Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το περιεχόμενο του εντάλματος σύλληψης των βελγικών αρχών σε βάρος της, εξέδωσε η πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Εύα Καϊλή, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου.
"Η κυρία Καϊλή έχει δώσει κατάθεση στην αστυνομία στις 10/12/22, απολογία στον ανακριτή στις 11/12/22, νέα κατάθεση στην αστυνομία στις 19/12/22. Πουθενά δεν λέει ότι έδωσε την βαλίτσα με τα χρήματα στον πατέρα της για να τα κρύψει. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε προγενέστερα των καταθέσεων -απολογίας , στις 9/12/22. Δεν υπάρχει συνεπώς αποδεικτικό μέσο που να στηρίζει την εσφαλμένη παραδοχή του ότι η κυρία Καϊλή έδωσε εντολή να κρύψει ο πατέρας της τα χρήματα.
Η κυρία Καϊλή , μόλις διαπίστωσε την ύπαρξη των χρημάτων αισθάνθηκε ότι τα χρήματα αυτά ήσαν ένα τοξικό τέρας, που έπρεπε άμεσα να απομακρύνει από το κοινό με τον σύντροφο της διαμέρισμα.
Παρακάλεσε τον πατέρα της να μεταφέρει την βαλίτσα σε κεντρικότατο ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου από εκεί τα χρήματα θα τα παραλάμβανε ο πραγματικός κάτοχος αυτών, τον οποίον ζωγράφιζαν δημοσιεύματα της Le soir. Η διαρροή στοιχείων της δικογραφίας ρητά απαγορεύεται στο Βέλγιο, γιατί προκαλεί δυσχέρεια στην έρευνα αλλά και εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη".
Τι ανέφερε το αποκλειστικό έγγραφο
Το αποκλειστικό έγγραφο με τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες ο ΣΚΑΪ, φέρει ημερομηνία 09/12/22. Στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρεται ένα δίκτυο, του οποίου εγκέφαλος ήταν ο Αντόνιο Παντσέρι, που φέρεται να έδινε εντολές στην Εύα Καϊλή μέσω του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όπως περιγράφονται στο ένταλμα σύλληψης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού.
Η παραδοχή της Καϊλή και η "Ολλανδέζα"
Σύμφωνα με το έγγραφο, η Εύα Καϊλή "αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε πως στο παρελθόν ο σύζυγός της με τον Παντσέρι είχαν κοινές δραστηριότητες, αφού ήταν συνεργάτες, και ότι έχουν περάσει από το διαμέρισμά τους βαλίτσες. Αναφέρει ότι δεν γνωρίζει ότι ο σύζυγός της εμπλέκεται σε αυτό το δίκτυο".
Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι "από την έρευνα προκύπτει ότι δόθηκαν εντολές (σ.σ έμμεσα) από τον κ. Παντσέρι στη κ. Καϊλή μέσω του συζύγου της. Δηλαδή ότι ο κ. Παντσέρι είχε παραπονεθεί για το γεγονός ότι η κ. Καϊλή μιλά με την ‘Ολλανδέζα’. Και ο κ. Παντσέρι είχε πει στον σύζυγό της να παρέμβει λέγοντας: "Θα ήταν σωστό να της πεις να σταματήσει"."
Σύμφωνα με πληροφορίες και από τον διεθνή Τύπο, η "Ολλανδέζα" είναι μια Ολλανδή ευρωβουλευτής, η οποία δεν μιλούσε υπέρ του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο Τζιόρτζι ζητούσε από την Εύα Καϊλή να σταματήσει τις επαφές μαζί της.
Έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μέλη της οικογένειας Παντσέρι
Παράλληλα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, πρόκειται να αρχίσει σύντομα στο Μιλάνο έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μέρος της οικογένειας Παντσέρι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η νέα αυτή δραστηριότητα της εισαγγελίας του Μιλάνου θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας Ιταλών και Βέλγων εισαγγελέων. Οι Βέλγοι δικαστικοί μαζί με τον υπεύθυνο της όλης έρευνας, Μισέλ Κλες, παρέμειναν το προηγούμενο διήμερο στην ιταλική συμπρωτεύουσα.
Πιο αναλυτικά, η "ιταλική έρευνα" σε μια πρώτη φάση θεωρείται πιθανόν να επικεντρωθεί στη δραστηριότητα της φοροτεχνικού της οικογένειας Παντσέρι, Μόνικα Μπελίνι, η οποία βρίσκεται σε κατ΄οίκον περιορισμό μετά την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς των Βρυξελλών, φέρεται να μπορεί να έπαιξε κύριο ρόλο σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω της εταιρίας Εquality Consultancy, η οποία δημιουργήθηκε το 2018 και έκλεισε τρία χρόνια αργότερα. "Μέλη της, μεταξύ των άλλων, ήταν και συγγενείς του Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθού του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", γράφει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
H ιταλική εφημερίδα, τέλος, υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο Τζόρτζι, σε ανάκρισή του, είπε ότι "η φοροτεχνικός Μπελίνι φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στον "επαναπατρισμό" μετρητών που προέρχονταν από το Κατάρ και να δημιούργησε, μαζί με την κόρη του Αντόνιο Παντσέρι, Σίλβια, μια δομή εταιριών με στόχο να εγγυηθεί ροή χρημάτων που να μοιάζει νόμιμη".
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, πάντως, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας του Αντόνιο Παντσέρι με την Εισαγγελία των Βρυξελλών και τις νέες ανακρίσεις του, θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσουν να προκύψουν καινούρια, καθοριστικά στοιχεία για την όλη υπόθεση, από ενδεχόμενη ιταλική αυτόνομη δικαστική έρευνα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr