Follow us

Κόντρα Κεραμέως-Χήτα για την "κωλοτούμπα" της Ελληνικής Λύσης με την ψήφο των ομογενών

"Δεν έχετε το πολιτικό ανάστημα να εξηγήσετε μια μεταστροφή 180 μοιρών" δήλωσε η Κεραμέως - Η απάντηση Χήτα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Κεραμέως - Χητας

Κορυφώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση επί του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, καταλόγισε στην Ελληνική Λύση πλήρη υπαναχώρηση από την σταθερή θέση που τήρησε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όταν υποστήριζε την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία προτείνει την δημιουργία εκλογικών Περιφερειών, καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα και εκχώρηση της δυνατότητας του εκλέγεσθαι στους Έλληνες του εξωτερικού. Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση, ότι με το νομοσχέδιο αυτό πάει να υφαρπάξει την ψήφο τους. "Εμείς θέλουμε να τους φέρουμε εδώ μέσα. Τους Έλληνες του εξωτερικού θέλουμε να τους φέρουμε εδώ μέσα, να εκπροσωπηθούν, να έχουν άξια εκπροσώπηση, να μιλάνε για τα προβλήματά τους, να ξέρουν τι γίνεται. Εσείς φοβάστε να το κάνετε αυτό" είπε. Επίσης απευθύνθηκε στα κόμματα που στηρίζουν το νομοσχέδιο και εξέφρασε την λύπη του διότι - όπως είπε - η δική τους ψήφος κρίνει σήμερα το αποτέλεσμα, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε διεκδικήσει το πολύ απλό "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" και θα είχαμε σχεδόν τριακόσιες ψήφους σήμερα.

Διαβάστε Επίσης

Η Κεραμέως διάβασε προηγούμενες δηλώσεις Βελόπουλου και Χήτα

Έντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Εσωτερικών, η οποία, απέναντι στη σημερινή πρόταση της Ελληνικής Λύσης για την δημιουργία Περιφερειών στο εξωτερικό, ανέγνωσε στο Σώμα την δήλωση του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος χαρακτήριζε "γελοίο" αυτό ακριβώς το αίτημα όταν το είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ανέγνωσε δήλωση του ίδιου του κ. Χήτα, η οποία ήταν σε πλήρη σύμπλευση με αυτό που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση.

Όπως είπε η κα Κεραμέως, πριν ενάμισυ χρόνο στην αίθουσα της ολομέλειας, ο κ. Χήτας έλεγε: "Για να είμαστε ξεκάθαροι σε όλους, σταθερή και αταλάντευτη θέση της Ελληνικής Λύσης είναι ότι όλοι οι Έλληνες της διασποράς πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Ας τους κάνουμε λοιπόν πιο εύκολο το να ψηφίσουν, να νιώσουν ότι μετέχουν ενεργά, ότι μετέχουν πραγματικά στα κοινοβουλευτικά δρώμενα της πατρίδας τους. Είχα την τιμή να συμμετάσχω ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, όπου κι εκεί επισημάναμε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη η ψήφος του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και στις συζητήσεις του νομοσχεδίου σας με τους περιορισμούς που είχατε βάλει τότε, τονίσαμε ότι πρέπει να διευκολύνουμε και όχι να δυσκολεύουμε την ψήφο των ανθρώπων αυτών, ότι πρέπει να ψηφίζουμε διατάξεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και θα απλοποιούν τις διαδικασίες, για να έχουν πρόσβαση όλοι οι απόδημοι".

"Τι συζητάμε σήμερα, κυρίες και κύριοι; Ότι η Ελληνική Λύση πριν από ενάμισι-δύο χρόνια, ψήφισε την ίδια ακριβώς διάταξη, ούτε κόμμα διαφορά, με αυτήν που ψηφίζουμε σήμερα το βράδυ. Τότε είπε 'ναι'. Σήμερα, όλως τυχαίως, σ' αυτήν τη διαδικασία έχει κάνει μια πάρα πολύ ωραία στροφή 180 μοιρών" ανέφερε η κα Κεραμέως.

Επίσης, η υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενη προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε ότι η νέα προϋπόθεση που θέτει τώρα το κόμμα του, να υπάρχουν δηλαδή εκλογικές περιφέρειες, να υπάρχουν εκπρόσωποι ειδικά για τους εκλογείς του εξωτερικού και να μην προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, των εκλογέων που βρίσκονται στο εξωτερικό, στο εθνικό συνολικό αποτέλεσμα, είναι αυτή ακριβώς η πρόταση, την οποία ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Βελόπουλος, είχε χαρακτηρίσει πριν από δύο χρόνια ως το πιο γελοίο επιχείρημα.

Νίκη Κεραμέως

Συγκεκριμένα, ο κ. Βελόπουλος είχε πει επί λέξει για την τότε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρόταση της Ελληνικής Λύσης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει η ψήφος των ομογενών να προσμετράται μόνο σε τέσσερις περιφέρειες και όχι στην επικράτεια. Τι πιο γελοίο απ' αυτό ως επιχείρημα; Δηλαδή πώς θα γίνει αυτό; Πώς γίνεται αυτό, πώς μπορεί να γίνει αυτό; Είναι απίστευτα αυτά που ζητούν οι άνθρωποι".

"Αυτός ο χαρακτηρισμός του κ. Βελόπουλου για την πρόταση τότε του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται αυτολεξεί στην νυν πρόταση της Ελληνικής Λύσης που είναι ολόιδια. Τι πιο γελοίο, δηλαδή, από το επιχείρημα που σήμερα αναπτύσσει η Ελληνική Λύση;" σχολίασε η κα Κεραμέως.

Η αρμόδια υπουργός, είπε εξάλλου, πως ακόμη και αν δεχτεί ότι ξαφνικά η Ελληνική Λύση είχε μια θεία επιφοίτηση και ενώ τέσσερα χρόνια - προς τιμήν της - λέει ένα πράγμα, ξαφνικά κάνει αυτήν τη στροφή και τι μας λέει επί της ουσίας; Επιτρέπεται σε δήθεν διαδικαστικά τεχνάσματα να σταθούν εμπόδιο στο να έχουν συμπατριώτες μας τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος της ψήφου. "Δηλαδή, είναι οξύμωρο, επειδή κόπτεστε τάχα για τη διαδικασία της ψηφοφορίας, να τους στερείτε με την ψήφο σας - γιατί αυτό κάνετε - το δικαίωμα της ψήφου" συνέχισε απευθυνόμενη προς τον κ. Χήτα.

Τέλος, η κα. Κεραμέως, σχολίασε την αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης προς τα κόμματα που ψηφίζουν το νομοσχέδιο και καταλόγισε στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ότι "επειδή δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επειδή δεν μπορεί να δικαιολογήσει ότι αυτήν την ίδια διάταξη την ψήφισε μετά βαΐων και κλάδων και τώρα έρχεται και λέει 'παρών', επειδή δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτήν την αλλαγή στάσης, ψάχνει να κρυφτεί πίσω από άλλες πολιτικές δυνάμεις [...] Γιατί; Διότι, κύριε Χήτα - και το λέω πραγματικά με θλίψη - δεν έχετε το πολιτικό ανάστημα να εξηγήσετε μια μεταστροφή 180 μοιρών. Ψηφίσατε την ίδια διάταξη που θα κληθούμε όλοι να τοποθετηθούμε σήμερα το απόγευμα. Αυτήν την ίδια διάταξη εσείς της Ελληνικής Λύσης την ψηφίσατε" , κατέληξε η υπουργός Εσωτερικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Δ/ΝΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 04 Δεκ 2023 | 11:13

Δημήτρης Τσιόδρας για επίσκεψη Ερντογάν: Είναι σαφές ότι θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν συζητάμε

"Η κυβέρνηση πήρε την εντολή να πολεμήσει τις παθογένειες και να πάει την Ελλάδα μπροστά", τονίζει ο Δημήτρης Τσιόδρας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «11» 04 Δεκ 2023 | 11:05

Διαψεύδει ο Νάσος Ηλιόπουλος το "Αριστερά Μπροστά" για το όνομα του νέου κόμματος - Τι είπε με τον Τσίπρα

Αναφορικά με το όνομα του νέου κόμματος, ο Νάσος Ηλιόπουλος διέψευσε πως θα λέγεται "Αριστερά Μπροστά".

ΥΠΕΣ 04 Δεκ 2023 | 10:42

Επιστολική ψήφος: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 14 ερωτήσεις & απαντήσεις - Τι αλλάζει πλέον στις κάλπες

Απαντήσεις σε 14 ερωτήματα σχετικά με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2023 | 10:29

O Κασσελάκης τρολάρει τον Μητσοτάκη για το βίντεο στο TikTok: "Eίναι ο θείος που λέει 'εγώ θα κάτσω με τη νεολαία"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύεται τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως παριστάνει τον "θείο που λέει εγώ θα κάτσω με τη νεολαία".

«ΠΑΡΕΑΚΙ» 04 Δεκ 2023 | 09:40

Συνάντηση Μητσοτάκη με γονείς παιδιών με αναπηρία: Να μην αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις ομοιόμορφα

Τον πολυχώρο "Παρεάκι", όπου απασχολούνται άτομα με αναπηρία επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 04 Δεκ 2023 | 09:17

Παπαδημούλης: Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι ο Τσίπρας είναι ευχαριστημένος με την ηγεσία Κασσελάκη

"Οταν μιλούσε ο νέος πρόεδρος του κόμματος είδα έναν Τσίπρα κατσουφιασμένο", τόνισε ο κ. Παπαδημούλης

ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 04 Δεκ 2023 | 09:14

Σήμερα τα βαφτίσια του νέου κόμματος για τους "φευγάτους" από τον ΣΥΡΙΖΑ - Οι πληροφορίες για το όνομα

Σήμερα η ανακοίνωση της νέας Κ.Ο. των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με πρόεδρο της ΚΟ τον Αλέξη Χαρίτση.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 04 Δεκ 2023 | 07:28

Επίσκεψη Ερντογάν: Εντατικές προετοιμασίες για τυχόν απρόοπτα - Τι θα αλλάξει αν επισκεφθεί τη Θράκη

Ο Ταγίπ Ερντογάν φθάνει στην Αθήνα την Πέμπτη το πρωί συνοδευόμενος από τουλάχιστον 9 υπουργούς.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ 03 Δεκ 2023 | 23:45

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στέλνει μέσω Ρώμης ο Αλέξης Τσίπρας - Μετέβη για το Συμβούλιο της Ευρώπης

Επαφές θα έχει στην ιταλική πρωτεύουσα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 03 Δεκ 2023 | 23:09

Στέφανος Κασσελάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: "Δεν θα σκεφτούμε ούτε ένα ευρώ για να έχουν αυτόνομες ζωές"

"Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη στην Ελλάδα;" ρώτησε τη Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, φιλόλογο και άτομο με οπτική αναπηρία με την οποία συναντήθηκε.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 03 Δεκ 2023 | 16:07

Ανδρουλάκης: Οι πέντε άξονες του ΠΑΣΟΚ για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως "όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο".

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ 03 Δεκ 2023 | 15:28

Παπαδημούλης: Θα στηρίξω το νέο χώρο των "11" και στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν θα είμαι ο μόνος

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανακοίνωσε πως θα εκπροσωπήσει στην Ευρωβουλή την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που συγκροτείται υπό τον Αλέξη Χαρίτση.