Follow us

Ανδρουλάκης: Οι αποπομπές διοικητών κρύβουν τις ευθύνες για τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέδειξε την απαξίωση και τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής εκδήλωσης για την υγεία, που διοργανώθηκε χτες το βράδυ στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέδειξε την απαξίωση και τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

"Η Νέα Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με χρόνιες παθογένειες, που διατηρεί και επιδεινώνει, αλλά και με νέα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια με τις πολιτικές της" τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

"Είμαστε η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία" σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας την κυβερνητική αβελτηρία να μην αναγεννηθεί το Ε.Σ.Υ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

"Από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που λάβαμε, και τα οποία αυξήθηκαν σε 36 δισεκατομμύρια μετά από αίτημα της κυβέρνησης για επιπλέον δάνεια, μόλις τα 1,5 δισ. κατευθύνονται προς την υγεία, με τα μισά να αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Νέο ΕΣΥ χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει" επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ήταν επικριτικός για την τακτική της κυβέρνησης να προσποιείται ότι οι αποπομπές των διορισμένων από την ίδια διοικητών, κρύβουν τις ευθύνες της κάθε φορά που προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στο μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου".

Ανδρουλάκης: Οι αποπομπές διοικητών κρύβουν τις ευθύνες για τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία

Διαβάστε Επίσης

Την παραμονή του παγκρήτιου συλλαλητηρίου για την υγεία, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι 4 από τα 8 νοσοκομεία της Κρήτης έχουν πληρότητα κάτω του 50%, με τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό να θέτουν τη λειτουργία τους υπό αμφισβήτηση.

"Είμαστε ήδη στο -50% του επιπέδου που θα έπρεπε να υπάρχει σε δομές και υπηρεσίες υγείας και συνεχίζουμε να πέφτουμε. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μέτρα που να απαντούν στις επείγουσες ανάγκες του σήμερα και που να στηρίζουν την ανάπτυξη που ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να έχει" ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τη δέσμη οκτώ παρεμβάσεων για την αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:

-Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας

-Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. (Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών, υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής στο σπίτι , ενημερωτικές εκστρατείες, εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ενίσχυση προγράμματος "Φώφη Γεννηματά", ενίσχυση δομών ψυχικής υγείας)

- Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων για την πλήρωση των θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά.

-Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό. Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

- Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους. Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα-ανθυγιεινά.

- Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας (υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών/ψηφιακός φάκελος υγείας κ.α.).

Ανδρουλακης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΜΙΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Ε.Σ.Υ."

Παρεμβάσεις ομιλητών στη Θεματική Εκδήλωση "Μαζί για το νέο Ε.Σ.Υ."

Λάμπρος Βαμβακάς, Συντονιστής – Διευθυντής ΕΣΥ στην Παθολογική-Ογκολογική Κλινική ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Η πολιτική της Κυβέρνησης οδηγεί τη μετατροπή του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της υγείας σε αντικείμενο ιδιωτικής αγοράς, δημιουργώντας συνθήκες αποδιοργάνωσης και διάλυσης του ΕΣΥ και ευθεία απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι νέοι γιατροί δεν θέλουν να μπουν και να παραμείνουν στο ΕΣΥ τόσο μισθολογικά όσο και ως προς τις συνθήκες εργασίας. Χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, με ισότιμη πρόσβαση και ποιοτικές υπηρεσίες στους Έλληνες.

Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την υγεία και την ευεξία του ευρωπαϊκού γραφείου Π.Ο.Υ., ειδικός καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης

"Η στρατηγική για ένα σύγχρονο ΕΣΥ"

Η υγεία αποτελεί προϋπόθεση και αποτέλεσμα μιας ευνομούμενης, ευημερούσας και βιώσιμης κοινωνίας. Η υγεία μας σε ένα μεγάλο ποσοστό εξαρτάται από τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που ζούμε. Όλοι σήμερα μιλούν για ισότητα στην υγεία, αλλά δεν την εννοούν όλοι. Είναι απίστευτο που στην Ελλάδα ,δεν έχουμε μετρήσει ποτέ τις ουσιαστικές ανισότητες στην υγεία. Και όταν σχεδιάζουμε, πρέπει τους πραγματικά ευάλωτους να τους σκεφτόμαστε πρώτους.

Νίκος Τσακουντάκης, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. , διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης

"Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρόληψη"

Μια δομή πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας αποτελεί το βασικό θεμέλιο του συστήματος υγείας και πρέπει να είναι ενταγμένο στους χώρους ζωής και δράσης των πολιτών εκτός νοσοκομειακών δομών. Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη δαπάνη για εξωνοσοκομειακούς παρόχους στις χώρες του ΟΟΣΑ. Υπάρχει υποβάθμιση της λειτουργίας των περιφερειακών ιατρείων για τα οποία δεν μιλά κανείς και χρειάζεται ένα νέο ΕΣΥ με την πρωτοβάθμια φροντίδα στη βάση του.

Νικόλαος Ανδρουλάκης, Συντονιστής Διευθυντής Ε.Σ.Υ. ογκολογικού τμήματος Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου

"Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας - Ισχυρά νοσοκομεία"

Νέο ΕΣΥ χρειαζόμασταν και πριν από το 2010. Στα τελευταία τέσσερα χρόνια όπου υποτίθεται ενισχύονται τα νοσοκομεία, χωρίς μνημονιακούς περιορισμούς, στο Βενιζέλειο είχαμε 38 νέες αφίξεις μόνιμων ιατρών και 52 αναχωρήσεις. Τα νοσοκομεία πάσχουν από υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, ανεπάρκεια διοίκησης, έλλειψη σχεδιασμού και έλλειψη αξιολόγησης. Το κάθε νοσοκομείο δεν είναι φέουδο του κάθε διοικητή, ανήκει στο σύνολο του λαού.

Κατερίνα Κουτσογιάννη, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

"Τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. από τη σκοπιά των ασθενών"

Η μειωμένη χρηματοδότηση στον τομέα της υγείας επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, διακυβεύοντας την ποιότητα περίθαλψης των ασθενών. Παράλληλα, η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης έχει σαν συνέπεια τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών. Η χώρα μας είναι η πρώτη στις ανικανοποίητες ανάγκες του πληθυσμού, που ανέρχονται στο 6,7% ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 1%.

Μαρία Σπινθούρη, Μέλος Δ.Σ. 5ου περιφερειακού τμήματος Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

"Νοσηλευτική φροντίδα και έκβαση ασθενών: Μια κρίσιμη σχέση"

Η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία του ΕΣΥ είναι οι ανθρώπινοι πόροι και σε αυτούς πρέπει να επενδύσουμε. Όσο ωραία κτίρια και όσο ωραίες υποδομές και να έχουμε, εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα δουλέψουν με ποιότητα και ασφάλεια. Θα πρέπει να φροντίσουμε τους φροντιστές μας, τους νοσηλευτές, για να μπορούν και εκείνοι να φροντίσουν εμάς, διότι είμαστε πρώτα χρήστες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ" 26 Φεβ 2024 | 11:23

Βορίδης: Το ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση και υιοθετεί τη ρητορική του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

"Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κρίση και υιοθετεί τη ρητορική του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια", υποστήριξε σε συνέντευξή του ο Μάκης Βορίδης.

ΠΑΣΟΚ 24 Φεβ 2024 | 14:36

Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω

Σε τροχιά αντίθετη από εκείνη του Νίκου Ανδρουλάκη, που δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχεδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, φαίνεται πως κινείται η Νάντια Γιαννακοπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 23 Φεβ 2024 | 13:44

Ανδρουλάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Παρακολουθούμε από απόσταση και με θεσμικό σεβασμό - Δεν εμπλεκόμαστε

"Δεν είναι στη νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ να εμπλέκεται στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων", τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ 23 Φεβ 2024 | 11:17

Μπακογιάννη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για διάλυση - Η παρέμβαση Τσίπρα τίναξε το συνέδριο στον αέρα

"Η παρέμβαση Τσίπρα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, το διέλυσε το σύστημα πλήρως, τίναξε με το καλημέρα το συνέδριο στον αέρα", σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 23 Φεβ 2024 | 07:37

Η κυβέρνηση στοχοποιεί τον Ανδρουλάκη μετά το "όχι" στα μη κρατικά ΑΕΙ - "Προοδευτικός στα λόγια"

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

ΓΙΑ ΤΟ MEGA 22 Φεβ 2024 | 21:22

Δημοσκόπηση της Metron Analysis: Στο πλευρό των αγροτών ο κόσμος, σημαντικότερο πρόβλημα η ακρίβεια

Στο πολιτικό κομμάτι, η Νέα Δημοκρατία προπορεύεται στην εκτίμηση ψήφου με 33,1%, με το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα με 14,9% και τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με 13,3%.

ΚΟΡΔΟΝΙΑ 22 Φεβ 2024 | 16:48

Στην άμυνα ο Ανδρουλάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια: Τον "αδειάζει" η Διαμαντοπούλου, επίθεση από τον Μαρινάκη

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα ψηφίσει τα μη κρατική πανεπιστήμια

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 22 Φεβ 2024 | 15:29

Επίθεση Μαρινάκη σε Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού

Είναι στα λόγια προοδευτικός ενώ στην πράξη είναι εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού, είπε ο Παύλος Μαρινάκης για τον Νίκο Ανδρουλάκη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 22 Φεβ 2024 | 12:26

Καρφιά Βορίδη στο ΠΑΣΟΚ: Παλινωδία για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Να τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο Ανδρουλάκης

Για παλινωδία στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βορίδης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 22 Φεβ 2024 | 10:42

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ - Πρωθυπουργός εικονικής πραγματικότητας ο Μητσοτάκης

"Ένας πρωθυπουργός που είπε ότι "τα δύσκολα της ακρίβειας είναι πίσω", είναι μακριά από την επώδυνη πραγματικότητα", είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 21 Φεβ 2024 | 13:57

Μιλένα Αποστολάκη για συνταξιούχους δικαστικούς: Να μεσολαβεί τετραετία πριν διοριστούν σε κρατικές θέσεις

Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τους διορισμούς πρώην δικαστικών σε θέσεις ευθύνης.

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ 21 Φεβ 2024 | 12:26

Γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως μια αντιπολίτευση: Η απάντηση του Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή

Γιατί η απουσία αντιπολίτευσης δημιουργεί πρόβλημα δημοκρατίας. Το σχόλιο του διευθυντή της Καθημερινής

ΓΙΑ ΤΟ ACTION 24 21 Φεβ 2024 | 08:10

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέας Αριστεράς θέλει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους

Πώς βλέπουν οι ψηφοφόροι μία ενδεχόμενη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.