Αντιδράσεις της Αθήνας στις απειλές Τσαβούσογλου περί «ατυχήματος»

«Αν η κατάσταση κλιμακωθεί και ‘Αλλάχ φυλάξοι’, γίνει ένα ατύχημα, που κανένας δεν θέλει, δεν θα μπορεί να διορθωθεί μετά», είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αντιδράσεις της Αθήνας στις απειλές Τσαβούσογλου περί «ατυχήματος»

Η τουρκική προκλητικότητα πυροδοτεί αντιδράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), μετά τις απειλές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για «πιθανό ατύχημα» με αφορμή τα Ίμια.

«Είμαστε μια χώρα που δεν θέλει τριβές με κανένα αλλά ούτε και θα υποχωρήσει στις πιέσεις του οποιουδήποτε», είπε το μεσημέρι της Πέμπτης ο έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς κατά την κοπή της πίτας στο υπουργείο, τονίζοντας επανειλημμένως ότι η Ελλάδα τάσσεται με το διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τα όπλα μας στο διεθνές σκηνικό είναι η νομιμότητα» συμπλήρωσε ο κ. Κότζιας μιλώντας για σκληρά εργαζόμενους στο ΥΠΕΞ που «αποκαλύπτουν τις εξαιρέσεις που παραβιάζουν τη νομιμότητα είτε εδώ είτε διεθνώς».

«Πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς θεσμούς, τις διεθνείς διαδικασίες, τις υπερασπιζόμαστε μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε μια χώρα που προάγει τις καλές σχέσεις με τους γείτονες τους» κατέληξε την αναφορά του για το θέμα ο κ. Κοτζιάς.

Ευρωβουλευτές ΝΔ: Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει θέση σε μία Ευρώπη Αξιών

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και οι ευρωβουλευτές κυρία Μαρία Σπυράκη, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης, με αφορμή τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έκαναν την παρακάτω δήλωση:

«Η Τουρκία καταστρατηγεί κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και προκαλεί σταθερά συνθήκες έντασης στο Αιγαίο.
Μετά την προκλητική αμφισβήτηση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης και τις αναφορές για “τα σύνορα της καρδιάς μας”, η τουρκική πλευρά επανέρχεται με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και απειλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων για σύγκρουση στο Αιγαίο.

Παράλληλα, απειλεί την Ελλάδα για επανεξέταση των διμερών σχέσεων λόγω της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών από τα ελληνικά δικαστήρια. Καλούμε την Τουρκία για πολλοστή φορά να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου, όπως θεμελιώνεται στις Διεθνείς Συνθήκες.

Επιπλέον, ζητούμε επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα στο παραλήρημα της τουρκικής Κυβέρνησης και να καταδικάσει την πρακτική της έντασης, των απειλών και των αντιπαραθέσεων, που εφαρμόζει μία υποψήφια προς ένταξη χώρα σε βάρος Κράτους μέλους.

Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει θέση σε μία Ευρώπη Αξιών που σέβεται τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η Ένωση οφείλει να επαναφέρει την Τουρκία εντός των ορίων της νομιμότητας και να προστατεύσει την Ελλάδα αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα από τις επικίνδυνες τουρκικές αμφισβητήσεις».

Βολές από Λοβέρδο, αιχμές κατά Κοτζιά-Καμμένου

«Η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά με προκλητικές πράξεις και δηλώσεις την ένταση μεταξύ μας. Το διεθνές δίκαιο με τις διεθνείς συνθήκες επιβάλλει τη συμμόρφωσή της στα συμπεφωνημένα» δήλωσε την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Λοβέρδος άφησε όμως αιχμές και για τις σχέσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Πάνο Καμμένο, αναφέροντας χαρακτηριστικά «και μία παρατήρηση: Δε νοείται σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ειδικά όταν έχει τα δικά μας προβλήματα λόγω Τουρκίας, να μην υπάρχει απόλυτη εναρμόνιση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Nέες απειλές: Ο Τσαβούσογλου καλεί τον Καμμένο να... συνετιστεί

Με απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις επανέρχεται η Αγκυρα μια ημέρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις με 140 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 12 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο ενώ ο Π.Καμμένος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έριχναν στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών στα Ιμια.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ‘Χουριέτ’ κάλεσε τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ‘να συνετιστεί’, να μαζέψει το μυαλό στο κεφάλι του όπως λέει χαρακτηριστικά, απειλώντας πως αν συμβεί κάποιο ατύχημα δεν θα μπορεί να διορθωθεί. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τις διερευνητικές συνομιλίες. «Ο εταίρος της κυβέρνησης Τσίπρα που είναι ο ηγέτης της ακροδεξιάς είναι ταυτόχρονα και υπουργός Άμυνας της Ελλάδας. Αυτός ο υπουργός προκαλεί συνεχώς. Η Ελλάδα από παλιά προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες. Εμείς συμπεριφερόμαστε με λογική για να μην υπάρχει ένταση με τη γείτονά μας», δήλωσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας: «Ο (Έλληνας) υπουργός Άμυνας ας συνετιστεί. Δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι συμπεριφερόμαστε με λογική. Ξέρουμε να δίνουμε και την απαραίτητη απάντηση. Η στάση του υπουργού δεν είναι καινούρια. Εμείς γι’ αυτή τη στάση έχουμε μιλήσει και στον Τσίπρα και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να λύνονται με διάλογο. Πρέπει να υπάρξει κοινή λογική. Αν η κατάσταση κλιμακωθεί και ‘Αλλάχ φυλάξοι’, γίνει ένα ατύχημα, που κανένας δεν θέλει, δεν θα μπορεί να διορθωθεί μετά. Εμείς συμπεριφερόμαστε με μεγάλη ωριμότητα. Και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας πρέπει να συμπεριφέρεται με ωριμότητα», συνέστησε.

140 παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά σε μιάμιση ώρα

Χθες, μέσα σε μιάμιση ώρα έξι τουρκικά μαχητικά έκαναν 140 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 12 υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Καλόλιμνο την Τετάρτη ενώ ο Π.Καμμένος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έριχναν στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών στα Ιμια.

Οι τουρκικές υπερπτήσεις έφτασαν συνολικά τις δώδεκα από το πρωί ενώ καταγράφηκαν και 140 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρούν στις αναχαιτίσεις αυτών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με ισραηλινό ΥΠΕΞ - Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Gabi Ashkenazi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία

ΝΕΑ NAVTEX ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:03

Εξελίξεις: Μετά την τουρκική Navtex ακυρώθηκε και η ελληνική για το πεδίο βολής "Καράβια" στο Μυρτώο

Ακύρωση της Navtex για την ενεργοποίηση του πεδίου βολής "Καράβια" στο Μυρτώο πέλαγος την 29η Οκτωβρίου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 18:37

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα - Επιθετική δράση με θρησκευτικό μανδύα

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου

Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΡΟΚΑΝΙΣΤΗΚΕ 26 Οκτ 2020 | 18:16

Η τουρκική λίρα καταρρέει: Εκτίναξη τιμών σε βασικά προϊόντα - Στα 300 ευρώ ο βασικός μισθός

"Λεφτά υπάρχουν" για νέους εξοπλισμούς και παραγγελίες πυραύλων S-400 στην Τουρκία.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 26 Οκτ 2020 | 16:48

Τελευταία εξέλιξη: Η Άγκυρα ακυρώνει τη Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης η Άγκυρα ακύρωσε τη Navtex για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ» 26 Οκτ 2020 | 15:01

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Φασίστας και ναζιστής ο Μακρόν - Μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

Μια άνευ πρηγουμένου επίθεση με απίστευτους χαρακτηρισμούς εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2020 | 14:50

Η ΕΕ χάνει την υπομονή της με τον Ερντογάν: Θα σκεφτούμε πλέον πώς θα δράσουμε

"Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις σχετικά με τα απαράδεκτα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν" ανέφερε ο Πίτερ Στάνο και πλέον θα σκεφτούμε πώς θα δράσουμε

ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ 26 Οκτ 2020 | 14:27

Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους- Αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά

Για μία ακόμα φορά τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους στο σύμπλεγμα των Φούρνων

26 Οκτ 2020 | 13:31

Ο Ερντογάν στην παγίδα...

Μέχρι σήμερα για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας η στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ήταν κατευναστική.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ 26 Οκτ 2020 | 07:22

Ο πόλεμος των navtex στο Αιγαίο και ο παράγων Μακρόν που "τρελαίνει" τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν έχει αποσταθεροποιηθεί εξαιτίας της απομόνωσης της Τουρκίας. Τι δείχνει η επίθεση στον Μακρόν.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ 25 Οκτ 2020 | 21:27

Ευρωπαϊκή "ομοβροντία" κατά Ερντογάν - Μακρόν: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους

Στην αντεπίθεση ο Μακρόν μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε από τον Ερντογάν

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2020 | 20:22

Στήριξη Μητσοτάκη σε Μακρόν: Μη αποδεκτή η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης

"Οι προσωπικές απειλές εναντίον του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης που βάζουν στο στόχαστρο τη Γαλλία είναι μη αποδεκτές" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.