Follow us

Άννα Απέργη για τη Μαρίνα Γαλανού: Η συγκινητική ανάρτησή της για τη βοήθεια από Δημητριάδη

"Έχω την ανάγκη να γράψω όχι ως ΣΥΔ, αλλά ως Άννα, ως άνθρωπος....", σημειώνει στην ανάρτησή της η οποία στη συνέχεια αναφέρεται σε όλους όσοι βρέθηκαν δίπλα στη Μαρίνα Γαλανού το τελευταίο διάστημα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μαρίνα Γαλανού

Mε ένα μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επικεφαλής του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Άννα Απέργη, αναφέρεται στην απώλεια της Μαρίνας Γαλανού που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο.

"Έχω την ανάγκη να γράψω όχι ως ΣΥΔ, αλλά ως Άννα, ως άνθρωπος....", σημειώνει στην ανάρτησή της η οποία στη συνέχεια αναφέρεται σε όλους όσοι βρέθηκαν δίπλα στη Μαρίνα Γαλανού το τελευταίο διάστημα.

"Στο πλευρό μου είχα κάποιους ανθρώπους που με στήριζαν και που μου έδιναν δύναμη, ξέροντας ότι και η δική μου υγεία δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση της, μιας και είχα νοσηλευτεί με εμφραγματικό επεισόδιο λίγο διάστημα πριν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν άλλοι από τον Γιώργο Σταμάτη, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Αλέξη Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού και μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, τον Γρηγόρη Δημητριάδη Γεν. Γραμματέα του Πρωθυπουργού και τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη μας τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο", αναφέρει η κυρία Απέργη.

Διαβάστε Επίσης

"Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκεί δίπλα στη Μαρίνα εκείνες τις πολύ δύσκολες στιγμές που πάλευε για να κρατηθεί στη ζωή, αν και δεν το ήξερε η ίδια μιας και από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον", τονίζει επιπροσθέτως η Άννα Απέργη.

Διαβάστε Επίσης

Η ανάρτησή της

Έχω την ανάγκη να γράψω όχι ως ΣΥΔ, αλλά ως Άννα, ως άνθρωπος....

Πολλές φίλες και πολλοί φίλοι, από τότε που έφυγε η Μαρίνα μας, αναρωτήθηκαν για το πως η είδηση του θανάτου της, δεν έγινε γνωστή από το ΣΥΔ, αλλά αρχικά από τη σελίδα του Αλέξη Πατέλη στο Facebook και εν συνεχεία από τον Βασίλη Σωτηρόπουλο.

Από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, που η Μαρίνα νοσηλεύτηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο και μέχρι την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου που έφυγε και ξεκουράστηκε, βρισκόμουν συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της Θάνο στο νοσοκομείο και όπως καταλαβαίνεται όχι στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Από εκείνη την Τετάρτη λοιπόν, μέχρι και την Παρασκευή (πέραν των παιδιών του ΣΥΔ), στο πλευρό μου είχα κάποιους ανθρώπους που με στήριζαν και που μου έδιναν δύναμη, ξέροντας ότι και η δική μου υγεία δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση της, μιας και είχα νοσηλευτεί με εμφραγματικό επεισόδιο λίγο διάστημα πριν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν άλλοι από τον Γιώργο Σταμάτη, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον Αλέξη Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού και μέλος της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+, τον Γρηγόρη Δημητριάδη Γεν. Γραμματέα του Πρωθυπουργού και τον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη μας τον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο.

Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκεί δίπλα στη Μαρίνα εκείνες τις πολύ δύσκολες στιγμές που πάλευε για να κρατηθεί στη ζωή, αν και δεν το ήξερε η ίδια μιας και από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, μιλούσα στο τηλέφωνο με την Καθηγήτρια του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ Δήμητρα Κογκίδου, η οποία επίσης από εκείνη την ημέρα και μέχρι και σήμερα με στηρίζει απίστευτα. Κάποια στιγμή της είπα ότι με παίρνουν απ το νοσοκομείο και κλείσαμε αμέσως το τηλέφωνο. Ήταν η στιγμή που άκουσα την μαύρη είδηση.

Πήρα τον Θάνο και φύγαμε στο νοσοκομείο, ενώ αμέσως ενημέρωσα τον Αλέξη, τον Βασίλη και τον Γιώργο.

Με το που έκανε ο Αλέξης Πατέλης δημόσια γνωστή την είδηση του θανάτου της Μαρίνας, με πήραν στο τηλέφωνο τέσσερεις γυναίκες, τέσσερεις φίλες που πάντα ήταν στο πλευρό του ΣΥΔ. Η Ελένη Τσετσέκου, Επικεφαλής του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού & Ταυτότητας Φύλου του ΣτΕ, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου, η Έλλη Βαρχαλαμά από την ΕΕΔΑ και η π. βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, οι οποίες από εκείνη την μαύρη Παρασκευή βρίσκονται επίσης δίπλα μου.

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν που προανέφερα, οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, που ήταν εκεί και στήριξαν την Μαρίνα όχι μόνο στα τελευταία, στα δύσκολα, αλλά και όσο ήταν εν ζωή.

