Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση, μετά από έξι χρόνια, των πολιτικών αρχηγών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο, μετά από έξι χρόνια, διακαναλικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στις 21:00 στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Οι τηλεοπτικές πολιτικές «μονομαχίες» στην Ελλάδα είναι μάλλον η μετεξέλιξη του παραδοσιακού «μπαλκονιού».

Η τηλεοπτική αναμέτρηση των διεκδικητών της εξουσίας και των άλλων αρχηγών πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής θα φιλοξενηθεί στο στούντιο 3 του 1ου ορόφου εκεί απ' όπου βγαίνει η μακροβιότερη ίσως εκπομπή η Αθλητική Κυριακή

Οι Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφη Γεννηματά και Πάνος Καμμένος θα κάθονται στις θέσεις τους με βάση τη σειρά ανάδειξης των κομμάτων τους.

Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate

Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας, ενώ ήδη από χθες τα επιτελεία και οι επικοινωνιολόγοι - κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων - έχουν στρωθεί στη δουλειά.

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος και τις ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε TV).

Η διαδικασία των ερωτήσεων

Οι επτά πολιτικοί αρχηγοί θα δεχθούν 6 ερωτήσεις από κάθε δημοσιογράφο από έξι θεματικούς κύκλους:

  1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
  2. Παιδεία, Υγεία
  3. Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό
  4. Εξωτερική πολιτική – Άμυνα
  5. Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
  6. Δημόσια Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

Στους πρώτους πέντε κύκλους, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια έως 30 δευτερόλεπτα και κάθε απάντηση έως ενάμισι λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα έχει διάρκεια έως 15 δευτερόλεπτα και η δευτερολογία του αρχηγού έως τριάντα δευτερόλεπτα. Στον τελευταίο διπλό κύκλο των πολιτικών αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του ενάμισι λεπτό ανά γύρο.

Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate - εικόνα 2

Μετά το πέρας της διαδικασίας των ερωτήσεων οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης τοποθέτησης και υποβολής ερώτησης στους αντιπάλους τους εάν το επιθυμούν. Και εδώ βρίσκονται και οι δύο καινοτομίες του αποψινού ντιμπέιτ: η δυνατότητα δηλαδή των πολιτικών αρχηγών να απευθύνουν ο ένας στον άλλον ερώτηση και η δυνατότητα οι δημοσιογράφοι να μπορούν να απευθύνουν ερώτηση για όποιο θέμα επιθυμούν.

Σε αναβρασμό τα επιτελεία των κομμάτων

Ήδη από χθες στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί αναβρασμός και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ξεκινήσει εντατικά μαθήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη ξεκίνησε εντατική προετοιμασία για τη συμμετοχή του στο ντιμπέιτ με μια κλειστή ομάδα συνεργατών και πρώην δημοσιογράφων και νυν βουλευτών του κόμματος (Φίλης, Τσέκερης), υπό τον Νίκο Παππά, να έχει ετοιμάσει τα σημειώματα-«σκονάκια».

Αντίστοιχο «φροντιστήριο» έγινε και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη από την Πηνελόπη Γαβρά, τον Νίκο Καραχάλιο και τον Γιάννη Χατζή.

Που θα επικεντρώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από την έως τώρα στρατηγική τους, με βασικό μέλημά τους να αποφύγουν το λάθος στο κυνήγι των εντυπώσεων στην τελική ευθεία πριν την κάλπη.

Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate - εικόνα 3

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρώσει αφενός στη διαφορά μεταξύ του «παλαιού και του νέου» και στο αν η χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου θα κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ αφετέρου στο ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Επίσης θα δώσει έμφαση σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί -όπως και στα τηλεοπτικά σποτ- στο ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι ο κατάλληλος για να το αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει να αποδομήσει το δίλημμα «παλιός ή νέος» του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο αλλά «κουβαλά μαζί του τις πιο παλιές και αναχρονιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες».

Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate - εικόνα 4

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στοχεύει να ενδυναμώσει το αρχηγικό του προφίλ και να παίξει στο…γήπεδο της συναίνεσης όπου θα προβάλλει το χαρτί των κυβερνήσεων συνεργασίας, θεωρώντας ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι τάσσονται υπέρ ενός «μεγάλου συνασπισμού» ή έστω συμμαχικών κυβερνητικών σχημάτων. Και σε αυτή την εμφάνισή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επενδύσει στον αυθορμητισμό, το αντισυμβατικό και λαϊκό του ύφος

Ενδιαφέρον θα έχει και η «αναμέτρηση» του Αλ. Τσίπρα με τον έως πρότινος σύντροφό του στο κόμμα και νυν πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Από τους υπόλοιπους αρχηγούς Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να επικεντρώσουν στην αναγκαιότητα της παρουσίας τους στην επόμενη κυβέρνηση, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά έχει το πρόσθετο καθήκον να υπερασπιστεί και το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως το «νέο που έχει τις λύσεις και είναι έτοιμο να κυβερνήσει».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αναμένεται να στραφεί κυρίως κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ως ο μοναδικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στο πάνελ, θα υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της επτάμηνης διακυβέρνησης του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η «αναμέτρηση» του Αλ. Τσίπρα με τον έως πρότινος σύντροφό του στο κόμμα και νυν πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος θα εμφανιστεί ως η νέα αντιμνημονιακή δύναμη. Ο τελευταίος αναμένεται να δεχθεί τα πυρά του γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα ο οποίος θα επιχειρίση να εμφανίση τη ΛΑΕ ως ένα ακόμη ανάχωμα πριν τον Περισσό.

