Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων - Τι φοβάται η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα

Πολλαπλά μηνύματα Μητσοτάκη για τους κινδύνους της επόμενης ημέρας,

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Μία γέφυρα ασφάλειας σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητας δημιούργησε ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας, με στόχο την ομαλή έξοδο από την Καραντίνα.

Ωστόσο "κλειδί" για την επιτυχία της άρσης των μέτρων θα αποτελέσει η ατομική ευθύνη και η τήρηση των κανόνων όπως ακριβώς συνέβη όλο το προηγούμενο διάστημα και είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει τα λιγότερα κρούσματα και θύματα σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του έστειλε πολλαπλά μηνύματα για τους κινδύνους της επόμενης ημέρας, σημειώνοντας πως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός καθώς ο Κορονοϊός εξακολουθεί να ζει ανάμεσα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το εγχείρημα της εξόδου δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ξέρουν τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα βρουν το επόμενο διάστημα, αλλά σημειώνουν πως όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν έγιναν μετά από την λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

"Η υπευθυνότητα. Η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Μετρημένα τα βήματα χαλάρωσης

Όλες οι πλευρές τονίζουν πως τα μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία θα πρέπει να παραμείνουν μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, άλλωστε όπως είπε ο πρωθυπουργός οι κανόνες υγιεινής που ακολουθήσαμε όλο αυτό το διάστημα "πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα. Ζούμε, ήδη, αλλιώς".

Τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την πρώτη εβδομάδα είναι μετρημένα, με χαμηλό ρίσκο. Είναι ενδεικτικό ότι το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων "έσπασαν" σε δύο δόσεις, ενώ τα σχολεία τελικά θα ανοίξουν με διαφορά επτά ημερών εκτός από τα δημοτικά που το μέλλον τους θα κριθεί στα τέλη Μαΐου.

"Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση. Και το Κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Μητσοτάκης έσβησε και τις εκκλησιαστικές "φωτιές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ιδιαίτερη αναφορά του πρωθυπουργό στον Αρχιεπίσκοπο αλλά και τους κληρικούς αλλά και η ανακοίνωση του πως οι πολίτες θα μπορούν από τις 17 Μαΐου να παρακολουθούν τις λειτουργίες στις εκκλησίες, ηρέμησαν τα πνεύματα στο εσωτερικό της εκκλησίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την κίνηση έδειξε πως αντιλαμβάνεται το θρησκευτικό αίσθημα αλλά και την υπεύθυνη στάση που κράτησε ο κ Ιερώνυμος κυρίως κατά την διάρκεια του Πάσχα που οι ναοί ήταν κλειστοί για τους πολίτες.

"Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα".

Σκέρτσος: Νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στην άρση των μέτρων, κάνοντας λόγο για μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου, χαρακτηρίζοντας τους επόμενους δύο μήνες ως ένα στάδιο συντονισμένης επιστροφής με συνεχή επαγρύπνηση. "Είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το "μένουμε σπίτι" στο "μένουμε ασφαλείς", σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας. Ένα σχέδιο που όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του, καθώς αυτό εξαρτάται από την πρόοδο της Επιστήμης, της ερευνητικής κοινότητας στον αγώνα για τη θεραπεία και το εμβόλιο κατά του ιού" σημείωσε ο κ. Σκέρτσος.

Η επόμενη μέρα στο υπουργικό

Στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό να δίνει το βάρος στην επόμενη ημέρα και την αντιμετώπιση της ύφεσης η οποία θα είναι παγκόσμια λόγω της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει πως θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο με την κατάθεση νομοσχεδίων που στόχο θα έχουν την αναχαίτηση της ύφεσης και την όσο γρηγορότερη επιστροφή στην ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλωστε το στίγμα των προθέσεων του το έδειξε ο πρωθυπουργός και στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό σημειώνοντας τις επιπτώσεις που υπάρχουν ήδη στην χώρα μας από την κρίση αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί. "Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορονοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό".

Η ατζέντα του υπουργικού

Ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19.

Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία.

Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ.

Παρουσίαση νομοσχεδίων Υπουργείου Δικαιοσύνης για α) ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΑΣΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ 02 Ιουλ 2020 | 11:59
ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ 5.889 ΔΕΙΓΜΑΤΑ 02 Ιουλ 2020 | 11:53

Κορονοϊός: Αρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε τουρίστες στα αεροδρόμια

Τα αποτελέσματα των πρώτων 250 τεστ από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης, είναι όλα αρνητικά.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ 02 Ιουλ 2020 | 10:59

Γώγος: Περιμένουμε με αγωνία τα τεστ των πρώτων τουριστών - Θα ανακοινωθούν μέχρι το βράδυ

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μίλησε για τον αριθμό που θα χτυπήσει "καμπανάκι" και το δεύτερο κύμα.

ΔΕΝ ΠΤΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 02 Ιουλ 2020 | 10:32

Για διακοπές στο Πήλιο μέσω Βουλγαρίας ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον παρά την απαγόρευση [εικόνες-βίντεο]

"Είμαι στο Πήλιο για πολύ σημαντικές δουλειές", δήλωσε ο ίδιος και ανάρτησε σειρά προκλητικών φωτογραφιών και βίντεο στο ιnstagram.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Ιουλ 2020 | 10:22

Η Βρετανία εγκαταλείπει τα σχέδια για αερογέφυρες - Ανοίγει τα σύνορα για ταξιδιώτες από 75 χώρες - Και για την Ελλάδα

Η χώρα θα άρει προσεχώς απαγόρευση στα μη απαραίτητα ταξίδια προς σχεδόν όλους τους προορισμούς της ΕΕ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ 02 Ιουλ 2020 | 09:42
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ 02 Ιουλ 2020 | 09:31
ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ 02 Ιουλ 2020 | 08:22

Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών για κορονοϊό: Δεν ανησυχούμε για τα νησιά, αλλά για τον συνωστισμό και τα πάρτι

Ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα θα έχουμε σε 15 μέρες, είπε.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 02 Ιουλ 2020 | 07:57

Σάλος στη Νέα Ζηλανδία: Αποπέμφθηκε ο υπουργός Υγείας που έσπαγε προκλητικά την καραντίνα

Ο Ντέιβιντ Κλαρκ δεχόταν επίσης πυρά επειδή παραβίασε ο ίδιος τους αυστηρούς κανόνες απαγόρευσης.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 07:53

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ με πάνω από 50.000 νέα κρούσματα κορονοϊού και 700 νεκρούς σε 24 ώρες

Ο αριθμός των νέων θανάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ανήλθε σε 706.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 02 Ιουλ 2020 | 07:40

Κορονοϊός: "Κρατάμε την αναπνοή μας..." - Ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι για τους χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα [Βίντεο]

Προειδοποιούν ότι το πείραμα της Ελλάδας έχει ακόμα απρόβλεπτα αποτελέσματα και εξηγούν πότε πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε...

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 02 Ιουλ 2020 | 06:53

Βραζιλία: Ξεπέρασε το φράγμα των 60.000 νεκρών από κορονοϊό

1.447.523 άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν προσβληθεί.

ΠΙΣΩ...ΟΛΟΤΑΧΩΣ 02 Ιουλ 2020 | 06:38

Η Καλιφόρνια κλείνει μπαρ, εστιατόρια για 3 εβδομάδες, μετά την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο 110 άνθρωποι πέθαναν στην Καλιφόρνια, δήλωσε ο κυβερνήτης.