Η Μαρίνα ένα από τα πολλά πράγματα που κατάφερε να μας μάθει είναι πως όταν μιλάμε για ανθρώπους δεν χωράνε χρώματα και ετικέτες, και πως οι ανθρώπινες σχέσεις δεν έχουν ιδεολογίες.

Γνωρίζοντας ότι αυτό το post ίσως δυσαρεστήσει ή δυσανασχετήσει κάποιους, ενώ άλλοι θα σκεφτούν διάφορες κακίες μέσα στη μιζέρια που τους διατρέχει, θα πω τούτο και το κλείνω, δεν με αφορά η άποψη τους.-

Ποια ήταν η Μαρίνα Γαλανού

Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.

Είχε γεννηθεί στον Πειραιά όπου και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον ακτιβισμό λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά από περιστατικά στα οποία υπήρξε θύμα διακρίσεων ως τρανς γυναίκα, ιδιαίτερα στον χώρο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ). Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ήταν συγγραφέας δύο βιβλίων, "Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις" και "Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου", αρθρογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ενώ είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς θεμάτων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τέλος είχε οριστεί απ’ την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τον Νοέμβριο του 2019.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ 05 Δεκ 2022 | 20:07

Σκρέκας: Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πιο  δύσκολος - Τώρα είναι η ώρα για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο Κ. Σκρέκας επανέλαβε την κριτική κατά της ΕΕ για καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων της οποίας - όπως τόνισε - βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 05 Δεκ 2022 | 19:58

Μπακογιάννης: Η Αθήνα δεν είναι αποθήκη, να γίνεται τροφοδοσία στα καταστήματα μετά τις 21:00, όπως στην Ευρώπη

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3 είπε πως δεν είναι τιμωρία η αλλαγή ωραρίου τροφοδοσίας. "Να μην γίνεται 09:00 με 21:00".

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 05 Δεκ 2022 | 19:33
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 05 Δεκ 2022 | 19:24

Στα Τίρανα αύριο ο Μητσοτάκης για τη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων - Συναντήσεις με Ράμα και Αναστάσιο

Μεθαύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη.

“H OΥΚΡΑΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΟΥΣ S-300” 05 Δεκ 2022 | 18:48

Παναγιωτόπουλος για υποκλοπές: "Ο τρόπος που βλέπει το φως δεν με πείθει- Επιφυλάσσομαι μην βρεθώ κι εγώ σε λίστα"

Συνέντευξη στο Action24 έδωσε ο Υπ. Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τόνισε πως το νέο έτος θα παραλάβει η Ελλάδα 6 Rafale, μίλησε για τις Belh@arra και τις κορβέτες και επεσήμανε πως η Τουρκία δεν θα αλλάξει τον αναθεωρητισμό της ούτε μετά τις εκλογές.

ΤΟΥΡΚΙΑ 05 Δεκ 2022 | 18:39

"Καρφιά" Τσαβούσογλου σε Δένδια: "Όπου κι αν πάμε, τρέχει από πίσω, να είναι καλά ο παλιός μου φίλος"

"Είναι προβληματισμένοι" οι Έλληνες ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Καζακστάν.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 05 Δεκ 2022 | 17:45

Τσίπρας από Φλώρινα: Όρος επιβίωσης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις έφτασε στο δημαρχείο της Φλώρινας.

ΓΙΑ ΤΟΝ 16ΧΡΟΝΟ ΡΟΜΑ 05 Δεκ 2022 | 17:04

Σπίρτζης κατά Θεοδωρικάκου: Μαζέψτε επιτέλους τους ανεκπαίδευτους "σερίφηδες" που έχετε βγάλει στους δρόμους

Για ανεκπαίδευτους και επικίνδυνους αστυνομικούς "του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη" κάνει λόγο ο Χρήστος Σπίρτζης.

ΜΥΛΟΣ 05 Δεκ 2022 | 15:24

Το σχόλιο του Πρετεντέρη για τον Ναύαρχο Αποστολάκη, τον (σωστό) Τσακαλώτο και τον Εμφύλιο- Η απάντηση του (λάθους) Τσακαλώτου

Το σχόλιο του Γιάννη Πρετεντέρη στα Νέα για τον Εμφύλιο και τον στρατηγό Τσακαλώτο, προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Δεκ 2022 | 13:56

Περιοδεία Μητσοτάκη με ζιβάγκο στην Τρίπολη: "Μας αρέσει να λύνουμε τα πραγματικά προβλήματα" [εικόνες]

Πρέπει να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περιοδεία του στην Τρίπολη

"ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ" 05 Δεκ 2022 | 13:55

Ηλιόπουλος: Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να παίζει παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία

"Αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις", σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 05 Δεκ 2022 | 13:48

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης ΝΔ η υπονόμευση του ΕΣΥ

Να στηρίξουμε τον βασικό πυλώνα του κοινωνικού κράτους, όπως κάνουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στο ΕΣΥ.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ 05 Δεκ 2022 | 13:11

Νέο μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Ο αναθεωρητισμός δε θα γίνει ανεκτός τον 21ο αιώνα

Ο αναθεωρητισμός δε θα γίνει ανεκτός τον 21ο αιώνα σημείωσε ο Νίκος Δένδιας από το Καζακστάν.