Αντιδράσεις για το φλερτ μεταξύ Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Τσίπρα

Οι νεολαίοι των ευρωπαίων σοσιαλιστών (PES activists) στην Ελλάδα στέλνουν επιστολή στον Gianni Pittella, αντιδρώντας στα σενάρια περί πρόσκλησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΚ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Αντιδράσεις για το φλερτ μεταξύ Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Τσίπρα

Αιχμές κατά της προσέγγισης ΕΣΚ και ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν οι PES Activists της Ελλάδας, οι νέοι ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε επιστολή που έστειλαν στον Gianni Pittella, Πρόεδρο της Κ.Ο. της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι νεαροί ακτιβιστές του ΕΣΚ αναφέρουν στην επιστολή τους για την φημολογούμενη «πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ» ότι «η Σοσιαλδημοκρατία είναι ένα ζήτημα κοινών αξιών και όχι αριθμών. Συνεπώς, υπάρχουν μια σειρά από λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την πολιτική μας οικογένεια». Θυμίζουν στον G Pitella ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται στην κυβέρνηση με τους «ακροδεξιούς, ρατσιστές και συνωμοσιολόγους» των ΑΝΕΛ και τονίζουν ότι «είναι μια αχρείαστη κίνηση αβροφροσύνης να προσφέρουμε μια θέση στην πολιτική μας οικογένεια στον άνθρωπο που τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε στα πλαίσια του συνεδρίου «Transform Europe” στη Φλωρεντία ότι «η σοσιαλδημοκρατία είναι εκτός βηματισμού της ιστορίας» και ότι «η σημερινή κρίση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ταυτόσημη με τη κρίση της Ευρώπης».

Κλείνοντας την επιστολή αφήνουν αιχμές κατά του G. Pitella σημειώνοντας ότι: «μια θέση στην οικογένειά μας αξίζουν αυτοί που μοιράζονται το κοινό μας όραμα και όχι αυτοί οι οποίοι συνέβη να κερδίσουν την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές. Στο τέλος της ημέρας, η Σοσιαλδημοκρατία είναι μια κοινή υπόθεση αξιών και όχι αριθμών. Οι αριθμοί αλλάζουν αλλά οι αξίες κάνουν τον κόσμο να αλλάξει». Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Ολόκληρη η επιστολή έχεις ως εξής:

Προς κ. Gianni Pittella, Πρόεδρο της Κ.Ο. της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αθήνα, 26η Σεπτεμβρίου 2015

Σοσιαλδημοκρατία: Υπόθεση κοινών αξιών, όχι αριθμών

Αγαπητέ Gianni,

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να σου απευθύνουμε αυτό το γράμμα όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς σου ως ηγέτη της προοδευτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και ως ενός θερμού υποστηρικτή του ελληνικού λαού και πολύ καλού φίλου των PES ACTIVISTS Eλλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στην Αθήνα στο περιθώριο του SD40, μας τόνισες ότι αναμένεις τις σκέψεις και θέσεις μας. Υπό το πρίσμα λοιπόν της φημολογούμενης «πρόσκλησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ», σου γράφουμε αυτή την επιστολή για να αναδείξουμε ένα ζήτημα θεμελιώδες για την πολιτική ταυτότητα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Πιστεύουμε ότι η Σοσιαλδημοκρατία είναι ένα ζήτημα κοινών αξιών και όχι αριθμών. Συνεπώς, υπάρχουν μια σειρά από λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την πολιτική μας οικογένεια. Λόγοι που δε σχετίζονται με τις διαφορές του μακρινού παρελθόντος αλλά συνδέονται στενά με την παρούσα πολιτική πραγματικότητα, την ιδεολογική, αισθητική, ακόμα και ηθική απόσταση μεταξύ της προόδου και του λαϊκισμού και τη συνεχιζόμενη, καθ’ όλα συνειδητή συμμαχία μεταξύ του κυρίου Τσίπρα και των ακροδεξιών ρατσιστών και συνωμοσιολόγων των ΑΝΕΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να γίνει ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έπειτα Πρωθυπουργός μετατρέποντας το κίνημα κατά της λιτότητας σε αμφισβήτηση των πιο βασικών φιλοευρωπαϊκών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ήταν ο κ. Τσίπρας εκείνος ο οποίος ονόμασε τον κ. Ολάντ «Ολαντρέου», προσπαθώντας να αποδείξει ότι η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει «πεθάνει», εκείνος ο οποίος συνέκρινε το ΠΑΣΟΚ με τη χούντα και τους υπουργούς με δικτάτορες όπως ο Πινοσέτ, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα τις στενές σχέσεις του κόμματός του με καθεστώτα αμφίβολης δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Καθ’ όλη τη μακρά ιστορία των ιδεολογιών, ήταν πάντα σημαντικό να διακρίνει κανείς τους σοσιαλιστές από τους λαϊκιστές, ακόμα και όταν οι τελευταίοι είχαν το σημαντικό πλεονέκτημα της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο. Η οκτάμηνη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μάλλον ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Αλλά αυτό που είναι πραγματικά απογοητευτικό είναι ότι προκάλεσε πόνο και δυστυχία στους ανθρώπους εκείνους που διακήρυσσε ότι θα προστατεύσει. Το αποκορύφωμα αυτής της «Πορείας προς τον Λαϊκισμό» ήταν η διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου, σε μια άνευ προηγουμένου ακατανόητη επιλογή, υπό ακραίες οικονομικές συνθήκες, με θολό ερώτημα και χωρίς καμία προετοιμασία ή χρόνο για δημοκρατικό διάλογο. Αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, την επικίνδυνη πόλωση μεταξύ των πολιτών, σε μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης, απειλώντας ανοιχτά το επίτευγμα της Ευρωζώνης, το μέλλον του λαού μας και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αν η Ελλάδα παραμένει και σήμερα μέλος στην Ευρωζώνη, αυτό οφείλεται κατά βάση στο πολιτικό σθένος και την αλληλεγγύη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να διασφαλίσουν την ενότητα, ενώ οι Συντηρητικοί ζητούσαν το Grexit και οι ευρωπαίοι αριστεριστές σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης στα εθνικά τους Κοινοβούλια.

