Follow us

Ανησυχία Δένδια για την Τουρκία: "Χαμήλωσε τους τόνους, αλλά δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της, έχουμε 100 εκατ. δίπλα μας"

Την ίδια ώρα, έξι συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και αυτή για στρατιωτική συνεργασία, υπέγραψαν σήμερα Τουρκία και Αλβανία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Οφείλουμε να χτίσουμε την εθνική μας άμυνα ώστε να αντέξει τις προκλήσεις της νέας εποχής", ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί η ενημέρωση των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τα μέλη της επιτροπής, σε σχέση με την Τουρκία.

"Καταλαβαίνετε τον κίνδυνο που οι τουρκικοί εξοπλισμοί αποτελούν για την πατρίδα μας. Αναφερθήκατε στη ναυπήγηση δεύτερου πιο εξελιγμένου τουρκικού ελικοπτεροφόρου. Το μεγάλο ερώτημα που θα έθετε κανείς είναι ‘γιατί φτιάχνεται αυτό το πλοίο; Απλώς και μόνο για να κάνει παρέλαση εντός του Βοσπόρου ή η Τουρκία διεκδικεί την πλήρη υπεροχή και τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, επί τη βάση κειμένων που έχει υπογράψει, όπως το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι ανύπαρκτο μεν αλλά η Τουρκία συνεχίζει να το επικαλείται;

Και αν αυτή είναι η τουρκική αντίληψη, υποδηλώνεται από θέσεις τις οποίες δεν έχει μεταβάλει η Τουρκία", είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: "Ελέχθη, από κάποιους συναδέλφους για τις Navtex. Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές της θέσεις ούτε κατά κεραία. Και συνεχίζει ένα πρόγραμμα ναυπηγήσεων σκαφών. Και εμείς, ευρισκόμενοι από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, τι συμπέρασμα πρέπει να συνάγουμε από αυτή της την τακτική; Και όταν μάλιστα σε μια από τις τελευταίες Navtex συνδυάζει κυριαρχία με ναυσιπλοΐα, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Με χαμηλούς τόνους πάντοτε. Τολμώ να πω με ευγένεια. Αλλά το υφέρπον επιχείρημα είναι εκεί και δεν δικαιούμεθα να το αγνοούμε. Και όταν προγραμματίζουμε για δεκαετία, μπροστά από τώρα, δηλαδή και μετά από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία, πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις".

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας δεν παρέλειψε να δηλώσει την ανησυχία του.

Διαβάστε Επίσης

"Είχε την καλοσύνη συνάδελφος να με ρωτήσει αν ανησυχώ. Ναι ανησυχώ. Όταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου, τα οποία διατυπώνουν ισχυρισμούς ασύμβατους με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έστω και sotto voce, εγώ ανησυχώ και έχω υποχρέωση να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία, πώς η χώρα θα έχει τη δυνατότητα, υπό τις πληθυσμιακές και οικονομικές συνθήκες, να διατηρήσει αλώβητη την εθνική της κυριαρχία. Και αν δεν το κάνω αυτό, τότε εγκληματώ", είπε ο Νίκος Δένδιας.

Αναφέρθηκε ωστόσο και στο διάστημα "σχετικής ηρεμίας", το τελευταίο χρονικό διάστημα.

"Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Όμως από την άλλη δεν μπορούμε και να μην εκμεταλλευτούμε, με τον δέοντα τρόπο, αυτό το διάστημα ηρεμίας, σχετικής ηρεμίας, το οποίο απολαμβάνουμε. Είναι καλοδεχούμενο και εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, ώστε αυτό να διατηρηθεί. Εγώ είδα τον Τούρκο συνάδελφό μου στις Βρυξέλλες, εδώ και τρεις μέρες, και του ζήτησα να διατηρηθεί το κλίμα. Του ζήτησα να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί σε οξύνσεις. Διότι εμείς πάντοτε επιζητούμε την ηρεμία, ώστε να υπάρχει πλαίσιο διαλόγου. Αλλά χρειάζονται δύο γι΄αυτό. Δεν μπορούμε μόνοι μας εμείς", είπε ο Νίκος Δένδιας.

Σε σχέση με τον εξοπλισμό των νησιών, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα, καμία πιθανότητα, να μείνουν τα νησιά ανυπεράσπιστα", και "μπορεί να διατυπώνονται από την πλευρά της 'Αγκυρας, όποιοι και όσοι ισχυρισμοί" αλλά "η αντίληψη περί της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, όταν υφίσταται στόλος εισβολής στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, δεν αντέχει σε καμιά κριτική και δεν χρειάζεται σε καμιά απάντηση, αντιβαίνει στην ανθρώπινη λογική".

Αναφερόμενος στα F35, o υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι "βρισκόμαστε σε πολύ αρχική φάση" και καταρχήν "δεν βιαζόμαστε", "υπάρχει η αποδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης να μας πωληθούν έως και 40 F35", "αλλά το ερώτημα πόσα θα πρέπει να πάρουμε, πόσα χρειαζόμαστε, τι εξοπλισμό έχουν, είναι προϊόν της εργασίας προτεραιοποίησης, αναγκών, των Γενικών Επιτελείων".

