Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό – Όλα τα σενάρια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα του καθώς έχει διαπιστώσει ορισμένες δυσλειτουργίες.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπουργείων – καθώς απομένουν ακόμη τέσσερα – αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τον πρώτο ανασχηματισμό που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τις κυβερνητικές αλλαγές λίγο πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα που απέχει ακριβώς δύο μήνες από σήμερα.

Ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε μπορεί να είναι μεγάλος, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει καταλήξει στα πρώτα συμπεράσματα του καθώς έχει διαπιστώσει ορισμένες δυσλειτουργίες κυρίως όσον αφορά τον τομέα της καθημερινότητας των πολιτών.

Μπορεί στο Μαξίμου να έχουν καταλήξει ως ένα βαθμό στα πρόσωπα, αλλά εκείνο στο οποίο δεν έχουν καταλήξει είναι στον χαρακτήρα του ανασχηματισμού. Αν δηλαδή θα είναι διορθωτικός ή σαρωτικός. Τα τελευταία σενάρια πάντως κάνουν λόγο για μετρημένες αλλαγές οι οποίες θα έχουν ως στόχο την καλύτερη αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου.

Ικανοποίηση για οικονομία – επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει την ικανοποίηση του για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα των επενδύσεων απονέμοντας τα εύσημα στον Άδωνι Γεωργιάδη, όπως επίσης και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Χρήστου Σταϊκούρα. Ιδιαιτέρως ανεβασμένες είναι οι μετοχές του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει καταφέρει σημαντικό έργο, ενώ το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού είχε καθολική αποδοχή καθώς υπερψηφίστηκε σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα.

Από τους αμετακίνητους θεωρείται και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που αναλαμβάνει με επιτυχία όλες τις δύσκολες αποστολές που του έχει αναθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τελευταία την «καυτή πατάτα» του ποδοσφαίρου. Επίσης ικανοποιημένος εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και για το έργο του Γιάννη Βρούτση με αφορμή και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες στη βουλή.

Υψηλό βαθμό συγκεντρώνουν επίσης ο Νίκος Δένδιας που χειρίζεται ιδιαιτέρως προσεκτικά και με υπευθυνότητα τα εθνικά θέματα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας και ο Κώστας Καραμανλής στο υποδομών και μεταφορών που είναι πλέον σε ανοικτή διαμάχη με τους συνδικαλιστές.

Θολή εικόνα

Ωστόσο υπάρχουν για ορισμένα πρόσωπα που έχουν προβληματίσει το Μαξίμου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αντικατασταθούν. Στο υπουργείο Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να έχει δεχθεί κριτική για ορισμένες τοποθετήσεις του, όμως οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι πολύ καλές.

Το ίδιο ακριβώς κλίμα επικρατεί και για τον Βασίλη Κικίλια που αντιμετωπίζει καθημερινά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία αλλά και με τα κρούσματα της γρίπης. Επίσης συζητήσεις φαίνεται να υπάρχουν και για τον Μάκη Βορίδη σε ένα πρωτόγνωρο τομέα για τον ίδιο, ωστόσο το γεγονός ότι δεν έγιναν φέτος, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι στα υπέρ του.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά τα όσα έγιναν στον χώρο του ποδοσφαίρου, ενώ ο Νότης Μηταράκης που από το υπουργείο Εργασίας βρέθηκε στο υπουργείο μετανάστευσης, δίνει «εξετάσεις» σε ένα πολύ δύσκολο τομέα. Ωστόσο οι εξελίξεις και το αποτέλεσμα που θα υπάρξει φαίνεται πως θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την παραμονή του.

Ανακατατάξεις στους υφυπουργούς

Μεγαλύτερες αναμένεται να είναι οι ανακατατάξεις στους υφυπουργούς καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως σε ορισμένα υπουργεία, η αποτελεσματικότητα όπως και η συνεργασία μεταξύ υπουργών και υφυπουργών σε μερικές περιπτώσεις δεν είναι και οι καλύτερες.

Στο υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να αντικατασταθεί ο Απόστολος Βεζυρόπουλος, επίσης ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής έχει μείνει ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο μετά την σύσταση του υπουργείου μετανάστευσης, χωρίς να σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Ερώτημα επίσης αποτελεί και η περίπτωση της Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και όχι μόνο… αλλά το έργο της έχει μέχρι στιγμής θετικό αποτέλεσμα.

Το επικοινωνιακό επιτελείο

Σκέψεις υπάρχουν και σε αλλαγές στο πολυάριθμο επικοινωνιακό επιτελείο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιθυμεί μια πιο σφιχτή ομάδα καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν δυσλειτουργίες και αργή αντίδραση. Ο Στέλιος Πέτσας εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί, με ιδιαιτέρως ανεβασμένες τις μετοχές του στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων. Στην περίπτωση που αποχωρήσει από το Μαξίμου θα είναι μόνο για να αναβαθμιστεί αναλαμβάνοντας ρόλο σε παραγωγικό υπουργείο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ΠΤΔ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 08 Απρ 2020 | 13:10

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου για τον κορονοϊό: "Τσιόδρας και Χαρδαλιάς βοηθούν σημαντικά"

"Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απρίλιου ώστε ο Μάιος να είναι καλύτερος από τον Απρίλιο", τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Απρ 2020 | 12:46

Σκυλακάκης: Υπάρχει λόγος που δεν ρίχνουμε με τη μία όλα μας τα όπλα για την κρίση

Συνέστησε προσοχή διευκρινίζοντας ότι ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της αντιμετώπισης της κρίσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 08 Απρ 2020 | 12:10

Μηταράκης: Έχουμε 28 κρούσματα κορονοϊού σε hot spot αλλά δεν έχουμε νεκρούς

Στις Σέρρες και στη Μαλακάσα τα κέντρα παραμένουν κλειστά για λόγους δημόσιας υγείας.

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ 08 Απρ 2020 | 07:50

Τηλεδιάσκεψη Mητσοτάκη - εντατικολόγων: Στόχος η μακρόπνοη θωράκιση του ΕΣΥ

"Δεν θα θέλω ποτέ να ξαναφτάσουμε στο σημείο να πρέπει να ζητείται η παρέμβαση ενός πολιτικού για το ποιος Έλληνας πολίτης θα έχει ή δεν θα έχει τελικά πρόσβαση σε ένα κρεβάτι Εντατικής", είπε.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 22:39

Σακελλαροπούλου για ενδοοικογενειακή βία: Μένουμε Σπίτι αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές

Η ΠτΔ έκανε retweet την ανάρτηση του πρωθυπουργού και έστειλε μήνυμα στις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 22:31

Μητσοτάκης για ΕΚΤ και ομόλογα: Η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο δυνατή μέσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές

Χαιρετίζει την απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο ο πρωθυπουργός

ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 21:05

Μητσοτάκης: "Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει υπομένουμε τη βία" - Η γραμμή SOS 15900

"Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, κάλεσε στη γραμμή SOS 15900 ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο 100"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 07 Απρ 2020 | 16:26

Eυχές Μητσοτάκη σε Μπόρις Τζόνσον για γρήγορη και πλήρη ανάρρωση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 27 Μαρτίου και αρνήθηκε να σταματήσει την εργασία του

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 07 Απρ 2020 | 15:42
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 07 Απρ 2020 | 13:07

Τηλεδιάσκεψη Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη με επίκεντρο κορονοϊό και οικονομία

Στην τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα θέματα Δημόσιας Υγείας και για τα μέτρα στήριξης της Οικονομίας.

ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ 06 Απρ 2020 | 15:14

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Νοσοκομείο "Σωτηρία": Είστε οι ήρωες πίσω από τις μάσκες

Τα έχουμε καταφέρει καλά μέχρι στιγμής, δεν δικαιολογείται όμως κανείς εφησυχασμός, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 06 Απρ 2020 | 14:56

Κορονοϊός - Μένουμε Σπίτι: Δείτε το νέο σποτ με τον Αθερίδη και το tweet του πρωθυπουργού [βίντεο]

Το νέο σποτ προτρέπει: Εάν αισθανθείτε πως χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάσετε να καλέσετε την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 10306.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 06 Απρ 2020 | 12:28

Παρέμβαση Μητσοτάκη - Μόσιαλου στη FAZ: Kοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων και τεστ για τον κορονοϊό

Πρόταση του πρωθυπουργού από κοινού με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλία Μόσιαλο.