Παρ’ όλα αυτά, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μέχρι τη συμφωνία του 3ου Μνημονίου που ακολούθησε την ψήφο του «Όχι», ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τον κύριο αντίπαλό του και το μόνιμο στόχο των επιθέσεών του. Αυτό δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε. Ως Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες, δε θα ξεχάσουμε ποτέ τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του κ. Τσίπρα απέναντι στον Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων Ευρωεκλογών, όταν δίναμε τη μάχη «πόρτα-πόρτα» για τον Μάρτιν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια των μακρών διαπραγματεύσεων για τα τρία προγράμματα διάσωσης, όταν ο Μάρτιν Σούλτς κατηγορούταν απαράδεκτα ως «νεοφιλελεύθερο όργανο της Μέρκελ».. Η σημαντική προσφορά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου δεν άλλαξε τη θέση του κυρίου Τσίπρα, καθώς επέμεινε στις κατηγορίες του εναντίον των Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ για αυτό το οποίο ήταν στην πραγματικότητα η αποτυχία της δικής του λαϊκιστικής εκδοχής της «θεωρίας παιγνίων» και η αποκάλυψη των συνεπειών των ψεμάτων του.

Ο κ. Τσίπρας, την περασμένη Δευτέρα, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το ακροδεξιό, ακραίο και συνωμοσιολογικό κόμμα των ΑΝΕΛ. Δεν ήταν υποχρεωμένος ούτε από το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε από την ιδεολογία του να πράξει έτσι. Ήταν ξεκάθαρα επιλογή του. Ενώ αδικαιολόγητα αρνούνταν κάθε συζήτηση με προοδευτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, επέλεξε να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμένο, τον άνθρωπο που κάνει καριέρα διακονώντας ότι «μας ψεκάζουν», πριν ακόμα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα και φυσικά χωρίς καμία συμφωνία για προοδευτικές πολιτικές αλλαγές. Ακόμα χειρότερα, στελέχωσε το Υπουργικό του Συμβούλιο με αντιευρωπαϊστές, αντισημίτες που ασειεύονται με το Oλοκαύτωμα, ομοφοβικούς και εθνικιστές. Είναι πραγματικά εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχουν οι σύντροφοι του Nigel Farage και του David Cameron με τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, που πρεσβεύει η οικογένειά μας.

Τέλος, θεωρούμε ότι είναι μια αχρείαστη κίνηση αβροφροσύνης να προσφέρουμε μια θέση στην πολιτική μας οικογένεια στον άνθρωπο που τον περασμένο Νοέμβριο δήλωσε στα πλαίσια του συνεδρίου «Transform Europe” στη Φλωρεντία ότι «η σοσιαλδημοκρατία είναι εκτός βηματισμού της ιστορίας» και ότι «η σημερινή κρίση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ταυτόσημη με τη κρίση της Ευρώπης». Ως Ακτιβιστές του PES, πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε πραγματικά περήφανοι για την ιδεολογία μας και τη σημαντική προσφορά της στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια Κοινωνική Ευρώπη με δικαιώματα, βιώσιμη ανάπτυξη και αξιοπρεπείς δουλειές, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Για μια Ελλάδα δίκαιη και αναγεννημένη και μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, όχι της λιτότητας και της διαίρεσης. Πιστεύουμε βαθιά ότι μια θέση στην οικογένειά μας αξίζουν αυτοί που μοιράζονται το κοινό μας όραμα και όχι αυτοί οι οποίοι συνέβη να κερδίσουν την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές. Στο τέλος της ημέρας, η Σοσιαλδημοκρατία είναι μια κοινή υπόθεση αξιών και όχι αριθμών. Οι αριθμοί αλλάζουν αλλά οι αξίες κάνουν τον κόσμο να αλλάξει.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

PES Activists Greece

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Ιαν 2022 | 20:54

ΣΥΡΙΖΑ: Μπίστης, Λιάκος, Δανέλλης, Παναγιώτου στηρίζουν την πρόταση Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση

Τι αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης , Παναγιώτης Παναγιώτου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΛΗΣΕΙΣ 23 Ιαν 2022 | 20:13

Επανεμφάνιση Φουρθιώτη με απειλές για Γεραπετρίτη και Τσίπρα - ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσιος εκβιασμός ενός υπόδικου

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τον υπουργό, με τον Γ. Γεραπετρίτη να παραδέχεται τις επαφές και να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανθρωποφαγία και τοξικότητα.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 23 Ιαν 2022 | 14:17

ΝΔ για τα φυλλάδια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Προκλητική και χυδαία η προσπάθεια να καπηλευτούν κομματικά την υπόθεση της 24χρονης

"Τέλος στην ασυδοσία των ελίτ είμαστε μαζί με κάθε Γεωργία" και "Πλούσιοι, νέοι, ωραίοι, σεξιστές δεν μας κάνει εντύπωση που είστε βιαστές" ήταν τα συνθήματα που αναγράφονταν στα τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 23 Ιαν 2022 | 09:11

Ο Τσίπρας επιστρατεύει Πολάκη - Καρτερό για να σωπάσουν όσοι αντιδρούν στην εκλογή του από τη βάση

Ηρθαν στην επιφάνεια οι φόβοι των στελεχών της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας, που υποψιάζονται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει μόνο να είναι κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 22 Ιαν 2022 | 09:45

Ανω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή από τη βάση - Πολάκης κατά Φίλη: Θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...

Ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στο Νίκο Φίλη, υπονοώντας ότι η εκλογή από τη βάση θα αποδυναμώσει την εσωκομματική τάση "Ομπρέλα".

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ 21 Ιαν 2022 | 19:39

"Αντάρτικο" Φίλη στην πρόταση Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και παράταξη "star- system"

Ο Νίκος Φίλης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί πλήρως με την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση.

21 Ιαν 2022 | 13:07

ΝΔ για τη λειτουργία των σχολείων: "Άλλο ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται"

Καυστικός έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τασος Γαϊτάνης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 21 Ιαν 2022 | 07:28

H άνοδος του ΠΑΣΟΚ τρομάζει τον ΣΥΡΙΖΑ - Στο 4,6% η διαφορά τους - Ποσοστά αυτοδυναμίας για τη ΝΔ από τη Metron Analysis

Προβληματισμός στην Κουμουνδούρου από το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με το ΚΙΝΑΛ. Αύξηση του ποσοστού της ΝΔ παρά τις δύο εξωγενείς κρίσεις της πανδημίας και της ενέργειας.

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΛΑΘΗ 20 Ιαν 2022 | 21:00

"Ξαναχτυπά" ο Κούλογλου: Η διαγραφή του Κουρουμπλή μπορεί να δείξει τον δρόμο για Πολάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο Παύλος Πολάκης κάνει κακό στο κόμμα με τη συμπεριφορά του και πως αποπροσανατολίζει από τυχόν κυβερνητικά λάθη.

ΣΤΟ MEGA 20 Ιαν 2022 | 20:49

Metron Analysis: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ με 11,8% διαφορά - "Πετάει" το ΚΙΝΑΛ με 18,5%, στο 24,2% ο ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά η ΝΔ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μόλις το 16% έχει θετική άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ - Το 82% έχει κάνει εμβόλιο

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 20 Ιαν 2022 | 10:25

"Βόμβα" Ζωής Κωνσταντοπούλου για Novartis: Εντεταλμένος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Βαξεβάνης

"Το Documento δημοσίευσε καταθέσεις μαρτύρων που δεν είχαν ακόμη δοθεί", λέει η Ζ. Κωνσταντοπούλου. "Εντεταλμένος και συνεργάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ" ο Βαξεβάνης.