F-35

Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός είναι εισήγηση των Γενικών Επιτελείων, και τελικά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς την πολιτική ηγεσία, γιατί ο υπουργός "δεν είναι ούτε παριστάνει τον στρατάρχη", γιατί ο υπουργός δεν είναι εκείνος που γνωρίζει αλλά είναι εκείνος που δέχεται εισηγήσεις, και με τη σειρά του τις πηγαίνει στο ΚΥΣΕΑ και διατυπώνει την άποψή του και τη θέτει υπό την κρίση της εθνικής αντιπροσωπείας.

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση "Ασπίδες", ζήτημα που τέθηκε από πολλούς βουλευτές, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε: "αν υπάρχει μέλλον για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έγκειται στη δυνατότητα της ΕΕ να έχει αμυντικό βραχίονα. Όχι κατ΄αντιδιαστολή προς το ΝΑΤΟ. Όμως αποδέχομαι απολύτως την άποψη του Προέδρου Μακρόν, για αυτόνομο αμυντικό βραχίονα, ο οποίος θα μπορεί να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Αυτό δεν γίνεται εξ ουρανού. Γίνεται μέσα από διαδικασία ωρίμανσης. Και αν υπάρχει μια χώρα στον πλανήτη, η οποία έχει συμφέρον να υπάρχει αμυντικός βραχίονας της ΕΕ, διακριτός και αυτόνομος, αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα. Υπό την έννοια αυτή, υπήρξα πρωτεργάτης της επιχείρησης "Ειρήνη" και της επιχείρησης "Ασπίδες". Και πετύχαμε, μέσα από διαπραγμάτευση με τους Γάλλους και τους Ιταλούς, το στρατηγείο αυτής της επιχείρησης να είναι στη Λάρισα, υπό Έλληνα αξιωματικό. Ο επιχειρησιακός διοικητής θα είναι από άλλη χώρα".

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η επιχείρηση αυτή δεν είναι επιθετική αλλά σκοπό έχει την προστασία των πλοίων που διαπλέουν τη συγκεκριμένη περιοχή. "Αν ακυρωθεί το Σουέζ ακυρώνεται ο Πειραιάς και ακυρώνεται η χώρα μας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ως κόμβος", είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: "εμείς δεν παίρνουμε θέση στο θέμα των Χούθι. Αμφισβητούμε όμως το δικαίωνα οποιουδήποτε να βάλλει κατά των πλοίων μας, κατά των ευρωπαϊκών πλοίων και όσων πλοίων διαπλέουν αυτή την περιοχή και έρχονται στα λιμάνια μας", είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Διαβάστε Επίσης

Η Τουρκία υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με την Αλβανία

Την ίδια ώρα, έξι συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και συμφωνία-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, υπέγραψαν σήμερα Τουρκία και Αλβανία κατά την επίσημη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Άγκυρα.

Στην τουρκική πρωτεύουσα ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι δύο ηγέτες προήδρευσαν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αλβανίας. Ο Έντι Ράμα έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο με επίσημη τελετή, έφιππο άγημα και 21 κανονιοβολισμούς.

Στις από κοινού δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι αντήλλαξε απόψεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό για τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις. "Η Τουρκία και η Αλβανία είναι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τη στενή μας συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και τον στρατιωτικό τομέα. Η συμφωνία πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας είναι η πιο συγκεκριμένη εκδήλωση αυτής της βούλησης", δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη συνεργασία της Αλβανίας όσον αφορά στην αντιμετώπιση των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, της οργάνωσης FETO όπως αναφέρεται στην Τουρκία, τους οποίους η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. "Γνωρίζουμε και εκτιμούμε την ευαισθησία του κ. πρωθυπουργού στον αγώνα κατά της FETΟ. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτό το σατανικό δίκτυο, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δηλητηριάσει τις σχέσεις μας, να πετύχει το στόχο του", τόνισε.

Στη διμερή συνεργασία έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών από το 1 δισεκ. δολάρια που είναι σήμερα στα 2 δισεκ. δολάρια. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία ανέρχονται στα 3,5 δισεκ. δολάρια και δραστηριοποιούνται πάνω από 600 εταιρείες, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο νοσοκομείο που έχτισε η Τουρκία στην Αλβανία: "Είχαμε δώσει την υπόσχεση ότι θα χτίζαμε ένα νοσοκομείο στην Αλβανία μέσα σε τρεις μήνες. Βάλαμε ένα στοίχημα με τον κ. Ράμα για το θέμα αυτό. Δόξα τω Θεώ, χτίσαμε το νοσοκομείο μας σε χρόνο ρεκόρ τριών μηνών. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε μαζί αυτό το νοσοκομείο, όπου ασθενείς από κάθε περιοχή της Αλβανίας θα βρίσκουν θεραπεία".

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στη συνεργασία της χώρας του με την Τουρκία, λέγοντας: "Θα ήθελα να επαναλάβω ότι για την Αλβανία, το Κόσοβο και τους Αλβανούς υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα κάθε φορά που μιλάμε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτές οι τρεις σημαντικές στιγμές θα παραμείνουν στην εθνική μας μνήμη, όπως σήμερα και αύριο".

Το πρώτο από αυτά, ανέφερε, είναι η αναγνώριση από την Τουρκία του Κοσόβου, μόλις αυτό ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. "Χάρη σε εσάς και την κυβέρνησή σας, το Κόσοβο αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη δημοκρατία. Λίγα λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του στο ίδιο του το Κοινοβούλιο, αναγνωρίστηκε από το κράτος σας" είπε.

Δεύτερον, "όταν η Αλβανία συγκλονίστηκε από σεισμό με πολύ σοβαρές συνέπειες, ήσασταν ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί μας", δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο Ερντογάν του είπε πως "όσο υπάρχει η Τουρκία, η Αλβανία δεν είναι μόνη" και στη συνέχεια η Τουρκία έχτισε 500 διαμερίσματα. Η τρίτη στιγμή που, σύμφωνα με τον Έντι Ράμα, η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό της Αλβανίας ήταν την περίοδο της πανδημίας.

Τέλος, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και εκείνος στη λειτουργία του τουρκικού νοσοκομείου στην Αλβανία, χαρακτηρίζοντάς το πρότυπο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, καθώς και στο έργο του τουρκικού ιδρύματος Maarif στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως και στην παρουσία του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU) στα Τίρανα.

Εκτός από τη συμφωνία-πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας, Τουρκία και Αλβανία υπέγραψαν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μνημόνιο για τη συνεργασία στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας, πρωτόκολλο για τη συνεργασία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων των δύο χωρών, μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της αειφόρου διαχείρισης των δασών και των προστατευόμενων περιοχών, συμφωνία για την αναπτυξιακή συνεργασία και το καθεστώς του Γραφείου Συντονισμού του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TIKA) στην Αλβανία και μνημόνιο για την περιβαλλοντική συνεργασία.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ 22 Απρ 2024 | 11:27

Η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX ως απάντηση σε ελληνική άσκηση στο Καστελλόριζο

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX ως απάντηση σε NAVTEX της Ελλάδας για πραγματοποίηση άσκησης στην περιοχή της θάλασσας του Καστελλορίζου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 21 Απρ 2024 | 12:32
ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 20 Απρ 2024 | 20:46

Συνάντηση Ερντογάν με τον επικεφαλής της Χαμάς: "Το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για την καταπίεση των Παλαιστινίων"

H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά της ανακοίνωσης του Κατάρ ότι επανεξετάζει τη στάση του όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στον πόλεμο της Γάζας.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΕΛΕΡΗΣ 20 Απρ 2024 | 16:36

Γιος Φρέντι Μπελέρη: Ιστορική η υποψηφιότητα του πατέρα μου - Δεν έχει υπάρξει ξανά βορειοηπειρώτης στο ευρωκοινοβούλιο

Ο γιος του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος, τόνισε ότι "τους τελευταίους 11 μήνες έχουμε δεχθεί πολλές απειλές, έχουμε σχεδόν κανιβαλιστεί στα αλβανικά ΜΜΕ".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 20 Απρ 2024 | 15:19

Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος σε λίγα χρόνια - Στο τραπέζι αλλαγές στη θητεία

Για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Άμυνας επισήμανε ότι "η νηνεμία επί του πεδίου είναι σαφώς καλοδεχούμενη"

ΣΤΙΣ 13 ΜΑΙΟΥ 19 Απρ 2024 | 15:34
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 19 Απρ 2024 | 12:48

Μητσοτάκης από Λέσβο: Με τη Visa Express οι αφίξεις Τούρκων τουριστών αυξήθηκαν κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με επισκέπτες από την Τουρκία που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στη Μυτιλήνη και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης visa.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 18 Απρ 2024 | 19:00

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία: Μόλις 8 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική Τουρκία.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 18 Απρ 2024 | 17:18

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με Ερντογάν στην Άγκυρα - Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας στα θαλάσσια πάρκα

"Κλείδωσε" η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός για την αντίδραση της Τουρκίας με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 18 Απρ 2024 | 16:23
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 18 Απρ 2024 | 14:47

Παύλος Μαρινάκης για θαλάσσια πάρκα και τουρκικές αντιδράσεις: Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

"Η χώρα μας πιστεύει βαθιά στην επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας" τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης

ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΞΑΦΝΙΚΑ 18 Απρ 2024 | 13:41

Χαλάει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά: Η Αγκυρα επιστρέφει στη ρητορική των "γκρίζων ζωνών" με ανακοίνωση του υπ. Αμυνας

Μετά τις δηλώσεις Τσελίκ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας επιστρέφει στην προκλητική ρητορική

ΝΕΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΕΝΤΑΣΗΣ 18 Απρ 2024 | 07:38

Τα θαλάσσια πάρκα ανάβουν φωτιές στα ελληνοτουρκικά πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Έντονη αντίδραση της Τουρκίας σχετικά με τα σχέδια της Αθήνας για την δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.