Ανασχηματισμός για αλλαγή σελίδας, τα 5 πρόσωπα-κλειδιά

Τα πρόσωπα κλειδιά στο νέο υπουργικό σχήμα. Γιατί ο Τσίπρας επισπεύδει τον ανασχηματισμό στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ανασχηματισμός για αλλαγή σελίδας, τα 5 πρόσωπα-κλειδιά

Η επίσπευση του ανασχηματισμού δεν ήταν μία απόφαση του λήφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ξαφνικά στις Βρυξέλλες μετά από τις συζητήσεις που είχε με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών για το χρέος και την δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θα είναι μεγάλη, δομική και βαθιά σε πρόσωπα και νοοτροπίες

Η ιδέα της …αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος συζητιόταν στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και αρκετούς μήνες. Η εικόνα του κυβερνώντος κόμματος στα γκάλοπ όπου καταγράφεται σημαντική πτώση των ποσοστών του αλλά και η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών που κινδυνεύει να γυρίζει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση από τις αποφάσεις του ΣτΕ οδήγησαν στην επίσπευση του ανασχηματισμού. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θα είναι μεγάλη, δομική και βαθιά σε πρόσωπα και νοοτροπίες. Σημαίνον κομματικό στέλεχος σημειώνει στο TheTOC.gr ότι στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε η λογική του μικρού πλην τιμίου κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς που αποφεύγει να δει το κυβερνητικό του πρόσωπο στον καθρέπτη. Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης όμως ο Πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που έχει μπροστά της η χώρα και ο κυβερνών συνασπισμός εάν θέλει να έχει συνέχεια στην διακυβέρνηση της χώρας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι λόγοι που επέσπευσαν τον ανασχηματισμό

Ο ανασχηματισμός επισπεύστηκε για τρείς σημαντικούς λόγους:

  1. Για να σηματοδοτήσει στο εξωτερικό την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει σύντομα τη δεύτερη αξιολόγηση με την αλλαγή υπουργών και την αντικατάστασή τους με νέα πρόσωπα αποφασισμένα να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να προωθήσουν στις διαπραγματεύσεις την επίσπευση της διευθέτησης του χρέους.
  2. Να αλλάξει την εσωτερική πολιτική ατζέντα στέλνοντάς μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και
  3. Να ισορροπήσει τις αλλαγές στο κόμμα όπου μετά το 2° Συνέδριο επιβεβαιώθηκε πως χρειάζεται δρόμος ακόμα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας. Για τον λόγο αυτό οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το κόμμα όπου θα εκλεγεί η νέα ηγετική ομάδα στην νέα Πολιτική Γραμματεία.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να προωθήσει 7-8 υπουργούς στο νέο σχήμα της 25μελούς πολιτικής γραμματείας

Ο πρωθυπουργός φαίνεται διατεθειμένος να προωθήσει 7-8 υπουργούς στο νέο σχήμα της 25μελούς πολιτικής γραμματείας το οποίο θα πάρει τα χαρακτηριστικά ενιαίου πολιτικού κέντρου. Μεταξύ των μελών που θα προωθήσει στην Π.Γ. είναι οι Ν. Παππάς, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Ν.Βούτσης, Γ. Δραγασάκης, Όλγα Γεροβασίλη, Θ, Δρίτσας, Ρένα Δούρου, Ευ. Τσακαλώτος, Δ.Παπαδημούλης, Δ. Βίτσας. Για την θέση του γραμματέα της ΚΕ προορίζεται ξανά ο Π. Ρήγας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά την ερχόμενη Τετάρτη που θα γίνει και η δεύτερη συνεδρίαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά εκτός και εάν, την τελευταία στιγμή αποφασιστεί να γίνει άμεσα την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στα σχέδια του Πρωθυπουργού είναι η δημιουργία πέντε έως επτά θεματικών κύκλων υπουργείων που θα συντονίζονται από υπουργούς παρά τω Πρωθυπουργώ, οι οποίοι με την σειρά τους θα αποτελούν το μίνι συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης.

Τα πρόσωπα κλειδιά του κυβερνητικού σχήματος

Πέντε είναι τα πρόσωπα κλειδιά που θα διαδραματίσουν ρόλο στην αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος: οι Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η τοποθέτηση του Νίκου Παππά θα κρίνει το μέγεθος των αλλαγών που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και της πολιτικής κάλυψης που θα του παράσχει ο Πρωθυπουργός για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παππάς αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό των υπουργείων Ανάπτυξης και Ενέργειας. Συζητείται έντονα να αναλάβει τον τομέα των επενδύσεων προκειμένου να συντονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν την ευθύνη επενδύσεων στην Ελλάδα ή από το εξωτερικό. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Πάνος Σκουρλέτης εκτιμάται ότι δεν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ενώ παλαιά στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να παραιτηθεί και του βουλευτικού αξιώματος εάν διαφωνήσει με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και να παραμείνει μόνο στο κόμμα. Το ντόμινο της τοποθέτησης Παππά θα έχει ένα ακόμα θύμα, τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη ο οποίος έχει δηλώσει από το παρελθόν ότι είναι κουρασμένος και ότι θέλει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Σταθερές αξίες σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι οι Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Κατρούγκαλος οι οποίοι θα επιφορτιστούν το βάρος της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα το μοντέλο των θεματικών κύκλων θα επιφέρει σπάσιμο των υπερυπουργείων όπως το Εσωτερικών που αναμένεται να σπάσει σε τέσσερα υπουργεία (Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών), ενώ εκτιμάται ότι θα καταργηθεί η αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Σε αυτό το σενάριο εκτός του Νίκου Παππά που θα αναλάβει τον τομέα της Ανάπτυξης και της Ενέργειας, ο Γιάννης Δραγασάκης προορίζεται για τον κύκλο της Οικονομίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, ο Πάνος Καμμένος ή ο Νίκος Κοτζιάς στον τομέα των Εξωτερικών και Άμυνας, η Όλγα Γεροβασίλη για τα θέματα που αφορούν την δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΜΕ και ο Αλέκος Φλαμπουράρης τον συντονισμό των Μεγάλων Έργων.

Σχήμα – μαμούθ με νέους βουλευτές

Η δημιουργία θέσεων υπουργών παρά τω πρωθυπουργώ ή Επικρατείας που θα συντονίζουν τους θεματικούς κύκλους των υπουργείων απελευθερώνει θέσεις υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα που αναμένεται να ξεπεράσει τους 50 υπουργούς και υφυπουργούς. Σε αυτό το νέο σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να αξιοποιήσει νέα στελέχη του κόμματος και της ΚΟ όπως είναι ο διευθυντής του γραφείου του Δ.Τζανακόπουλος, ο Κ. Ζαχαριάδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη και Ηγουμενίδη καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη και της Ολ. Τελιγιορίδου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ 26 Οκτ 2020 | 19:05

Πέτσας για σποτ ΣΥΡΙΖΑ: Κατρακύλησαν σε νέα πολιτική αθλιότητα - Έχουν το θράσος να ζητούν και τα ρέστα

Ο Στέλιος Πέτσας, μετά το βίντεο που δημοσίευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική αθλιότητα

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Οκτ 2020 | 21:52

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα με 158 "όχι"

Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών, λόγω των μέτρων. Οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετέχουν με επιστολικές ψήφους

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 49-50 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 18:15

Κικίλιας για προληπτικές μαστογραφίες: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση.

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Οκτ 2020 | 14:13

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: "Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της - Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ "

"Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, γίνεται, είτε για εντυπώσειςκαι δεν συνδράμει σε αυτή την κρίσιμη καμπή" δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 24 Οκτ 2020 | 16:11

Εξηγήσεις Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά: "Τα δίνετε όλα για τον Παππά- Όταν τον συλλάβουμε θα είστε τόσο χαρούμενοι;"

"Επιτέλους τι θέλετε; Να επιτρέψουμε το λιντσάρισμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα;" αναρωτήθηκε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

24 Οκτ 2020 | 15:37

Μηταράκης για Spiegel: Προπαγάνδα τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

"Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με οργανωμένη προπαγάνδα, με άρθρα τα οποία αναφέρουν την τουρκική ακτοφυλακή ως πηγή της πληροφόρησης", τόνισε ο κ. Μηταράκης.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ» 23 Οκτ 2020 | 21:18

Σταϊκούρας: Άκαιρη, άστοχη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας - Άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με Λυσία

ο Χρήστος Σταϊκούρας μνημόνευσε τον Λυσία στο προοίμιο του λόγου του "Υπέρ του Αδυνάτου" στην έναξη τηςλία του.