Μάχες εντός & εκτός βουλής για το 1 εκατομμύριο του Σταθάκη

Συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση για το πόθεν έσχες του Γ. Σταθάκη. "Είστε η εκατομμυριούχος Αριστερά", είπε ο Γ. Αμυράς, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Μάχες εντός & εκτός βουλής για το 1 εκατομμύριο του Σταθάκη

Η υπόθεση Σταθάκη πυροδότησε και σήμερα εκρήξεις στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προπαιτούμενα.

Ο βουλευτής του Ποταμικού Γιώργος Αμυράς προκάλεσε αναταραχή στις τάξεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όταν παίρνοντας το λόγο είπε

«Είναι Αριστερός ένα υπουργός που έχει ένα εκατομμύριο ευρώ και ξέχασε να το δηλώσει;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού και παρά τις διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε: «Εσείς δεν είστε η κυβερνώσα Αριστερά, είστε η εκατομμυριούχος Αριστερά» σχολίασε.

"Κυκλοφορούσατε με ελικόπτερο"

Υπενθύμισε ότι έτερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου έπαιρνε το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ για να επισκεφτεί το Αίγιο. «Σας βρωμάει το ΚΤΕΛ;» παρατήρησε και μέμφθηκε την κυβέρνηση αλλά κυρίως τον Γιώργο Σταθάκη πως αντί να βοηθήσει τη χώρα ξέχασε να δηλώσει αυτό το ποσό.

Η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο έντονη που ανάγκασαν τον προεδρεύοντα Νικήτα Κακλαμάνη να παρέμβει ρίχνοντας και εκείνος το «καρφί» του: «πρώτη φορά βλέπω κάποιους να αισθάνονται προσβολή επειδή λένε κάποιον εκατομμυριούχο» είπε.

"Να σταματήσει το παραμύθι περί Αριστεράς"

Νέο λάδι στη φωτιά έριξε μια αποστροφή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος είπε με νόημα ότι τελικά κάποιοι δεν επλήγησαν από τα μνημόνια όπως φάνηκε από τα πόθεν έσχες τους.

Η φράση του αυτή οδήγησε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαντά να ζητήσει τον λόγο ζητώντας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία και η λάσπη. Ολα θα απαντηθούν, αυτό δεν βοηθά τη λειτουργία της Βουλής ούτε τη διαδικασία ελέγχου κατέληξε.

Στον πρώην γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Γιάννης Βρούτσης της ΝΔ «δεν είστε αθώες περιστερές, δύο μέρες τώρα οι βουλευτές σας μιλούν για την ανωτερότητα της αριστεράς ας σταματήσει αυτό το παραμύθι και παρελθόν έχετε και άλλα θέματα ανοικτά» είπε.

Τι απάντησε το Μαξίμου στη ΝΔ που ζητεί εξηγήσεις από Τσίπρα

Με μια αιχμηρή ανακοίνωση απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στη ΝΔ για το πόθεν έσχες υπουργών, με αφορμή δελτίο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καλούσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το 1.000.000 του Γ.Σταθάκη.

«Κόλλησε η βελόνα στη Νέα Δημοκρατία, και επαναλαμβάνουν τα ίδια θεσμικά ατοπήματα και μάλιστα κατά λέξη. Δεν φτάνει που τα στελέχη της δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι επιθεωρητές Κλουζώ του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους», σχολιάζει το Μαξίμου και προσθέτει: «Επειδή, εκτός των άλλων, είναι και ανενημέρωτοι, τους πληροφορούμε ότι: οι αντιθεσμικές "διαρροές" πήραν θεσμικές απαντήσεις, η αρμόδια επιτροπή για τον έλεγχο των "πόθεν έσχες" συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, και σε αυτήν συμμετέχει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίον προφανώς δεν έχουν ρωτήσει»

«Ένα σχόλιο αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία, όταν -θεατρινίστικα- κόπτεται για τη διαφθορά: φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί

Σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το επίμαχο ποσό του 1.000.000 ευρώ αλλά και για τη λειτουργία της επιτροπής πόθεν έσχες της Βουλής προκαλεί η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Ερώτημα 1ο. Το κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται ότι δεν αποτύπωσε στο πόθεν έσχες του 2012 (οικονομική χρήση 2011) το 1.000.000 ευρώ χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του «πρώιμη και πιθανόν ατελή». Ωστόσο το ποσό κάθε άλλο παρά ευτελές είναι. Προκαλεί λοιπόν έκπληξη η αμέλεια του υπουργού, όταν μάλιστα ο ίδιος έχει καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια στην συγκεκριμένη δήλωση περιουσιακής κατάστασης τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα είναι. (Υπενθυμίζεται ότι το 2011 ο υπουργός δήλωνε, εκτός των άλλων, καταθέσεις 306.000 ευρώ και 201.000 δολαρίων αντίστοιχα)

Ερώτημα 2ο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι κατέγραψε το 1.000.000 ευρώ στα πόθεν έσχες του 2013 (οικονομική χρήση 2012) και στο πόθεν έσχες του 2014 (οικονομική χρήση 2013). Ο ίδιος μάλιστα, υποστηρίζει, ότι το θέμα έχει λήξει με τις δύο αυτές δηλώσεις. Ωστόσο μένει να απαντηθεί και κυρίως να διευκρινιστεί από την επιτροπή πόθεν έσχες αν ο υπουργός μπόρεσε να δικαιολογήσει την πηγή προέλευσης των χρημάτων αυτών.

Ερώτημα 3ο. Στην επιτροπή μετέχουν εκτός από μέλη του Κοινοβουλίου, δικαστικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι τραπεζών, αλλά και ορκωτοί λογιστές. Οι τελευταίοι δεν προχώρησαν σε αντιπαραβολή, ως όφειλαν, των δηλώσεων του υπουργού; Δεν ενημέρωσαν τα μέλη του Κοινοβουλίου που απαρτίζουν την επιτροπή για το «άνοιγμα;». Αν όχι δεν τίθεται ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της επιτροπής όταν μάλιστα το κόστος λειτουργίας της ξεπερνά τις 600.000 ευρώ ετησίως.

Ερώτημα 4ο. Η πρώην πρόεδρος της επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου είχε αποκαλύψει σε ανύποπτο χρόνο (το Καλοκαίρι) ότι 100 πόθεν έσχεςπρώην και νυν βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου έχριζαν περεταίρω διερεύνησης. Περιλαμβάνονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του κ. Σταθάκη στη λίστα αυτή;

Ερώτημα 5ο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι αν και το θέμα είχε λυθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του θεώρησε σκόπιμο και κατά πλεονασμό να καταθέσει συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτή του 2012 (χρήση του 2011) και απλώς επανέλαβε τα στοιχεία που είχε ήδη καταθέσει από το 2013 (χρήση του 2012). Μένει να απαντηθεί αν υπήρξε κρούση στον υπουργό για το ζήτημα αυτό από την επιτροπή και επανήλθε ή το έπραξε αυτοβούλως.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Σταθάκη:

«Ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για τον λόγο αυτό και ενώ τα ΜΜΕ συζητούν το θέμα, επέλεξα να παραμείνω σιωπηλός. Κρίνω, όμως, σκόπιμο να δηλώσω τα εξής:

Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής. Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία μαζί με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο, και κατά πλεονασμό, να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013.

Ως εκ τούτου:

α) Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο

β) Και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2020 | 12:53

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η νέα μήνυση Κουρτάκη σε βάρος Πολάκη - Στην επιτροπή δεοντολογίας την ερχόμενη εβδομάδα

Στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής το αίτημα για άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά τη μήνυση του Γιάννη Κουρτάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 04 Δεκ 2020 | 11:06

Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη: Κρυφτήκατε στη Βουλή - Κάνατε την επιδημία ευκαιρία για αρπακτικά

Οργισμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 09:45

Σάλος στην Τουρκία: Δεν πήγαν στρατό οι γιοι του Ερντογάν – Ένταση στη Βουλή

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της του κυβερνώντος AKP, Μ. Εκμίν Ακμπάσογλου, εξύμνησε τον Ερντογάν λέγοντας ότι θα μείνει στην ιστορία ως ήρωας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 13:25

Επέλαση "γαλάζιου" κομματικού κράτους καταγγέλλουν 61 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν στοιχεία από κάθε υπουργείο καταγγέλλοντας ευνοιοκρατία και επέλαση του κομματικού κράτους.

Η ΣΤΑΣΗ ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΥ 02 Δεκ 2020 | 22:11

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή για τον πρόεδρο του ΕΣΡ: Άγρια κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Σε επιτροπή της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ.

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 02 Δεκ 2020 | 21:32

Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test

Μέσα στην εβδομάδα η υπουργική απόφαση για το κόστος των covid test και των συνοδών υπηρεσιών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή τους

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Νοε 2020 | 12:40

Κεραμέως: Περισσότερες από 1,6 εκατ. τηλεδιασκέψεις με πάνω από 21 εκατ. συμμετοχές μαθητών

Πραγματοποιήθηκαν μόνο χθες περίπου 54.000 με 55.000 παράλληλες τηλεδιασκέψεις δημοτικών και νηπιαγωγείων.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 23:07

Πέτσας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών" - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπερψηφίζει τη διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 25 Νοε 2020 | 20:20

Στα πορτοκαλί η Βουλή για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών [Εικόνες]

Η Βουλή συμμετέχει στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

ΝΕΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 25 Νοε 2020 | 19:10

Βουλή: Κόντρα Τασούλα-Βαρουφάκη για το βίντεο για τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρόσοψη της Βουλής

Επανήλθε στο θέμα του βίντεο στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης, "Απόλυτα ενσωματωμένες στο Πολίτευμα η ΕΔ", απάντησε ο Κώστας Τασούλας.