Μάχες εντός & εκτός βουλής για το 1 εκατομμύριο του Σταθάκη

Συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση για το πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη. "Είστε η εκατομμυριούχος Αριστερά", είπε ο Γ. Αμυράς, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Μάχες εντός & εκτός βουλής για το 1 εκατομμύριο του Σταθάκη

Η υπόθεση Σταθάκη πυροδότησε και σήμερα εκρήξεις στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προπαιτούμενα.

Ο βουλευτής του Ποταμικού Γιώργος Αμυράς προκάλεσε αναταραχή στις τάξεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όταν παίρνοντας το λόγο είπε

«Είναι Αριστερός ένα υπουργός που έχει ένα εκατομμύριο ευρώ και ξέχασε να το δηλώσει;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού και παρά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Εσείς δεν είστε η κυβερνώσα Αριστερά, είστε η εκατομμυριούχος Αριστερά» σχολίασε.

"Κυκλοφορούσατε με ελικόπτερο"

Υπενθύμισε ότι έτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου έπαιρνε το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για να επισκεφτεί το Αίγιο. «Σας βρωμάει το ΚΤΕΛ;» παρατήρησε και μέμφθηκε την κυβέρνηση αλλά κυρίως τον Γιώργο Σταθάκη πως αντί να βοηθήσει τη χώρα ξέχασε να δηλώσει αυτό το ποσό.

Η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο έντονη που ανάγκασαν τον προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη να παρέμβει ρίχνοντας και εκείνος το «καρφί» του: «πρώτη φορά βλέπω κάποιους να αισθάνονται προσβολή επειδή λένε κάποιον εκατομμυριούχο» είπε.

"Να σταματήσει το παραμύθι περί Αριστεράς"

Νέο λάδι στη φωτιά έριξε μια αποστροφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος είπε με νόημα ότι τελικά κάποιοι δεν επλήγησαν από τα μνημόνια όπως φάνηκε από τα πόθεν έσχες τους.

Η φράση του αυτή οδήγησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά να ζητήσει τον λόγο ζητώντας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία και η λάσπη. Ολα θα απαντηθούν, αυτό δεν βοηθά τη λειτουργία της Βουλής ούτε τη διαδικασία ελέγχου κατέληξε.

Στον πρώην γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Γιάννης Βρούτσης της ΝΔ «δεν είστε αθώες περιστερές, δύο μέρες τώρα οι βουλευτές σας μιλούν για την ανωτερότητα της αριστεράς ας σταματήσει αυτό το παραμύθι και παρελθόν έχετε και άλλα θέματα ανοικτά» είπε.

Τι απάντησε το Μαξίμου στη ΝΔ που ζητεί εξηγήσεις από Τσίπρα

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στη ΝΔ για το πόθεν έσχες υπουργών, με αφορμή δελτίο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλούσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το 1.000.000 του Γ.Σταθάκη.

«Κόλλησε η βελόνα στη Νέα Δημοκρατία, και επαναλαμβάνουν τα ίδια θεσμικά ατοπήματα και μάλιστα κατά λέξη. Δεν φτάνει που τα στελέχη της δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι επιθεωρητές Κλουζώ του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους», σχολιάζει το Μαξίμου και προσθέτει: «Επειδή, εκτός των άλλων, είναι και ανενημέρωτοι, τους πληροφορούμε ότι: οι αντιθεσμικές "διαρροές" πήραν θεσμικές απαντήσεις, η αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των "πόθεν έσχες" συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, και σε αυτήν συμμετέχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίον προφανώς δεν έχουν ρωτήσει»

«Ένα σχόλιο αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία, όταν -θεατρινίστικα- κόπτεται για τη διαφθορά: φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί

Σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το επίμαχο ποσό του 1.000.000 ευρώ αλλά και για τη λειτουργία της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής προκαλεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Ερώτημα 1ο. Το κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται ότι δεν αποτύπωσε στο πόθεν έσχες του 2012 (οικονομική χρήση 2011) το 1.000.000 ευρώ χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του «πρώιμη και πιθανόν ατελή». Ωστόσο το ποσό κάθε άλλο παρά ευτελές είναι. Προκαλεί λοιπόν έκπληξη η αμέλεια του υπουργού, όταν μάλιστα ο ίδιος έχει καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια στην συγκεκριμένη δήλωση περιουσιακής κατάστασης τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι. (Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο υπουργός δήλωνε, εκτός των άλλων, καταθέσεις 306.000 ευρώ και 201.000 δολαρίων αντίστοιχα)

Ερώτημα 2ο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι κατέγραψε το 1.000.000 ευρώ στα πόθεν έσχες του 2013 (οικονομική χρήση 2012) και στο πόθεν έσχες του 2014 (οικονομική χρήση 2013). Ο ίδιος μάλιστα, υποστηρίζει, ότι το θέμα έχει λήξει με τις δύο αυτές δηλώσεις. Ωστόσο μένει να απαντηθεί και κυρίως να διευκρινιστεί από την επιτροπή πόθεν έσχες αν ο υπουργός μπόρεσε να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσης των χρημάτων αυτών.

Ερώτημα 3ο. Στην επιτροπή μετέχουν εκτός από μέλη του Κοινοβουλίου, δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι τραπεζών, αλλά και ορκωτοί λογιστές. Οι τελευταίοι δεν προχώρησαν σε αντιπαραβολή, ως όφειλαν, των δηλώσεων του υπουργού; Δεν ενημέρωσαν τα μέλη του Κοινοβουλίου που απαρτίζουν την επιτροπή για το «άνοιγμα;». Αν όχι δεν τίθεται ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της επιτροπής όταν μάλιστα το κόστος λειτουργίας της ξεπερνά τις 600.000 ευρώ ετησίως.

Ερώτημα 4ο. Η πρώην πρόεδρος της επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου είχε αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο (το Καλοκαίρι) ότι 100 πόθεν έσχεςπρώην και νυν βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου έχριζαν περεταίρω διερεύνησης. Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του κ. Σταθάκη στη λίστα αυτή;

Ερώτημα 5ο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι αν και το θέμα είχε λυθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του θεώρησε σκόπιμο και κατά πλεονασμό να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτή του 2012 (χρήση του 2011) και απλώς επανέλαβε τα στοιχεία που είχε ήδη καταθέσει από το 2013 (χρήση του 2012). Μένει να απαντηθεί αν υπήρξε κρούση στον υπουργό για το ζήτημα αυτό από την επιτροπή και επανήλθε ή το έπραξε αυτοβούλως.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Σταθάκη:

«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

Ως εκ τούτου:

α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2021 | 12:28

Προαναγγελία Δένδια για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη: Θα αφορά και το ανατολικό της τμήμα

"Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

"ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ, ΚΑΤΕΒΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ", ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ 19 Ιαν 2021 | 07:58

Ο Κακλαμανάκης κατήγγειλε όργια στις ομοσπονδίες και ο Βασιλειάδης του ΣΥΡΙΖΑ του απαντούσε: "Δεν θέλω να ξέρω"

Ο κ. Κακλαμανάκης είχε προχωρήσει και σε μια σημαντική καταγγελία για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη.

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 19:16

Κοντοζαμάνης για τα πρακτικά των λοιμωξιολόγων: Η δημοσιοποίησή τους θα έπληττε την ανεξαρτησία και ευθυκρισία τους

Σκληρή κόντρα Κοντοζαμάνη - Φάμελλου στη Βουλή για την διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 16:01

Κοντοζαμάνης: Θα γίνονται έξι αντί για πέντε εμβόλια για τον κορονοϊό ανά φιαλίδιο της Pfizer - Με τη χρήση ειδικής σύριγγας

Από κάθε φιαλίδιο της Pfizer θα γίνονται έξι εμβόλια και όχι πέντε που ίσχυε μέχρι σήμερα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 16:52

Βαρουφάκης: Ο ελληνικός λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ικανοποιήσει καμία από τις υποχρεώσεις που είχε για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

"ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ" 15 Ιαν 2021 | 15:04

Κουτσούμπας: Ο μαζικός εμβολιασμός απέχει πολύ και δεν μπορεί να κουκουλώσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνηση

Κκριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι οι ανάγκες του λαού και για αυτό δεν θωράκισε το σύστημα Υγείας με προσλήψεις και ΜΕΘ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

"ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ" 15 Ιαν 2021 | 14:53

Βουλή: Γεννηματά για την πανδημία κορονοϊού - Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ 'ΑΜΥΝΑΣ 15 Ιαν 2021 | 13:39

Δένδιας για 12 μίλια στο Ιόνιο: Έχει διαμορφωθεί κλίμα κατανόησης και ομοψυχίας

Θέση για το θέμα των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας πήρε ο Νίκος Δένδιας.

15 Ιαν 2021 | 12:50

Live η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία

Σε εξέλιξη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την πανδημία μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Ιαν 2021 | 12:22

Κορονοϊος: Αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Από τα 300 στα 500 ευρώ ανεβαίνει το πρόστιμο για όσους παραβιάζουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:19

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την πανδημια: Για όλα φταίει η κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την διαχείρηση της πανδημίας επέρριψε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