Ανοιγμα Τσίπρα σε ψηφοφόρους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Συνέντευξη στο «Βήμα»- Μιλάει για κυβέρνηση με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ- Ανοιγμα και σε συντηρητικές επαγγελματικές ομάδες, όπως τα Σώματα Ασφαλείας

anoigma-tsipra-se-psifoforous-nd-kai-pasok
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πολιτική συνέντευξη δίνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η Αριστερά θα ενώσει τους Ελληνες/Δεν θα συγκροτήσω κυβέρνηση μόνο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

 Θα επιδιωχθούν πολιτικές συνεργασίες με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπεται στην πολιτική δύναμη που θα συσπειρώσει όλες τις υγιείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου», αναφέρει σε μια αποστροφή του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει επίσης πολιτικό άνοιγμα στους συντηρητικούς πολίτες, σε προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη όμως και σε επαγγελματικούς κλάδους που ως τώρα μικρή σχέση είχαν με την Αριστερά (στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας). Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι έχει έτοιμο το μοντέλο διακυβέρνησης, που θα γίνει γνωστό πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

-Για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ: Παρότι βέβαιος για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι μια κομματική ‘κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ’, αλλά μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τούτο σημαίνει ότι θα επιδιωχθούν πολιτικές συνεργασίες με προσωπικότητες και πολιτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μια κυβέρνηση, προσθέτει, που αποτελείται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικότητες κύρους, εξωκοινοβουλευτικούς και εξειδικευμένους τεχνοκράτες, εν τέλει από ανθρώπους που θα συνδυάζουν την ικανότητα με την εντιμότητα. «Η Αριστερά θα ενώσει τους Έλληνες», δεσμεύεται, πόσο μάλλον που η ενότητα είναι όρος επιβίωσης και νίκης στη σημερινή κρίση χρέους, υπογραμμίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και τους πολίτες με πιο συντηρητικές επιλογές, διότι τα μεσαία στρώματα έπαψαν πια να εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ

-Για τον προσδιορισμό του ΣΥΡΙΖΑ: «Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Θα έπρεπε να εφεύρουμε μία δύναμη που θα μπορούσε να συσπειρώνει τις υγιείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε ένα εθνικό σχέδιο σκληρής διαπραγμάτευσης για τη σωτηρία της χώρας», σημειώνει επί λέξει και σε άλλο σημείο ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ επαναπατρίζει του Αριστερούς στην Αριστερά. Εκφράζει όμως και τους πολίτες με πιο συντηρητικές επιλογές, διότι τα μεσαία στρώματα έπαψαν πια να εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ».

-Για τον εαυτό του: Δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει.

-Για τα  πολιτικά σενάρια: Ο Αλέξης Τσίπρας αναγορεύει τις ευρωεκλογές ως εφαλτήριο  πολιτικών εξελίξεων,  υπό την έννοια ότι την επομένη ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την απόφαση αν θα συνεχίσει  να κυβερνά χωρίς λαϊκή στήριξη και με το φόβο ...αντικατάστασής του από τη ‘γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως σημειώνει, ή αν αντιθέτως, αν θα υποχρεωθεί να πάει σε εθνικές εκλογές. Στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου, η Προεδρική εκλογή είναι το απώτατο όριο.

-Για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης: Υπόσχεται ότι θα έχει μικρότερο και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, με πάταξη της γραφειοκρατίας και περιστολή των διοικητικών δαπανών. Αποκαλύπτει δε, ότι πριν ορκιστεί η κυβέρνηση, θα υλοποιηθεί το νέο πρότυπο, αφού είναι ήδη έτοιμες οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.

-Για τις υποσχέσεις προς τους πολίτες: Υπόσχεται επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, ελάφρυνση αγροτών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, στήριξη των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, των δικαστικών αλλά και των επαγγελματιών σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

Δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε, αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον

-Για το τι θα κάνει μόλις εκλεγεί: Θα ζητήσει έκτακτη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., με θέμα την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους. Τα γεωπολιτικά και ενεργειακά πλεονεκτήματα της χώρας θα αξιοποιηθούν ως χαρτιά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

-Για το ευρώ: «Δεν μπορεί από τη μια να είμαι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη να επιδιώκω την αποχώρηση από την ευρωζώνη», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτει όμως, «δεν θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, ούτε όμως θα διστάσουμε να τις κάνουμε, αν τις επιβάλλει το εθνικό συμφέρον».

-Για την οικονομία: Θεωρεί ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι στο... κενό, συνεπώς το κενό μπορεί να καλυφθεί μόνο με «νέα περικοπή χρέους». Θέτει επίσης θέμα αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

-Για τις θεσμικές αλλαγές: σε ερώτημα, ειδικότερα, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήσει γάμο ομοφύλων, απαντά γενικά για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ατομικών δικαιωμάτων. Θέμα πάντως που συναρτάται, όπως διευκρινίζει, από τους πολιτικούς συσχετισμούς, ενώ σε κάθε περίπτωση θα είναι θέμα που θα τεθεί μετά τη σταθεροποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook