Ανάλυση: Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στο χαρτί της οικονομίας

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο χρησιμοποίησε 24 φορές την λέξη «οικονομία» και άλλες 38 φορές τον όρο «επενδύσεις».

analusi-giati-o-mitsotakis-epimenei-sto-xarti-tis-oikonomias
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η πρώτη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και τα όσα είπε στην καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου ανέδειξαν τον μοναδικό στόχο που έχει η κυβέρνηση και δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης. 

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο χρησιμοποίησε 24 φορές την λέξη  «οικονομία» και άλλες 38 φορές τον όρο «επενδύσεις», ενώ στις απαντήσεις που έδωσε την επόμενη μέρα στους δημοσιογράφους ήταν ιδιαιτέρως αναλυτικός στα θέματα που αφορούσαν την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει, σε σχέση με άλλες είχαν ως στόχο τις πολιτικές εξελίξεις και τα εθνικά θέματα.  

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία περνάει μόνο μέσα από την ανάπτυξη και το πόσο θα γεμίσει η τσέπη των πολιτών που από την 10ετή κρίση έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη αύξηση φόρων. Σε αυτό τον τομέα αναμένεται να ρίξει όλο της το βάρος η κυβέρνηση κάτι που δεν έκρυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε το κεντρικό σύνθημα που επελέγη «ανάπτυξη για όλους» είχε αυτό τον σκοπό. 

Αλλαγή ψυχολογίας μέσω φοροελαφρύνσεων 

Το πρώτο πακέτο των φοροελαφρύνσεων με τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αλλά και την ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν δώσει ήδη μία ανάσα κάτι που φάνηκε στα πρώτα ειδοποιητήρια που έλαβαν οι φορολογούμενοι ενώ τα μέτρα που έρχονται – εκτιμά το κυβερνητικό επιτελείο – πως θα αλλάξουν την ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός στα θέματα της μείωσης των εισφορών και το ψαλίδισμα του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, κινήσεις με τις οποίες μισθωτοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έβλεπαν αυξήσεις στα εισοδήματα τους.   

Το μεγαλύτερο άγχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελούν οι επενδύσεις προκειμένου να έρθουν έσοδα στα κρατικά ταμεία αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Μόνο έτσι, τελικά, μπορείς να απαιτείς παρά να επαιτείς» είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει απέναντι στους Θεσμούς. 

Παράλληλα με την προσέλκυση των επενδύσεων η χώρα μας αναμένεται να αποκτήσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους εταίρους, έχοντας στο πλευρό τους και τις αγορές οι οποίες θα βλέπουν μέσω των επενδύσεων την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ήταν μάλιστα χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σαρώστε τα αντικίνητρα για επενδύσεις», ακούμε να μας λέει η αγορά. Αυτό ακριβώς κάνουμε». 

Στο προσκήνιο η οικονομία και μετά τη ΔΕΘ 

Η συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, η άφιξη των θεσμών, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και η κατάθεση του προϋπολογισμού είναι τα επόμενα βήματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα και θα είναι κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος.  Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στην σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του ΔΝΤ, νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν.  

Ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στις πρώτες επίσημες συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί με τους θεσμούς,  καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αφήσει αρκετά ζητήματα ανοιχτά όπως αυτό με τα κόκκινα δάνεια, τα κλειστά επαγγέλματα αλλά και τις οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες.  

 

Φωτο: Eurokinissi

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook