Ανακοίνωση ΝΕΟ: Εξουσιοδοτούμε την Παπακώστα να ψηφίσει «ναι»

«Θεωρούμε ότι και στο πλαίσιο των συμμαχιών και των διακρατικών σχέσεων της Ελλάδας, πρέπει να κλείσει το θέμα μέσω της επικύρωσης της Συμφωνίας».

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανακοίνωση ΝΕΟ: Εξουσιοδοτούμε την Παπακώστα να ψηφίσει «ναι»

«Θεωρούμε ότι και στο πλαίσιο των συμμαχιών και των διακρατικών σχέσεων της Ελλάδας, πρέπει να κλείσει το θέμα μέσω της επικύρωσης της Συμφωνίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η πολιτική κίνηση ΝΕΟ της υφυπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. και ανεξάρτητης βουλευτή Κατερίνας Παπακώστα.

Η ανακοίνωση του ΝΕΟ:

Σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) συνεδρίασαν εκ νέου, σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης με θέμα την Κριτική Αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο επίκεντρο των συνεδριάσεων βρέθηκαν τόσο η Συμφωνία και η Ρηματική Διακοίνωση που απέστειλε στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όσο και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι η συμβολή της Νέας Ελληνικής Ορμής στην προσπάθεια βελτίωσης της Συμφωνίας υπήρξε καταλυτική, δεδομένου ότι ήδη από τις 20 Οκτωβρίου 2018 το Ν.Ε.Ο. είχε προτείνει την προσυπογραφή Ερμηνευτικής Δήλωσης, αναφορικά με: α) την Γλώσσα της γειτονικής χώρας, η οποία δεν αφορά στην αρχαία Μακεδονική, αλλά ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών και β) την Εθνότητα, η οποία θα αφορά στην ιθαγένεια και μόνο.

Επίσης, εκφράστηκε ο έντονος προβληματισμός μας για την στάση που τηρεί η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά στο δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δόγμα, το οποίο συμπυκνώθηκε στο «Ανήκομεν εις την Δύσιν», από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Υπό την έννοια αυτή δημιουργεί ερωτηματικό το οποίο πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ως προς το εάν και κατά πόσον η στάση του αυτή υποκρύπτει αλλαγή στάσης ως προς τις συμμαχίες και τις παραδοσιακές διακρατικές σχέσεις της χώρας έως σήμερα.

Όσον αφορά δε στο δήθεν επιχείρημα-άλλοθι ότι δεν καλλιεργήθηκε κλίμα εθνικής συνεννόησης, παραπέμπουμε στην από 12 Απριλίου 2008 δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η οποία επιβεβαιώνει την ύπαρξη συνεννόησης και ευρύτατης εθνικής συναίνεσης, ήδη από το 2008: «Είπαμε καθαρά ότι οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις είχαν και έχουν ως τελικό στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία. Σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνήσαμε στην επιδίωξη αυτή. Και αυτό οφείλω να το υπογραμμίσω».

Αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής ανακοίνωσαν:

«Μετά από την συμβολή του Ν.Ε.Ο. στην προσπάθεια βελτίωσης της Συμφωνίας, η οποία εντάσσεται απολύτως στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής, όπως διαμορφώθηκε το 2008 και αφορούσε σε σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), κάνοντας κριτική αποτίμηση της Συμφωνίας, θεωρούμε ότι και στο πλαίσιο των συμμαχιών και των διακρατικών σχέσεων της Ελλάδας, πρέπει να κλείσει το θέμα μέσω της επικύρωσης της Συμφωνίας, προκειμένου:

Να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Να αποτρέψουμε τρίτες δυνάμεις με αλλότριους σχεδιασμούς στα βόρεια σύνορά μας.

Να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν με τις εγγυήσεις μιας Διεθνούς Συνθήκης τον Αναθεωρητισμό, τον Αλυτρωτισμό της γειτονικής χώρας, καθώς και τον σφετερισμό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, της Ιστορίας, της Κουλτούρας και της κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.

Να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Μακεδονίας και της Θράκης σε περιφερειακό κόμβο.

Να διαμορφωθούν οι συνθήκες διαλόγου της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών με καλή πίστη.

Με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, μακριά από εφήμερες κομματικές σκοπιμότητες και μετακύληση ευθυνών στους πολίτες, τους οποίους μερίδα του πολιτικού κόσμου δίχασε με τη στάση του, η Νέα Ελληνική Ορμή θεωρεί ότι η επίλυση του μεγάλου αυτού ζητήματος,

δεν πιστώνεται σε κανέναν άλλον εκτός από εκείνους, οι οποίοι συμβάλλουν εθνικά και υπεύθυνα.

Για τους λόγους αυτούς εξουσιοδοτούμε την Πρόεδρο της Νέας Ελληνικής Ορμής, Ανεξάρτητη Βουλευτή Β΄ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ώστε μετά το πέρας της συζήτησης για τη κύρωση της διεθνούς συμφωνίας, να λάβει υπόψη της στη διαδικασία της ψηφοφορίας με την ψήφο της την παραπάνω απόφασή μας».

Φωτο: EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

ΚΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Οκτ 2021 | 19:16

Μητσοτάκης για Μπογδάνο: Οποιος ξεπεράσει τα όρια που θέτουμε ως παράταξη, δεν έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα

"Η ιστορία ναυπήγησης πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα ελληνικά ναυπηγεία ενίοτε υπήρξε εξαιρετικά πονεμένη", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» 07 Οκτ 2021 | 18:40

Κουτσούμπας: Η Γαλλία δεν είναι ούτε "περιστέρι της ειρήνης", ούτε "φύλακας άγγελος"

"Η συμφωνία δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα", τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Οκτ 2021 | 15:31

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Τσίπρα, για Πάνο Καμμένο: Το κιτς και η μεγαλομανία συνάντησαν τη γελοιότητα- Αυτά αλλάζουμε

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας και της προμήθειας των νέων φρεγατών Belharra.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 07 Οκτ 2021 | 14:09

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια αλλά υπάρχουν προβλήματα

Η Φ. Γεννηματά είπε ότι στην ελληνογαλλική συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν αλλά και δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Οκτ 2021 | 12:57

Τσίπρας για την Αμυντική Συμφωνία με Γαλλία: "Ο Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να είναι γραβάτες"

Live η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 07 Οκτ 2021 | 12:23

Καρφιά Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την ελληνογαλλική συμφωνία: "Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες"

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία, "για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη".

ΣΤΙΣ 12 Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 07 Οκτ 2021 | 11:07

Live - Η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

07 Οκτ 2021 | 09:20

Ένα μικρό κόμμα του 31,5%

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κοντεύει σχεδόν μια δεκαετία σε ποσοστά πέριξ του 30%, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς ότι ο παλιός εαυτός του 4% το καταδιώκει συνεχώς.

ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 07 Οκτ 2021 | 07:26

Σύγκρουση στη Βουλή για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης θέτει προ των ευθυνών του τον Τσίπρα που θα καταψηφίσει [live]

Στις 10:30 το πρωί η συνεδρίαση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ 06 Οκτ 2021 | 10:42

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν κυρώνει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία υπό τον φόβο κάθε λογής Μπογδάνων της ΝΔ

Ο Αλέξης Τσιπρα σημείωσε ότι και η ΕΕ "οφείλει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να διατηρήσει τη δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών".