Βολές Λαφαζάνη: Ο Πρόεδρος δεν είναι εντολοδόχος κανενός

Παρέδωσε την εντολή ο Π. Λαφαζάνης. Βολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες. "Οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βολές Λαφαζάνη: Ο Πρόεδρος δεν είναι εντολοδόχος κανενός

Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες,τόσο εντός όσο και εκτός του Προεδρικού Μεγάρου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να μην προχωρήσει σε "εκτροπή" γιατί "δεν είναι εντολοδόχος κανενός", με αφορμή την αποστροφή του Προέδρου ότι δε θα γίνει σύσκεψη αρχηγών, αλλά θα συνομιλήσει μαζί τους τηλεφωνικά.

Στο αίτημα που διατύπωσε ενώπιον του κ. Παυλόπουλου, παραδίδοντας την τρίτη διερευνητική εντολή, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, δηλαδή να υπάρξει ευρεία συνενόηση με τον πιο δημοκρατικό τρόπο πριν τις κάλπες, τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος, αλλά και στην επισήμανση ότι ούτε οι αρχηγοί ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος απάντησε:

"Ουδείς πολιτειακός παράγων είναι υπεράνω του συνταγματος. Θα επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς και στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διεργασιών αυτών και εφόσον φτάσουμε σε εκλογές, αυτές πρέπει να διεξαχθούν σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού και στο ύψος των περιστάσεων".

Ανεβάζοντας τους τόνους, γεγονός ασυνήθιστο για συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους, ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε σε πρωτοφανές ύφος ότι "οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος και της δημοκρατίας. Το Σύνταγμα δε γράφει για τηλέφωνα. Γράφει για φυσική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος αν αυτό υποκατασταθεί από τηλέφωνο. Πρέπει να έχουν ζωντανή επικοινωνία".

Ο κ. Παυλόπουλος τον διαβεβαίωσε εκ νέου ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις διατάξεις του Συντάγματος, με τον κ. Λαφαζάνη να απαντά «θα το δούμε».

Επίθεση και εκτός του Προεδρικού

Η επίθεση εναντίον του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα εκ μέρους του Π. Λαφαζάνη συνεχίστηκε και μετά την έξοδό του από το Προεδρικό, εκ νέου μπροστά τις κάμερες:

"Παρέδωσα την εντολή στον ΠτΔ, αδυνατώντας να συμβάλω στη συγκρότηση κυβέρνησης.Το πρώτο που είπα είναι ότι ο Πρόεδρος δεν είναι εντολοδόχος κανενός. Δεν διεκπεραιώνει αποφάσεις τρίτων. Ένα και μόνο καθήκον και χρέος έχει, ανεξάρτηταα ποιοι τον ψήφισαν, να προασπίζει το γράμμα και το πενύμα του Συντάγματος".

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας χαρακτήρισε "πρόκληση να πάμε άρον άρον σε εκλογές. Να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια για την ημερομηνία εκλογών. Όχι νωρίτερα από τις 27 του μηνός. Είναι ευθύνη του Προέδρου να ανταποκριθει. Το ζητούν και άλλες δυνάμεις, θα έχει ευθυνη αν δεν το πράξει. Ασφαλώς και εμείς θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις που δε θέλουμε να κάνουμε".

Όπως είπε, "αν χρειαστεί να διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω για σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να γίνει σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων. Να συγκαλέσει ο ΠτΔ άμεσα σύσκεψη με φυσικά παρουσία των αρχηγών. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει τηλεφωνικές συνομιλίες ή συνεννοήσεις. Αυτά δε γίνονται διά τηλεφώνου. Αν κάποιοι δε θέλουν να μην προσέλθουν να αναλάβουν και την ευθύνη. Αν δε γίνουν αυτά που προτείνω και εισηγούμαι, φοβούμαι ότι οι κινήσεις τις οποίες θα αναλάβει να κάνει ο ΠτΔ, δε θα είναι υποβοηθητικές της τήρησης του Συντάγματος".

Επανέλαβε μάλιστα ότι "οι μεγαλύτερες αντιδημοκρατικές αντισυνταγματικές εκτροπές έχουν γίνει στο όνομα του Συντάγματος και της δημοκρατίας" και κάλεσε τον Πρ. Παυλόπουλο "να επιτελέσει το καθήκον του. Αν δεν το κάνει, εμείς θα αντιδράσουμε σθεναρά και αποφασιστικά. Δεν απευθύνω κατηγορίες πριν δω κινήσεις και πράξεις. Ελπίζω να ανταποκριθεί, θα περιμένω μέχρι την τελευταία στιγμή".

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του theToc.gr έγραφε:

Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις δύο σήμερα το μεσημέρι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προκειμένου να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία απέβη άκαρπη.

Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και στην προκήρυξη εκλογών στις 20 Σεπτέμβρη.

Βάσει του Συντάγματος, ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι υποχρεωμένος να κάνει μία τελευταία προσπάθεια συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς καλώντας τους να σχηματίσουν μια ευρύτερη κυβέρνηση. Δεδομένης όμως της άρνησης τόσο του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, όσο και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ), αλλά και του ΚΚΕ να συμπράξουν, οι πιθανότητες για μια σύσκεψη αρχηγών είναι μηδενικές, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο να διαπιστώσει τηλεφωνικά το μεσημέρι την αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Γιατί αντιδράει η αντιπολίτευση

Σημειώνεται ωστόσο ότι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί (Βαγγ. Μεϊμαράκης, Στ. Θεοδωράκης, Φ. Γεννηματά, Π. Λαφαζάνης) έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους με τη στάση του Αλ. Τσίπρα και έχουν ζητήσει μετ' επιτάσεως να διεξαχθεί σύσκεψη αρχηγών και οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 27 και όχι στις 20 Σεπτέμβρη.

“Αγκάθι” στην όλη διαδικασία αποτελεί και η διαφωνία της ΝΔ με την επιλογή της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά του αρμόδιου τομεάρχη της και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου κάνει λόγο για “θεσμικό ατόπημα” και προτάσσει το επιχείρημα ότι ακόμα και η ανάδειξή της ως προέδρου του Αρείου Πάγου πάσχει, καθώς εκτός από το ηθικό μέρος για τη μεθόδευσή της επιλογής της, δεν τηρήθηκε και η διαδικασία που ο νόμος επιβάλλει.

Άλλες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΝΔ δε συμμερίζεται απολύτως τις απόψεις του βουλευτή Λέσβου.

Ποιοί θα είναι υπηρεσιακοί υπουργοί

Σημειώνεται ότι εκτός της Β. Θάνου, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να συμμετέχουν οι Αντ. Μανιτάκης ως υπουργός Εσωτερικών, Π. Μολυβιάτης ως υπουργός Εξωτερικών, Γ. Χουλιαράκης ως υπουργός Οικονομικών και Δημ. Παπαγγελόπουλος ως υπουργός Δικαιοσύνης.

Περίπου στις 8 το βράδυ ο Πρ. Παυλόπουλος θα ορκίσει την υπηρεσιακή πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο και την Παρασκευή το πρωί θα πρέπει να ορκιστεί και η υπόλοιπη κυβέρνηση, η πρώτη πράξη της οποίας θα είναι έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της παρούσας Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 16 Οκτ 2021 | 09:43

ΚΙΝΑΛ: Συντροφικά "μαχαιρώματα" και έντονες συζητήσεις - Τα σενάρια επιστροφής Παπανδρέου και ο ρόλος Βενιζέλου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού αφήνουν στενοί του συνεργάτες - Έξι υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής για το ΚΙΝΑΛ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 15 Οκτ 2021 | 17:54

ΚΙΝΑΛ - Επίσημο: Παράταση για τη συλλογή υπογραφών από τους υποψηφίους έως τις 21 Οκτωβρίου

Μέχρι στιγμής, έξι είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ 15 Οκτ 2021 | 09:53

Κατεχόμενα: Προς εκλογές οι Τουρκοκύπριοι μετά την παραίτηση Σανέρ

Σε νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας μπαίνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά τη παραίτηση της τρικομματικής "κυβέρνησης" μειοψηφίας του "πρωθυπουργού" Ερσάν Σανέρ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2014 15 Οκτ 2021 | 07:44

Γαλλία: Υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό

Υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος αναδείχθηκε η δήμαρχος του Παρισιού, η Αν Ινταλγκό, στις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 14 Οκτ 2021 | 17:44

Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος για Πρόεδρος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Τρέχουν οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής καθώς την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος του κόμματος υπέβαλλε ο Βασίλης Κεγκέρογλου

ΣΤΙΣ 5 ΚΑΙ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 14 Οκτ 2021 | 07:21

Η μάχη της Φώφης Γεννήματα με τον καρκίνο - Οι κινήσεις των υποψηφίων και ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου

Η αιφνιδιαστική εισαγωγή της Φώφης Γεννηματά στο νοσοκομείο ανέτρεψε το μέχρι τώρα εκλογικό σκηνικό στο ΚΙΝΑΛ. Νέα δεδομένα για τους υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:21

Γερμανία: Πυρετός διεργασιών για την κυβέρνηση "Φανάρι" μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού "φανάρι", με Καγκελάριο τον ηγέτη των Σολσιαδημοκρατών Όλαφ Σολτς.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΡΡΟΠΕΣ 08 Οκτ 2021 | 09:22

Εκλογές στην Τσεχία: Φαβορί ο δισεκατομμυριούχος λαϊκιστής πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, παρά τα Pandora Papers

Ο μεγιστάνας του αγροδιατροφικού τομέα, των χημικών και των ΜΜΕ Α. Μπάμπις φέρεται να αξιοποίησε πόρους υπεράκτιων εταιρειών του για να αγοράσει ακίνητα στη Γαλλία.