"Αντάρτικο" Λεωνίδα Γρηγοράκου κατά Γεννηματά: Ζητά αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής

Το άρθρο του έχει τίτλο "Η διέξοδος για το Κίνημα Αλλαγής".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής ζητά ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος με άρθρο του στην εφημερίδα το "Βήμα".

Το άρθρο του έχει τίτλο "Η διέξοδος για το Κίνημα Αλλαγής" και σε αυτό ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, παρατηρεί ότι το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο ναδίρ της απήχησής του σήμερα.

"Το ζήτημα που τίθεται είναι καίριο: Με ποιες πολιτικές, με ποια στρατηγική, με ποια ηγεσία οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να διεκδικήσουν με αποτελεσματικότητα τον ζωτικό τους χώρο;", λέει ο πρώην υπουργός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν δοθούν επαρκείς απαντήσεις, Μητσοτάκης και Τσίπρας θα διαμελίσουν την κεντροαριστερή παράταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε, αλλά δεν μπορεί. Ως εκ τούτου, με την επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλλεται και η αναζήτηση εκείνων των διαδικασιών που θα δώσουν υπόσταση και φωνή στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο που άλλοτε εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ", σημείωσε ο πρώην βουλευτής του κόμματος, προκαλώντας νέο ‘πονοκέφαλο’ στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Γρηγοράκου:

Παρακολουθώντας τον πολιτικό λόγο όλων των κομμάτων στη διάρκεια του κορωνοϊού μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Πρωτίστως, να δούμε αν εδράζεται σε ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Αν οι προτάσεις τους είναι εφικτές. Αναμφίβολα, η αντιπολίτευση οφείλει να ελέγχει, καταθέτοντας συγκεκριμένες θέσεις. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα γενικολογεί με ατεκμηρίωτα και έωλα αιτήματα.

Αξιοσημείωτο παράδειγμα, οι απόψεις του Κινήματος Αλλαγής για τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Ζητά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, αποφεύγοντας να μιλήσει για τον αριθμό τους. Και κυρίως για τον τρόπο, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα. Δεν μπαίνει στον κόπο να αναφερθεί στο πώς αυτές θα κατανεμηθούν στα κρατικά νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές. Ή στην αποζημίωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Επιπλέον, απαιτεί να ενισχυθούν οι δαπάνες για την Υγεία, επικαλούμενο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν προτείνει ακριβή χρηματοδότηση ούτε πώς θα διατεθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, αξιώνει τις μαζικές και μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ. Χωρίς να αναλύει σε ποιες δομές πρέπει να γίνουν αυτές, ποια η κατανομή τους μεταξύ ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ποιες ειδικότητες γιατρών χρειαζόμαστε άμεσα. Και στο θέμα αυτό προσπερνά το δημοσιονομικό κόστος, χωρίς να εντάσσει τους διορισμούς σε ένα χρονοδιάγραμμα.

Εύλογα οι πολίτες που αγωνιούν για τις επιπτώσεις της πανδημίας διερωτώνται για το αν οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Ή αν απλώς συνιστούν μια άσκηση πλειοδοσίας που αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό. Αβίαστα, λοιπόν, ανακύπτει το ερώτημα: Μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να διεκδικήσει αυτόνομο και αυθύπαρκτο ρόλο, στην τωρινή πολιτική σκηνή της χώρας, με ευχολόγια, βερμπαλισμούς και με αθεμελίωτες εξαγγελίες; Πόσω μάλλον με την ακατάσχετη παρελθοντολογία!

Επικαλείται διαρκώς τον Γιώργο Γεννηματά, αγνοώντας, μάλιστα, επιδεικτικά τον Παρασκευά Αυγερινό. Έναν συγκροτημένο και σεμνό άνθρωπο που δεν επιχείρησε να οικειοποιηθεί το έργο του στην Υγεία, υποκαθιστώντας το κόμμα του.

Η υγειονομική κρίση αφυπνίζει μνήμες και συνειδήσεις. Το σημαντικότερο, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μάθουν για τη συνδρομή και συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, ιδιαίτερα με τη θεμελίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Άλλωστε, για το έργο του αυτό επιβραβεύτηκε σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου άφησε το αποτύπωμά του, φωτίζοντας την ξεχασμένη πλευρά της κοινωνίας. Δεν έθεσε μόνο τέλος στο μετεμφυλιακό κράτος, διεύρυνε και την κοινωνική βάση της εξουσίας. Ο Κώστας Σημίτης, συνδυάζοντας πολιτική εμπειρία και τεχνοκρατική γνώση, έβαλε την Ελλάδα στον πυρήνα των προηγμένων χωρών της Ευρώπης. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και τα έργα υποδομής είναι δικά του επιτεύγματα. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και αδιαφορώντας για το προσωπικό τους, προστάτευσαν τον τόπο από την άτακτη χρεοκοπία. Ο πρώτος ως φορέας μιας κοσμοπολίτικης αντίληψης με σύγχρονες προτάσεις. Ο δεύτερος με πολιτικό βάθος και με διαχειριστική επάρκεια.

Η προσφορά και η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι πράγματι ανεκτίμητη. Ακόμη και οι αντίπαλοί του το αναγνωρίζουν.

Σήμερα, ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο ναδίρ της απήχησής του και το ζήτημα που τίθεται είναι καίριο: Με ποιες πολιτικές, με ποια στρατηγική, με ποια ηγεσία οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να διεκδικήσουν με αποτελεσματικότητα τον ζωτικό τους χώρο; Αν δεν δώσουμε επαρκείς απαντήσεις, το βέβαιο είναι ότι Μητσοτάκης και Τσίπρας θα διαμελίσουν την κεντροαριστερή παράταξη.

Η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε, αλλά δεν μπορεί. Ως εκ τούτου, με την επιστροφή στην κανονικότητα επιβάλλεται και η αναζήτηση εκείνων των διαδικασιών που θα δώσουν υπόσταση και φωνή στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο που άλλοτε εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:02

Η σιωπή Μητσοτάκη για τις κασέτες του ΣΥΡΙΖΑ - Τι σημαίνει

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν απάντησε στην Γεννηματά για τις κασέτες του ΣΥΡΙΖΑ

«ΝΑ ΒΑΔΙΣΕΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΜΕ ΤΟΛΜΗ Ο Κ. ΚΑΜΙΝΗΣ» 03 Ιουλ 2020 | 16:30

Κόντρα στη Βουλή: Ο Μητσοτάκης κάλεσε τη Γεννηματά να μην γίνει... Τσίπρας

"Μερικές φορές κ. Γεννηματά από τις ίσιες αποστάσεις που θέλετε να κρατάτε κινδυνεύετε να σας ρουφήξει το πολιτικό κενό", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Ιουλ 2020 | 12:07

Φώφη Γεννηματά: Να μειωθεί ο ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό στο 6%

"Είμαι εδώ για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων", ανέφερε κατά την ομιλία της στη Βουλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 02 Ιουλ 2020 | 20:26

Γεννηματά: Λάθος της κυβέρνησης που δεν μείωσε το ΦΠΑ στο 6% στην εστίαση και στη διαμονή

Τι είπε για τους ελέγχους σε αεροδρόμια - σύνορα και για τα εθνικά θέματα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ 02 Ιουλ 2020 | 09:42
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ 01 Ιουλ 2020 | 10:38

Επίθεση της Γεννηματά στην κυβέρνηση για τον τουρισμό: Έπρεπε να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6%

Υποστήριξε ότι καθυστέρησαν να βγάλουν αποφάσεις για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ 30 Ιουν 2020 | 13:31
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 29 Ιουν 2020 | 20:50

Ο Φίλης διαφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα: "Δεν ζούμε νέο "βρώμικο 89""

Άλλο το ‘89 άλλο το 2020, η ιστορική αναγωγή δεν βοηθά σχολίασε ο Νίκος Φίλης είπε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» 400.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 29 Ιουν 2020 | 11:56

Επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στον πρωθυπουργό για οικονομία και εργασιακά

"Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί την εργασία και την οικονομία σε νέα αδιέξοδα".

ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ 28 Ιουν 2020 | 11:40

ΚΙΝΑΛ για NOVARTIS: Σκάνδαλο φαρμακευτικής δαπάνης και σκευωρία κατά των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ

"Η επιμονή σε μεθοδεύσεις και λαθροχειρίες, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να εκθέτουν περαιτέρω τους σκευωρούς", επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:15

Γεννηματά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τελικά μόνο "αυταπάτες" αλλά και απάτες

"Η κυβέρνηση τους λειτουργούσε ως "μαγαζί" με παράλληλα "παραμάγαζα" του σκοτεινού και βαθέως κράτους της Δεξιάς", υποστηρίζει.

26 Ιουν 2020 | 18:27

Γεννηματά από Φλώρινα: "Η αγορά στενάζει και η κυβέρνηση ασχολείται με τους λίγους και τους ισχυρούς"

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν αποδέχθηκε την πρόταση της για την σύγκλιση συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής

"Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ" 26 Ιουν 2020 | 10:25

ΚΙΝΑΛ για Novartis: Έπεσε στο κενό η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού που έστησε με την βαθιά Δεξιά

"Ο λαός θα τους κρίνει. Και αυτοί που πρωτοστάτησαν στο παραδικαστικό θα απολογηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.