Άνευρη και ανούσια διαδικασία

Εν κατακλείδι και πλην συγκλονιστικού απροόπτου το πιο πιθανό είναι σε λίγες ώρες να έχουμε μία ακόμη άνευρη και άνευ ενδιαφέροντος τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αφού το αυστηρό «πρωτόκολλο» διεξαγωγής της προμηνύει ότι το πιο εντυπωσιακό θα είναι μάλλον το σκηνικό που έχει στηθεί και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν γι αυτό.

Και μόνο το γεγονός ότι για παράδειγμα στο αμερικανικό debate έχουμε διάλογο και συζήτηση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, ενώ στο ελληνικό έχουμε παράλληλους μονολόγους καθιστά την όλη διαδικασία άνευρη.

Επί της ουσίας οι τηλεοπτικές πολιτικές «μονομαχίες» στην Ελλάδα είναι μάλλον η μετεξέλιξη του παραδοσιακού «μπαλκονιού» μόνο που στη θέση της πλατείας Συντάγματος και της νέας λεωφόρου Νίκης στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη παίρνει το τηλεοπτικό στούντιο και τα εντυπωσιακά σκηνικά.

Για την ιστορία πάντως το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στην Ελλάδα διοργανώθηκε το 1990, από το Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, όχι σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο, αλλά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της περιόδου και συμμετείχαν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

40 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΗΧΑΝΕΣ 30 Δεκ 2020 | 12:50

Καταδρομική επίθεση σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στον Πειραιά με έναν τραυματία

Επίθεση εις βάρος συνδέσμου του Ολυμπιακού στον Πειραιά σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

ΤΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο CEO ΤΗΣ PFIZER 24 Δεκ 2020 | 14:04

Άλμπερτ Μπουρλά: Αποκαλύπτει πόσα εμβόλια για τον κορονοϊό θα έρθουν στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά θα μιλήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 24 Δεκ 2020 | 07:28

Εμβόλιο: Κοινό μήνυμα στήριξης των πολιτικών αρχηγών - Πότε θα εμβολιαστούν

Το πρόγραμμα των εμβολιασμών της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23 Δεκ 2020 | 20:55

Παραμονή Χριστουγέννων: Διαδικτυακά θα ακούσουν τα κάλαντα οι πολιτικοί αρχηγοί

Φέτος τα παραδοσιακά χριστουγενιάτικα κάλαντα στο δρόμο ή στα σπίτια δεν θα ακουστούν λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 23 Δεκ 2020 | 19:45

Γιάννα Αγγελοπούλου: Τηλεδιασκέψεις με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα του "Ελλάδα 2021"

Η Γιάννα Αγγελοπούλου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το έργο της Επιτροπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΙΝΑΛ 22 Δεκ 2020 | 22:32

Φώφη Γεννηματά: Θα εμβολιαστώ στις 4 Ιανουαρίου - Πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να βάλουμε πλάτη

"Πρέπει να προηγηθούμε για να δώσουμε το παράδειγμα, να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να εμπιστευτεί το εμβόλιο" το μήνυμα της Γεννηματά.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΑΚΣΟΙ 19 Ιαν 2021 | 20:26

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραβίασε επίμονα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Θράκης

Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτίθεται στον Νίκο Δένδια με αφορμή τη μειονότητα στη Θράκη.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2021 | 20:02

Δένδιας για διερευνητικές επαφές με Τουρκία: Mε διάλογο λύνονται τα προβλήματα, όχι με απειλές πολέμου

"Για την επανάληψη αλλά και για τη συνέχιση των διερευνητικών, απαιτείται η βεβαιωμένη σταθερή αποκλιμάκωση", υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 93.179 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 19 Ιαν 2021 | 19:37

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την πορεία του εμβολιασμού: Πιθανή η ανακοίνωση της επόμενης ηλικιακής ομάδας

Τακτική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία υλοποίησης του εμβολιασμού κατά του κορoνοϊού.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 19 Ιαν 2021 | 18:13

Λευτέρης Αυγενάκης: Πιστεύω την Μπεκατώρου - Είναι κυρία με Κ κεφαλαίο [βίντεο]

Ο κ. Αυγενάκης κάλεσε κάθε αθλητή και αθλήτρια να προβεί σε καταγγελία εάν έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους βίας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ 19 Ιαν 2021 | 18:00

IATA για "πιστοποιητικό εμβολιασμού" Μητσοτάκη: Θα σώσει θέσεις εργασίας και την οικονομία, θα ξανασυνδέσει οικογένειες

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προέτρεψε την ΕΕ να υποστηρίξει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Ιαν 2021 | 17:22

Τσίπρας στους πρυτάνεις ΑΕΙ: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων

Στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προβλέπεται η πρόσληψη 1.000 επιπλέον αστυνομικών αλλά δεν προβλέπεται η πρόσληψη καθηγητών αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:43

Καυστική η Μπακογιάννη για Μάας: Να μας εξηγήσει γιατί έμεινε μουγγός στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

Επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στον Χάικο Μάας για τη μη παρέμβασή του στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου