Ανάλυση Bloomberg: Διώξτε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ - Η ανοχή της Δύσης προς την τουρκική "αγριότητα" τελειώνει

Η Τουρκία μπορεί να ειδοποιηθεί με διάφορους τρόπους ότι δεν είναι πλέον επιθυμητή ως μέλος, σημειώνει το Bloomberg

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Τουρκία έχει από καιρό εγκαταλείψει τη Δύση. Ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ευθυγραμμίσει τη χώρα του με έναν άξονα δυνάμεων ανοιχτά εχθρικό προς τα δυτικά συμφέροντα: την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν. Έχει το ελεύθερο να το πράττει ως ένας δημοφιλής, εκλεγμένος ηγέτης, τονίζει το Bloomberg σε ανάλυσή του με αφορμή τις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα, η συνακτική ομάδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου αναφέρει τα εξής:

Ωστόσο, ο Ερντογάν επιθυμεί επίσης την προστασία των στρατιωτικών συνεργασιών της χώρας του με τη Δύση και της συμμετοχής του στις οικονομικές ενώσεις της. Θέλει η Τουρκία να παραμένει εντός του Οργανισμού της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (NATO), ακόμη και όταν αγοράζει οπλικά συστήματα τα οποία υπονομεύουν την ασφάλεια της συμμαχίας ή όταν εκτοξεύει προσβολές κατά αρχηγών κρατών - μελών. Επιδιώκει, δε, "αμοιβαία εμπιστοσύνη" με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που απειλεί να την πλημμυρίσει με εκατομμύρια μετανάστες.

Η Δύση πρέπει να απαντήσει αποδεικνύοντας ότι η ανοχή της προς την τουρκική "αγριότητα" τελειώνει. Το καλύτερο φόρουμ για να γίνει κάτι τέτοιο είναι το ΝΑΤΟ, όπου η υπομονή για τον Ερντογάν έχει ήδη μειωθεί. Η πρώτη σύνοδος της συμμαχίας μετά την ανάληψυ των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ίδιος είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.

Ερντογάν ΝΑΤΟ

Ατεκμηρίωτες κατηγορίες

Ο Ερντογάν έχει αναπτύξει "πολεμική" ρητορική εναντίον των ΗΠΑ. Αυτή η εχθρότητα αντιμετωπίστηκε με περιπαικτική ανοχή από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδειχνε λίγο ενδιαφέρον για την αμερικανική ηγεσία στον κόσμο. Τώρα που ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα αναλάβει εκ νέου αυτήν την ευθύνη, πρέπει να καταστήσει σαφές στον Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να το έχει "δίπορτο".

Ο Μπάιντεν είχε πολλές ευκαιρίες να "μετρήσει" τον Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια και έχει καταλήξει σαφώς στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος ηγέτης είναι ένας αυταρχικός κυβερνήτης. Η Τουρκία, έχει πει, "πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να παίζουμε μαζί της όπως κάναμε μέχρι πρόσφατα".

Η Τουρκία ήδη "δοκιμάζει" αυτή τη νέα πραγματικότητα, ανεβάζοντας τους ρητορικούς τόνους. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ ότι διέταξαν μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του Ερντογάν και έχει ισχυριστεί ότι η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης στην υποστήριξή των επίδοξων πραξικοπηματιών. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις προηγούμενες ανάλογες κατηγορίες, μερικές από τις οποίες έχουν προβληθεί από τον ίδιο τον Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει τους συνωμότες Τούρκους στρατιωτικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πραγματικότητα, ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά τη στιγμή της απόπειρας πραξικοπήματος και πέταξε στην Τουρκία για να διαβεβαιώσει τον Ερντογάν για την τότε αμερικανική υποστήριξη. Αν και η Άγκυρα διεξήγαγε διεξοδικές έρευνες για τα γεγονότα και συνέλαβε χιλιάδες άτομα, δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην απόπειρα. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν σκέφτηκε να διορθώσει τον υπουργό του για τις κατηγορίες που εκτόξευσε, πολύ λιγότερο δεν σκέφτηκε να τον τιμωρήσει.

Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει παραβλέψει τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του κατά της απόκτησης ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων και στην πραγματικότητα προτείνει να μπορεί να αγοράσει ακόμη περισσότερα. Έχει οξύνει τις διαφορές με μέλη της συμμαχίας όπως η Ελλάδα (σχετικά με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων) και η Γαλλία (σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη). Πιο πρόσφατα, χρησιμοποίησε την ιδιότητα του μέλους της Συμμαχίας για να προωθήσει την ατζέντα της Μόσχας, επιμένοντας το ΝΑΤΟ να λειάνει την κριτική του προς τη Λευκορωσία για την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους και την απαγωγή ενός Λευκορώσου αντιφρονούντα επιβαίνοντα σε αυτό.

