεθνείς συμβάσεις και το δίκαιο της θάλασσας. «Υπάρχει μεν ανησυχία, υπάρχει ωστόσο και η στάση που κρατάνε η Ευρώπη και ο διεθνής παράγοντας, όπως διαπιστώθηκε και στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ όπου διαμηνύθηκε ότι υπάρχει στήριξη προς την πλευρά μας. Αποτελούμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς ανατολάς», υπενθύμισε. «Δεν μπορεί η Τουρκία να είναι μια χώρα παραβάτης και μια χώρα πειρατής, λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε όλα τα επίπεδα για παν ενδεχόμενο. Είμαι πάντως αισιόδοξος ότι η Τουρκία εντέλει θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε σχετικά. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι επαρκέστατες για να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

 

Με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερος

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook