Αναστασιάδης: Θα απευθυνθώ στον Κυπριακό λαό

«Ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού το Ανακοινωθέν» δηλώνει ο Κύπριος Πρόεδρος - Το «μπαλάκι» στην τουρκοκυπριακή πλευρά - Ενήμερη για όλο το παρασκήνιο η ελληνική κυβέρνηση

anastasiadis-tha-apeuthunthw-ston-kupriako-lao
SHARE THIS
0
SHARES

Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ενημέρωσα σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος προς επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Αναχωρώ το απόγευμα για την Αθήνα, όπου αύριο το πρωί θα διαβουλευθώ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις. Να σημειώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τηρείτο ενήμερη επί ημερησίας βάσεως».

«Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού»

Και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πορεία του εθνικού μας προβλήματος και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Εξαρχής είχαμε θέσει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Αναλάβαμε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα ενός ουσιαστικού σε περιεχόμενο ανακοινωθέντος. Η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε αυτή μας τη θέση. Σήμερα φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων, όχι για χάριν των διαπραγματεύσεων».

«Για μένα», συνέχισε, «το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της συλλογικότητας και της μεγίστης δυνατής ενότητας. Γι’ αυτό συστήνω υπομονή και αυτοσυγκράτηση για να μην παρασυρθούμε σε τυχόν ανεδαφικές και παραπλανητικές ερμηνείες. Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων προτίθεμαι να απευθυνθώ στον κυπριακό λαό και να τον ενημερώσω αναλυτικά, αλλά και σε βάθος για τα πραγματικά δεδομένα. Για αυτό και αποφεύγω να σχολιάσω τα όσα λέγονται.

«Το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της συλλογικότητας και της μεγίστης δυνατής ενότητας»

Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος είναι η αρχή μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σίγουρα το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την κατάληξη. Αποτελεί την απαρχή ενός διαλόγου για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που χρωστούμε στον κυπριακό Ελληνισμό και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν με δηλώσεις τους να μην προχωρήσει σε συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρώτον, είπα ότι σέβομαι τις όποιες απόψεις, δεύτερον, όπως έχω πει, θα απευθυνθώ στον κυπριακό λαό δίδοντας τις πραγματικές διαστάσεις, αλλά και το αληθές περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος με βάση και τις συμβουλές που έχω από την ομάδα συμβούλων του διαπραγματευτεί που μου έχουν υποδειχθεί από τα κόμματα».

Ερωτηθείς αν είναι υπό διαπραγμάτευση το κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος είπε «όχι, όσον αφορά τη δική μας πλευρά ό,τι είχαμε να πούμε το έχουμε πει και εναπομένει να απαντήσει η άλλη πλευρά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook