Ανάλυση: Το διαφορετικό μήνυμα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Ανάλυση: Το διαφορετικό μήνυμα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου- Τι κρύβουν οι δηλώσεις της

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανάλυση: Το διαφορετικό μήνυμα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

Διαφορετικό από τα συνηθισμένα ήταν το πρώτο μήνυμα στους Ελληνες πολίτες που θέλησε να στείλει με τις πρώτες της δηλώσεις η εκλεγμένη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Διαφορετικό από εκείνα που μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί παράγοντες του παρελθόντος.

Η κ. Σακελλαροπούλου, αφού σημείωσε ότι έχει “πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει” και αφού δεσμεύθηκε “να ασκήσει τα καθήκοντά της μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα”, διατυπώσεις αυτονόητες...προσέθεσε το πρώτο δείγμα γραφής. Είπε δηλαδή ότι θα λειτουργήσει “σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση”. Η ειδική αναφορά στην αντιπολίτευση έχει την σημασία της, αφού όπως είπε η νέα Πρόεδρος, θα επιδιώξει “τη μέγιστη δυνατή συναίνεση” που όπως είπε είναι “εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας».

Αλλά είναι αλήθεια ότι και η συναίνεση, η επιδίωξή της, είναι από τις βασικές λειτουργίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που συμβολίζει την ενότητα του Εθνους και είναι ο εγγυητής της ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος. Ισως λοιπόν ούτε αυτές οι επισημάνσεις να αποτελούν ιδιαίτερα πρωτότυπες αναφορές, από πλευράς της νέας Προέδρου. Αλλά φυσικά έχουν την σημασία τους.

Η συνέχεια όμως ήταν όντως διαφορετική. Αφού αναφέρθηκε στην εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- αποφεύγοντας τις γνωστές κορώνες του προκατόχου της- συνέχισε με τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής.

Στις οποίες συμπεριέλαβε, εκτός από την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, την μαζική μετακίνηση πληθυσμών και την συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, την υποχώρηση του κράτους Δικαίου και τις ανισότητες.

Η αναφορά στην κλιματική αλλαγή, μείζων θέμα διεθνώς, αλλά που στην Ελλάδα αποτελεί ακόμα απλώς θέμα συζήτησης ορισμένων οικολόγων και ειδικών επιστημόνων- χωρίς να έχει μπει πραγματικά στην δημόσια ατζέντα- η αναφορά στις μετακινήσεις των πληθυσμών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, δίνει στο μήνυμα της νέας Προέδρου έναν διεθνοποιημένο και μοντέρνο “αέρα” και προδικάζει για τις επόμενες παρεμβάσεις της.

Η συνέχεια είχε επίσης ενδιαφέρον, αφού η εκλεγμένη πρόεδρος αναφέρθηκε στην αντιστροφή της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και επεσήμανε την ανάγκη “προστασίας των αδυνάτων”, δίνοντας στο μήνυμά της ένα περιεχόμενο κοινωνικής Δικαιοσύνης, μακριά και πέρα από τους συνήθεις λαΐκισμούς περί νεοφιλελευθερισμού και παγκοσμιοποίησης, με τους οποίους διάνθιζε τους λόγους του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Οπως επίσης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επισημάνσεις που έκανε η Πρόεδρος σε δύο πολύ συγκεκριμένα θέματα. Στην βελτίωση της Εκπαίδευσης και του Συστήματος Υγείας, που όπως είπε είναι προτεραιότητες. Ενώ προσέθεσε σε αυτά την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος- επιμένοντας έτσι στην οικολογική διάσταση του μηνύματός της, αλλά και στη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, θέμα που οι παραδοσιακοί πολιτικοί επιμελώς αποφεύγουν.

Η κατάληξή της ήταν η αναμενόμενη από μια Δικαστή που έχει θητεύσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αλλά η αναφορά στα δικαιώματα του ανθρώπου- όπως περιγράφονται, όπως σημείωσε, στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ- έχει την αυτονόητη αξία της σε μια εποχή άλλωστε που στην Ελλάδα η υπόθεση των δικαιωμάτων έχει φουντώσει.

Μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στο μέλλον από την κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Διαβεβαιώνω ότι δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του Συνταγματικού μου ρόλου», κατέληξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ Η ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 19 Ιουν 2020 | 13:12

Στην παιδόπολη "Αγία Βαρβάρα" η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ 17 Ιουν 2020 | 15:01

Συνάντηση Σακελλαροπούλου με την Επιτροπή Τσιόδρα- Τι είπε για το "γλυκό ύφος" του κορυφαίου λοιμωξιολόγου [Εικόνες]

Τους 26 έλληνες λοιμωξιολόγους της Εθνικής Επιτροπής υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 16 Ιουν 2020 | 13:35

Ευχαριστίες Σακελλαροπούλου στον Αρχηγό της ΕΛΑΣ για τη συμβολή της στη μάχη με τον κορονοϊό

Ο κ. Καραμαλάκης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας των πολιτών.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 07 Ιουλ 2020 | 21:11

Εξώδικο έστειλε στον 'Αδωνι Γεωργιάδη ο Κώστας Βαξεβάνης [Εικόνα]

Η ανάρτηση στο twitter του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» 07 Ιουλ 2020 | 20:55

Μπακογιάννης για Ηλιόπουλο με αφορμή τον "Μεγάλο Περίπατο": "Βάζει και βγάζει το κομματικό του κοστούμι"

Απάντηση του προς την παράταξη "Ανοιχτή Πόλη" που προσέφυγε στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

"ΤΟ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ" 07 Ιουλ 2020 | 20:10

ΝΔ για ομιλία Τσίπρα: Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς

Το κυβερνών κόμμα κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι αντί να πάρει αποστάσεις, έδειξε ξανά ότι ο Νίκος Παππάς είναι το άλλο του πρόσωπο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 07 Ιουλ 2020 | 20:01

Δημοσκόπηση Opinion Poll: 20,5% μπροστά το κυβερνών κόμμα - Τεράστια η διαφορά στη σύγκριση υπουργών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι, ένα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση

«ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» 07 Ιουλ 2020 | 19:25

"Ναι" από το ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις - "Το αλλάξαμε ριζικά με την παρέμβασή μας", δηλώνει η Φώφη Γεννηματά

"Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση", τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 19:04

Σκληρή απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό: Θέλετε την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 07 Ιουλ 2020 | 18:05

"Ασπίδα" αλλά και "καρφιά" Τσίπρα σε Παππά: Ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις - Να είμαστε πιο προσεχτικοί

Ζήτησε από τους βουλευτές του να υψώσουν "ασπίδα" προστασίας σε όποιους "βάλλονται" από την κυβέρνηση της "δεξιάς".

«ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ Ο ΙΟΣ» 07 Ιουλ 2020 | 17:41

O Βαρουφάκης βρήκε τη... λύση: Η ΕΚΤ να τυπώσει 750 δισ. ευρώ και να δίνει σε κάθε πολίτη 2.000 ευρώ τον μήνα!

Ο Γ. βαρουφάκης είπε πως την συγκεκριμένη πρόταση "την δουλέψαμε ξανά, ώστε να μην συγκρούεται με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την ΕΚΤ και την ΕΕ".

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Ιουλ 2020 | 17:22

Μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: "Βλέπουμε φαινόμενα χαλάρωσης, να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας"

"Έχουμε μία υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μας, κυρίως στους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΝΕΑΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 07 Ιουλ 2020 | 16:59

Προετοιμασία νέου τοπίου στην ιδιωτική εκπαίδευση - Διάλογος του υπουργείου Παιδείας με τους φορείς

"Χτίζουμε βήμα-βήμα ένα σχολείο που στοχεύει στην ποιοτικότερη και σφαιρικότερη καλλιέργεια των μαθητών", δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.