Follow us

Ανδρουλάκης: Κενός περιεχομένου ο Κλιματικός Νόμος της κυβέρνησης - Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

"Μια πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον πολιτική θα προέβλεπε την επιτάχυνση της μετάβασης σε ΑΠΕ", αναφέρει σε άρθρο του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ανδρουλακης

Με άρθρο του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναδεικνύει τα κενά του κλιματικού νόμου που εισήγαγε προς ψήφιση στη Βουλή η Κυβέρνηση και παρουσιάζει τον οδικό χάρτη του Κινήματος για διορατικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση διάχυσης της παραγωγής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) σε όλους τους πολίτες, της ποιότητας των τροφίμων και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

"Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακολουθεί αναλυτικά το άρθρο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Του Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής τον Μάρτιο του 2021, ήταν το πρώτο ελληνικό κόμμα που
παρουσίασε τη νομοθετική του πρόταση για μια εθνική κλιματική νομοθεσία. Έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για την πράσινη μετάβαση και την απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Μιλάμε για την κλιματική αλλαγή όχι ευκαιριακά ή επιδιώκοντας επικοινωνιακά οφέλη, ούτε και για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά ως σταυροφορία για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον, που συνδέεται με τη διάχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ σε όλους τους πολίτες, την ποιότητα των τροφίμων και την βιώσιμη διαχείριση των φυσικών μας πόρων. Οι πολιτικές μας για το περιβάλλον και το κλίμα πρέπει να είναι διορατικές ώστε η χώρα να αποκτήσει ανθεκτικότητα σε κρίσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ με καθυστέρηση πολλών μηνών παρουσίασε ένα σχέδιο Κλιματικού Νόμου, το οποίο είναι κενό περιεχομένου. Για μία ακόμα φορά αντιμετωπίζει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με επικοινωνιακούς μόνο όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν είναι καν συμβατό με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του προγράμματος REPowerEU. Ενώ θέτει σαφείς στόχους για την απολιγνιτοποίηση, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ολική απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που λέμε τόσο καιρό: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτάχυνε την απολιγνιτοποίηση με δραματικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, προωθώντας την μετατροπή του φυσικού αερίου από ένα μεταβατικό καύσιμο, σε μόνιμο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την επίτευξη των κλιματικών στόχων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Μια πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον πολιτική θα προέβλεπε την επιτάχυνση της μετάβασης σε ΑΠΕ και της διάχυσης τους στους πολίτες με την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων για αγρότες, κτηνοτρόφους και μεταποιητές καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου είναι η βασική αιτία ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και η απεξάρτηση από αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο όλων των ευρωπαϊκών ενεργειακών πολιτικών, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην πρόταση νόμου που παρουσιάστηκε.

Αντίθετα η χώρα μας ήταν το μοναδικό κράτος μέλος στην Ένωση, που αύξησε κατά 25% την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, εν μέσω κρίσης, με την ελληνική κοινωνία να πληρώνει βαρύ τίμημα.

Η κυβερνητική πρόταση αποτυγχάνει επίσης να διασφαλίσει ένα νέο, ανεξάρτητο επιστημονικά αλλά και ανοιχτό κοινωνικά πλαίσιο κλιματικής συν-διακυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που ως κόμμα καταθέσαμε σχετική τροπολογία στη Βουλή, ζητώντας να ενσωματωθούν οι παρακάτω αλλαγές:

1. Να τεθεί στοχοθεσία σταδιακής απεξάρτησης από όλα τα ορυκτά καύσιμα όπως είναι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

2. Να συσταθεί μια Κλιματική Συνέλευση, που θα ανοίξει τον διάλογο στην κοινωνία, με συμμετοχή ιδίως των νέων ανθρώπων, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

3. Να συσταθεί ένα πραγματικά Ανεξάρτητο Εθνικό Επιστημονικό Συμβούλιο, με ισχυρές και
ουσιαστικές αρμοδιότητες. Μόνο με αυτούς τους όρους ενδυναμώνονται οι κλιματικές πολιτικές και κατ’ επέκταση, επιτυγχάνονται υψηλά επίπεδα συναίνεσης για τις απαραίτητες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και αμοιβαία επωφελείς δράσεις. Οι παρεμβάσεις μας έχουν ακριβώς ως στόχο την διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα πείθει και θα ενεργοποιεί τους πολίτες. Διαφορετικά κινδυνεύουμε, ο Κλιματικός Νόμος να μην είναι τίποτα παραπάνω από ένα "πράσινο" πουκάμισο αδειανό.

Η χώρα μας πρέπει να μπει σε τροχιά κλιματικής ουδετερότητας μαζί με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι το 2050, με όρους όμως περιβαλλοντικής δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θεμελιακό στοιχείο σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι η διασφάλιση της επιστημονικής
ανεξαρτησίας αλλά και η συμμετοχή των πολιτών, ειδικά των νεότερων γενεών, στη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ 25 Ιουν 2022 | 14:35

Ανδρουλάκης, Παπανδρέου και Βενιζέλος σχολιάζουν την απόφαση στις ΗΠΑ για τις εκτρώσεις: "Τίποτα δεν είναι δεδομένο"

Ο νυν και οι δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν την πρωτοφανή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 14:05

ΠΑΣΟΚ για Σύνοδο Κορυφής: Η κυβέρνηση να μην πανηγυρίζει - Ούτε κουβέντα οι Ευρωπαίοι για κυρώσεις στην Τουρκία

"Η αυταρχική και αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν δεν αντιμετωπίζεται με τον κατευνασμό αλλά με ουσιαστικά μέτρα αποτροπής", αναφέρει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ 23 Ιουν 2022 | 13:41

Στις 6 Ιουλίου τα εγκαίνια του αμφιθεάτρου "Ανδρέας Παπανδρέου" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, αποδίδεται η ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση της διεθνούς ακτινοβολίας και της πολιτικής διαδρομής του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 23 Ιουν 2022 | 12:39

Ανδρουλάκης για τα 26 χρόνια από τον θάνατο του Αντρέα Παπανδρέου: Ανεπανάληπτος ηγέτης της Δημοκρατικής Παράταξης

"Στις 6 Ιουλίου τιμάμε τον ιστορικό ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζοντας το Αμφιθέατρο, που θα φέρει το όνομα του, στο κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο", τονίζει ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ 23 Ιουν 2022 | 12:34

Κωνσταντινόπουλος: Αν οι πολίτες αξιολογήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ

Οι πολίτες θυμούνται τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είδαν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και γνωρίζουν το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

23 Ιουν 2022 | 10:44

Νίκος Ανδρουλάκης: Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Στη δημοσιότητα δόθηκε η δήλωση πόθεν έσχες του 2021 του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν για το έτος 2020.

"ΕΡΩΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" 22 Ιουν 2022 | 17:49

Νίκος Παπανδρέου: Νέο βιβλίο για τους έρωτες και την πολιτική στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ - Ο πατέρας του και η εξωσυζυγική σχέση

Το απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Νίκου Παπανδρέου και η αναφορά στον πατέρα του.

ΠΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 22 Ιουν 2022 | 14:53

Καμίνης: Και επίσημα τέλος από υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Η αναφορά στη Φώφη Γεννηματά

Δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ο Γιώργος Καμίνης - Η ανακοίνωσή του

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 22 Ιουν 2022 | 10:01

ΠΑΣΟΚ: Ο Γιώργος Καμίνης δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές

Δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τις επόμενες εκλογές ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουν 2022 | 09:50

Καρφιά ΠΑΣΟΚ: Kρυφά χρέη κάτω από το χαλί οδηγούν σε διόγκωση του ελλείμματος και σε νέες περιπέτειες τη χώρα

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις ως προς το αφήγημα της "συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης".

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 20 Ιουν 2022 | 13:02

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών - Χρειάζονται άμεσα μέτρα

"Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να στηρίξει το εισόδημα των πολιτών", τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, από την αγορά στο Χαλάνδρι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Ιουν 2022 | 12:48

Θετικός στον κορονοϊό ο Νίκος Ανδρουλάκης: "Ο ιός είναι ακόμα εδώ, να προσέχετε την υγεία σας"

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ γνωστοποίησε πως είναι θετικός στον κορονοϊό.

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ 20 Ιουν 2022 | 08:22

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τον διάλογο Τσίπρα - Καπουτζίδη στο Pride: "Προσπαθεί να αλλάξει την ιστορία"

Πολιτική κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τον διάλογο του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Καπουτζίδη, στο Athens Pride για το σύμφωνο συμβίωσης.