Αντιρατσιστικό: Ονομαστική ψηφοφορία για τις γενοκτονίες

Oνομομαστική ψηφοφορία για το επίμαχο άρθρο 2 για τις γενοκτονίες ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή με διαφορετικό βεβαίως σκεπτικό. Διαφοροποίηση Ρεπούση από ΔΗΜΑΡ

antiratsistiko-onomastiki-psifoforia-gia-tis-genoktonies
|
SHARE THIS
0
SHARES

Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έπειτα από την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 2 του νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή.

Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει την ποινικοποίηση της άρνησης εκτός από το Ολοκαύτωμα και των γενοκτονιών των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Κατά της ρύθμισης έχει ταχθεί και το ΚΚΕ, αλλά και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση.

Γεγονός είναι πάντως ότι η κατάθεση του αιτήματος για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έχει διαφορετικό σκεπτικό.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου θα ποινικοποιήσει το δικαίωμα ελεύθερης γνώμης (παρόμοια είναι και η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ και της κυρίας Ρεπούση).

Αντίθετα η Χρυσή Αυγή κινδυνεύει με νέες περιπέτειες διότι ως γνωστό εξυμνεί τον Χίτλερ και τα «επιτεύγματα» του  (εγκλήματα κατά των Εβραίων).

Σε ότι αφορά την κυρία Ρεπούση, πρέπει να διευκρινιστεί ότι κράτησε διαφορετική στάση από το κόμμα της σε σχέση με τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Δήλωσε «παρών» για όλα τα άρθρα του και καταψήφισε το 2. Αντίθετα η ΔΗΜΑΡ είχε υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έκανε δεκτή τροπολογία του ΠΑΣΟΚ με την οποία αυξάνεται το ελάχιστο της ποινής για κάθε αδίκημα που έχει ρατσιστικό αδίκημα.

Τέλος, η κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε γενικόλογα  ότι η εκκρεμότητα αυτή θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει ζητήματα αστικού και οικογενειακού δικαίου.

Νεράτζης στη Βουλή: Συνέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης με την... κτηνοβασία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook