Follow us

Αντιπυρική περίοδος: Περισσότερα μισθωμένα εναέρια μέσα και αυξημένες εναέριες περιπολίες

Αναλυτική ενημέρωση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο "φέτος είναι περαιτέρω ενισχυμένο σε δυνάμεις και μέσα"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Κυβερνητική σύσκεψη για την πορεία της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου αλλά και την προετοιμασία που έχει ήδη γίνει, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Κουμεντάκης.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο αριθμός των μισθωμένων εναέριων μέσων θα είναι μεγαλύτερος φέτος, ενώ επισημάνθηκε ότι η διαδικασία της μίσθωσης μέσω της NSPA ολοκληρώθηκε εγκαίρως, με συγκρατημένο κόστος και με τον προγραμματισμό για το 2023 να έχει επιτευχθεί στο 100%. Το πρώτο ελικόπτερο, μάλιστα, βρέθηκε στη χώρα μας την 1η Μαΐου, δηλαδή με την έναρξη της αντιπυρικής και νωρίτερα από ποτέ. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ενημέρωσε αναλυτικά τους συμμετέχοντες για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά από την αρχή της χρονιάς, οπότε και ξεκίνησε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σχεδιασμός που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, "βασίζεται στο νέο δόγμα "Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα, Ανθεκτικότητα" σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία πέρυσι".

Παράλληλα, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο "φέτος είναι περαιτέρω ενισχυμένο σε δυνάμεις και μέσα".

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε ότι "η αύξηση του διαθέσιμου εναέριου στόλου - για την οποία έχει αξιοποιηθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επίσης ενισχυμένο φέτος RescEU - συμβάλλει αντίστοιχα και στην αύξηση των εναέριων προληπτικών επιτηρήσεων τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, που προβλέπονται παράλληλα με τις επίγειες περιπολίες με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων". Στόχος, όπως τονίζεται, αποτελεί η αποτροπή εμπρησμών, η έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και η άμεση πρώτη προσβολή.

Διαβάστε Επίσης

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι στην από εδάφους επιτήρηση, όπως και στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, θα συνδράμουν και φέτος τους Έλληνες συναδέλφους τους Ευρωπαίοι πυροσβέστες που θα βρεθούν στη χώρα μας τον Ιούλιο και Αύγουστο, μέσω του Προγράμματος Προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του, πέρυσι στη χώρα μας. Έτσι, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από 6 χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Σλοβακία και Ρουμανία) θα προεγκατασταθούν γι' αυτόν το σκοπό, αλλά και για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε Νέα Μάκρη, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία.

Στο πεδίο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, πέραν της συνέχισης - αλλά και επέκτασης σε άλλες χώρες - του προγράμματος προεγκατάστασης και τον διπλασιασμό του εναέριου στόλου του rescEU, έγινε ειδική αναφορά συνολικά στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του rescEU. Εξέλιξη που, όπως τονίζει το υπουργείο, "βασίζεται σε επίσημες ελληνικές προτάσεις και που επιβεβαιώνει και ενισχύει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως "κόμβος" (hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο".

Από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έγινε στο πλαίσιο της σύσκεψης διεξοδική ενημέρωση για τους εν εξελίξει εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς που πραγματοποιούνται και φέτος σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα - σε συνδυασμό με έργα συντήρησης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών - αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, "από την πλευρά του συναρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίσθηκε η έγκαιρη και κατά 40% αυξημένη χρηματοδότηση που δόθηκε -για πρώτη φορά από τον Μάρτιο- στους δήμους για προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας".

Ειδική αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και στις επιπρόσθετες θεσμικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ενίσχυση της πρόληψης και της προετοιμασίας-ετοιμότητας. Αυτές περιλαμβάνουν την έκδοση της νέας Πυροσβεστικής Διάταξης 20/2023 για τους καθαρισμούς οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, τη νέα έκδοση του Γενικού Σχεδίου "ΙΟΛΑΟΣ 2" για τις δασικές πυρκαγιές, την επικαιροποίηση του Κανονισμού για την Πυροπροστασία των ακινήτων που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δασικές εκτάσεις, καθώς και την επικαιροποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, δόθηκε επίσης έμφαση στις ασκήσεις επί χάρτου, ασκήσεις στο πεδίο και ασκήσεις οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, που διεξάγονται με στόχο την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αλλά και της διαλειτουργικότητας των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον, αναφορά έγινε και στην ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση.

Κλείνοντας τις εργασίες της σύσκεψης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Τουρνάς, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τονίζοντας πως για την ταχεία και αποτελεσματική διαχείριση κάθε πρόκλησης που μπορεί να προκύψει κατά την αντιπυρική περίοδο, στόχος και "κλειδί" είναι η περαιτέρω ενίσχυση συνεργασίας και συντονισμού όλων των φορέων: Πυροσβεστικού Σώματος, Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, ΕΚΑΒ, Δασικών Υπηρεσιών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Εθελοντών. Γιατί όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, "μόνον έτσι η συλλογική δράση γίνεται αποτελεσματική δράση".

Στην σύσκεψη μετείχαν, επίσης, με φυσική παρουσία και μέσω τηλεδιάσκεψης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος - Ευάγγελος Αραβώσης και ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας.

Ακόμη, έλαβαν μέρος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο υπαρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης του ΠΣ, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας και ο διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Δημήτρης Αλεξανδρής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 29 Αυγ 2023 | 14:20

Τα πρώτα (αυτονόητα) μέτρα για τα καμένα σε Εβρο και Πάρνηθα: Αναδασωτέες οι καμένες περιοχές, αρχίζουν αντιπλημμυρικά έργα

Στη σύσκεψη για τις φωτιές σε Έβρο και Πάρνηθα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε η άμεση λήψη μέτρων

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ 25 Σεπ 2023 | 16:55

DW: Επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας ότι ο Ερντογάν έβαλε τέλος στην πολιτική των προκλήσεων

Η DW θεωρεί επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το ότι ο κ. Ερντογάν έθεσε τέλος στην πολιτική των προκλήσεων.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 25 Σεπ 2023 | 16:13

Σεβαστάκης για νίκη Κασσελάκη: Είναι μια εκδίκηση, μια ειρωνεία της ιστορίας απέναντι στην πολιτική ελίτ της Αριστεράς

Ο καθηγητής Νικόλας Σεβαστάκης κάνει λόγο για σοφτ μεσσιανισμό και συμπονετικό λαϊκισμό - Όσα είπε για τη νίκη Κασσελάκη.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Σεπ 2023 | 15:56

Αδερφός Κασσελάκη για Στέφανο και Τάιλερ: Δεν περίμεναν να νικήσουν και δεν έφεραν χειμωνιάτικα ρούχα από τις ΗΠΑ

"Ο λόγος που έδωσε στην Κουμουνδούρου μου θύμισε Κένεντι" είπε ο αδερφός του Στέφανου Κασσελάκη

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 25 Σεπ 2023 | 15:27

Συγχαρητήρια από τον Νίκο Ανδρουλάκη στον Στέφανο Κασσελάκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΝΕΟ LOOK 25 Σεπ 2023 | 15:19

Το στιλ Κασσελάκη: Ατσαλάκωτος, με freddo, ο Τάιλερ πάντα δίπλα του και ουρά οι δημοσιογράφοι των life style εκπομπών [εικόνες]

Το νέο στιλ που φέρνει στην πολιτική ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

ΙΕΡΕΙΑ ΤΟΥ METOO 25 Σεπ 2023 | 15:08

Αγωγή Μπιμπίλα κατά Κούγια για το "αμόρφωτος καραγκιόζης"- Του ζητά 255.000 ευρώ, γέλια η πρώτη αντίδραση του ποινικολόγου

Για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση κατηγορεί τον Αλέξη Κούγια ο Σπύρος Μπιμπίλας.

ΧΑΛΑΡΟΣ 25 Σεπ 2023 | 15:07

Ο Τσίπρας για την συνάντηση με Κασσελάκη: Μαθαίνει γρήγορα, δεν θα πλήξετε με τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκκληση να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με τους δημοσιογράφους για την συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ 25 Σεπ 2023 | 14:23

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Κασσελάκη και του έδωσε συγχαρητήρια: Τον κάλεσε να συναντηθούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη τον συνεχάρη για τη νίκη του και τον κάλεσε να συναντηθούν.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Σεπ 2023 | 14:13

Το μεσημέρι η τηλεφωνική επικοινωνία Ανδρουλάκη-Κασσελάκη: Η πρώτη αντίδραση ΠΑΣΟΚ μετά τη νίκη στις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης θα συνομιλήσουν τηλεφωνικά μετά τη νίκη στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 25 Σεπ 2023 | 13:59

Κακοκαιρία Elias: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Συντονιστικό Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία - Σε συναγερμό οι αρχές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη νέα επιδείνωση καιρικών φαινομένων

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 25 Σεπ 2023 | 13:57

Δεύτερη παραίτηση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη νίκη Κασσελάκη: Παραιτήθηκε η Λιάνα Κωνσταντίνου από την οργάνωση Μαραθώνα

Με ανακοίνωσή της η Λιάνα Κωνσταντίνου του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε την παραίτησή της μετά τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ 25 Σεπ 2023 | 13:54

Τεμπονέρας για Κασσελάκη: Στην Αριστερά στοιχιζόμαστε πίσω από ιδέες και όχι πίσω από πρόσωπα

Για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την επόμενη μέρα στο κόμμα, μίλησε ο Διονύσης Τεμπονέρας.