Γκουρία (ΟΟΣΑ): Εχθρός της ανάπτυξης η αβεβαιότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθυστερούν την παγκόσμια ανάκαμψη σημειώνει ο Γκουρία.

androulakis-tha-eimaste-i-thetiki-ekpliksi-me-isxuro-dipsifio-pososto
SHARE THIS
0
SHARES

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθυστερούν την παγκόσμια ανάκαμψη και συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Ήμασταν στο μέσον της ανάκαμψης, όταν ξεκίνησαν όλες αυτές οι αποφάσεις για το εμπόριο και αυτό όχι μόνο κατέπνιξε την ανάκαμψη, αλλά βασικά παρήγαγε την επιβράδυνση και συνεχίζει να υπάρχει η πιθανότητα για μεγαλύτερη ζημιά», δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία στο δίκτυο CNBC κατά την έναρξη του Εαρινού Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Ο Γκουρία δήλωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και ότι οδήγησαν τον ΟΟΣΑ να μειώσει σχεδόν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τους τελευταίους 12 μήνες. Πριν από έναν χρόνο προέβλεπε ανάπτυξη 3,9% το 2019, τώρα προβλέπει 3,1%. Οι νεότερες οικονομικές προβλέψεις του οργανισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

«Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανάπτυξης και όταν δεν έχεις επενδύσεις λόγω της αβεβαιότητας στο εμπόριο, τότε φυσικά ως γενικός κανόνας, η ανάπτυξη θα μειωθεί και αυτό είναι που συνέβη σε μια σχετικά μικρή χρονική περίοδο. Είναι πράγματι σήμερα ένα πολύ άσχημο σκηνικό, είναι μεγάλη πηγή ανησυχίας», δήλωσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Φωτο: EPA 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook