Ανατροπή από την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες, αντισυνταγματικός ο νόμος

Ανατροπή μετά την απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τινάζοντας στον αέρα το νόμο Παππά και κρίνοντας ότι μόνον το EΣΡ είναι αρμόδιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανατροπή από την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες, αντισυνταγματικός ο νόμος

Ανατροπή μετά την απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τινάζοντας στον αέρα το νόμο Παππά και κρίνοντας ότι μόνον το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αρμόδιο για την τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη που διήρκεσε 5,30 ώρες αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Οι 14 δικαστές που πλειοψήφησαν, υιοθέτησαν την "σκληρή γραμμή", δηλαδή να κηρυχθεί συνολικά αντισυνταγματικός ο νόμος, χωρίς να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών στο ΕΣΡ, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής - κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Πάντως με δεδομένη, την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να πέσει "μαύρο" σε κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.

Οσον αφορά τους υπερθεματιστές -είτε αυτούς που έχουν ήδη κανάλια, είτε εκείνους που δεν τα έχουν ακόμη δημιουργήσει- θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, καθώς ο νόμος κατέπεσε συνολικά, οπότε ο διαγωνισμός θεωρείται ως μη γενόμενος.

Να σημειωθεί πως το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν υπεισήλθε σε άλλες λεπτομέρειες, πχ αν είναι συνταγματικός ή όχι ο ορισμός των τηλεοπτικών αδειών σε 4.

  • Μετά την απόφαση τα κανάλια που δεν πήραν άδεια στον πρόσφατο διαγωνισμό θα συνεχίσουν να εκπέμπουν, ενώ εκείνα που πήραν άδειες και δεν έχουν ακόμα εκπέμψει δεν μπορούν να εκπέμψουν, αφού οι άδειες είναι πλέον στον αέρα.
  • Τα χρήματα που δόθηκαν από τους υπερθεματιστές για τις άδειες, αφού οι άδειες πλέον δεν ισχύουν, πρέπει να επιστραφούν και το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα καθοριστεί από το ΕΣΡ όταν αυτό συγκροτηθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», δικαστικές πηγές δήλωναν πως το απόλυτο της χθεσινής κρίσης συναρτάται με την εκτίμηση των δικαστών ότι ο νόμος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, ενείχε αντισυνταγματικότητα που θεωρήθηκε εξόφθαλμη. Οι ίδιες πηγές δήλωναν ότι το βεβαρημένο κλίμα που είχε τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργηθεί στη Δικαιοσύνη από χειρισμούς δικαστικών αλλά και κυβερνητικών παραγόντων προκάλεσε αρνητικό κλίμα και μέσα στο ανώτατο δικαστήριο.

Αποκορύφωμα όλων αυτών υπήρξε η πρωτοφανής δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετείχε στην Ολομέλεια, γεγονός που θεωρήθηκε εκβιαστική κίνηση ενόψει της επικείμενης δικαστικής κρίσεως. Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι με βάση την απόφαση μόνον το ΕΣΡ θα αδειοδοτήσει στο εξής τα κανάλια και η κυβέρνηση είναι εφικτό να προχωρήσει μόνον σε προσωρινές αδειοδοτήσεις.

Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου

Απόλυτο αιφνιδιασμό προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η απόφαση-κόλαφος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ανέμενε στην χειρότερη περίπτωση μια «light απόφαση» του ΣτΕ, που θα έδινε δηλαδή τη δυνατότητα στο ΕΣΡ να κρίνει αυτό αν και ποιές διατάξεις του νόμου Παππά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Τον αρχικό αιφνιδιασμό όμως, διαδέχθηκε η πρωτοφανής και ευθεία επίθεση κατά του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και των μελών του. Την «κυβερνητική γραμμή» εξέφρασε η Ολγα Γεροβασίλη, μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου η οποία προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο νόμο την Δευτέρα όπου θα ζητήσει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας για τους τηλέοπτικούς σταθμούς που θα εκπέμπουν.

Συνέχεια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στο ΣτΕ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ μετά την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας στον ελληνικό λαό καθώς αναιρεί την μεταφορά πόρων από εύπορους πολίτες σε πολίτες που έχουν την ανάγκη αυτών των πόρων όπως είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος κυρίως στα 15.000 παιδιά που εντάχθηκαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και στις προσλήψεις στον τομέα της υγείας.

Παππάς: Νέα ρύθμιση τη Δευτέρα

Ο κ. Παππάς έκανε γνωστό ότι την Δευτέρα θα κατατεθεί ρύθμιση γέφυρα η οποία θα καθορίζει το καθεστώς παροχής προσωρινών αδειών μέχρι την διενέργεια νέου διαγωνισμού. Για τη νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση , ο κ. Παππάς ανέφερε το πρωί της Πέμπτης σε νέα συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι θα προβλέπεται τίμημα, καθώς μετά το διαγωνισμό έχει υπάρξει πλέον μια αποτίμηση. Ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις και για το πότε θα πραγματοποιηθεί νέος διαγωνισμός και πόσα θα είναι τα κανάλια που εκπέμπουν.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι τα 255 εκατ. μπορούμε πλέον να τα εισπράξουμε σε 24 μήνες. Ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ ευχόμαστε να γίνει γρήγορα και να έχει εύλογο τίμημα για το Δημόσιο», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή το κανάλι του τάδε (σ.σ. εννοούσε τους κ.κ. Μαρινάκη και Σαββίδη) που δεν υφίσταται, έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που εκπέμπει χρόνια. Η κυβέρνηση δεν έχει δυνατότητα να αποφανθεί περί του αριθμού, μέχρι να δούμε το σκεπτικό. Δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό».

Ο υπουργός επιτέθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι «είναι υπόλογοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία παρασκηνιακά» και η ΝΔ είναι «βαρύτατα εκτεθειμένη» για το καθεστώς των τελευταίων 27 ετών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ 06 Οκτ 2020 | 16:50

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε δικαστή του ΣτΕ - Σε καραντίνα σύμβουλοι Επικρατείας

Ανιχνεύτηκε θετικός στον κορονοϊό 66χρονος, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος συμμετείχε στην Ολομέλεια

ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ 30 Οκτ 2020 | 15:51

Κικίλιας: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε Σάμο και Ικαρία

Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 30 Οκτ 2020 | 13:43

Κορονοϊός: Αναβάλλεται το έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη- Λόγω του σεισμού στη Σάμο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έκανε διάγγελμα στις 3 το μεσημέρι για τα νέα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 30 Οκτ 2020 | 13:32

Πέτσας: Ο Τσίπρας από το άγχος του έκανε δήλωση πριν ακούσει το μήνυμα Μητσοτάκη

"Είναι τόσο το άγχος του κ. Τσίπρα που έκανε δήλωση πριν καν ακούσει το μήνυμα του Πρωθυπουργού", αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

ΚΑΙ ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 30 Οκτ 2020 | 13:04

Ο καταδικασμένος Λαγός της Χρυσής Αυγής προκαλεί- Ζητάει να μη χάσει τα λεφτά του από την Ευρωβουλή

Ο Γ. Λαγός επικοινωνεί με τη γραμματεία του Ευρωκοινοβουλίου ζητώντας την επέκταση του μοντέλου των ηλεκτρονικών υπογραφών ώστε ο ίδιος να μην χάνει... τις ημερήσιες αποζημιώσεις του.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Οκτ 2020 | 12:41

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αφήσει την προπαγάνδα και να πάρει ουσιαστικά μέτρα

"Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει σχέδιο ενός μηνός ενώ άφησε 8 μήνες χωρίς να χτίσει καμία άμυνα στην πανδημία", αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 30 Οκτ 2020 | 12:28

Πέτσας: Νέα μέτρα στήριξης της εργασίας θα ανακοινώσουν Μητσοτάκης και Σταϊκούρας

Περαιτέρω μέτρα στήριξης της εργασίας θα ανακοινώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο Στ.Πέτσας.

ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΤΗΚΑΝ 30 Οκτ 2020 | 12:21

Κύκλος Ιδεών Ε. Βενιζέλου: Τριήμερο διαδικτυακό συνέδριο "Εργαστήριον η Ελλάς"

Ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου διοργανώνει διεθνές τριήμερο συνέδριο για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία του 1821, στις 2-4 Νοεμβρίου 2020.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ 30 Οκτ 2020 | 11:15

Δημοσκόπηση GPO: Οι πολίτες ζητούν και άλλα μέτρα αλλά όχι lockdown - Σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, οι πολίτες κρίνουν θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την πανδημία (58,3%) και θεωρούν ότι έλαβε έγκαιρα τα μέτρα (52,9%).

ΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟ INSTAGRAM 30 Οκτ 2020 | 10:23

Όταν η "θεία Ρένα" Δούρου χόρευε ξυπόλυτη με σημαία της μια φούστα... [εικόνα]

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου εμφανίζεται να χορεύει ξυπόλυτη, "με σημαία της μια φούστα", όπως λέει και το γνωστό άσμα της Καίτης Γαρμπή.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ LOCKDOWN ΖΗΤΑ Η ΜΕΡΚΕΛ 30 Οκτ 2020 | 07:25

Κορονοϊός - "Κλείδωσαν" 5 νέα μέτρα: Στις 21:30 θα κλείνει η εστίαση - Το απόγευμα διάγγελμα Μητσοτάκη

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό που "κλειδώνουν" ανακοινώνει το απόγευμα με διάγγελμά του ο Κ. Μητσοτάκης.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 30 Οκτ 2020 | 00:23

Τηλεδιάσκεψη ΕΕ: Συμπαράσταση Μητσοτάκη σε Μακρόν - "Συστημική απειλή από την τουρκική ηγεσία"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι "η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη"

29 Οκτ 2020 | 23:37

Οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις Μητσοτάκη - Ποια νέα μέτρα θα ανακοινωθούν αύριο

Εν αναμονή ααποφάσεων και ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό - Μάσκες σε όλη τη χώρα και απαγόρευση κυκλοφορίας για περισσότερες ώρες, τα βασικότερα μέτρα