Ανεπιθύμητη

Ο ιδρυτικός καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει την αποβολή των μελών, ωστόσο η Τουρκία μπορεί να ειδοποιηθεί με διάφορους τρόπους ότι δεν είναι πλέον επιθυμητή ως μέλος. Ένα καλό ξεκίνημα θα ήταν να μειώσει κανείς το αποτύπωμα της Συμμαχίας στο τουρκικό έδαφος, ξεκινώντας με την απόσυρση πυρηνικών όπλων και άλλων στρατηγικών assets. Η ομάδα των κρατών - μελών μπορεί επίσης να συντονιστεί σε τιμωρητικά μέτρα κατά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πωλήσεων όπλων και οικονομικών κυρώσεων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπογραμμίσει το μήνυμα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να αναζωογονήσει τις μακροχρόνιες συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ.

Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τα μέτρα του ΝΑΤΟ με μονομερή αμερικανικά μέτρα. Η κυβέρνησή του έχει ήδη δηλώσει ότι ενδέχεται να επεκτείνει τις κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και θα υποστηρίξει την αναστολή συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει πει ότι θα υιοθετηθούν ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις. Αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο από το Κογκρέσο, όπου μια δικομματική συναίνεση για την τιμωρία της Τουρκίας είχε "αραιωθεί" από την τάση του Τραμπ να απελευθερώνει τον Ερντογάν ολοένα και περισσότερο.

Το μέρος όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με το σπαθί του τον Γόρδιο Δεσμό απέχει μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη σύγχρονη Άγκυρα. Η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση πρέπει να είναι μια ακόμη πιο απλή υπόθεση.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 02 Αυγ 2021 | 13:55

Συναγερμός στην Κίνα: Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα - Χτύπησε ξανά την Ουχάν

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού εξαπλώνεται στην Κίνα.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΗΜΕΡΑ 01 Αυγ 2021 | 20:49

Πύρινη κόλαση στην Τουρκία: Στους 8 οι νεκροί - Οι φλόγες βρίσκονται κοντά στα παραλιακά θέρετρα

Στους 8 οι νεκροί από τη μεγάλη φωτιά στα νότια παράλια της Τουρκίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟ 01 Αυγ 2021 | 14:42

Τουρκία: Ο Ερντογάν... πέταξε τσάι στους πυρόπληκτους - Οργή και δυσαρέσκεια από τους πολίτες [βίντεο]

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Ερντογάν βρέθηκε στις περιοχες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, πέταξε τσάι στους πληγέντες μέσα από το πούλμαν στο οποίο επέβαινε.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ 01 Αυγ 2021 | 13:08

Εβρος: Nεκρό Τούρκο από ελληνικά πυρά αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ - Το ΥΠΕΞ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας

Δεν έπεσαν πυροβολισμοί από την ελληνική πλευρά - Ολα έγιναν στην τουρκική πλευρά και αφορά λαθροδιακινητές αναφέρουν ελληνικές πηγές

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 01 Αυγ 2021 | 09:35
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ 31 Ιουλ 2021 | 19:34

Φωτιά στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί- Εκκενώθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία στο Μπόντρουμ

Στους έξι οι νεκροί από τις δασικές φωτιές στην Τουρκία. Εκκενώθηκαν σπίτια και ξεοδοχεία στο Μπόντρουμ.

"ΘΑ ΝΤΕΠΟΥΤΑΡΩ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ" ΕΙΠΕ 30 Ιουλ 2021 | 21:48

Φρίκη στις ΗΠΑ: Σκότωσε τα ανίψια της και έκρυβε επί μήνες τα πτώματα στο αυτοκίνητο

Τα πτώματα των παιδιών βρέθηκαν μετά από τυχαίο έλεγχο της τροχαίας.

ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ 30 Ιουλ 2021 | 10:21

Φωτιές στην Αττάλεια: Επίθεση οργισμένων κατοίκων στον Τσαβούσογλου - Τέσσερις νεκροί, τεράστιες καταστροφές [βίντεο - εικόνες]

Απέναντι στους οργισμένους κατοίκους της Αττάλειας βρέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Του πέταξαν νερά.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ 29 Ιουλ 2021 | 23:15

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ζητά να δοθούν 100 δολάρια σε κάθε Αμερικανό που θα εμβολιαστεί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό - Όσοι αποφασίσουν να μη λάβουν το εμβόλιο δεν διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης

ΚΑΙΓΕΤΑΙ Η ΑΤΤΑΛΕΙΑ 29 Ιουλ 2021 | 22:17

Φωτιά στην Τουρκία - Δραματικές στιγμές στην Αττάλεια - Τρεις νεκροί, συλλυπητήρια από τον Δένδια

Σύμφωνα με την AFAD, 122 άνθρωποι έχουν επηρεαστεί και 58 λαμβάνουν θεραπεία, εξαιτίας των πυρκαγιών στη Νότια Τουρκία

ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 29 Ιουλ 2021 | 21:48

Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Ανοίξτε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης - Σεβαστείτε τη θρησκευτική ελευθερία

Αφορμή για την τοποθέτηση των ΗΠΑ, η 50ή επέτειος από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 29 Ιουλ 2021 | 18:06

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει πια - Θεμελιώδης αρχή το Διεθνές Δίκαιο

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας αν αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της

ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 29 Ιουλ 2021 | 08:31

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα ζητήσει να εμβολιαστούν 2 εκατ. υπάλληλοι

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει από τους λειτουργούς του ομοσπονδιακού κράτους να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό. Διαφορετικά θα υποβάλλονται σε συχνά τεστ.