Αναστασιάδης: Θα απευθυνθώ στον Κυπριακό λαό

«Ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού το Ανακοινωθέν» δηλώνει ο Κύπριος Πρόεδρος - Το «μπαλάκι» στην τουρκοκυπριακή πλευρά - Ενήμερη για όλο το παρασκήνιο η ελληνική κυβέρνηση

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ενημέρωσα σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος προς επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Αναχωρώ το απόγευμα για την Αθήνα, όπου αύριο το πρωί θα διαβουλευθώ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις. Να σημειώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τηρείτο ενήμερη επί ημερησίας βάσεως».

«Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού»

Και συνέχισε: «Βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πορεία του εθνικού μας προβλήματος και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Εξαρχής είχαμε θέσει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση. Αναλάβαμε μια συστηματική προσπάθεια να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα για την αναγκαιότητα ενός ουσιαστικού σε περιεχόμενο ανακοινωθέντος. Η διεθνής κοινότητα ενστερνίστηκε αυτή μας τη θέση. Σήμερα φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν, που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων, όχι για χάριν των διαπραγματεύσεων».

«Για μένα», συνέχισε, «το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της συλλογικότητας και της μεγίστης δυνατής ενότητας. Γι’ αυτό συστήνω υπομονή και αυτοσυγκράτηση για να μην παρασυρθούμε σε τυχόν ανεδαφικές και παραπλανητικές ερμηνείες. Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων προτίθεμαι να απευθυνθώ στον κυπριακό λαό και να τον ενημερώσω αναλυτικά, αλλά και σε βάθος για τα πραγματικά δεδομένα. Για αυτό και αποφεύγω να σχολιάσω τα όσα λέγονται.

«Το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της συλλογικότητας και της μεγίστης δυνατής ενότητας»

Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος είναι η αρχή μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σίγουρα το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί την κατάληξη. Αποτελεί την απαρχή ενός διαλόγου για να μπορέσουμε να δώσουμε αυτό που χρωστούμε στον κυπριακό Ελληνισμό και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πολιτικοί αρχηγοί ζητούν με δηλώσεις τους να μην προχωρήσει σε συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρώτον, είπα ότι σέβομαι τις όποιες απόψεις, δεύτερον, όπως έχω πει, θα απευθυνθώ στον κυπριακό λαό δίδοντας τις πραγματικές διαστάσεις, αλλά και το αληθές περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος με βάση και τις συμβουλές που έχω από την ομάδα συμβούλων του διαπραγματευτεί που μου έχουν υποδειχθεί από τα κόμματα».

Ερωτηθείς αν είναι υπό διαπραγμάτευση το κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος είπε «όχι, όσον αφορά τη δική μας πλευρά ό,τι είχαμε να πούμε το έχουμε πει και εναπομένει να απαντήσει η άλλη πλευρά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 30 Μαρ 2020 | 17:20

Κορονοϊός: Σε καραντίνα 39 περιοχές σε 18 πόλεις στην Τουρκία

Η Τουρκία ακινητοποίησε το Σάββατο τις υπεραστικές της αμαξοστοιχίες και περιόρισε τις εσωτερικές πτήσεις

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ 30 Μαρ 2020 | 08:55

Κορονοϊός: Νέα δεδομένα στην Ελλάδα - Χτυπάει πλέον τις πιο παραγωγικές ηλικίες [πίνακες]

Οι άνθρωποι ηλικία από 40 έως 64 ετών γίνονται συχνότερα στόχοι του νέου ιού σε ποσοστό 47,2%, όπως και η ηλικιακή ομάδα από 18 έως 40 ετών σε ποσοστό 26,8%.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 39Ο ΚΡΟΥΣΜΑ 30 Μαρ 2020 | 07:50

Koρονοϊός: Επτά νεκροί το Σαββατοκύριακο - Έφτασαν τους 39 στην Ελλάδα

Επτά επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο 28/29 Μαρτίου.Μια 76χρονη από τη Λέσβο ήταν το 39ο θύμα της νόσου.

ΑΠΟ ΤΙΣ 6:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 15:00 29 Μαρ 2020 | 18:32
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 29 Μαρ 2020 | 16:27

Κορονοϊός: Διάγραμμα δείχνει πόσο λιγότερα είναι τα κρούσματα στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη

Τι δείχνουν τα στοιχεία και πώς διαμορφώνεται η καμπύλη κρουσμάτων μέχρι στιγμής.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΧΜΕΤ ΤΖΕΙΧΑΝ 29 Μαρ 2020 | 15:14

Τούρκος λοιμωξιολόγος: Ζήτημα χρόνου η κορύφωση του κορονοϊού

Επικαλέστηκε το παράδειγμα της Κορέας για τη μη διασπορά του ιού.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Μαρ 2020 | 09:57

Παγκόσμιος "χάρτης" του κορονοϊού: Η Ελλάδα 66η σε κρούσματα και 33η σε θανάτους

20ή διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών - 34η σε αριθμό ασθενών με κορονοϊό που έχουν αναρρώσει

29 Μαρ 2020 | 07:48

Κορονοϊός - Καθηγητής ΜΙΤ Μ. Κέλλης: Για αυτούς τους λόγους η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση διεθνώς

Η Ελλάδα σε μία από τις καλύτερες θέσεις παγκόσμια, λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών των αρχών και της κυβέρνησης, αναφέρει ο Καθηγητής ΜΙΤ Μ. Κέλλης.

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 28 Μαρ 2020 | 20:13

Τουρκία: Στους 108 οι νεκροί - 7.402 τα συνολικά κρούσματα

Έχουν εξεταστεί 55.464 άνθρωποι, αφότου ξέσπασε η επιδημία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 28 Μαρ 2020 | 13:37

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: "Δεν εφησυχάζουμε, αλλά επαγρυπνούμε στον Έβρο"

Με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα του σχεδίου της Ελλάδας απέναντι στην ασύμμετρη απειλή.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 28 Μαρ 2020 | 13:01
ΣΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ 27 Μαρ 2020 | 22:37

Κορονοϊός: Σε "εθελοντική" καραντίνα 80 εκατ. Τούρκοι από Ερντογάν - Μερικό lockdown σε 30 πόλεις

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μη βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για τα απαραίτητα

ΙΣΩΣ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 Μαρ 2020 | 20:44

Γερμανία: Έτοιμη να δεχτεί γρήγορα ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να δεχτούν τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτα παιδιά και άλλους μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου