Γεραπετρίτης: Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου για να με χαρακτηρίσει τυμβωρύχο

"Δυστυχώς οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους", τονίζει ο Γιωργος Γεραπετρίτης απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιώργος Γεραπετρίτης Μάσκα Βουλή

"Αν με ρωτάτε, θα ήθελα να έχουμε και 5.000 ΜΕΘ. Οι ΜΕΘ όμως δεν είναι η λύση του ζητήματος θα πρέπει πρώτα απ' όλα να προφυλασσόμαστε εμείς οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε στις ΜΕΘ": "Αυτό είπα σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα πριν το αποκομμένο και εκτός πλαισίου απόσπασμα της δήλωσής μου που κυκλοφορεί", διευκρινίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και συνεχίζει: "Για κάθε αντικειμενικό ακροατή, είναι προφανές ότι ανέφερα πως η έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ώστε να μην φτάνουμε να γεμίσουν οι εντατικές, ανεξαρτήτως αριθμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση αλλοίωσε τη δήλωσή μου για να με χαρακτηρίσει τυμβωρύχο. Δυστυχώς οι λέξεις, στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έχουν χάσει το νόημά τους".

Γιώργος Γεραπετρίτης Βουλή

Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

"Με βάση τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τον κορονοϊό, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων", σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Από τις έξι".

"Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων", είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

"Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown", σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ, θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών"

Όσον αφορά στις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ, οι ΜΕΘ, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες προσλήψεις.

Όπως είπε ο ίδιος, "έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ, είχαμε 557 όταν αναλάβαμε και φτάσαμε τις 1.230 ΜΕΘ".

"Μιλάμε για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε απόλυτα μεγέθη, αγνοώντας το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Οι ΜΕΘ ήταν πάντοτε στην Ελλάδα ένα σημείο μεγάλης τριβής, όχι μόνο επειδή ηταν λίγες, αλλα ήταν και μονίμως κατειλημμένες. Δηλαδή πάντοτε ήταν δύσκολο να βρεθεί μία ΜΕΘ, ακόμα και όταν δεν υπήρχε ο κορονοϊός. Εγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και για να αυξηθεί ο αριθμός τους και να εξορθολογιστεί το σύστημα, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να λέμε ότι έχουμε μισές κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό και άλλες μισές για άλλους λόγους", σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης στη συνέχεια και πρόσθεσε:

"Είχαμε πρόσληψη μεγάλου αριθμού προσωπικού ειδικά για να ενισχύσει τις ΜΕΘ, αλλά και τη γενική νοσοκομειακή ύλη μέσα στο ΕΣΥ και είναι πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξουν και άλλες προσλήψεις, ό,τι δηλαδή δεν είχε συμβεί για δεκαετίες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψη, και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε, ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι, ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ. Γιατί το λέω αυτό: αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%. Αρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία, σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικά με τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως αυτό σημαίνει πολύ υψηλό κόστος για το δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά, "τώρα που πλέον η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο".

ΣΥΡΙΖΑ: Η τυμβωρυχία πλέον επίσημη γραμμή της ΝΔ

"Ο κ. Γεραπετρίτης, κακοποιώντας κάθε έννοια λογικής, την ώρα που η διαθεσιμότητα ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 99%, δηλαδή δεν υπάρχουν κλίνες για τους ασθενείς, ισχυρίστηκε σήμερα ότι, αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές", σχολιάζει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως "η τυμβωρυχία και η προσβολή της κοινωνίας δεν περιορίζεται στις καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Γεωργιάδης", αλλά "αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη". Της κυβέρνησης, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία "συνειδητά άφησε εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία με 6.000 λιγότερους εργαζόμενους", "που αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ", "που, αντί να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, επιτάσσει το δημόσιο σύστημα για τα κέρδη των λίγων", "που καταθέτει προϋπολογισμό με περικοπές στις δαπάνες Υγείας για το 2021 εν μέσω πανδημίας".

"Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές τους ευθύνες", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Γεραπετρίτη

"Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι "οι περισσότερες ΜΕΘ φέρνουν
περισσότερους θανάτους" δεν είναι απλά άστοχες αλλά επικίνδυνες", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:

"Αν δεν είναι αποτυχημένη προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες τους, τότε σημαίνει ότι
Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 16 Ιαν 2021 | 15:57

Βόλος: Αγωνία για 44χρονη έγκυο - Νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ

Αγωνία για τη 44χρονη γυναίκα σε δίδυμη κύηση, η οποία λιποθύμησε ξαφνικά στο σπίτι της στον Βόλο.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 16 Ιαν 2021 | 09:11

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην αντιπολιτευτική ρητορική του 3% - Ομιλία Τσίπρα με ανακρίβειες στη Βουλή

Για επιχείρηση εκμετάλλευσης της υγειονομικής κρίσης με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ.

ΕΝΘΑΡΥΝΤΙΚΑ ΝΕΑ 14 Ιαν 2021 | 13:00

Κορονοϊός: Στο 60% πλέον η πληρότητα των ΜΕΘ Θεσσαλονίκης - Βελτιώνεται η εικόνα

Στο 60% διαμορφώνεται σήμερα το ποσοστό πληρότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

«Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΧΕΙ ΡΙΣΚΟ» 13 Ιαν 2021 | 21:10

Σύψας: Νέα μέτρα αν ο κεντρικός τομέας Αθήνας πλησιάσει στο κόκκινο - Οχι ταυτόχρονο άνοιγμα, ένα βήμα τη φορά

"Είτε ανοίγουμε λιανεμπόριο, είτε υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης (...) Ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο, και οποιαδήποτε εισήγηση κάνουμε μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα" δήλωσε το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 13 Ιαν 2021 | 17:46

Κορονοϊός: Μειώθηκαν κρούσματα και θάνατοι - 671 νέες λοιμώξεις, 25 νεκροί και 340 διασωληνωμένοι

Την έξαρση των κρουσμάτων φρενάρουν τα μέτρα προστασίας με την εικόνα να διαφοροποιείται καθημερινά ανάλογα με τα τεστ που πραγματοποιούνται

ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2021 | 13:38

Κορονοϊός- Επιτέλους βελτίωση: -71% τα κρούσματα, -61% οι νοσηλευόμενοι, -43% οι διασωληνωμένοι και -58% οι θάνατοι

Το lockdown που επιβλήθηκε φαίνεται ότι αποδίδει αφού και τα κρούσματα κορονοϊού και οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι παρουσιάζουν βελτίωση

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 12 Ιαν 2021 | 08:41

Καπραβέλος: Σίγουρο το τρίτο κύμα της πανδημίας - Κρίσιμοι οι επόμενοι 2-3 μήνες

"Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο μπορούμε να ελέγξουμε τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος κορονοϊού και όχι κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι", είπε ο κ. Καπραβέλος.

"ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ" 11 Ιαν 2021 | 15:14

Κόντρα για τους θανάτους από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ- Εξηγήσεις ζητά η Παγώνη από τον Κοντοζαμάνη

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη χαρακτηρίζει ατυχή τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη για τις ευθύνες γιατρών για θανάτους εκτός ΜΕΘ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 11 Ιαν 2021 | 12:29

Γεραπετρίτης: Στόχος οι 30.000 εμβολιασμοί ημερησίως - Εχουμε εξασφαλίσει 24 εκατ. δόσεις

Τα σχολεία δεν είναι πηγή υπερμετάδοσης της νόσου, ξεκαθάρισε ο Γ. Γεραπετρίτης ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που ελήφθησαν από σήμερα, π.χ. διαφορετικές εισόδους στα σχολεία.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Ιαν 2021 | 09:09

Κορονοϊός - Νέα έρευνα: Με ντελίριο και κώμα κινδυνεύουν όσοι εισάγονται σε ΜΕΘ

Πολύ συχνότερο το ντελίριο και το κώμα στους ασθενείς με Covid-19 στις ΜΕΘ πολλών χωρών, δείχνει μεγάλη διεθνής μελέτη, που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Ιαν 2021 | 20:45

Κορονοϊός: Στο 60% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική, στο 69% στη Θεσσαλονίκη

Αύξηση διασωληνωμένων το τελευταίο 10ήμερο - Κατά 20-25% αυξήθηκαν οι νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid -19 στην Αττική

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ 08 Ιαν 2021 | 19:44

Αγωνία για τον υποδιοικητή του Θριασίου: "Η ζωή του κρέμεται σε μια κλωστή" - Τι τον έστειλε στη ΜΕΘ μετά το εμβόλιο [βίντεο]

Ο 54χρονος υποδιοικητής του Θριασίου δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ CΟVID ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ 07 Ιαν 2021 | 17:48

Κορονοϊός - Λαμία: Διασωληνώθηκε 49χρονος γιατρός - Νοσηλεύονται η σύζυγος και τα τέσσερα παιδιά τους

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας 49χρονος γιατρός χωρίς υποκείμενα νοσήματα, που νόσησε με κορονοϊό.