Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ανησυχία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός «θερμού επεισοδίου» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς συνεχίζεται η επιθετική ρητορική της Αγκυρας εκφράζει ο ΟΗΕ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ανησυχία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός «θερμού επεισοδίου» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς συνεχίζεται η επιθετική ρητορική της Αγκυρας εκφράζει ο ΟΗΕ, στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά και με φόντο την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτώμενος αν ο διεθνής οργανισμός ανησυχεί για πιθανή ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά και προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις σε αυτή την περιοχή. Σε σχέση με το μέλλον της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, μετά το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «είναι ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών στο Κραν Μοντανά ότι η διαφορά ήταν ακόμη αρκετά μεγάλη κι η διάσκεψη έπρεπε να κλείσει». Πάντως «τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και διαθέσιμα και στη διάθεση των πλευρών που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία» και ισχύει ο διευκολυντικός τους ρόλος». Ο κ. Ντουζαρίκ αναφέρθηκε στην αναμενόμενη άφιξη του Έσπεν Μπαρθ 'Αιντα στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Προφανώς» είπε «πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλα τα μέρη».


Μουσταφά Ακιντζί: Προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών

Tην ίδια ώρα πάντως οΤουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί τηρεί μια διφορούμενη στάση. Ο ίδιος δήλωσε ότι στη διάσκεψη για το Κυπριακό, υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα. Ο ίδιος αν και χαρακτήρισε αναπόφευκτη την κοινή συμβίωση με ειρήνη και συνεργασία άφησε αιχμές κατά της στάσης της ε/κ πλευράς στο Κραν Μοντανά, επιμένοντας πως η διάσκεψη δεν οδηγήθηκε σε αποτυχία μόνο λόγω της ασφάλειας και των εγγυήσεων και εκτιμώντας πως ο γ.γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει δημόσια τι ακριβώς έγινε.

Όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο κ. Ακιντζί σημείωσε με νόημα πως λόγω της στάσης της ε/κ και της ελληνικής πλευράς, εκ των πραγμάτων «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών» και έκανε λόγο για ξεκάθαρα μηνύματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για σταδιακή μείωση των στρατευμάτων και επανεξέταση του συστήματος ασφαλείας. Η ε/κ πλευρά όμως, επέμεινε, έφτασε στην Ελβετία μόνο με ένα σύνθημα, για «μηδέν στρατό και εγγυήσεις». Όπως μετέδωσαν χθες τα τ/κ ΜΜΕ, μιλώντας σε προψεσινή εκδήλωση για την ημέρα του Τύπου, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως το χάσμα ήταν μεγάλο μεταξύ των πλευρών και στα εσωτερικά ζητήματα και ειδικότερα στην πολιτική ισότητα όπου η ε/κ πλευρά έπαιξε «χίλια δυο παιχνίδια», όπως είπε, για να μην υλοποιήσει το αίτημα των Τ/Κ για μια θετική τ/κ ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς όπου δεν προβλέπεται αριθμητική ισότητα στη σύνθεση. Διαφορές παρέμειναν ακόμα, σημείωσε, και στο εδαφικό και στο περιουσιακό.
Ο κ. Ακιντζί επέλεξε ακόμα να απαντήσει σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να ήταν περισσότερο παρατηρητής στη διάσκεψη, σημειώνοντας πως όπως και στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη έτσι και στο Κραν Μοντανά «δεν ήμασταν κομπάρσοι». Κάλεσε τους δημοσιογράφους ακόμα να μιλήσουν με μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων και πολιτικούς που βρέθηκαν στην Ελβετία για να φτάσουν σε αυτές τις πληροφορίες που ο ίδιος, λόγω θέσης, δεν μπορεί να αποκαλύψει, όπως είπε.
Όχι όποια λύση
Μεταξύ άλλων ο Τ/Κ ηγέτης επεσήμανε πως σημασία έχει τι γίνεται τώρα, προσθέτοντας πως «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό». Αυτό που επεσήμανε ακόμα είναι πως δεν είπε ότι τελείωσαν όλα, αλλά πως δεν μπορεί κανείς να υπογράψει την όποια λύση αν φέρνει αβεβαιότητα για τους Τ/Κ. Οι Τ/Κ, επανέλαβε, θα αξιολογήσουν την κατάσταση, δεδομένου ότι οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν πως η κοινότητα πρέπει να έχει σχέση ισότητας με τους Ε/Κ και πως δεν είναι επιθυμητό να μετατραπούν σε επαρχία της Τουρκίας.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία των συνομιλιών, λέγοντας πως τον πρώτο χρόνο έγινε μεγάλη πρόοδος αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ε/κ πλευρά άρχισε να αλλάζει στάση και πλέον απομακρύνεται από τη λύση. Η τ/κ πλευρά με την Τουρκία, επέμεινε, έκανε βήματα μεταξύ άλλων και στο εδαφικό.

Ανησυχεί ο ΟΗΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Κανονικά οι γεωτρήσεις

Το γεωτρύπανο που μίσθωσε η Total για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 εργάζεται από χθες τα ξημερώματα χωρίς καμία παρενόχληση και το προσωπικό ετοιμάζεται να μπει στη ρουτίνα άλλης μίας γεώτρησης, όπως όλες οι άλλες αναφέρει ο «Πολίτης». Τα δημοσιεύματα περί τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στη γεώτρηση, για χρήση γαλλικών φρεγατών για την προστασία του γεωτρύπανου και για κλιμάκωση εχθρικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ θορύβησαν την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία με διάφορους τρόπους έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχει, ούτε προβλέπεται, κρίση στην περιοχή της γεώτρησης, ότι κάποιες τουρκικές ενέργειες (π.χ. έκδοση navtex) μέχρι στιγμής είναι μεν παράτυπες αλλά όχι παράνομες και ότι η συνεργασία της Total και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών είναι απολύτως ομαλή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 23 Σεπ 2020 | 20:00

Ερντογάν: Ελπίζω ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει άλλη μια ευκαιρία για διπλωματία - Τι είπε με Στόλτενμπεργκ και Φον Ντερ Λάιεν

Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων, είπε στην πρόεδρο της Κομισιον ότι η ένταση στο Αιγαίο οφείλεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου.

ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΦΗ 23 Σεπ 2020 | 11:15

Ηχηρή παρέμβαση Σακελλαροπούλου από την Κύπρο για τους αγνοούμενους

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα οι συγγενείς των αγνοουμένων να λάβουν σαφέστερη εικόνα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 22 Σεπ 2020 | 11:48

Ξανά στο στόχαστρο της Άγκυρας η Σακελλαροπούλου: "Προκαλεί και κάνει αστεία προπαγάνδα", λέει ο Οκτάι

Σφοδρά ενοχλημένη η Τουρκία από την επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Κύπρο.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΗΕ 21 Σεπ 2020 | 22:39

Προκλητικός ο Ερντογάν: Όσοι προσπαθούσαν να μας αγνοήσουν, προσεγγίζουν τώρα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον ΟΗΕ

15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 21 Σεπ 2020 | 12:26

Guardian: Ηταν τελικά ανθρώπινο λάθος η συντριβή του "Helios" στο Γραμματικό;

Εκτενές δημοσίευμα του Guardian για δυστύχημα της "Helios", που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους, πριν από 15 χρόνια.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 21 Σεπ 2020 | 12:22

Σακελλαροπούλου σε Αναστασιάδη: Ενιαίο και αραγές το διπλωματικό μέτωπο Κύπρου - Ελλάδας

Οι δηλώσεις των δυο προέδρων για την κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 21 Σεπ 2020 | 08:24

Στην Κύπρο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Μεγάλο Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:36

Τουρκία: Νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοικτά της Λέσβου και έρευνες στην Κύπρο

Η Τουρκία παρέτεινε τη NAVTEX για το Barbaros που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου

ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 18 Σεπ 2020 | 15:48

Χουριέτ: Ο Ερντογάν τάζει στη Αίγυπτο "φιλέτα" στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ κάνει λόγο για επιδιώξεις της Άγκυρας προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 24/9 17 Σεπ 2020 | 16:10

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με Μέρκελ και Κόντε- Για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Επικοινωνία Αναστασιάδη με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Τζιουζέπε Κόντε ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου

ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ 17 Σεπ 2020 | 13:33

Αποκλιμάκωση στο Καστελόριζο: Φεύγουν τα τουρκικά πλοία- Ο ρόλος της Μέρκελ

Οι πληροφορίες από το ΓΕΝ αναφέρουν ότι τα περισσότερα τουρκικά πλοία έχουν αποσυρθεί

ΣΤΟΝ ECONOMIST 16 Σεπ 2020 | 21:38

Μητσοτάκης για Ερντογάν: "Οι σύμβουλοί μας είναι σε επικοινωνία - Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες" [βίντεο]

Από το βήμα του Economist, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία