Follow us

Ανεπάρκεια και ολιγωρία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την "μαφιόζικη απαγωγή" του 6χρονου στη Νορβηγία

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της απαγωγής και μεταφοράς του 6χρονου Ράινερ στη Νορβηγία, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
6ΧΡΟΝΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑ

Μείζονα ζητήματα ανεπάρκειας και σοβαρής ολιγωρίας, εγείρει η υπόθεση της απαγωγής του μικρού παιδιού, από το σπίτι του στην Ελλάδα, και μεταφοράς του στη Νορβηγία, σύμφωνα με ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την οποία απευθύνουν στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων.

"Τις τελευταίες μέρες έχει σοκάρει την ελληνική κοινή γνώμη η ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαγάγει ένα παιδί από το σπίτι του, να ταξιδέψει σε άλλη πόλη και κατόπιν σε άλλη χώρα, παρά το γεγονός ότι εξεδόθη άμεσα σήμα κινδύνου, Amber Alert και υπήρξε, υποτίθεται, άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην κινηματογραφική και μαφιόζικη απαγωγή του 6χρονου παιδιού από τον Νορβηγό πατέρα του και την παράνομη μεταφορά του από την Ελλάδα στη Νορβηγία", αναφέρουν οι βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση, με επικεφαλής την Ειρήνη Αγαθοπούλου και τον Χρήστο Σπίρτζη.

"Οι πρόσφατες εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα μάλιστα επισημαίνουν ότι ο αποχωρισμός του ανηλίκου τέκνου από τη μητέρα του και η επιστροφή του στη Νορβηγία, θα έχει με βεβαιότητα αρνητικές επιδράσεις στην ομαλή ψυχοπνευματική του ανάπτυξη και θα το εκθέσει σε ανεπανόρθωτη ψυχική δοκιμασία και συνεπώς τυχόν επιστροφή του αντιστρατεύεται το συμφέρον του ανηλίκου τέκνου", αναφέρουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι "το γεγονός της απαγωγής του παιδιού έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας εύλογες απορίες και προβληματισμό, αφενός για την απαγωγή καθ' εαυτή, αφετέρου για τον τρόπο και την ευκολία με την οποία κάποιος διαφεύγει με ένα απαχθέν παιδί, χωρίς κανένα έλεγχο κι ενώ έχουν ειδοποιηθεί οι αρχές για την υπόθεση.Αποδεικνύει, παράλληλα, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστεί χώρα μη ασφαλής για τα παιδιά της, ενώ διακινητές και απαγωγείς να κινούνται ελεύθερα και με ασφάλεια".

"Είναι προφανές ότι οι αστυνομικές αρχές, ως μηχανισμός προστασίας των πολιτών και δη παιδιών, όχι μόνο δεν λειτούργησε, αλλά τουναντίον εξέθεσε την χώρα, την αξιοπιστία των ελληνικών αρχών, την ετοιμότητά τους και δεν μπόρεσε να θέσει τέρμα στην απαγωγή του παιδιού", αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αναρωτώνται αν ο έλεγχος των αστυνομικών αρχών εξαντλήθηκε στην εισαγωγή του ονόματος του παιδιού στις λίστες επιβατών ώστε να υπάρξει κινητοποίηση και συναγερμός.

Όπως εξάλλου σημειώνουν, πέρα από το "ρομαντικό αφήγημα" του πατέρα, "εδώ έχουμε να κάνουμε με μία σοβαρότατη κακουργηματική εγκληματική ενέργεια, η οποία έλαβε χώρα από δύο και πλέον άτομα, εκ των οποίων ο ένας μπήκε με κουκούλα και άρπαξε με βίαιο τρόπο το παιδί, με αποτέλεσμα να έχουμε τη διάπραξη κακουργήματος ευθέως εις βάρος του ανηλίκου, ανεξαρτήτως δε της ενδοοικογενειακής βίας που είχε υποστεί κατά το παρελθόν η μητέρα.

Εν συνεχεία, ακολούθησε σωρεία παρεπόμενων εγκληματικών πράξεων προκειμένου να διαφύγουν, με περισσή ευκολία όπως αποδείχθηκε, οι εγκληματίες αυτοί από το ελληνικό έδαφος, ενώ το απόγειο της υποτίμησης και του εξευτελισμού των αρχών τη χώρας μας και της Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με το να ποζάρει περιχαρής ο πατέρας με το απαχθέν παιδί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης"

"Ο ανωτέρω προβληματισμός και οι ανεπάρκειες των αρχών επισημάνθηκαν από μεγάλη μερίδα του Τύπου, ενώ αντίστοιχα και γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες εξέδωσαν Δελτίο Τύπου, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την ολιγωρία του και την αδυναμία του να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες, ώστε να προστατέψει ένα παιδί, εγκαλώντας παράλληλα τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την απουσία οιασδήποτε μέριμνας και υπηρεσιών για τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς ενδοοικογενειακής βίας", αναφέρουν επίσης οι βουλευτές και τονίζουν ότι και "με τις τελευταίες αλλαγές, επί τω χείρω, του οικογενειακού δικαίου, όχι μόνο δεν ρυθμίζονται ομαλά αλλά αντίθετα οδηγούνται σε επίταση έντασης και χρονικής διάρκειας απόρροια και των ανωτέρω αλλαγών".

"Ειδικά για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι ευθύνες που του επιμερίζονται είναι σημαντικές δεδομένου ότι δεν κατάφερε ως Υπουργείο να μεριμνήσει και να αποσοβήσει τη βίαιη μεταφορά ενός παιδιού σε άλλη χώρα, παραβιάζοντας τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας το άρθρο 11 συγκεκριμένα ορίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται "μέτρα εναντίον των αθέμιτων μετακινήσεων των παιδιών στο εξωτερικό". Η, δε, αρμόδια υπουργός για την οικογένεια και την ισότητα των φύλων, τηρεί για μια ακόμη φορά σιγή ιχθύος, απουσιάζοντας κατά την προσφιλή της συνήθεια από τον δημόσιο λόγο για γεγονότα αιχμής", αναφέρουν οι βουλευτές και υπογραμμίζουν ότι:

- "διαπιστώνεται σοβαρή ολιγωρία των ελληνικών αρχών και της Κυβέρνησης στην εν λόγω υπόθεση,

-δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από την έννομή μας τάξη ότι ένα παιδί αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια ενός απαγωγέα, ο οποίος έστρεψε την εγκληματική του πράξη, εκτός από τη μητέρα, ευθέως και άμεσα εις βάρος του παιδιού.

-θίγεται το κύρος και η αξιοπιστία της ελληνικής δικαιοσύνης, της Κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών.

-η απαγωγή αφορά σε ένα παιδί και συνιστά σοβαρή παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού".

Οι τρεις υπουργοί στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση, καλούνται να απαντήσει αν:

1. "Είχε φτάσει το σήμα αναζήτησης του παιδιού στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης; Και αν ναι, γιατί τους επετράπη η επιβίβαση δεδομένου ότι για να ταξιδέψει ένας ανήλικος χρειάζεται τη συναίνεση και των δύο γονέων;

2. Εφόσον έχει η ελληνική αστυνομία την ευθύνη αναφορικά με τον έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων, διενεργήθηκε εν προκειμένω από αυτήν; Kαι αν ναι, πως κατάφερε να διαφύγουν με πλαστό διαβατήριο οι απαγωγείς με το παιδί και δεν έγιναν αντιληπτοί; Κατόπιν της καταγγελίας η αστυνομία, αφού έλαβε τις λίστες επιβατών, ενημέρωσε τις εταιρείες, έδωσε φωτογραφίες και στοιχεία;

3. Ποιες ευθύνες αναλογούν ως προς τον τρόπο και τις ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Σε ποιες δέουσες και εκ του νόμου οφειλόμενες ενέργειες προέβη; Ποιος έχει την ευθύνη των επιχειρησιακών διαδικασιών για τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον σημάνει συναγερμός;

4. Πως προτίθεται να μεριμνήσει εφεξής το αρμόδιο τμήμα του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εξασφάλιση της προστασίας των ανηλίκων και την αποτροπή ανάλογων τραυματικών και οδυνηρών για τα παιδιά περιστατικών;

5. Σκοπεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να τροποποιήσει τον ν.4800/21, οι ατυχείς ρυθμίσεις του οποίου δημιουργούν τέτοια φαινόμενα;".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 18 Αυγ 2022 | 10:30

Στην Αστυπάλαια για οικογενειακές διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας - Βόλτες με φουσκωτό [εικόνες]

Ο πρώην πρωθυπουργός με την παρέα του ήταν σε φουσκωτό σκάφος στην παραλία Λιβάδι, δυτικά της χώρας της Αστυπάλαιας.

ΚΑΡΦΙΑ 18 Αυγ 2022 | 08:42

Εκνευρίστηκαν στην ΚΝΕ από την αναφορά ΣΥΡΙΖΑ στον "πρώην κνίτη" Θεοδωρικάκο: "Μαζί με τον Τσίπρα έφυγαν πυξ λαξ..."

Η ΚΝΕ τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είναι και ο ίδιος πρώην κνίτης, ενώ προτείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση να αποκαλούν τον Θεοδωρικάκο και με διαφορετικές ιδιότητες.

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 18 Αυγ 2022 | 07:23

Ανάλυση: Γιατί οι υποκλοπές υπονομεύουν το άνοιγμα Μητσοτάκη στο Κέντρο - Πιο δύσκολες οι μετεκλογικές συνεργασίες

Το ρήγμα στις σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ και το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την Χαριλάου Τρικούπη δημιουργούν νέα δεδομένα.

"ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ" ΕΣΤΗΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 17 Αυγ 2022 | 20:37

Θεσσαλονίκη: Κρίσιμες ώρες για τον 6χρονο που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ - "Θα φανούν όλα όταν ξυπνήσει", λέει η μητέρα του

Πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του παιδιού που, με εγκεφαλική αιμορραγία, διακομίστηκε από την Βέροια στην Θεσσαλονίκη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 17 Αυγ 2022 | 13:28

ΣΥΡΙΖΑ για τη νησίδα του Έβρου με τους μετανάστες: Είναι στο Εθνικό Κτηματολόγιο, πώς είναι τουρκικό έδαφος;

"Θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο", ρωτάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ" 17 Αυγ 2022 | 12:08

ΣΥΡΙΖΑ σε Θεοδωρικάκο: Η κυβέρνηση του Turkaegean και του Όρουτς Ρέιτς δεν μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του απαντά στον Τάκη Θεοδωρικάκο. "Η κυβέρνηση του Όρουτς Ρέιτς, είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού".

"ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ" 17 Αυγ 2022 | 10:27

Απάντηση Θεοδωρικάκου στον Τσίπρα: Αν θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα, να το πει ευθέως

"Μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα δεν δεχόμαστε", τονίζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος".

ΣΤΑ ΑΚΡΑ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 17 Αυγ 2022 | 07:29

Υποκλοπές και μεταναστευτικό βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό - "Τοξικό κλίμα" βλέπει η κυβέρνηση

Το ζήτημα με τους μετανάστες στον Έβρο ήταν αρκετό για να ανταλλάξουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ 16 Αυγ 2022 | 15:40

Θεοδωρικάκος για ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει τις συκοφαντικές επιθέσεις - Σεβασμός στην Αστυνομία

Για συκοφαντικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το θέμα που δημιουργήθηκε με τους παγιδευμένους πρόσφυγες στον Έβρο, κάνει λόγο ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 38 ΣΥΡΟΥΣ 15 Αυγ 2022 | 22:13

ΣΥΡΙΖΑ για μετανάστες στον Έβρο: Πώς εξηγεί ή κυβέρνηση την αιφνίδια ανακάλυψη αυτών των ανθρώπων

"Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news" σημειώνουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά για τους μετανάστες στον Έβρο.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 14 Αυγ 2022 | 22:32

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τους μετανάστες στον Έβρο: Κατηγορείτε τη χώρα, ντροπή σας - Απάθεια και απροθυμία της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση για τους εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα του Έβρου - Προπαγάνδα καταλογίζει η ΝΔ στην Κουμουνδούρου.

"ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΘΕΣΗ" 14 Αυγ 2022 | 21:35

Οργισμένη αντίδραση υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για συκοφαντία

Γιατί τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για συκοφαντική πρόθεση.

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ 14 Αυγ 2022 | 13:45

Παύλος Πολάκης: Η ανάρτηση για αντικατάσταση της ΕΥΠ - Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για "τους αρμούς της εξουσίας"

Το σχόλιο του Παύλου Πολάκη στο Facebook για κατάργηση της ΕΥΠ και αντικαταστάση της από άλλη υπηρεσία προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ.