Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό μετά την αναθεώρηση

Τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου αρχής γενομένης του ανασχηματισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό.

Η κυβέρνηση έχοντας περάσει τον σκόπελο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και την πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, έστω και με απώλειες, πλέον στρέφει το βλέμμα της στο νέο σχήμα που θα αναλάβει την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου αλλά και των βουλευτικών εκλογών, είτε διεξαχθούν πρόωρα, π.χ. τον Μάιο, είτε το φθινόπωρο.

Αντίστροφη μέτρηση 

Θέμα ωρών ή λίγων ημερών φαίνεται πως είναι ο ανασχηματισμός και αυτό που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα διακριτικό άνοιγμα στην Κεντροαριστερά αλλά και το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός αναζητεί για την καρέκλα του νέου υπουργού βουλευτή από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η Κατερίνα Νοτοπούλου θα επικεντρωθεί στην υποψηφιότητά της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι εκείνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν τα ονόματα τόσο του Κώστα Ζουράρι όσο και του Μάρκου Μπόλαρη. 

Οι αλλαγές, που δεν αναμένονται να είναι σαρωτικές, αναμένεται να επηρεάσουν και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σήμερα κατέχει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά. Η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου πλέον κερδίζει έδαφος καθώς ο αναπληρωτής υπουργός είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον πρωθυπουργό έφεραν σε πέρας εντός και εκτός Βουλής την τελική φάση της διαδικασίας της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Πέραν του υπουργείου Εξωτερικών, ανοιχτό παραμένει και το εάν θα πληρωθεί η θέση του υποψήφιου για τον δήμο της Αθήνας, Νάσου Ηλιόπουλου, στο υπουργείο Εργασίας, ενώ κενές θέσεις υφυπουργών υπάρχουν και στα υπουργεία Άμυνας και Μεταφορών μετά την αποχώρηση των προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά και Νίκου Μαυραγάννη.

Τέλος, απομένει να φανεί εάν και πώς το "πολυδιαφημιζόμενο" άνοιγμα στην Κεντροαστερά και το Κέντρο θα αποκτήσει και μια πιο απτή απεικόνιση μέσα από τον ανασχηματισμό. 

Οι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου 

Εκτός από τον ανασχηματισμό, την επόμενη περίοδο το Μαξίμου στοχεύει στην ολοκλήρωση μιας σειράς θετικών μέτρων με στόχο να κερδίσει χαμένο έδαφος στο δρόμο προς τις εκλογές. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η απόφαση για το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη, στο οποίο συμφώνησαν χθες κυβέρνηση και τράπεζες, όσο και η ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν τη δική τους σημασία.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει, το σύνολο των θετικών μέτρων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου έτσι ώστε μετά η κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή να έχει τη δυνατότητα να «ζυγίσει» την απόφαση  αν θα προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή θα εξαντλήσει την τετραετία. 

Η 26η Μαΐου

Ωστόσο, «η Ελλάδα μπορεί, στα χνάρια της Ισπανίας, να πάει σε πρόωρες εκλογές. Η ημερομηνία μπορεί να είναι εκείνη της 26ης Μαΐου και η απόφαση ενδέχεται να έχει ήδη ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του», ανέφερε χθες η εφημερίδα «Il Manifesto». Όπως σημείωνε «υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκπλήξει τους πάντες και θα εξαντλήσει την τετραετία μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά υπερισχύει η άποψη ότι, τελικά, θα οργανωθεί μια μεγάλη "εκλογική ημέρα" στα τέλη Μαΐου» αναφέροντας ως πιθανή ημερομηνία της 26η Μαΐου.

Η απόφαση για πρόωρες εκλογές θα πρέπει να ληφθεί με πολιτικά κριτήρια και όχι τεχνικά, συμπληρώνοντας πως σε κάθε περίπτωση το υπουργείο του είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μαζί με τις ευρωεκλογές και τις εθνικές κάλπες αν αυτό αποφασιστεί, έχει δηλώσει και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης

 

Φωτογραφία: Αρχείο