Το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές του Ιουνίου και τις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pulse, Γιώργος Αράπογλου, βασίζοντας την ανάλυσή του στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που έχει κάνει ως τώρα η εταιρεία.
"Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη τετραετία της, φαίνεται όχι μόνο να μην ακολουθεί πτωτική πορεία, αλλά τουλάχιστον σε σύγκριση με την προηγούμενη μας έρευνα -του Σεπτεμβρίου- εμφανίζεται ενισχυμένη" δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η ΝΔ βρίσκεται "μόλις δύο μονάδες κάτω από το εκλογικό της ποσοστό, που δεν είναι συνηθισμένο για μια κυβέρνηση στη δεύτερη τετραετία και με όλα αυτά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει".
Απο την άλλη, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ "υποχωρεί περαιτέρω αφού φαίνεται να χάνει άλλες δύο μονάδες σε σύγκριση πάντα με την προηγούμενη έρευνα, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ είναι πάνω από το εκλογικό τους ποσοστό. Φαίνεται να καρπώνονται αυτά τα δύο κόμματα ένα μέρος από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορούν να αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό και την κατάταξη των κομμάτων".
Γιατί ανεβαίνει η ΝΔ και πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ
Μεταξύ άλλων ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι "μοιάζει να είναι αντίφαση ή ένα παράδοξο το γεγονός ότι με τόσα πολλά προβλήματα στο εσωτερικό και με μια κυβέρνηση στη δεύτερη τετραετία της φαίνεται να μην πέφτει, αντίθετα να ενισχύεται και μια Αξιωματική Αντιπολίτευση με καινούργιο αρχηγό φαίνεται να χάνει".
Δίνοντας όμως μια άλλη οπτική, εξήγησε ότι "δεν είναι παράδοξο, διότι ακριβώς επειδή είμαστε σε μια περίοδο που δεν είναι ούτε στο ένα άκρο, δηλαδή μια ρόδινη περίοδος που όλα είναι καλά και μπορεί κάποιος να δοκιμάσει μια εναλλακτική επιλογή διαχείρισης, αλλά ούτε και σε μια κατάσταση απόγνωσης ή κατάσταση μνημονίων- που θέλει ο άλλος να ρισκάρει με κάτι άλλ- η επιλογή είναι αυτός που πείθει περισσότερο, αυτός που έχει την καλύτερη διαχειριστική επάρκεια, αυτός που έχει δείξει ότι μπορεί στις δύσκολες στιγμές – όπως αυτή που περνάμε – να κρατάει το τιμόνι και να το στρέφει προς τη σωστή κατεύθυνση".
Ο κ. Αράπογλου αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το κόμμα "κατέγραψε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό τον Ιούνιο, άρα και ο πήχης ήταν χαμηλά. Έχει έναν καινούργιο αρχηγό και όλοι θα περίμεναν να δούμε μια αρχική τουλάχιστον εκτόξευση για το πρώτο διάστημα του μέλιτος. Δεν συνέβη αυτό. Βλέπουμε το αντίθετο".
Όμως υπογράμμισε πως αυτό "δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη", κάνοντας ειδική αναφορά και στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, εκτός φυσικά από "έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, τον πρωθυπουργό, που έχει αποδείξει τις ικανότητές του και συγχρόνως έχει και μάχες και μέσα στην αντιπολίτευση" ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pulse.

Ο χώρος αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά της ΝΔ
Ερωτηθείς εάν υπάρχει χώρος στην Αριστερά για ένα νέο αριστερό κόμμα (στην πιθανότητα που δημιουργήσουν όσοι απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Αράπογλου τόνισε πως "αυτό θα είναι σωστό να το μετρήσουμε μόνο αν κάτι τέτοιο συμβεί".
Υπενθύμισε δε, πως σε δημοσκόπηση υπήρχε σχετική ερώτηση με την ελληνική κοινή γνώμη να "θεωρεί αρκετά πιθανό το σενάριο σχηματισμού νέου κόμματος".
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ο κ. Αράπογλου σημείωσε πως "στον ΣΥΡΙΖΑ έχει λίγο καλύτερη απήχηση απ’ ότι στο ΠΑΣΟΚ ένα τέτοιο σενάριο".
Αναφορικά ΜΕ τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη) όπου όλοι μαζί μάζεψαν 13% σημείωσε πως εκεί φαίνεται να υπάρχουν μικρές μεταβολές, ενώ η μικρή αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας ενισχύει λίγο περισσότερο αυτά τα κόμματα και κυρίως την Ελληνική Λύση, ενώ η ενίσχυση της ΝΔ μισή μονάδα αφαιρεί αντίστοιχα από την Ελληνική Λύση.
Υπογράμμισε βέβαια πως οι μεταβολές της τάξης της μισής μονάδας δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές, μένοντας όμως στους Σπαρτιάτες που φαίνεται να έχουν κάποιες απώλειες "ίσως λόγω των τελευταίων εξελίξεων των εσωκομματικών τους".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr