Αντιπαράθεση Σπίρτζη εκπροσώπων φορέων και συλλόγων στο Μάτι

Τις απόψεις τους για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποκατάσταση στο Μάτι εξέφρασαν στη Βουλή, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Αντιπαράθεση Σπίρτζη εκπροσώπων φορέων και συλλόγων στο Μάτι

Αντιπαράθεση μεταξύ εκπροσώπων φορέων και συλλόγων στο Μάτι και του πρώην υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη με αφορμή την επεξεργασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις περιοχές που πλήγηκαν από τις περσινές πυρκαγιές.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων που προσήλθαν στη Βουλή για να καταθέσουν τις απόψεις τους, μίλησαν με μεγάλη προσοχή για τα προβλήματα και την γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν.

Εστίασαν την κριτική τους στις καθυστερήσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών, στην συγκέντρωση αμιάντου, αλλά και στην κοπή καμένων δέντρων.

Η εικόνα που παρουσίασαν φάνηκε ότι δυσαρέστησε τον πρώην υπουργό ο οποίος είχε αναλάβει εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης τον συντονισμό για την αποκατάσταση της περιοχής

Έτσι αφού άφησε να εννοηθεί ότι έχει αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ενασχόλησης του με την περιοχή, κάλεσε τους πολίτες να του απαντήσουν αν γνωρίζουν πόσο χρόνος χρειάζεται για να εκδοθεί μια οικονομική άδεια ή αν γνωρίζουν αν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν συγκέντρωση αμιάντου.

Το ύφος ήταν τέτοιο που ανάγκασαν τον πρόεδρο της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργο Βλάχο να παρέμβει λέγοντας ότι οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν τέτοιες γνώσεις.

Πάντως ο Χρήστος Σπίρτζης επέμεινε λέγοντας ότι η εικόνα που δημιουργείται είναι σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει κάνει τίποτα και τελικά η ΝΔ να τα έλυσε τώρα όλα με αυτή την ΠΝΠ.

Αλλά και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κάλεσε τους εκπροσώπους των συλλόγων να απαντήσουν αν τα θέματα που είχαν θέσει, αντιμετωπίστηκαν.

Ο Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος (μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων για το Μάτι) απάντησε ότι έγιναν πράγματα είτε με πρωτοβουλία των υπουργείων είτε με πίεση των κατοίκων.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι κάτοικοι είχαν προτείνει να γίνονται μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ώστε στην συνέχεια να λαμβάνονται και τα ενδεδειγμένα μέτρα για τους κατοίκους.

«Έγιναν κάποιες μετρήσεις, αλλά αποσπασματικές» είπε.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των εγκαυματιών (αρχικά ήταν 79, άλλα τώρα βρίσκονται εν ζωή μόνο 62) ανέφερε ότι υπήρξε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, αλλά το κύριο βάρος το σήκωσε η ιδιωτική πρωτοβουλία (Ίδρυμα Λάτση).

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η πρόεδρος του συλλόγου Έμι Κροκίδη.

«Θέλουμε να αποδεχθείτε ότι υπάρχουν προβλήματα. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Ο κ. Σπίρτζης ήταν από την αρχή δίπλα μας αλλά ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση υπάρχει ένα κράτος που παραμένει γραφειοκρατικό» ανέφερε και εξήγησε ότι είχαν ζητήσει από την αρχή να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής, αυτό κάνει η κυβέρνηση με την ΠΝΠ υποστήριξε.

Την ίδια στιγμή δήμαρχος της περιοχής ανέφερε ότι μόλις τώρα βγήκε η πρώτη άδεια για την κατεδάφιση οικίας που είχε χαρακτηριστεί «κόκκινη».

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών έγινε «στόχος» κριτικής από τον Στέφανο Αθανασίου πρόεδρο του οικισμού Προβάλινθο στον Μαραθώνα ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ενώ γνώριζε ότι τα σπίτια ήταν χτισμένα μέσα σε δασικές εκτάσεις προέτρεψε τους κατοίκους να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να βγάλουν νέες άδειες.

«Πρόκειται για οικισμούς που στήθηκαν με την ανοχή διαφόρων κυβερνήσεων σε δασικές περιοχές» απάντησε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Νωρίτερα τις απόψεις τους για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποκατάσταση στο Μάτι εξέφρασαν στη Βουλή, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Στην πλειοψηφία τους ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών ώστε να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα η περιοχή.

Χαρακτηριστική η αποστροφή της προέδρου της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων και κατοίκων Νέου Βουτζά Έμυς Κροκίδη η οποία ανέφερε. «Έγινε πόλεμος. Είχαμε θύματα και καταστροφές».

Εμυ Κροκίδη. Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής συλλόγων και κατοίκων Νέου Βουτζά.

Όλα τα σπίτια που κάηκαν πρέπει να ξαναχτιστούν εκτός από εκείνα που συνιστούν καραμπινάτες περιπτώσεις παρανομίας

Για τους συγγενείς των θυμάτων. Ψηφίστηκε νόμος (Δεκέμβριος 2018) που προβλέπεται ότι οι χήρες ή οι χήροι των θυμάτων δικαιούνται το 100% των συντάξεων. Μέχρι τώρα λόγω γραφειοκρατίας τρείς μόνο συντάξεις εκδόθηκαν και μάλιστα λειψές. Γενικότερα παρά την πολιτική βούληση είχαμε προβλήματα αναφορικά με τις δημόσιες υπηρεσίες κάτι που δεν συνέβη με την ιδιωτική πρωτοβουλία

Στην περιοχή μας έγινε πόλεμος. Παρακαλούμε να το λάβατε υπόψιν σας αναφορικά με την στήριξη σας προς σε μας

Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο Μάτι. Έχει ασχοληθεί με θέματα δημόσιας υγείας στο Μάτι

Πρέπει να ενεργοποιούνται άμεσα σε ανάλογες περιπτώσεις όλα τα εξειδικευμένα τμήματα (τμήματα εγκαυματιών).

Να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης των εγκαυματιών (επιδόματα στήριξης, 24ωρη βοήθεια από νοσοκόμες, προπληρωμή φαρμακευτικής δαπάνης, μέτρα για την στήριξη και των ανασφάλιστων εγκαυματιών)

Βαρβάρα Κασελούρη μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο Μάτι.

3.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και χαρακτηρίστηκαν κίτρινα (πρέπει να γίνουν επισκευές) ή κόκκινα (πρέπει να κατεδαφιστούν). Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί 40 νομοθετήματα τροπολογίες και υπουργικές αποφάσεις. Το νομοθετικό έργο σε σχέση με άλλες περιπτώσεις εκτελέστηκε γρήγορα. Έχουν εκδοθεί 500 άδειες για επισκευές και ανακατασκευές σε σύνολο 910 αιτήσεων.

Ζητάμε περαιτέρω στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να υπάρξει ενίσχυση τους.

Χρήστος Αναγνώστου μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο Μάτι.

Η υλοτόμηση βρίσκεται στο 78% και έτσι υπάρχουν χιλιάδες καμένα δέντρα που δεν έχουν κοπεί. Αν αυτά τα δέντρα δεν κοπούν δεν πρόκειται να γίνουν κατεδαφίσεις ώστε να απομακρυνθεί ο αμίαντος. 6.500 χιλιάδες τόνου ξυλείας πρέπει να κοπούν. Πρέπει να βρεθεί νέο οικόπεδο για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα όπως με το οικόπεδο Αντωνίου που καθαρίστηκε πρόσφατα. Δεν έχουμε δει καμία ομάδα συλλογής αμιάντου.

Νικόλαος Σκουρλής αντιπρόεδρος της επιτροπής συλλόγων και κατοίκων στο Μάτι.

Ζήτησε να υπάρξει ακατάσχετο στις δωρεές αλλά και στις λοιπές οικονομικές ενισχύσεις στο πληγέντες εγκαυματίες.

Τη συγκέντρωση αμιάντου ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συναίνεση ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή. ​

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ INTIME

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 30 Ιουν 2020 | 07:41

Μάτι: Σε διαβούλευση το ειδικό σχέδιο για έναν πρότυπο οικισμό

Δεν θα πρέπει να ξανακατασκευαστούν σπίτια τα οποία είχαν προβλήματα αυθαιρεσιών.

ΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 15 Ιουν 2020 | 15:56

Αλλάζει το Μάτι: Με διόδους προς την παραλία και χώρο περιπάτου κατά μήκος της παραλίας- Νέο πολεοδομικό σχέδιο

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 13 Ιουλ 2020 | 20:33

Ο Φίλης "αδειάζει" τον Παππά: "Είναι καταδικαστέα, πρέπει να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες"

"Έχουμε μιλήσει για ζητήματα που αφορούν ακόμη και μορφές και πλευρές αλαζονείας στη διακυβέρνησή μας" ανέφερε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 13 Ιουλ 2020 | 20:18

Διπλωματικό "σκάκι" από την Αθήνα: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ για την πρόκληση Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 13 Ιουλ 2020 | 20:04

ΕΕ: Αυτοί είναι οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας - Τι αποκαλύπτουν διπλωματικές πηγές

Η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να επανεξετάσει άμεσα και να αλλάξει την απόφασή της για την Αγία Σοφία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 13 Ιουλ 2020 | 19:42

Σακελλαροπούλου σε Βαρθολομαίο: Εκφράζω τη συμπαράστασή μου και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού

Τη συμπαράσταση της Ελλάδας εξέφρασε η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΕΕ 13 Ιουλ 2020 | 18:44

Δένδιας από Βρυξέλλες: Συμφωνήσαμε για κυρώσεις αν συνεχιστεί η τουρκική παραβατικότητα

"Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου"

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 13 Ιουλ 2020 | 18:03

ΕΕ σε Ερντογάν: "Να αλλάξει επειγόντως η Τουρκία την απόφαση για την Αγία Σοφία"

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων "καταδίκασε την τουρκική απόφαση για μετατροπή ενός τόσο εμβληματικού μνημείου σε τέμενος"

ΔΙΗΡΚΗΣΕ ΕΞΙ ΩΡΕΣ 13 Ιουλ 2020 | 17:39

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - "Η Τουρκία το πιο σημαντικό θέμα"

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16.00.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ 13 Ιουλ 2020 | 17:12

Κυβερνητικές πηγές απαντούν στον ΣΥΡΙΖΑ: "Η τρικυμία εν κρανίω συνεχίζεται"

Κυβερνητική αντίδραση στην επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις να απαγορευτούν τα πανηγύρια και να ανοίξουν επιπλέον πτήσεις από το εξωτερικό

ΜΕ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ 13 Ιουλ 2020 | 16:16

Πιερρακάκης: Συγγνώμη στους πολίτες λόγω της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί από την γραφειοκρατία

Μετά την άυλη συνταγογράφηση, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού εντάσσονται και τα άυλα παραπεμπτικά των εξετάσεων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΟ FACEBOOK Ο ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ 13 Ιουλ 2020 | 16:16
ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 13 Ιουλ 2020 | 15:56