Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση, μετά από έξι χρόνια, των πολιτικών αρχηγών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο, μετά από έξι χρόνια, διακαναλικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στις 21:00 στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Οι τηλεοπτικές πολιτικές «μονομαχίες» στην Ελλάδα είναι μάλλον η μετεξέλιξη του παραδοσιακού «μπαλκονιού».

Η τηλεοπτική αναμέτρηση των διεκδικητών της εξουσίας και των άλλων αρχηγών πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής θα φιλοξενηθεί στο στούντιο 3 του 1ου ορόφου εκεί απ' όπου βγαίνει η μακροβιότερη ίσως εκπομπή η Αθλητική Κυριακή

Οι Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφη Γεννηματά και Πάνος Καμμένος θα κάθονται στις θέσεις τους με βάση τη σειρά ανάδειξης των κομμάτων τους.

Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate

Η τηλεμαχία θα μεταδοθεί πανελλαδικά από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω της Φωνής της Ελλάδας, ενώ ήδη από χθες τα επιτελεία και οι επικοινωνιολόγοι - κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων - έχουν στρωθεί στη δουλειά.

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος και τις ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι: Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Μάρα Ζαχαρέα (Star) και Μάκης Γιομπαζολιάς (Ε TV).

Η διαδικασία των ερωτήσεων

Οι επτά πολιτικοί αρχηγοί θα δεχθούν 6 ερωτήσεις από κάθε δημοσιογράφο από έξι θεματικούς κύκλους:

  1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
  2. Παιδεία, Υγεία
  3. Μεταναστευτική πολιτική – προσφυγικό
  4. Εξωτερική πολιτική – Άμυνα
  5. Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
  6. Δημόσια Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

Στους πρώτους πέντε κύκλους, κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια έως 30 δευτερόλεπτα και κάθε απάντηση έως ενάμισι λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα έχει διάρκεια έως 15 δευτερόλεπτα και η δευτερολογία του αρχηγού έως τριάντα δευτερόλεπτα. Στον τελευταίο διπλό κύκλο των πολιτικών αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του ενάμισι λεπτό ανά γύρο.

Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate - εικόνα 2

Μετά το πέρας της διαδικασίας των ερωτήσεων οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης τοποθέτησης και υποβολής ερώτησης στους αντιπάλους τους εάν το επιθυμούν. Και εδώ βρίσκονται και οι δύο καινοτομίες του αποψινού ντιμπέιτ: η δυνατότητα δηλαδή των πολιτικών αρχηγών να απευθύνουν ο ένας στον άλλον ερώτηση και η δυνατότητα οι δημοσιογράφοι να μπορούν να απευθύνουν ερώτηση για όποιο θέμα επιθυμούν.

Σε αναβρασμό τα επιτελεία των κομμάτων

Ήδη από χθες στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί αναβρασμός και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ξεκινήσει εντατικά μαθήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας με την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη ξεκίνησε εντατική προετοιμασία για τη συμμετοχή του στο ντιμπέιτ με μια κλειστή ομάδα συνεργατών και πρώην δημοσιογράφων και νυν βουλευτών του κόμματος (Φίλης, Τσέκερης), υπό τον Νίκο Παππά, να έχει ετοιμάσει τα σημειώματα-«σκονάκια».

Αντίστοιχο «φροντιστήριο» έγινε και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη από την Πηνελόπη Γαβρά, τον Νίκο Καραχάλιο και τον Γιάννη Χατζή.

Που θα επικεντρώσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν από την έως τώρα στρατηγική τους, με βασικό μέλημά τους να αποφύγουν το λάθος στο κυνήγι των εντυπώσεων στην τελική ευθεία πριν την κάλπη.

Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate - εικόνα 3

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικεντρώσει αφενός στη διαφορά μεταξύ του «παλαιού και του νέου» και στο αν η χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου θα κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ αφετέρου στο ποιος είναι πιο ικανός να διαχειριστεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Επίσης θα δώσει έμφαση σε θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, ενώ μεγάλο βάρος θα δοθεί -όπως και στα τηλεοπτικά σποτ- στο ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι ο κατάλληλος για να το αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει να αποδομήσει το δίλημμα «παλιός ή νέος» του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο αλλά «κουβαλά μαζί του τις πιο παλιές και αναχρονιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες».

Αντίστροφη μέτρηση για ένα debate χωρίς...debate - εικόνα 4

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στοχεύει να ενδυναμώσει το αρχηγικό του προφίλ και να παίξει στο…γήπεδο της συναίνεσης όπου θα προβάλλει το χαρτί των κυβερνήσεων συνεργασίας, θεωρώντας ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι τάσσονται υπέρ ενός «μεγάλου συνασπισμού» ή έστω συμμαχικών κυβερνητικών σχημάτων. Και σε αυτή την εμφάνισή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επενδύσει στον αυθορμητισμό, το αντισυμβατικό και λαϊκό του ύφος

Ενδιαφέρον θα έχει και η «αναμέτρηση» του Αλ. Τσίπρα με τον έως πρότινος σύντροφό του στο κόμμα και νυν πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Από τους υπόλοιπους αρχηγούς Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να επικεντρώσουν στην αναγκαιότητα της παρουσίας τους στην επόμενη κυβέρνηση, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Η Φώφη Γεννηματά έχει το πρόσθετο καθήκον να υπερασπιστεί και το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως το «νέο που έχει τις λύσεις και είναι έτοιμο να κυβερνήσει».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αναμένεται να στραφεί κυρίως κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ως ο μοναδικός σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στο πάνελ, θα υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της επτάμηνης διακυβέρνησης του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η «αναμέτρηση» του Αλ. Τσίπρα με τον έως πρότινος σύντροφό του στο κόμμα και νυν πρόεδρο της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος θα εμφανιστεί ως η νέα αντιμνημονιακή δύναμη. Ο τελευταίος αναμένεται να δεχθεί τα πυρά του γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα ο οποίος θα επιχειρίση να εμφανίση τη ΛΑΕ ως ένα ακόμη ανάχωμα πριν τον Περισσό.

Άνευρη και ανούσια διαδικασία

Εν κατακλείδι και πλην συγκλονιστικού απροόπτου το πιο πιθανό είναι σε λίγες ώρες να έχουμε μία ακόμη άνευρη και άνευ ενδιαφέροντος τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αφού το αυστηρό «πρωτόκολλο» διεξαγωγής της προμηνύει ότι το πιο εντυπωσιακό θα είναι μάλλον το σκηνικό που έχει στηθεί και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν γι αυτό.

Και μόνο το γεγονός ότι για παράδειγμα στο αμερικανικό debate έχουμε διάλογο και συζήτηση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, ενώ στο ελληνικό έχουμε παράλληλους μονολόγους καθιστά την όλη διαδικασία άνευρη.

Επί της ουσίας οι τηλεοπτικές πολιτικές «μονομαχίες» στην Ελλάδα είναι μάλλον η μετεξέλιξη του παραδοσιακού «μπαλκονιού» μόνο που στη θέση της πλατείας Συντάγματος και της νέας λεωφόρου Νίκης στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη παίρνει το τηλεοπτικό στούντιο και τα εντυπωσιακά σκηνικά.

Για την ιστορία πάντως το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στην Ελλάδα διοργανώθηκε το 1990, από το Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, όχι σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο, αλλά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της περιόδου και συμμετείχαν ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

13 Ιαν 2022 | 15:22

Είδαμε Πρώτοι: "Αγάπη Παράνομη" στην ΕΡΤ

Ο Κωνσταντίνος Αντωνάτος είδε το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του Νίκου Κουτελιδάκη και της Ελένης Ζιώγα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 13 Ιαν 2022 | 12:31

Αυτές είναι οι νέες σειρές μυθοπλασίας της ΕΡΤ - Η παρουσίαση λίγο πριν από την πρεμιέρα τους

Η ΕΡΤ κάνει το καλύτερό της και το 2022 με τρεις νέες ποιοτικές σειρές μυθοπλασίας.

ΒΙΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ 28 Δεκ 2021 | 06:55

Θετικοί στον κορονοϊό οι δημοσιογράφοι της πρωινής εκπομπής της ΕΡΤ, Χριστίνα Βίδου και Κώστας Παπαχλιμίντζος

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι Χριστίνα Βίδου και Κώστας Παπαχλιμίντζος, που παρουσιάζουν το ενημερωτικό πρωινό μαγκαζίνο του καναλιού "Συνδέσεις".

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ "ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4" 27 Δεκ 2021 | 20:56

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Ξέσπασε σε κλάματα στον αέρα της ΕΡΤ [Βίντεο]

Ακούγοντας μια ιστορία για τη Ρένα Βλαχοπούλου, η Νάνσυ Ζαμπέτογλου δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της και ξέσπασε σε κλάματα στον αέρα της εκπομπής

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2022 | 15:22

Κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη για Βαξεβάνη και ΚΕΕΛΠΝΟ: "Είστε Τζέκιλ και Χάιντ" - "Οι δικοί σας συνεργάζονταν με τους Γερμανούς"

Άγρια κόντρα ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη για τον Κώστα Βαξεβάνη, το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Αριστερά.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 18 Ιαν 2022 | 15:00

Υπόθεση Βαξεβάνη: Σε συγκέντρωση καλεί ο Παύλος Πολάκης έξω από το δικαστήριο, για την απολογία του δημοσιογράφου

Με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης υπέρ του Κώστα Βαξεβάνη- Είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΟ 18 Ιαν 2022 | 13:03

Πώς ένα email γονέα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου άλλαξε τη μορφή ενός δημοτικού σχολείου στην Κομοτηνή [εικόνες]

Το μήνυμα του γονέα και τα γρήγορα αντανακλαστικά της Πολιτείας για το εξαθέσιο δημοτικό Κοσμίου στην Κομοτηνή.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ FOUR SEASONS 18 Ιαν 2022 | 13:00

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα Κροίσο του τουρισμού Κhaled Juffali στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Khaled Juffali, έναν από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας.

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 18 Ιαν 2022 | 12:47

Αγρια κόντρα Πρετεντέρη- Ραγκούση: Ποιον θα πάρουν με τις πέτρες και ποιος "κοιμήθηκε ΠΑΣΟΚ και ξύπνησε σε άλλο κόμμα"

Αγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Γιάννη Πρετεντέρη και Γιάννη Ραγκούση για την φράση του βουλευτή "θα τον είχαν πάρει με τις πέτρες".

ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 18 Ιαν 2022 | 12:44

Ερχονται τα έξι πρώτα ελληνικά Rafale στην Τανάγρα: Θα πετάξουν την Τετάρτη πάνω από την Ακρόπολη

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου καταφθάνει στην Ελλάδα η πρώτη εξάδα των Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα πετάξουν πρώτα πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως

ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ TIMES 18 Ιαν 2022 | 12:02

Γλυπτά Παρθενώνα - Καρφιά και από Γερμανικό Τύπο: Αμφίβολα τα βρετανικά επιχειρήματα

"Όπως και η ίδια η πολιτική μοίρα του Τζόνσον, η διαμάχη για τα γλυπτά φουντώνει εκ νέου και πάλι" γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 11:10

Δημήτρης Μάντζος: Ο 40άρης δικηγόρος που αναλαμβάνει νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Γυναίκα δημοσιογράφος αναπληρώτρια

Εκπρόσωπος Τύπου θα είναι ο 40χρονος δικηγόρος, μέχρι τώρα διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Δημήτρης Μάντζος.