«Αντάρτες» και εφεδρείες στην κρίσιμη ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

Το παζλ της αποψινής κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή- Ποιοί είναι επίφοβοι να καταψηφίσουν και ποιοι οι πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση- Γιατί το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί περισσότερο το Μαξίμου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή επικρατεί στην κυβέρνηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αφού λόγω του γάλακτος ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδύνευσε να καεί στους ....72 βαθμούς.

Οι συγκρούσεις για το γάλα αλλά και γι άλλες μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακείων γίνονται με το βλέμμα των κυβερνητικών βουλευτών στις εκλογές, με στόχο να καταγραφούν ως υπερασπιστές φιλολαϊκών μέτρων

Τα πέρα δώθε του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τις διατάξεις που αφορούν το γάλα αναζωπύρωσαν τα μέτωπα αντίδρασης στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει εκ νέου μετά από παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, να ενσωματωθούν οι αλλαγές του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη για το γάλα στο πολυνομοσχέδιο.

Οι συγκρούσεις για το γάλα αλλά και γι άλλες μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακείων γίνονται με το βλέμμα των κυβερνητικών βουλευτών στις εκλογές, με στόχο να καταγραφούν ως υπερασπιστές φιλολαϊκών μέτρων.

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ και σε ομιλίες των βουλευτών του γίνεται αναφορά για την πολιτική των Ζαππείων με ευθείες βολές κατά του Αντώνη Σαμαρά σε μία προσπάθεια επανασυσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένει την λύτρωση από το μαρτύριο του ...γάλακτος με την κατάθεση της τροποποιημένης διάταξης όπως συμφωνήθηκε από τις διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρη Κουκουλόπουλου και εκπροσώπων της ΚΟ της ΝΔ.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο και κυρίως η πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν εφησυχάζει μέχρι τελευταία στιγμή αφού στην κόκκινη ζώνη των υποψήφιων να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο, εάν δεν ενσωματωθούν οι «προτάσεις Τσαυτάρη» είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης, Μιχάλης Κασσής και Νίκος Σηφουνάκης. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων και την κυβερνητική διαβεβαίωση ότι θα ενσωματωθούν όλες οι προτεινόμενες αλλαγές, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την βεβαιότητα ότι δεν θα έχουν διαρροές στην ψηφοφορία, χωρίς όμως να αποκλείουν και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Χρήστος Αηδόνης φέρονται αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν την διάταξη, με την προϋπόθεση ότι έχει ενσωματωθεί οι αλλαγές που έχει εισηγηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Νέα δεδομένα δημιουργεί και η στάση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου ο οποίος αναμένεται να απέχει από την ψηφοφορία ενώ ερωτηματικό υπάρχει για την τελική στάση που θα κρατήσει ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Στη Νέα Δημοκρατία και το Μαξίμου φοβούνται περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, παρά πιθανές διαρροές από “γαλάζιους” βουλευτές κατά την κρίσιμη, αποψινή ψηφοφορία. Μπορεί βουλευτές όπως οι Αλέξανδρος Κοντός και Γιώργος Καλατζής να έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, ωστόσο το εντατικό “μασάζ” των τελευταίων 24ώρων – και οι δημοσκοπικοί οιωνοί ανάκαμψης του κόμματος – φαίνονται να έχουν αμβλύνει τις εντάσεις. Η περίπτωση του κ. Καλατζή θεωρείται πιο ιδιαίτερη, καθώς είναι ο ίδιος φαρμακοποιός και το μέτωπο των φαρμάκων έχει γίνει πολύ σκληρό πλέον, ωστόσο στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο αντυιπρόεδρος της Βουλής δεν θα ρισκάρει οποιοδήποτε τραύμα στην κυβερνητική συνοχή.

Υπό το σκηνικό αυτό, η αγωνία του Μαξίμου εστιάζει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ, τον «αδύναμο» κρίκο της συγκυβέρνησης καθώς ο Αντώνης Σαμαράς κατανοεί πλέον πλήρως ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μεγάλη δυσκολία να ελέγξει τους βουλευτές του

Αλλωστε, και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Μπούρας που κάλεσαν σε συζητήσεις έναν-έναν τους “επίφοβους” βουλευτές έχουν στείλει καθησυχαστικά μηνύματα στο πρωθυπουργικό γραφείο, υπό την αίρεση βεβαίως πάντα της όποιας απρόβλεπτης έκπληξης.

Υπό το σκηνικό αυτό, η αγωνία του Μαξίμου εστιάζει και πάλι στο ΠΑΣΟΚ, τον «αδύναμο» κρίκο της συγκυβέρνησης καθώς ο Αντώνης Σαμαράς κατανοεί πλέον πλήρως ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μεγάλη δυσκολία να ελέγξει τους βουλευτές του. Εξ ου και προέκυψε, άλλωστε, η πρωθυπουργική στήριξη τη νύχτα της Παρασκευής όταν απειλήθηκε η εμπλοκή στη ρύθμιση για το γάλα με την άρνηση υπογραφής του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο οποίος έδωσε αμέσως εντολή στον Δημήτρη Σταμάτη να καλέσει τον κ. Τσαυτάρη στο Μαξίμου. Στη συνάντηση δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η ρύθμιση για το γάλα στην τελική της μορφή θα είναι εκείνη που ήδη είχε προτείνει ο κ. Τσαυτάρης και είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση – γεγονός, που επέτρεψε να υπογραφεί το νομοσχέδιο έστω και στο «παρά πέντε» και να αποφευχθεί μείζον εμπλοκή με τα χρονοδιαγράμματα ψήφισής του.

25 Φεβ 2020 | 14:08

Κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ στη Λέσβο

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η ένταση από τα νησιά λόγω της έναρξης κατασκευής των κλειστών κέντρων.

NOVARTIS 25 Φεβ 2020 | 12:16

Νέα ένταση στην προανακριτική: Η Τουλουπάκη κρύβει έγγραφα από τους βουλευτές

H κ. Τουλουπάκη αρνήθηκε να αποστείλει συγκεκριμένα σημαντικότατα έγγραφα που σχετίζονταν με την αλληλογραφία που είχε με το FBI.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 24 Φεβ 2020 | 19:46

Βουλή: Πέρασε το νομοσχέδιο για την πρόσβαση των εντυποαναπήρων σε πνευματικά έργα

Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, "Ναι" ψήφισαν όλα τα κόμματά, πλην του ΚΚΕ, που δήλωσε "παρών"

23 Φεβ 2020 | 08:30

Ποιοι βουλευτές πήραν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τι μάρκα - Όλη η λίστα

Οι βουλευτές μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ τριών αυτοκινητοβιομηχανιών BMW (i3), Volkswagen (Golf), Peugeot (E-208), Nissan (Leaf N).

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 21 Φεβ 2020 | 11:31

Γκάφα της εφορίας: Ζήτησε από τον Νικήτα Κακλαμάνη 11.500 ευρώ αντί για 145

"Κύριε υπουργέ μου ήρθε ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ να πληρώσω 11.500 οφειλή, ενώ το πραγματικό ποσό ήταν 145 ευρώ", παραπονέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 21 Φεβ 2020 | 11:06

Άγρια κόντρα Ραγκούση - Οικονόμου: "Δεν θα γίνουμε σικελικό κράτος"

"Και αφού τους εκπαιδεύετε για δύο -τρείς μήνες γυρίζουν με τα πιστόλια τους και πάνε στα μπαρ που διασκεδάζουν τα παιδιά μας", είπε ο κ. Ραγκούσης.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS 20 Φεβ 2020 | 14:17

Φαρσοκωμωδία: Οι βουλευτές «ερευνούν» - Οι μάρτυρες ...άφαντοι

Τα κόμματα διαφωνούν, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς διαφωνούν με τους βουλευτές και οι μάρτυρες έχουν εξαφανιστεί.

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ «ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ» 20 Φεβ 2020 | 07:22

Προανακριτική: Αποφάσεις σήμερα μετά το φιάσκο με τους μάρτυρες

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι το επόμενο βήμα μετά τα όσα συνέβησαν στην ΓΑΔΑ είναι να ζητήσει η επιτροπή να αρθεί το καθεστώς προστασίας από τους άφαντους.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 19 Φεβ 2020 | 19:01

Βουλή: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο νέο ασφαλιστικό

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό εξέφρασαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 17 Φεβ 2020 | 17:26

Kατατέθηκε το ασφαλιστικό - Τι αλλάζει σε μισθούς & συντάξεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυαναμενόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ 17 Φεβ 2020 | 14:25

Χατζηδάκης: Η Λευκάδα θα ανασάνει από τα σκουπίδια- Τέλος στη δυσοσμία

Δρομολογείται οριστική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Λευκάδας. Εντός του 2020 θα υπάρξει ανάδοχος για την κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας.